....

ΤΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟΙ

Η παγκόσμια αύξηση των συνθετικών ναρκωτικών θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία σε Τουρκία και Βαλκάνια, ανέφεραν ειδικοί στους SETimes.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του γραφείου ελέγχου ναρκωτικών του ΟΗΕ, η χρήση παραδοσιακών ναρκωτικών, όπως ηρωίνη και κοκαΐνη, είναι γενικά σταθερή. Ωστόσο, οι νέες συνθετικές ουσίες γίνονται μια δημοφιλής εναλλακτική λύση.

Πολλά από τα ναρκωτικά, τα οποία χαρακτηρίζονται "νόμιμα ναρκωτικά", χρησιμοποιούν κοινά οικιακά χημικά και δεν έχουν τεθεί εκτός νόμου. Τα περισσότερα δεν έχουν ελεγχθεί για τη δημόσια ασφάλειά τους και πολλά είναι θανατηφόρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

"Για να παραπλανήσουν τις Αρχές, οι προμηθευτές έχουν επίσης προωθήσει και διαφημίσει τα προϊόντα τους δυναμικά και τα πωλούν με τα ονόματα σχετικά αβλαβών καθημερινών προϊόντων, όπως αρωματικά χώρου, ναρκωτικά δρόμου που αναφέρονται συχνά ως 'άλατα μπάνιου', φυτικά λιβάνια ακόμα και λιπάσματα φυτών", αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση κατέγραψε επίσης αύξηση στον αριθμό συνθετικών ναρκωτικών που είναι γνωστά από τον ΟΗΕ, τα οποία αυξήθηκαν από 166 στα τέλη του 2009 σε 251 μέχρι τα μέσα του 2012.

Η Ευρώπη έχει αναπτύξει την ισχυρότερη διεθνή απόκριση στο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

"Με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, που αποτελείται από 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κροατία, Νορβηγία και Τουρκία, η Ευρώπη έχει το πιο προηγμένο περιφερειακό σύστημα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει τα ναρκωτικά", ανέφερε. Η έκθεση δημοσιεύθηκε προτού ενταχθεί η Κροατία στην ΕΕ.

Το 2012, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης της ΕΕ εντόπισε 73 νέες ψυχότροπες ουσίες σε σύγκριση με τις 49 το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 5 τοις εκατό του πληθυσμού της Τουρκίας χρησιμοποιούσε ηρεμιστικά και υπνωτικά για μη ιατρικούς λόγους από το 2007 έως το 2011, κατατάσσοντας τη χώρα 13η στον κόσμο.

Ο Μουσταφά Ιλχάν, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Gazi στην Άγκυρα, ανέφερε πως η περιφερειακή συνεργασία έχει βοηθήσει στην ανάσχεση του προβλήματος.

"Η Τουρκία εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας πέρυσι, και μπορεί τώρα να προσδιορίσει με σαφήνεια τους βασικούς δείκτες εξάρτησης από τα ναρκωτικά", δήλωσε ο Ιλχάν στους SETimes. "Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού προτού γίνει μεγαλύτερο θα είναι η δημιουργία συστήματος επιτήρησης, ειδικά γι' αυτές τις ουσίες που μπορούν εύκολα να πωλούνται στο διαδίκτυο, και να υπάρξει συνειδητοποίηση".

Σύμφωνα με τον Χακάν Ντεμιρμπούκεν, αξιωματικός προγράμματος διαχείρισης στο τμήμα στατιστικών και ερευνών του γραφείου ελέγχου ναρκωτικών του ΟΗΕ, η αυστηρή δημόσια επίβλεψη του προβλήματος θα είναι καίρια για τις προσπάθειες πρόληψης.

"Οι Τουρκικές Αρχές πρέπει να εφαρμόζουν τακτικά εθνική έρευνα για τη χρήση ναρκωτικών ώστε να ελέγχουν προσεκτικά την κατάσταση", δήλωσε στους SETimes.

Η έκθεση του ΟΗΕ κατατάσσει τη Ρουμανία μεταξύ των χωρών με υψηλή μη ιατρική χρήση ηρεμιστικών και καταπραϋντικών ουσιών. Η Ρουμανία είναι επίσης μεταξύ των 70 χωρών που έχουν σημειώσει πολλαπλασιασμό σε νέα συνθετικά ναρκωτικά.

"Η αυξημένη χρήση συνθετικών ναρκωτικών προέρχεται από το γεγονός ότι είναι εύκολο να τα παράγουν και να τα παραποιήσουν. Οι μη φαρμακευτικές ουσίες προσφέρουν σε ένα νεαρό έξαψη η οποία διαρκεί μισή ώρα, και [μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά] λόγω της ανοχής του συστήματος", δήλωσε ο Ένε Κριστιάν, πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Φόρουμ, οργάνωση που μάχεται τη χρήση ναρκωτικών, στους SETimes.

Η έκθεση δράσεων για το 2012 της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών που εδρεύει στο Βουκουρέστι ανέφερε επίσης ότι υπήρξε αύξηση στη χρήση συνθετικών ναρκωτικών από το 2010.

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας πρέπει να πράξει περισσότερα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης των συνθετικών ναρκωτικών, δήλωσε ο Κριστιάν.

"Η Ρουμανία έχει γίνει [προσοδοφόρα αγορά για τα ναρκωτικά] και πλέον έχει 1 εκατομμύριο συχνούς χρήστες, όχι μόνο περιστασιακούς χρήστες, και ο αριθμός αυξάνεται. Οι Αρχές φαίνεται να έχουν χάσει τον έλεγχο", δήλωσε στουςSETimes. "Το κράτος πρέπει να συμβαδίσει με το φαινόμενο. Στη συνέχεια, οι Αρχές πρέπει να αρχίσουν να θεραπεύουν τους τοξικομανείς σαν κανονικούς ασθενείς, όχι μόνο σε ψυχιατρικές πτέρυγες".

Η Ελλάδα έχει δώσει και αυτή τη μάχη της με τα συνθετικά ναρκωτικά.

Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, επικεφαλής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΚΕΘΕΑ που εδρεύει στην Αθήνα, προειδοποίησε για την εμφάνιση ενός νέου και εξαιρετικά καταστροφικού συνθετικού ναρκωτικού γνωστό στους δρόμους ως shisha.

Για να μην υπάρξει σύγχυση με τον αγωγό νερού που είναι γνωστός σε πολλές χώρες, το ναρκωτικό είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές βλάβες.

Το shisha είναι σήμερα το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό μεταξύ των άστεγων ναρκομανών της Αθήνας", δήλωσε ο Πουλόπουλος στουςSETimes, προσθέτοντας ότι η ξαφνική δημοτικότητά του είναι αποτέλεσμα της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και ανεργίας.

Γι' αυτό το χαρακτήρισε "ναρκωτικό της λιτότητας", το οποίο επιλέγεται από όσους δεν μπορούν να αγοράσουν ηρωίνη ή κοκαΐνη.

πηγή setimes.com

Σχόλια - Facebook Comments