....

ΑΜΦΗΣΒΗΤΟΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

kthmatologio

banner_asfaleies

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Η   ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΏΝ ¨ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ   [ ΕΝ ΟΨΕΙ ΑΝΑ ΡΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ. ]

Η Έδεσσα πέρασε στο παρελθόν , επώδυνα από την ανάπτυξη στην υπανάπτυξη   και τον μαρασμό.

Υπήρξε μια ακμάζουσα πόλη με πολύπλευρη ανάπτυξη: βιομηχανική, αγροτική, αστική, πολιτιστική. Υπήρξε Κέντρο οδικών και σιδηροδρομικών αρτηριών (από το 1892 συνδέονταν με τη γραμμή Μοναστηρίου – Θεσσαλονίκης).Είχε βιομηχανική παραγωγή με εργοστάσια Κλωστοϋφαντουργίας, αποκτώντας δίκαια το προσωνύμιο «Μάντσεστερ των Βαλκανίων» και αγροτική παραγωγή, με ξεχωριστή θέση την αμπελοκαλλιέργεια.

Τις αρχές της δεκαετίας του 50 με κυβερνητική απόφαση χωρίς κανένα πολιτικό ανταποδοτικό, αντιστάθμισμα, απαλλοτριώθηκαν τα νερά των ποταμιών της υπέρ της ΔΕΗ. Έκλεισαν τα εργοστάσια, που είχαν ως πηγή ενέργειας τις υδατοπτώσεις και χιλιάδες εργάτες πήραν το δρόμο της μετανάστευσης. Ξενιτεύτηκαν στις τέσσερις γωνιές του κόσμου χωρίς επιστροφή.

Μεταξύ αυτών υποβαθμίσθηκαν και τσιμεντοποιήθηκαν   οι  Καταρράκτες , το σήμα και το κόσμημα της πόλης.

Την ίδια εποχή μετά το 1965 κι ενώ η πόλη έχανε πολλά από τα οικονομικά της στηρίγματα, έρχεται και η επόμενη κίνηση: Η αφαίρεση από μέρους του κράτους, της ημιορεινής αγροτικής γης βόρεια της πόλης . Ήτοι το 1/3 της αγροτικής περιοχής της Έδεσσας, εκ του συνόλου των 14.400 στρεμμάτων . Η Δ.Α.Π. πρόχειρα χαρακτηρίζει μια περιοχή 10.000 στρεμμάτων (από το Κλησοχώρι μέχρι τη Μαύρη Πέτρα) ως ανταλλάξιμη.

Βάση   αίτηση, της 1.6.1924 του εκπροσώπου ΣΕΚΙΠ του Μουσουλμανικού Σχολείου   με την υπ αρ.πρωτ.1107/ αρ.συσχ.31790/1-6-1924. Δήλωσε ότι διεκδικεί 39 (βακούφικα) ακίνητα, μεταξύ αυτών και μία βοσκή στην περιοχή, έκτασης 5.000 στρεμμάτων. Όμως «ΑΝΕΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΩΣ» κατά τη δήλωσή του. Χωρίς να είναι επιβεβαιωμένη. Χωρίς να είναι μετρημένη.

Έτσι η Δ.Α.Π. καταλαμβάνει όλη την έκταση στη Θέση ΚΑΡΑΜΑΝ αυθαίρετα και παράνομα, βασιζόμενη στην αίτηση του Σεκίπ. Την οποία και μνημονεύει έκτοτε σε όλα τα εκδοθέντα πρωτόκολλα κατάληψης., κάμνοντας  σε βάρος της το μεγαλύτερο οφθαλμοφανές  Νομικό   ατόπημα.

Έτσι τα καταληφθέντα ακίνητα, δηλωμένες ιδιοκτησίες στο Κτηματολόγιο του Δήμου Έδεσσας του 1955, θεωρούνται καταπατήσεις και ως εκ τούτου περιέχονται στη Διεύθυνση Διαχειρίσεως Ανταλλαξίμων Μουσουλμανικών κτημάτων.

Με την ανεξήγητη αυτή ενέργεια καθίστανται παράνομα ως δήθεν Ανταλλάξιμα όλα τα ακίνητα – Ιδιόκτητα κτήματα της περιοχής Καραμάν, από το έτος 1965 και όχι από το 1924, όταν υπογράφηκε η συνθήκη της Λωζάννης και έγιναν οι ανταλλαγές προσώπων και περιουσιών.

Και όλα αυτά χωρίς την έγκριση των Κεντρικών Υπηρεσιών. Δηλαδή του Υπουργείου Οικονομικών, παρά μόνο με πρωτοβουλία και ευθύνη των εδώ υπαλλήλων της Δ.Α.Π. Και όλα αυτά , υπ όψη έγιναν τα έκνομα χρόνια .

Δεν τους έφταναν οι δύο  Βοσκές [ ΚΑΡΑΜΑΝ και ΚΑΧΡΑΜΑΝ ] που χορηγήθηκαν το έτος 1970 στο Δήμο Έδεσσας , κατέλαβαν και τα Ιστορικά αμπελοτόπια . Αν ήταν δυνατόν μια πόλη με Ιστορία 3.000 ετών να μην είχε την δυνατότητα να περιβάλλετε και από ορεινά αμπελοτόπια.

Τόσο ο εκπρόσωπος του Μουσουλμανικού Σχολείου Σεκίπ  την 1.6.1924, όσο και ο Έλληνας  Επίτροπος – πραγματογνώμων κ. Κεδρεμήτογλου, την 1.9.1924 / με αριθμό συσχέτισης 31790/ με αριθμό πρωτοκόλλου 1141,  προσδιορίζουν και τοποθετούν ξεκάθαρα την περιοχή «βοσκή του Μ.Σ. » δυτικά της Έδεσσας, στους Λόφους προς τους Λύκους[ Βαλκοβιάν ] και όχι στην περιοχή Καραμάν.

Παρ΄όλα αυτά η Δ.Α.Π. ενεργώντας παράνομα   κάνει ένα μεγάλο οφθαλμοφανές Νομικό ατόπημα . Καταλαμβάνει μεταξύ αυτών το ΚΑΡΑΜΑΝ παράνομα ,με την αίτηση του ΣΕΚΙΠ και μάλιστα ομολογεί ότι τα δηλούμενα ακίνητα που τα Ζητάει , είναι άνευ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΩΣ . υπό αίρεση . Και   δεν τα καταλαμβάνει   η ΔΑΠ όπως θα έπρεπε  σύμφωνα με την απόφαση και την Έκθεση -Πρόταση του Έλληνα Επιτρόπου κ. Κεδρεμήτογλου και πραγματογνώμονα ,ο οποίος μετά τρείς μήνες [ την 1.9.1924] αποφαίνεται   με έκθεσή του και διαπιστώνει ότι η αναζητούμενη έκταση που ανήκει στο Μ.Σ. δεν είναι η αιτούμενη βοσκή το ΚΑΡΑΜΑΝ  [ Βόρεια της Έδεσσας ] αλλά το ΚΑΧΡΑΜΑΝ [Δυτικά προς Λύκους ].Δηλαδή μία   μικρή βοσκή που   βρίσκεται στους Λόφους   προς Βαλκοβιάν [Λύκοι ] . Τελικά   καταλαμβάνει  η ΔΑΠ :

Α] Τα 5000 στρ. των Ιστορικών Αμπελώνων .

,Β] τον Οικισμό   Καραμάν.

Γ]  Την πέριξ βοσκή του 606 , μέχρι την οδό ΔΕΜΙΡ [ Στραβοπόταμος ] . Που πήρε την ονομασία από την 8/στηλη επιβλητική Σιδερένια Σιδηροδρομική Γέφυρα. Κάτω από την οποία περνούσε, η αρχέγονη οδός και οδηγούσε μέχρι το 1935 μέσω Σωτήρας  στην Αριδαία   .Η σημερινή οδός προς Αριδαία πρωτολειτούργησε μέσω   Κλησοχωρίου το έτος 1935.

Δ] Δυτικά προς τους Λύκους καταλαμβάνει,  νόμιμα Βέβαια, τη  μικρή βοσκή του Μουσουλμανικού Σχολείου ΚΑΧΡΑΜΑΝ= [ τουρκιστί ] =Ήρωας . Θέση Παράνομα  δε τα πέριξ της Βοσκής Καχραμάν ,αμπέλια. Όλα αυτά αποδεικνύονται από τους   Κτηματολογικούς   ιδιοκτησιακούς Χάρτες του 1955 που ισχύουν και για τις περιοχές Λόγγου, Σμαρέκα [ Κέδρος] Μποστανλίκ [ Υδροπέπον ] και λοιπών περιοχών της Έδεσσας . Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΚΑΡΑΜΑΝ δεν διαφέρει και είναι το ίδιο , με αυτό που ισχύσει στο Λόγγο και στις λοιπές περιοχές της Έδεσσας.

Εν τω μεταξύ τροποποιούν κατά την κρίση   τους, σκόπιμα και εσφαλμένα τα σύνορα ,για να δικαιολογήσουν την   πράξη τους προκειμένου να καταλάβουν το Καραμάν . Μετατρέπουν   την γραμμή του τραίνου σε οδό [ Οδός ΔΕΜΙΡ = Σίδηρος].

Όταν λέμε όμως οδό, εννοούμε την οδό και όχι το Σιδηρόδρομο .

Για να καθορίσουν τα σύνορα κατάληψης   ονομάζουν το Κλησοχώρι ΤΣΟΚΟΓΙΑΝ.

Ο συμπολίτης μας Ιστορικός και Καθηγητής κ . Κων/νος Σταλίδης στο Βιβλίο του , Ιστορία του Κλεισοχωρίου από την Ρωμαϊκή εποχή ως σήμερα , πουθενά δεν αναφέρει και δεν αποκαλεί το Κλησοχώρι με την ονομασία Τσοκογιάν.

Η ερμηνεία της   σύνθετης Τουρκικής λέξης Τσοκογιάν   .Ερμηνεύεται ,Τσόκ= ψηλά . Γιάν =Ομαλά . Δηλαδή   ,λοφοπλαγιά   που βρίσκεται και συνορεύει   και εφάπτεται   όπως την περιγράφουν τόσο ο ΣΕΚΙΠ, όσο και ο Έλλην Επίτροπος Κεδρεμήτογλου , στους .Δηλαδή στη Σμαρέκα [ Κέδρος.]

Το μεγάλο αυτό ατόπημα εκτός από το τεράστιο οικονομικό κόστος ( την στέρηση της ορεινής αμπελουργικής παραγωγής), έχει και τεράστιο ηθικό κόστος για τους Εδεσσαίους πολίτες ,καθώς και τους συγγενείς αυτών που απεβίωσαν νιώθοντας την αδικία και την απληστία της πολιτείας.

Η Πολιτεία, η Κυβέρνηση, τα Κόμματα και κυρίως ο Δήμος και η Αντιπολίτευσή του, ας αναλάβουν την ευθύνη τους έναντι των Πολιτών , ικανοποιώντας τα δίκαια μακροπρόθεσμα και ουσιαστικά αιτήματα των Εδεσσαίων πολιτών  και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα , με νομοθετική ρύθμιση κατά τον δικαιότερο τρόπο.

Με την ευκαιρία ανάρτησης του Κτηματολογίου ο Σύλλογος καλεί  σε εγρήγορση τα μέλη του   των περιοχών  Οικισμός Καραμάν , Αγροί Καραμάν , Άγιος Μάρκος , Ντερές , μεμονωμένες περιπτώσεις κλπ προκειμένου να αποφασίσουν για τις παρά πέρα διαδικασίες ώστε διαμαρτυρόμενοι να αποποιηθούμε όλοι μαζί, το βεβαρημένο παρελθόν που υποθήκευσε η Πολιτεία και ο Δήμος , στην δύσμοιρη Πόλη του παραδείσου ,στην πόλη της Έδεσσας.

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ (ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΌΓΙΟ)

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ « ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ »(ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ)

Οι Συνελεύσεις της Ενωτικής Κίνησης Πολιτών « ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ » συνεχίζονται, επαναλαμβανόμενες κάθε Τετάρτη στην Αίθουσα του Εργατικού Κέντρου ( Δίπλα από το κτήριο του ΙΚΑ) με ώρα έναρξης 7 μ.μ.

Ενημερώνουμε τα μέλη ότι, στην Συνεδρίαση της επόμενης Τετάρτης 25/9/2013 θα κληθεί να παραστεί ο Δικηγορικός Σύλλογος, προκειμένου να συζητηθεί το εντονότατο ιδιοκτησιακό πρόβλημα της πόλης που είναι και θέμα ανάπτυξης. Παρακαλούνται στη συνεδρίαση να παραστούν και οι Συμβολαιογράφοι της πόλης.

Ο Σύλλογος θα απευθύνει Αίτημα – Επιστολή προς τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου σε ειδική συνεδρίαση να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, κυρίως για το ιδιοκτησιακό και το πολυετές δράμα των Εδεσσαίων πολιτών, που ζουν εδώ και 10/τίες την υποτιθέμενη ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ της υποβάθμισης της πόλης μας, στις περιοχές ΚΑΡΑΜΑΝ – ΝΤΕΡΕ – ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ που δεν υστερούν και πολύ από τις φτωχογειτονιές, τις γνωστές φαβέλες του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Τις περιοχές αυτές τις ρυμοτομήσαμε την 10/τία του 1980, σε συνέχεια τις εγκαταλείψαμε στο έλεος του Θεού, με αποτέλεσμα να κάνουμε διπλό κακό στους πολίτες. Καλούνται σήμερα οι δικαιούχοι να πληρώσουν τα οικόπεδά τους με αντικειμενικές αξίες οικοπέδων, σε αμύθητες τιμές που πλησιάζουν το πολλαπλάσιο.

Στην Ιστορική Έδεσσα, μια πόλη γερόντων και συνταξιούχων, καλό θα είναι ο Δήμος μας, να κάνει και μία ενδελεχή στατιστική έρευνα, σε αναζήτηση της ευτυχίας των πολιτών, για να δει σε ποιες βάσεις χτίζει ακόμα και σήμερα την υποτιθέμενη και προσδοκώμενη ανάπτυξη.

Η πόλη ακροβατεί πάνω στον Ιερό Βράχο χωρίς διέξοδο. Συνωστισμένη σε έναν αυχένα, έχοντας μπροστά της έναν γκρεμό.

Μία πόλη που έχει πάθει κυκλοφοριακό έμφραγμα – ΣΟΚ, με τι εμμονές και τις συνεχιζόμενες πεζοδρομήσεις και τσιμεντοποιήσεις.

Μία πόλη Τουριστική, χωρίς Τουρισμό.

Για να πας στους Ιστορικούς Καταρράκτες πρέπει να περάσεις ατραπούς.

Τελικά είμαστε ορφανοί, δεν έχουμε υπερασπιστές.

Ζούμε στον ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ μέσα σε ΧΡΥΣΟ ΚΛΟΥΒΙ.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»

Σχόλια - Facebook Comments