....

ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΥΝ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

AUDIOphoto

Κάθε μέρα 40 έως 60 Σύριοι διασχίζουν παράνομα τα σύνορα της Βουλγαρίας, δηλώνουν οι αρχές της Σόφιας, προκαλώντας συνωστισμό σε ειδικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη Βουλγαρία. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν προσωπικά αντικείμενα, χρήματα και έγγραφα, και δεν έχουν καμία δυνατότητα να συντηρήσουν τον εαυτό τους.

Ο Νιντάλ Νταουρί, Σύριος τεχνικός ντίζελ, έφτασε στη Βουλγαρία προσπαθώντας να αποδράσει από τον πόλεμο στην πατρίδα του, πριν από μισό χρόνο. Αφού έμεινε για κάποιο χρονικό διάστημα σε κέντρο κράτησης προσφύγων στα σύνορα με την Τουρκία και σε ένα προσωρινό στρατόπεδο προσφύγων, τώρα βρίσκεται σε μια εγκατάσταση στη Σόφια, περιμένοντας μια κατάσταση η οποία θα του επιτρέψει να επανενωθεί με την οικογένειά του στην Τουρκία.

"Ήρθα εδώ εξαιτίας του πολέμου. Έχω γυναίκα και δύο μικρά κορίτσια", είπε στους SETimes. "Η κατάσταση εδώ είναι πολύ κακή. Οι [βουλγαρικές αρχές] μας δίνουν μόνο 65 λέβα [33 ευρώ] τον μήνα για ένα άτομο. Και τα 65 λέβα δεν είναι αρκετά για ένα άτομο. Προσπαθώ εδώ και τρεις μήνες να βρω δουλειά, αλλά δεν έχω βρει καμία".

Η Βουλγαρία σήμερα περιθάλπει περίπου 1.400 πρόσφυγες από τη Συρία. Όμως, μετά τη διεθνή κατακραυγή για την επίθεση με θανατηφόρα χημικά όπλα στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναμένει 10.000 πρόσφυγες και σκέφτεται να ζητήσει ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ερυθρό Σταυρό.

Η Λίντα Αουάνις, μία Σύρια που έφτασε στη Βουλγαρία το 1994, είναι μία από τους πιο ενεργούς υποστηρικτές των νεοαφιχθέντων οικογενειών μέσω της ΜΚΟ που ίδρυσε -- το Συμβούλιο των Γυναικών Προσφύγων. Λέει ότι οι δωρεές για τους πρόσφυγες έχουν αυξηθεί τρομερά.

"Απλώς δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν είναι μόνο από τη Σόφια· υπάρχουν άνθρωποι από πολλές άλλες πόλεις όπως το Πλόβντιβ, η Βάρνα, η Στάρα Ζαγόρα· χθες πήραμε μια προσφορά από το Μπότεβγκραντ. 'Εστειλαν τις δωρεές τους με κούριερ και πλήρωσαν ακόμη και τα έξοδα αποστολής", είπε στους SETimes.

Ο Νταουρί είναι ευγνώμων για τη βοήθεια που λαμβάνει, αλλά ελπίζει ότι θα αφήσει σύντομα τη Βουλγαρία είτε για να επανενωθεί με την υπόλοιπη οικογένειά του, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία, είτε για να πάει σε δυτικές ή βόρειες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία ή η Νορβηγία.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι ακριβώς σαν κι αυτόν και γι 'αυτούς η Βουλγαρία είναι απλά μια πύλη για τα πλουσιότερα μέρη της ΕΕ όπου η ζωή, όπως πιστεύουν, θα είναι καλύτερη. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που ονειρεύονται να επιστρέψουν στη Συρία.

Σχόλια - Facebook Comments