....

Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙΣ ΔΩΡΕΕΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Η Βουλγαρία απαγόρευσε τις δωρεές ιδιωτών προς το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, ως απάντηση στους ισχυρισμούς περί διαφθοράς, αλλά οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η λήψη πρόσθετων μέτρων θα είναι επίσης επωφελής.

"Η κίνηση αυτή βασίστηκε στις προσπάθειες για την πρόληψη της σύγκρουσης συμφερόντων σε περιπτώσεις μεταφοράς κεφαλαίων των ιδιωτικών εταιρειών, καθώς και την εξάλειψη της απειλής των κρυφών χρηματοδοτήσεων από τους δήμους που στηρίζουν οικονομικά το υπουργείο Εσωτερικών", δήλωσε ο Τσβετλίν Γιόβτσεφ, νεοδιορισθείς υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας.

Ο Γιόβτσεφ είπε ότι από το μέτρο εξαιρούνται οι διεθνείς συμβάσεις, στις οποίες η Βουλγαρία είναι συμβαλλόμενο μέρος, καθώς και τα από κοινού προγράμματα.

Το κοινό πληροφορήθηκε την αμφιλεγόμενη πρακτική όταν η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα επίσημα στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι το υπουργείο Εσωτερικών έλαβε δωρεές ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, ποσό που ισοδυναμεί με σχεδόν το ένα τέταρτο των εκτός προϋπολογισμού εσόδων του.

Η ΕΕ αναφέρθηκε στο πρόβλημα στην έκθεση προόδου της για τη Βουλγαρία που συνέταξε τον Ιούλιο του 2011, ενώ οι αναφορές των βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης για μεταφορές χρημάτων από κατάδικους ή άτομα υπό έρευνα έχουν προκαλέσει ευρύτερη κοινωνική συζήτηση.

"Η πρακτική αυτή αμφισβητεί την ανεξαρτησία των ερευνών της αστυνομίας", κατέληξε στο συμπέρασμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση προόδου της.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Τσβετάν Τσβετάνοφ, απαγόρευσε τις δωρεές από ιδιώτες και επιχειρήσεις σε απάντηση στην κριτική της ΕΕ τότε, αλλά δεν προέβη στην απαγόρευση δωρεών από δήμους, κρατικά ιδρύματα, κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες, διεθνείς οργανισμούς και ξένες χώρες.

Η κίνηση του Γιόβτσεφ αυτόν το μήνα απαγορεύει από αυτές τις οντότητες να στηρίζουν τα κρατικά θεσμικά όργανα με οποιονδήποτε τρόπο.

Εμπειρογνώμονες δήλωσαν στους SETimes ότι η λήψη περισσότερων μέτρων θα συμβάλει στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

"[Η διαφθορά] επηρεάζει το συνολικό θεσμικό σύστημα της Βουλγαρίας· αποτελεί ακόμη και πολιτισμικό πρόβλημα. Επομένως, ένα αποσπασματικό μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα", είπε ο Στόικο Στόιτσεφ, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής και Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, στους SETimes.

Ο Στόιτσεφ είπε ότι μια σωστή απάντηση απαιτεί μια συστημική λύση.

"Μια λύση μπορεί να αναζητηθεί σε μια συνολική στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς, περισσότερο ως αξία και πολιτισμική επιλογή, και όχι ως μηχανικό άθροισμα ορθών, αλλά κενών, υποσχέσεων, που τελούν χρέη "στρατηγικών μέτρων", είπε ο Στόιτσεφ στους SETimes.

Η εξάλειψη της διαφθοράς απαιτεί την πλήρη αναμόρφωση του συστήματος έρευνας, δίωξης και δικονομίας της Βουλγαρίας, σύμφωνα με την Νατάσα Σρντοτς, πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο του Αδριατικού Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής.

"Οι ξένοι δικαστές, εισαγγελείς και όργανα επιβολής του νόμου (αστυνομία) από τα έθνη με ισχυρό κράτος δικαίου είναι ζωτικής σημασίας για την ίδρυση ανεξάρτητων θεσμικών οργάνων στην περιοχή", είπε η Σρντοτς στους SETimes.

"Θα παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τους έντιμους εγχώριους δικαστές, αξιωματικούς επιβολής του νόμου και εισαγγελείς ώστε να κάνουν τη δουλειά τους με ακεραιότητα, και να ενδυναμώσουν και να ενθαρρύνουν μια νέα γενιά έντιμων ατόμων να εισέλθει σε αυτά τα αξιότιμα επαγγέλματα και σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες".

Για τις αναδυόμενες δημοκρατίες των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, είναι υψίστης σημασίας η δημιουργία και διατήρηση τριών ξεχωριστών και ανεξάρτητων κρατικών κλάδων, με έμφαση στη λογοδοσία και τη διαφάνεια των δημόσιων πόρων, σύμφωνα με τη Σρντοτς.

"Ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα και το κράτος δικαίου είναι επίσης απαραίτητα για μια εύρυθμη οικονομία της αγοράς και την ύπαρξη ομαλής κοινωνίας", δήλωσε η Σρντοτς.

Πηγή  http://www.setimes.com

Σχόλια - Facebook Comments