....

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

farmaka_rafia

Για δεύτερη φορά αυτό το έτος, η κυβέρνηση της πΓΔΜ μείωσε σημαντικά τις τιμές των φαρμάκων, καθιστώντας τα φάρμακα πολύ πιο οικονομικά, καθιερώνοντας περαιτέρω τη χώρα ως κεντρικό σημείο του λεγόμενου φαρμακευτικού τουρισμού.

Το υπουργείο Υγείας δεν έχει στατιστικά για τον αριθμό αλλοδαπών καταναλωτών σε φαρμακεία της πΓΔΜ. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη και ιδιοκτήτες φαρμακείων σε πόλεις κοντά στα σύνορα με Σερβία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Αλβανία ανέφεραν πως πολλοί πελάτες έρχονται από τις χώρες αυτές για να αγοράσουν τα φάρμακά τους, τα οποία είναι πλέον πολύ πιο οικονομικά στην πΓΔΜ από οπουδήποτε αλλού στην περιοχή.

Μεταξύ των περικοπών στις τιμές 365 φαρμάκων που τέθηκε σε εφαρμογή αυτό το μήνα, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρδιαγγειακών νόσων είναι 70 τοις εκατό πιο οικονομικά από πριν, ενώ τα αντιβιοτικά έχουν μειωθεί 18 με 40 τοις εκατό. Οι πιο πρόσφατες αλλαγές έλαβαν χώρα μετά τις περικοπές στις τιμές το Φεβρουάριο, μειώνοντας το κόστος 1.290 φαρμάκων.

Ο υπουργός Υγείας της πΓΔΜ Νικόλα Τοντόροφ ανέφερε πως οι μειώσεις του Φεβρουαρίου εξοικονόμησαν 3,8 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές.

"Οι πολίτες θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την κίνηση αυτή, για φάρμακα που αγοράζουν και πληρώνουν με δικά τους χρήματα", δήλωσε ο Τοντόροφ. "Αυτό είναι αποτέλεσμα του καλά οργανωμένου συστήματος υγείας, το οποίο έχει απαλλαγεί από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλα γειτονικά συστήματα".

Ο Τοντόροφ πρόσθεσε πως όλα τα φάρμακα που έχουν γίνει πιο οικονομικά είναι ανώτερης ποιότητας.

"Αποτελούν φάρμακα με κατάλληλα πρότυπα ποιότητας, αξιοπιστίας και αποδοτικότητας, και το πιο σημαντικό είναι πως με την κίνηση αυτή θα διατηρηθεί η παρασκευή φαρμάκων από ευυπόληπτες φαρμακοβιομηχανίες", ανέφερε.

Στην Ντεμπάρ, κοντά στα Αλβανικά σύνορα, ο ιδιοκτήτης φαρμακείου Μουχάρεμ Ντοβογιάνι δήλωσε στους SETimes πως έχει τακτικά πελάτες από αρκετές Αλβανικές πόλεις.

"Αγοράζουν φάρμακα επειδή κάποια από αυτά είναι πιο φτηνά, ακόμα και 30 τοις εκατό, σε σύγκριση με την Αλβανία", δήλωσε ο Ντοβογιάνι. "Έρχονται επίσης λόγω της ασφάλειας και της ποιότητας των φαρμάκων εδώ. Τα φάρμακά μας αναφέρουν ημερομηνία παρασκευής και διάρκεια αποθήκευσης".

Κάποιοι έρχονται στην πΓΔΜ για να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες από τα φάρμακά τους.

"Πρόσφατα, τουρίστας από τη Σλοβενία ήρθε και αγόρασε φάρμακα για έξι μήνες θεραπείας", δήλωσε η Παυλίνα Λιάτκο, φαρμακοποιός στο φαρμακείο Marifarm στην Οχρίδα. "Ανέφερε ότι τα φάρμακα εδώ είναι πολύ πιο φτηνά σε σύγκριση με τη Σλοβενία, περίπου 10 ευρώ. Αλβανοί, Έλληνες, Σέρβοι, έρχονται όλοι εδώ για να αγοράσουν για μεγάλες περιόδους. Οι περισσότεροι αγοράζουν αντιβιοτικά, Ranital και άλλα φάρμακα",

Στη Ντέλτσεβο, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η ιδιοκτήτρια φαρμακείου Ζακλίνα Πετρόβσκα ανέφερε πως οι πελάτες αγοράζουν μαζικά βιταμίνες και αναλγητικά.

"Ερχόμαστε εδώ σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο από την Μπαγκόεβγκραντ για να αγοράσουμε φάρμακα για τα φαρμακεία μας, αλλά επίσης για να αγοράσουμε και άλλα προϊόντα", δήλωσε η Γκεργκάνα Μπορίστοβα. "Είναι αλήθεια πως οι τιμές εδώ είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με τη Βουλγαρία, και γνωρίζω επίσης πολλούς φίλους που έρχονται συχνά στην πΓΔΜ για να αγοράσουν τα προϊόντα που χρειάζονται".

 

Σχόλια - Facebook Comments