....

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΚΤΙΣΟΥΝ ΓΕΦΥΡΕΣ

evros_gefyra
Οι δύο χώρες θα κατασκευάσουν δύο νέες γέφυρες που θα ενώνουν τις όχθες του ποταμού Έβρου. Επίσης, στα επιχειρηματικά νέα: Ο οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου, εξαιτίας συνεχιζόμενων συνομιλιών με διεθνείς πιστωτές.

Ο ποταμός Έβρος χωρίζει την Ελλάδα και την Τουρκία. [EU]

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε την Παρασκευή (3 Αυγούστου) το Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα η Τουρκία και η Ελλάδα σχεδιάζουν να κατασκευάσουν δύο νέες γέφυρες πάνω από τον ποταμό Έβρο, ο οποίος χωρίζει τις δύο χώρες. Επί του παρόντος, οι δύο όχθες ενώνονται από μία παλιά γέφυρα, η οποία είχε κατασκευαστεί πριν από πάνω από 60 χρόνια και δεν επαρκεί για να εξυπηρετήσει τη βαριά κυκλοφορία.
***
Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's υποβάθμισε την Πέμπτη (2 Αυγούστου) τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε BB με αρνητικές προοπτικές, εξαιτίας των αυξανόμενων πιέσεων που έχουν προκύψει από την αβεβαιότητα των συνεχιζόμενων συνομιλιών με τους διεθνείς πιστωτές για οικονομική διάσωση. Σύμφωνα με τον οίκο, η Κύπρος θα διαπραγματευτεί πακέτο ύψους περίπου 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 60% του ΑΕγχΠ της χώρας.
***
Στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας νέων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα έφτασε το 52,3% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, σε σύγκριση με το μέσο επίπεδο της ΕΕ που τον Ιούνιο βρισκόταν στο 22,6%.
***
Η Τουρκία και η Νότια Κορέα υπέγραψαν συνθήκη ελεύθερου εμπορίου, η οποία έχει ως στόχο τη βελτίωση των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών. Η συμφωνία, που υπογράφηκε την 1η Αυγούστου, θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος του τρέχοντος έτους.
***
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης συμφώνησε την Παρασκευή (3 Αυγούστου) να αναθέσει στην κοινοπραξία επιχειρήσεων Granit της πΓΔΜ και στην Integral Engineering, με έδρα το Λακτάσι, την κατασκευή του πρώτου τμήματος του δρόμου που θα ενώνει τη Μπάνια Λούκα και τη Ντομπόι στη Δημοκρατία Σέρπσκα. Η κατασκευή του έργου, συνολικού μήκους 37 χιλιομέτρων, χρηματοδοτήθηκε από την Τράπεζα και θα κοστίσει 180 εκατομμύρια ευρώ.
***
Η Αλβανία και η πΓΔΜ συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών με τη χαμηλότερη εργατική παραγωγικότητα στα Βαλκάνια, σύμφωνα με συγκριτική μελέτη 40 παγκόσμιων οικονομιών που δημοσίευσε η σερβική ομάδα προβληματισμού Makroekonomija τη Δευτέρα (6 Αυγούστου). Η μελέτη, η οποία βασίστηκε στα στοιχεία του ΔΝΤ, περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο, την Κροατία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, την πΓΔΜ και την Αλβανία. Για τη μελέτη η Σερβία θεωρείται η βάση. Τα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα διαθέτει τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα.
***
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα (6 Αυγούστου) πως η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε νόμο που στοχεύει στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο χώρος που στεγαζόταν το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα, η εταιρεία κρατικών λαχείων και η εταιρεία διανομής φυσικού αερίου ΔΕΠΑ θα είναι μεταξύ των δέκα πρώτων εταιρειών που θα πωληθούν από την πολιτεία.

Σχόλια - Facebook Comments