....

ΣΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΓΙΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

loukanika

Σλοβενία και Κροατία βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με τα δικαιώματα προέλευσης του δημοφιλούς λουκάνικου, Kranjska Klobasa, όταν η Σλοβενία κατέθεσε αίτηση στην ΕΕ για Προστασία Ονομασίας Προέλευσης σχετικά με το προϊόν κρέατος.

Αξιωματούχοι της Κροατίας κατέθεσαν ένσταση την προηγούμενη βδομάδα σχετικά με την αξίωση της Σλοβενίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και τώρα οι Βρυξέλλες καλούνται να προσπαθήσουν να επιλύσουν τη διαφωνία.

"Το Κροατικό Επιμελητήριο Επιχειρήσεων και Παρασκευαστών λουκάνικου Kranjska έχουν συγκεντρώσει όλα τα σχετικά ιστορικά στοιχεία στα οποία βασίζεται η καταγγελία και το υπουργείο Γεωργίας θα συμβάλει ώστε να στηρίξει την Κροατική πλευρά στη διαδικασία αυτή", δήλωσε ο Μίροσλαβ Κουσκούνοβιτς, εκπρόσωπος Τύπου του Κροατικού υπουργείου Γεωργίας, στους SETimes.

Διακυβεύονται πολλά περισσότερα από την εθνική περηφάνια. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η εγχώρια παραγωγή του λουκάνικου Kranjska ανέρχεται ετησίως σε 13 εκατομμύρια ευρώ.

Η Σλοβενία υποστηρίζει ότι το λουκάνικο Kranjska εφευρέθηκε στη βόρεια Σλοβενία το 19ο αιώνα. Τότε, Σλοβενία και Κροατία ανήκαν στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Ωστόσο, η Κροατία διαφωνεί.

Ο Ντάσκα Ντομλιάν, διευθυντής ανθρωπίνων πόρων στην Κροατική επιχείρηση κρεάτων Gavrilovic, ανέφερε πως υπάρχουν στοιχεία ότι η επιχείρηση παρασκεύαζε λουκάνικα Kranjska από το 1921.

"Αποτελεί προϊόν που παρασκευάζουμε σχεδόν έναν αιώνα... Ετησίως, παράγουμε 400 έως 500 τόνους από αυτό το λουκάνικο", δήλωσε ο Ντομλιάν στους SETimes.

Η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, όπως η Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη της ΕΕ, εξασφαλίζουν πως μόνο τα προϊόντα που προέρχονται στην πραγματικότητα από τη συγκεκριμένη περιοχή επιτρέπεται να φέρουν το όνομα. Οι νόμιμα εφαρμόσιμοι κανόνες προστατεύουν πολλά εθνικά ειδικά προϊόντα, όπως το τυρί Ροκφόρ, η Γκοργκοντζόλα και η Σαμπάνια.

Είναι η δεύτερη διαφωνία σχετικά με το δημοφιλές λουκάνικο. Η Σλοβενία είχε διαμαρτυρηθεί επίσης για την Αυστριακή παρασκευή του συγκεκριμένου λουκάνικου στις αρχές Απριλίου. Οι χώρες έχουν επιτύχει "προκαταρκτική" συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας το λουκάνικο θα συνεχίσει να παρασκευάζεται στην Αυστρία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση τροφίμων στην Κροατία, Podravka, παρασκευάζει το λουκάνικο Kranjska εδώ και 30 χρόνια. Σύμφωνα με στέλεχος της επιχείρησης, το λουκάνικο αναφέρεται ως Kranjskaστον κανονισμό που αφορά στην ποιότητα των προϊόντων κρέατος, ο οποίος υιοθετήθηκε στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1974.

"Αποτελεί γενική ονομασία, όπως το παρισινό, αλπικό, βιενέζικο, μιλανέζικο, βαυαρικό λουκάνικο. Το αίτημα καταχώρησης της Σλοβενίας δεν τα κατάφερε και με την Αυστρία, με την οποία οι Σλοβένοι ήρθαν σε συμφωνία η οποία επιβεβαιώνει πως δεν αποτελεί γνήσιο Σλοβένικο προϊόν", δήλωσε η Μαρίνκα Ακράπ, διευθύντρια εταιρικών επικοινωνιών της Podravka, στους SETimes.

Οι πολίτες Κροατίας και Σλοβενίας είναι και αυτοί διχασμένοι σε ό,τι αφορά στο ζήτημα.

Ο Γιάνεζ Ζντούχατς, 28 ετών, από τη Λιουμπλιάνα, αναφέρει πως είναι εμφανές ότι το λουκάνικο πήρε το όνομά του από την περιοχή στην οποία παρασκευάστηκε.

"Η Κράνι είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στη Σλοβενία. Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη, η Κροατία δεν έχει καμία σχέση με την πόλη και συνεπώς καμία σχέση με το λουκάνικο. Οι συγγενείς μου στην Κροατία μου είπαν πως η ιστορία αυτή είναι ανούσια και ότι οι Κροάτες πολιτικοί την εφηύραν καθώς δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν", δήλωσε ο Ζντούχατς στους SETimes.

Από την άλλη, οι Κροάτες πιστεύουν πως το όνομα του λουκάνικου δεν αποδεικνύει κάτι.

"Δοκίμασα τόσο το Κροατικό όσο και το Σλοβένικο λουκάνικο. Της Κροατίας είναι πέντε φορές καλύτερο και θα ήταν πραγματικά ντροπή να επιβάλουν οι Σλοβένοι τη συνταγή τους σε όλους όσους παρασκευάζουν Kranjska," δήλωσε ο Τόμας Πιλίποβιτς, 44 ετών, από την Οσίεκ, στους SETimes.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιγράφει το Kranjska ως παστεριωμένο λουκάνικο από χοντροκομμένο κιμά χοιρινού και λίπος χοιρινού, με προσθήκη αλατιού, σκόρδου και πιπεριού.

Το λουκάνικο περνάει από θερμή κάπνιση και τρώγεται ζεστό. Έχει μια ιδιαίτερη "ήπια καπνιστή μυρωδιά".

Σχόλια - Facebook Comments