....

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

LAIKI_AGORA_PAGKOSΗ Επιτροπή προωθεί τη συζήτηση σχετικά με τα τοπικά τρόφιμα και τις δυνατότητες απευθείας πώλησής τους από τους παραγωγούς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έκανε γνωστό με έκθεσή της, εξετάζει τις δυνατότητες ενός συστήματος σήμανσης για τα προϊόντα της «τοπικής γεωργίας» και τις απευθείας πωλήσεις που μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί στους καταναλωτές σε ειδικές «τοπικές αγορές», σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Κανονισμός (EE) αριθ. 1151/2012 για την πιστοποίηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ, κ.α.). Ο συγκεκριμένος Κανονισμός, που τέθηκε σε ισχύ στις 3 Ιανουαρίου 2013, αναφέρει στο άρθρο 55 ότι «το αργότερο έως τις 4 Ιανουαρίου 2014, θα πρέπει η Επιτροπή να υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση σχετικά με τη σκοπιμότητα ενός νέου συστήματος επισήμανσης προϊόντων τοπικής γεωργίας και άμεσης πώλησης, που θα βοηθήσει τους παραγωγούς να εμπορεύονται τα προϊόντα τους σε τοπικό επίπεδο». Η Κομισιόν δηλαδή ετοιμάζει κανονισμό που θα πιστοποιεί και θα ελέγχει τα «τοπικά προϊόντα», τα οποία θα πωλούνται απευθείας από τους παραγωγούς στις «τοπικές αγορές», κάτι που μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα στη νομοθεσία του ΥπΑΑΤ για την ίδρυση των farmers market στη χώρα μας.

petkos_agras Ο Επίτροπος Dacian Ciolos, δήλωσε: «Η αύξηση του ρόλου των τοπικών συστημάτων πώλησης τροφίμων, μέσα από τις άμεσες πωλήσεις που θα κάνουν οι παραγωγοί στους καταναλωτές, είναι μια απάντηση στις προσδοκίες των πολιτών της ΕΕ. Είναι επίσης σημαντική για την ποικιλομορφία της γεωργίας και τους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί να προσθέσει αξία στα προϊόντα των παραγωγών, να αυξήσει τις πωλήσεις τους και να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τις προσδοκίες των πολιτών της ΕΕ για τα τρόφιμα που θέλουν να αγοράσουν και τις μεθόδους παραγωγής τους. Για αυτό θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους αγρότες να αναπτύξουν τέτοια τοπικά συστήματα πώλησης τροφίμων και να συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους ώστε να αυξήσουμε την προβολή αυτών των προϊόντων τους».

Στην έκθεσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι η τοπική γεωργία και οι απευθείας πωλήσεις αποτελούν πραγματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα εξακολουθήσουν να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής γεωργίας. Από την παρούσα έκθεση προκύπτουν τα ακόλουθα:
- Υπάρχει ζήτηση για γνήσια προϊόντα γεωργικής εκμετάλλευσης που πωλούνται στις βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, καθώς και ανάγκη αναγνώρισής τους.
- Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την ανάπτυξη των απευθείας πωλήσεων που οφείλονται πιθανώς στις εθνικές και περιφερειακές διαφορές των δομών των εκμεταλλεύσεων, στους διαύλους διανομής και στις πολιτιστικές διαφορές.
- Όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, η ανάπτυξη των βραχειών αλυσίδων εφοδιασμού αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μέσα άλλα από ένα σύστημα επισήμανσης. Σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν ορισμένα μέσα που είναι διαθέσιμα, τα οποία όμως δεν εφαρμόζονται με συνέπεια. Οι εμπλεκόμενοι φορείς θεωρούν ότι ορισμένοι κανόνες της ΕΕ παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της τοπικής γεωργίας.
- Μια ενδεχόμενη νέα ετικέτα θα πρέπει να είναι απλή και μη επαχθής για τους παραγωγούς, ενώ παράλληλα θα πρέπει να είναι ελέγξιμη και να διασφαλίζει επαρκή αξιοπιστία για τους καταναλωτές. Θα πρέπει επίσης να αποσκοπεί στη μείωση του κινδύνου σύγχυσης του καταναλωτή, παρότι η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, εφόσον εφαρμόζεται ορθά, επιτρέπει την ανάληψη δράσης έναντι παραπλανητικών πρακτικών.
– Μια νέα επισήμανση θα μπορούσε να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα που προέρχονται από την τοπική γεωργία αν εφαρμοστεί πέραν των απευθείας πωλήσεων και εάν τα κράτη μέλη μεριμνήσουν ώστε να την ενσωματώσουν σε ή να τη συνδέσουν με άλλα μέτρα.

Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες, να εξετάσουν κατά πόσον τα υφιστάμενα εργαλεία και μέτρα πολιτικής της ΕΕ είναι κατάλληλα και να παρέχουν επαρκή ευελιξία για αυτό το είδος των προϊόντων και πωλήσεων. «Η ζήτηση για ποιοτικά, φρέσκα και τοπικά τρόφιμα, αυξάνεται σε όλη την ΕΕ, συχνά σε συνδυασμό με περιβαλλοντικές, κλιματικές και κοινωνικές προσδοκίες , με βάση την υπόθεση ότι οι τοπικές, εποχικές και οικολογικές αγορές τροφίμων, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», τονίζει η Κομισιόν.

 

ΠΗΓΗ: http://www.agrotypos.gr/

Σχόλια - Facebook Comments