....

ΤΖΑΚΡΗ: ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Την αντίθεσή της στο άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου επανέλαβε στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής Θ. Τζάκρη

Η κ. Τζάκρη κατά την τοποθέτησή της σήμερα (24-7-2013) στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών» επανέλαβε ότι η διάταξη που αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για πολλούς λόγους.

Καταρχάς, διότι το πρόβλημα της ελληνικής οικογένειας και της ελληνικής οικονομίας των 1,5 εκατ. και πλέον ανέργων δεν είναι η έλλειψη χρόνου για να κάνουν τις αγορές τους, αλλά η έλλειψη χρημάτων, η έλλειψη αγοραστικής δύναμης. Έτσι, όσον αφορά αυτό το ζήτημα, το άνοιγμα των καταστημάτων δεν θα βελτιώσει τους τζίρους, απ’ ότι φαίνεται, ούτε επαρκεί το επιχείρημα του Υπουργού ότι οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα θέλουν να ψωνίσουν, καθώς δεν αφορά τις τουριστικές περιοχές και οι τουρίστες δεν έρχονται στην Ελλάδα για μια ημέρα.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την κ. Τζάκρη, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα μεταφέρει ένα κομμάτι των τζίρων από τις μικρές επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, στις μεγάλες αλυσίδες που είναι ως επί τω πλείστον υγιείς επιχειρήσεις και οι περισσότερες ανήκουν κιόλας σε ξένα πολυεθνικά συμφέροντα και κεφάλαια. «Αυτό θα συμβεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διότι αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου οι μεγάλες επιχειρήσεις θα προσφύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στο ΣτΕ και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι και θα κερδίσουν την ίση μεταχείριση με τις μικρές επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής, η οποία τόνισε επίσης ότι «σε έξι μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου, μόνο τα μεγάλα καταστήματα θα είναι τελικά ανοιχτά. Ο μικρός καταστηματάρχης είτε θα πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες του και να παραμείνει και αυτός ανοιχτός τις Κυριακές, είτε να αποδεχτεί ότι θα χάσει ένα κομμάτι του τζίρου του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να κλείσει και να χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας. Και βέβαια από πουθενά δεν προκύπτει ότι θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας σε υπολειτουργούσες επιχειρήσεις, αντιθέτως, όποιες ανάγκες θα καλυφθούν με την εντατικοποίηση της εργασίας των ήδη υπαρχόντων υπαλλήλων».

Η κ. Τζάκρη συνέχισε λέγοντας ότι «ακόμη και ο ανταγωνισμός μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσει εις βάρος του καταναλωτή, διότι τα μικρά καταστήματα θα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές για να ανταποκριθούν στις αυξημένες δαπάνες λειτουργίας, και μακροπρόθεσμα όσα μικρά καταστήματα δεν αντέξουν δια της εξαφανίσεώς τους από την αγορά θα συντελέσουν στην επιδείνωση του ανταγωνισμού».

Επιπλέον, όπως ανέφερε η βουλευτής, θα πληγεί και η ελληνική οικογένεια που θα χάσει έστω και αυτό το μικρό διάλειμμα των Κυριακών. «Άλλος θα δουλεύει τις Κυριακές, άλλος όχι και ο οικογενειακός συντονισμός θα γίνει δυσχερέστερος. Πρέπει να καταλάβουμε πως όλα τα πράγματα δεν κινούνται γύρω από τζίρους και πρέπει επιτέλους να υπάρχει και ένα μικρό διάλειμμα για τους εργαζόμενους. Σε περίπτωση που γενικευτεί αυτό το μέτρο, τότε πράγματι μιλάμε για άλλη κοινωνία, όχι κατ’ ανάγκην αποδοτικότερη και σίγουρα όχι καλύτερη. Επιπλέον, στη χώρα μας, που είναι μια απόλυτα απορρυθμισμένη αγορά εργασίας μετά την επέμβαση των τρόικας, με την τεράστια ανεργία και τις ανύπαρκτες δομές ελέγχου και προστασίας της εργασίας, έστω και με αυτές τις λίγες ρυθμίσεις που έχουν απομείνει, ενδέχεται να αυξηθεί η μαύρη και απλήρωτη υπερεργασία. Πρέπει να σκεφτούμε τι ακριβώς θα γίνει σε καταστήματα που άνθρωποι δουλεύουν όλη μέρα κάθε μέρα χωρίς ρεπό», τόνισε η κ. Τζάκρη.

Επίσης η βουλευτής ανέφερε ότι ο κ. Υπουργός έχει εισάγει μια καινοτομία στη νομική και διοικητική επιστήμη που ονομάζεται «σιωπηλή αποδοχή». Προκειμένου να περιστείλει επί της ουσίας τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και να κάνει αυτό που θέλει σε κάθε περίπτωση, δηλαδή τα καταστήματα να μείνουν ανοιχτά και τις Κυριακές, από τη μία δίνει την αρμοδιότητα στους Αντιπεριφερειάρχες να αποφασίσουν και μάλιστα προβλέπει την λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος τους στην περίπτωση που δεν το πράξουν και από την άλλη, εάν δεν ληφθεί απόφαση θεωρείται ότι συναινούν στο άνοιγμα των καταστημάτων. «Δεν μου φαίνεται ιδιαιτέρως θετική αυτή η διάταξη κύριε Υπουργέ. Η πονηρή βούληση του νομοθέτη φαίνεται από μακριά και είναι κακό να νομοθετούμε με πονηριά» ανέφερε η κ. Τζάκρη απευθυνόμενη προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Η κ. Τζάκρη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη και σαφής: Ναι στο άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο. Για τις επόμενες Κυριακές, ας αποφασίζει ο Αντιπεριφερειάρχης που ξέρει καλύτερα από όλους μας και μάλιστα ακόμη και με διαφορετικό τρόπο από περιοχή σε περιοχή της ίδιας περιφερειακής ενότητας σύμφωνα με τις ανάγκες και όχι ο Δήμαρχος».

Στα προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου συγκαταλέγεται, σύμφωνα με την κ. Τζάκρη, και η ρύθμιση για τις Λαϊκές Αγορές. «Και εδώ ο νομοθέτης συμπεριφέρεται με πονηριά. Ενώ αφήνει την αρμοδιότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες, για τις δυο μεγάλες περιφέρειες της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, συγκροτεί χωριστούς οργανισμούς, τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αττικής και τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, στους οποίο επί της ουσίας ο Υπουργός θα διορίζει στο διοικητικό συμβούλιο τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο, μέσω μιας νέας πατέντας του κ. Υπουργού που είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργού και του Περιφερειάρχη, που δεν υφίσταται πουθενά στην διοίκηση και στον νόμο, εφόσον ο Υπουργός και ο Περιφερειάρχης δεν ίστανται στο ίδιο επίπεδο, που είναι ο έμμεσος διορισμός τους από μέλη που έχουν διοριστεί από τον ίδιο. Κύριε Υπουργέ, νομίζω πως η πονηριά δεν τιμά το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την διάταξη αυτή οφείλετε να την ξαναδείτε», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής.

Εισερχόμενη τώρα στα καλά μέρη του νομοσχεδίου, η κ. Τζάκρη ανέφερε «οφείλω να πω ότι οι διατάξεις που αφορούν τη λαθρεμπορία καυσίμων αποτελούν μια σημαντική πρόοδο που εμποδίζονταν έως σήμερα από κάθε λογής συμφέροντα και που πάνω σ’ αυτό το πρόβλημα πάτησαν ορισμένοι για να επιβάλλουν στην αγορά καυσίμων τον πιο άδικο, αντιπαραγωγικό και όπως αποδείχτηκε εκ της εφαρμογής του αναποτελεσματικό νόμο των τελευταίων ετών. Επιτέλους, αυτό το πρόβλημα πρέπει κάποτε να ελεγχθεί και να πάψει να θυματοποιείται ολόκληρη η ελληνική κοινωνία και οι έλληνες καταναλωτές για να προστατευτούν ορισμένα ειδικά συμφέροντα.

Στα καλά σημεία του νομοσχεδίου είναι και οι ρυθμίσεις που αφορούν τον νέο αγορανομικό κώδικα. Είναι πράγματι μια σημαντική αλλαγή, εάν ληφθεί υπόψη ότι ο προηγούμενος γράφτηκε την δεκαετία του ΄40. Το πλαίσιο αυτό έπρεπε να αλλάξει, καθώς η αγορά και τα διακινούμενα προϊόντα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά της δεκαετίας του ΄40».

Στα καλά σημεία, σύμφωνα με την κ. Τζάκρη, συγκαταλέγονται και οι ρυθμίσεις που αφορούν τις εκπτώσεις. Ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα πλέον να ψωνίζει φτηνότερα πιο συχνά και έτσι τα οφέλη είναι ιδιαίτερα εμφανή σ’ αυτήν την περίπτωση και για τους τζίρους των καταστημάτων και για τους καταναλωτές.

«Σε γενικές γραμμές, εάν εξαιρέσουμε τις διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και των Λαϊκών Αγορών, το παρόν νομοσχέδιο είναι ένα καλό νομοσχέδιο, που ρυθμίζει ζητήματα και επιλύει προβλήματα που η χώρα έχει ανάγκη», κατέληξε η κ. Τζάκρη κλείνοντας την ομιλία της.-

Σχόλια - Facebook Comments