....

ΑΘ. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ

PROBATAΑθ. Τσαυτάρης: Λύνονται τα προβλήματα με τα βοσκοτόπια και σύντομα έρχονται οι τροπολογίες για τους συνεταιρισμούς

Στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής αναφέρθηκαν οι ομιλητές στην Εθνική Συνδιάσκεψη για την κτηνοτροφία, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Τετάρτη και Πέμπτη (27 και 28 Νοεμβρίου), στην Αθήνα. Μιλώντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης, αναφέρθηκε ότι σύντομα αναμένεται να κατατεθεί ο νόμος πλαίσιο στη Βουλή για τους συνεταιρισμούς. Απαντώντας στην τοποθέτηση του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτου Καραμίχα, ότι απομένει μόνο ένας μήνας για να λυθούν τα προβλήματα στους συνεταιρισμούς, ο υπουργός δεσμεύτηκε πως εκτός του νόμου θα κατατεθούν σύντομα τροπολογίες, σε νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, που θα λύνουν τις δυσχέρειες που έχει προκαλέσει ο Νόμος 4015. Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους επιλέξιμους βοσκότοπους, ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι τα προβλήματα περιορίζονται μόλις σε πέντε Περιφερειακές Ενότητες.

Μάλιστα ο υπουργός έκανε γνωστό ότι «από σημερινή ενημέρωση που είχε τα προβλήματα έχουν λυθεί στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Λέσβου, ενώ στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται κλιμάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ που εργάζονται για την επίλυση των προβλημάτων. Ο αριθμός των κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα βοσκοτόπια δεν ξεπερνά τα 8.000 άτομα».

koukos2 «Πέρα από τις αναφορές στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός τομέας και οι κτηνοτρόφοι κύριος στόχος είναι να δούμε μακριά, να ανιχνεύσουμε και να συζητήσουμε τρόπους για βιώσιμη και ανταγωνιστική εξαγωγικά κτηνοτροφία, εφόσον καλύψουμε τις ανάγκες του ελληνικού λαού από πρωτεΐνες», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚ, η ελληνική κτηνοτροφία δοκιμάζεται από μια σειρά σοβαρών προβλημάτων, όπως:

  • Υψηλά ποσά ενισχύσεων ήδη χάνονται λόγω μη επιλεξιμότητας βοσκοτόπων.
  • Τη μείωση της παραγωγής στο γάλα και στο κρέας που θέτει σε κρίση τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας.
  • Το υψηλό κόστος παραγωγής και την κατάρρευση του εισοδήματος, που οδηγούν σε έξοδο από το επάγγελμα χιλιάδες κτηνοτρόφους
  • Την έλλειψη ρευστότητας και την υπερχρέωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων γονατίζει τους παραγωγούς.

Είναι ανάγκη λοιπόν να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική, ένα συγκεκριμένο πολυετές πλάνο για την ανάπτυξη του κάθε τομέα της κτηνοτροφίας (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, χοιροτροφία, πτηνοτροφία) που να εστιάζει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας, και να σηματοδοτεί μια «φυγή προς τα εμπρός».

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΚ κ. Ελευθέριος Γίτσας, μιλώντας για το παρόν και το μέλλον της αιγοπροβατοτροφίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα της φέτας. Όπως τόνισε «έφτασε η ώρα όλοι οι εμπλεκόμενοι, από την παραγωγή μέχρι την μεταποίηση και εμπορία, να συνεργαστούν και να συνεργαστούν και να κάνουν, στο πλαίσιο του Κανονισμού της έγκρισης της φέτας ως ΠΟΠ προϊόντος, ένα νέο πιο ομογενοποιημένο κανονισμό, θέτοντας πιο διακριτούς και αυστηρούς κανόνες παραγωγής, ώστε να πάψει κάθε απόπειρα αμφισβήτησης της ελληνικότητάς της».
Πρότεινε ακόμη να αυξηθεί το ποσοστό οικονομικής ενίσχυσης, κατά 10%, στα αναπτυξιακά προγράμματα για τη δημιουργία κτηνοτροφικών μονάδων αλλά και την παραγωγή ενέργειας για ιδία χρήση.

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

 

Σχόλια - Facebook Comments