....

ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΕΩΣ 15% ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

alipasmataΜείωση τιμών έως 15% στα λιπάσματα που πωλούνται φέτος στην ελληνική αγορά

Για εξισορρόπηση των τιμών των λιπασμάτων κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο άνθρωποι της αγοράς λιπασμάτων, τονίζοντας παράλληλα ότι οι νέες παραλαβές που έγιναν το τελευταίο διάστημα αντικατοπτρίζουν τις τιμές του εξωτερικού. Αυτό σημαίνει – σύμφωνα με τους ίδιους – ότι οι τιμές που πωλούνται τα λιπάσματα αυτή την περίοδο που ξεκινούν οι καλλιέργειες των χειμερινών σιτηρών στη χώρα μας είναι κατά 12 με 15% φθηνότερα (ανάλογα με το προϊόν) σε σχέση με πέρσι. Εν τω μεταξύ όσον αφορά την διεθνή τιμή του καλίου (που αποτελούσε το μεγάλο ερωτηματικό μέχρι σήμερα) και εκεί καταγράφεται μείωση κατά 20 ευρώ το τόνο, μετά τις αρχικές εκτιμήσεις για πτώση της τάξεως των 50 με 60 ευρώ ανά τόνο.

Με δήλωσή του στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), κ. Γιάννης Βεβελάκης τονίζει ότι: «οι διεθνείς τιμές όπως όλα δείχνουν φαίνεται ότι έχουν σταθεροποιηθεί μετά τις ανακατατάξεις των προηγούμενων μηνών».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του Διευθύνοντα Σύμβουλου της Εταιρείας «Γαβριήλ», κ. Ευάγγελου Γαβριήλ. Σύμφωνα με όσα μας δήλωσε: «οι τιμές των λιπασμάτων που πωλούνται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα είναι μειωμένες σε ποσοστό 15% (ακόμα και 20% σε κάποιους συγκεκριμένους τύπους λιπασμάτων). Όσον αφορά το επόμενο διάστημα όλα δείχνουν ότι θα υπάρχει μια σταθεροποίηση στις τιμές αυτές».
Και προσθέτει: «το βασικό πρόβλημα στην γεωργία ωστόσο δεν είναι μόνο οι τιμές των λιπασμάτων, χωρίς να λέμε ότι δεν είναι και αυτό ένα θέμα, αλλά η τιμή διάθεσης των αγροτικών προϊόντων. Άλλωστε ο τζίρος των λιπασμάτων στην ελληνική αγορά δεν ξεπερνάει τα 250 εκατ. ευρώ. Ας μην αποπροσανατολίζουμε λοιπόν τον κόσμο».

Όσον αφορά την ελληνική πραγματικότητα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, φέτος οι αγοραπωλησίες λιπασμάτων για τη νέα καλλιεργητική περίοδο παρουσιάζουν καθυστέρηση και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της ανομβρίας οι παραγωγοί καθυστέρησαν να ξεκινήσουν την καλλιέργεια των σιτηρών. Ωστόσο, αυτό το διάστημα έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται πιο μαζικές αγορές μετά και τις πρώτες ουσιαστικά βροχές πριν την καλλιεργητική περίοδο.

Καταστήματα εφοδίων

Μιλώντας με ιδιοκτήτες καταστημάτων εφοδίων από τη Θεσσαλονίκη μας ανέφεραν και από την πλευρά τους ότι όντως οι μειώσεις στις οποίες αναφέρονται οι εταιρείες λιπασμάτων είναι ακριβείς. Προσθέτουν επίσης ότι μειωμένες είναι και οι πωλήσεις και εκτός της καθυστέρησης στην σπορά φέτος, συμπληρώνουν ότι η έλλειψη ρευστότητας κάνει τους αγρότες να αλλάζουν τις καλλιεργητικές τους πρακτικές. «Οι τιμές που πωλούνται τα λιπάσματα τώρα σε σχέση με αυτές της προηγούμενης σεζόν είναι όντως μειωμένες κατά 15%. Αυτό κατά ένα σημαντικό ποσοστό οφείλεται και στη μείωση της τιμής της ουρίας», σημειώνουν ιδιοκτήτες καταστημάτων εφοδίων από τη Βόρεια Ελλάδα. Την ίδια εικόνα μας μετέφεραν και από την Χαλκιδική τονίζοντας ωστόσο ότι αναμένουν αύξηση των αγοραπωλησιών την τελευταία στιγμή.

Παραγωγοί

«Οι τιμές στα λιπάσματα, σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν οι αγρότες έχουν μειωθεί ακόμα και 20% σε ορισμένες περιπτώσεις για αγορές τοις μετρητοίς. Αυτό όμως είναι και το πρόβλημα. Ότι πολλοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν», μας αναφέρει για την περιοχή της Καβάλας, ο παραγωγός και διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, κ. Κλέαρχος Σαραντίδης. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του παραγωγού και Προέδρου της ΕΑΣ Ηλίας – Ολυμπίας, κ. Γεράσιμου Καλλιμώρου ο οποίος μας τονίζει: «η μείωση των τιμών είναι πραγματικότητα. Δεν μπορείς όμως να πεις ότι λύνεται το πρόβλημα. Λύνεται ένα μέρος αυτού αφού το μεγαλύτερο είναι η έλλειψη ρευστότητας στον αγροτικό κλάδο».
Τέλος, ο παραγωγός από την Λάρισα, κ. Χρήστος Σουλιώτης μας αναφέρει: «Φέτος είναι η πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια που παρατηρείται μείωση στις τιμές των λιπασμάτων. Μέχρι σήμερα τα λιπάσματα κατέγραφαν μόνο ανοδική πορεία. Ωστόσο, οι αγρότες όπου μπορούν να αποφύγουν την αγορά και τη χρήση λιπασμάτων το κάνουν προκειμένου να μειώσουν το κόστος καλλιέργειάς του».

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Σχόλια - Facebook Comments