....

ΕΠΙΚPIΝΕΙ ΔΡΙΜΥΤΑΤΑ ΤΟ "ΝΑΤΟ" Ο ΝΙΚΟΛΑ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ

gkrouefski_skopia

Ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νικόλα Γκρουέφσκι επέπληξε εντόνως το ΝΑΤΟ την Τρίτη (22 Μαΐου) καθώς ο οργανισμός ενέκρινε την επιλογή παράτασης της ένταξης της χώρας του λόγω των πολυετών ενστάσεων της Ελλάδας.

Η απόρριψη ήταν αναμενόμενη από κάποιους παρατηρητές, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε τον Γκρουέφσκι να επικρίνει δριμύτατα το ΝΑΤΟ σε συνέντευξη την Τρίτη στον Οργανισμό Πληροφόρησης της πΓΔΜ (ΜΙΑ).

"Δεν έχω ξαναδεί εδώ και καιρό τέτοια πολιτική διπλών προτύπων, έλλειψης αρχών και απομάκρυνσης από τις αξίες που οι ίδιοι διαλαλούν δημόσια, σε ό,τι αφορά στην περίπτωση της πΓΔΜ. Αγνοούν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης", δήλωσε ο Γκρουέφσκι, αναφερόμενος σε απόφαση το Δεκέμβρη του 2011 στην οποία το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα είχε παραβιάσει Προσωρινό Σύμφωνο του 1995 όταν άσκησε βέτο στην προσπάθεια ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ το 2008.

Η ασυνήθιστα σταράτη γλώσσα του Γκρουέφσκι δείχνει την απογοήτευση των πολιτών της πΓΔΜ, καθώς πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν πως το 85% του πληθυσμού ήθελε το έθνος να αποτελέσει μέλος του ΝΑΤΟ. Οι κύριοι τίτλοι των εφημερίδων στην πΓΔΜ χαρακτήρισαν τη διήμερη σύνοδο στο Σικάγο "ντροπή".

"Επιτέλους, κάποιος εξέφρασε αυτό που σκέφτεται ο λαός, γνωρίζοντας όλες τις ανισότητες και την πραγματικότητα της διεθνούς πολιτικής. Η επιλογή του ΝΑΤΟ ικανοποιεί την Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην πΓΔΜ. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξουμε και δεν πρέπει να αλλάξουμε το όνομά μας. Εάν το ΝΑΤΟ δεν μας θέλει ως 'Μακεδονία', πρέπει να επανεξετάσουμε την αφοσίωσή μας στη συμμαχία", δήλωσε στους SETimes ο Μπόρκε Ριστέβσκι, 32 ετών, κάτοικος Σκοπίων.

Αν και επέκρινε κάποιους από τους Δυτικούς ηγέτες, ο Γκρουέφσκι ανέφερε πως μοναδικός υπαίτιος είναι η Ελλάδα, η οποία, ανέφερε, έχει χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει τις τελευταίες δυο δεκαετίες για να επιβραδύνει την ανάπτυξη της πΓΔΜ λόγω της μακροχρόνιας διαφωνίας σχετικά με το όνομα της πΓΔΜ.

"Τις χώρες αυτές [μέλη του ΝΑΤΟ] τις θεωρώ φίλους μας, ωστόσο είναι ταυτόχρονα περισσότερο φίλοι με την Ελλάδα. Έτσι ήταν τα τελευταία 21 χρόνια και γι' αυτό η Ελλάδα τα καταφέρνει να παρενοχλεί την πΓΔΜ στο μέγιστο, χωρίς να αντιμετωπίζει σοβαρές συνέπειες", δήλωσε ο Γκρουέφσκι. Οι πολίτες της πΓΔΜ υποστηρίζουν πως οτιδήποτε εκτός του ονόματος "Δημοκρατία της Μακεδονίας" αρνείται το δικαίωμα ταυτότητας του έθνους. Η Ελλάδα έχει αναφέρει πως το όνομα αποτελεί υποδηλούμενη απειλή προς την επαρχία της χώρας με το ίδιο όνομα.

Η πΓΔΜ έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από 100 χώρες και εντάχθηκε στον ΟΗΕ το 1993, ωστόσο στον οργανισμό αυτό -- και στους περισσότερους άλλους διεθνείς οργανισμούς -- αναγνωρίζεται ως "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας". Η πΓΔΜ αιτήθηκε ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2005 και θεωρείτο ότι θα γινόταν δεκτή το 2008, ωστόσο η Ελλάδα εμπόδισε επίσημη πρόσκληση.

Παρά την τελευταία αυτή απογοήτευση, ο Γκρουέφσκι τόνισε πως η πΓΔΜ εξακολουθεί να είναι αφοσιωμένη σε παρεπόμενη ένταξη. "Θα παραμείνουμε αφοσιωμένοι στην υλοποίηση του στρατηγικού στόχου μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα εργαστούμε προς αυτό το στόχο. Εάν κάποιος λέει την αλήθεια, δεν σημαίνει πως ξεκινάει αντιπαράθεση με τους στρατηγικούς εταίρους", ανέφερε κλείνοντας ο Γκρουέφσκι.

Οι περισσότεροι αναλυτές ανέφεραν πως η ομιλία ήταν έκκληση για ένωση της χώρας πολιτικά και ότι ο Γκρουέφσκι -- αναμφισβήτητα -- τα κατάφερε.

"Ο Γκρουέφσκι έχει αγγίξει το λαό καθώς είναι ο πρώτος ηγέτης της πΓΔΜ που λέει τα πράγματα όπως έχουν, παρά τον πιθανό κίνδυνο για τη θέση του. Η συνέντευξη εξέφρασε τον πόνο που αισθάνονται οι πολίτες της πΓΔΜ τη στιγμή που επηρεάζονται με κάθε δυνατό τρόπο από τις παρακωλύσεις της Ελλάδας και τη διεθνή ασφάλεια", ανέφερε στους SETimes ο Βλάντιμιρ Βοζινόβσκι, αναλυτής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών.

"Η ομιλία επιτρέπει στην πΓΔΜ να ορίσει την 'κόκκινη γραμμή" της σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του ονόματος που έχει επιβάλει η Ελλάδα", πρόσθεσε.

Νυν και πρώην υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέφρασαν στήριξη, επαινώντας ιδιαιτέρως τη σπουδαιότητα που εξακολουθεί να έχει η εγχώρια πολιτική στο κράτος δικαίου καθώς και σε διεθνείς επικαρπωτές του νόμου.

"Εάν η πΓΔΜ στείλει περισσότερους στρατιώτες σε αποστολές του ΝΑΤΟ κατά κεφαλήν, εάν οι στρατιώτες της πολεμήσουν την τρομοκρατία σε Αφγανιστάν και Ιράκ με εξαιρετικό επαγγελματισμό ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, εάν ικανοποιήσουμε όλα τα πρότυπα και κριτήρια, επιτύχουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις και δεν λάβουμε τίποτα ως απόκριση, τότε η πΓΔΜ έχει δίκιο να είναι επικριτική σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες και στη συμπεριφορά κάποιων κρατών", δήλωσε στους SETimes ο Σλόμπονταν Κασούλε, πρώην υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ.

"Στην περίπτωση της Ελλάδας, φαίνεται εδώ πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ επιβραβεύουν την κακή συμπεριφορά. Μια τέτοια προσέγγιση είναι ήδη εξαιρετικά δαπανηρή για την ΕΕ και ελπίζουμε πως δεν θα είναι εξίσου δαπανηρή για το ΝΑΤΟ", ανέφερε ο Κασούλε.

 

Πηγή: setimes.com

Σχόλια - Facebook Comments