....

«ΖΗΤΑΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΧΘΕΣ» ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ

Το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που

δίνει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). «Ζητάμε εκλογές χθες», είπε ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνοντας το ίδιο αίτημα το οποίο διατύπωσε και το βράδυ του Σαββάτου κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. Ο κ. Τσίπρας είπε και πάλι πως μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή μπορεί να έχει ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη.

Αναφερόμενος στην ΕΡΤ, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο που θα είναι στις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. «Δεν θα είναι μια ΕΡΤ που θα ελέγχεται από την κυβέρνηση, αλλά από τον ελληνικό λαό που θα κρίνει και το παραγόμενο προϊόν. Μια ΕΡΤ στα ξένα πρότυπα. Ταυτόχρονα δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τις επιλογές που έξω από κάθε λογική έχει κάνει η κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά. Σε αυτόν τον σχεδιασμό, τον βασικό πυρήνα των ανθρώπων που αντιστέκονται όχι απλά θα τον συνυπολογίσουμε, αλλά θα είναι συμμέτοχος και θα λάβει μέρος στην ευθύνη και στη συναπόφαση», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που έχει δεχθεί για την παροχολογία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως είναι προσβλητικό για τον κόσμο που υποφέρει κάποιοι να μιλούν για παροχές. «Είναι παροχή να έχουμε σχέδιο ώστε να μην έχουμε ανθρώπους που πεθαίνουν από την πείνα γύρω μας; Ή μήπως είναι παροχή το να ξεφύγουμε από αυτή τη ζούγκλα του ΕΝΦΙΑ και να τον αντικαταστήσουμε από έναν δίκαιο φόρο;», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις. Καταθέσαμε ένα σχέδιο που έχει αναπτυξιακή λογική. Ας μας πουν αυτοί που μας κατακρίνουν ένα σχέδιο για να ξεφύγουμε από την κρίση. Μας είπαν ότι θα φύγουμε από την κρίση με τις μεγάλες επενδύσεις. Πού είναι αυτές; Εμείς δεν διατυπώσαμε το πρόγραμμα που θα θέλαμε, αλλά αυτό που μπορούμε, συνυπολογίζοντας τις δυσκολίες που αφορούν την πραγματική οικονομία».

Ακόμη, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια άλλη λογική που θα φέρει πίσω την ανάπτυξη. «Προκαλώ τους πολιτικούς μας αντιπάλους να μας εξηγήσουν με ποιον τρόπο μπορούν να βγάλουν τη χώρα από αυτή τη δυσμενή θέση», είπε.

Απαντώντας σε ερώτημα για νέο δανεισμό και τα δάνεια του ΔΝΤ, υποστήριξε πως ο δανεισμός δεν είναι λύση. «Η χώρα έχει συσσωρεύσει δάνεια το ένα πάνω στο άλλο και βυθίζεται στην ύφεση. Βλέπουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Εμείς εξηγήσαμε ότι έχουμε καταστρώσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που δεν βασίζεται στη λογική ότι κάποιος θα μας δανείσει χρήματα αλλά με αναδιανομή που θα γίνει από τα ήδη υπάρχοντα κεφάλαια. Η λογική μας είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέος πλούτος. Μόνο έτσι μπορούμε να βγούμε από την κρίση», είπε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν έχουμε μόνο κοινωνική και οικονομική κρίση, αλλά και αξιοπιστίας, σημείωσε πως πρέπει να συμβάλλουν όλοι μαζί και οι πολίτες να μπουν σε μια άλλη λογική. «Πολλοί πριν από εμένα μίλησαν για τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Έχουμε έναν δημόσιο τομέα που πρέπει να γίνει πιο αξιοκρατικός. Να σταματήσει το πελατειακό κράτος. Βεβαίως και οι ίδιοι οι δημόσιο λειτουργοί να συνειδητοποιήσουν ότι είναι λειτουργοί. Οι αναγκαίες θεσμικές τομές έχουν να κάνουν με αυτό που ονομάζουμε εμβάθυνση της δημοκρατίας και του κοινωνικού ελέγχου. Αυτός ο περιβόητος νόμος περί ευθύνης υπουργών πρέπει να αλλάξει. Έχουμε μια κοινοβουλευτική σύνθεση που βρίσκεται σε απόλυτη δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση».

 

«Πολλοί δεσμεύτηκαν, αλλά δεν έκαναν τίποτα στην πράξη»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις θεσμικές αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να πετύχει εάν όσοι κληθούν να την υλοποιήσουν δεν πιστεύουν σε αυτήν: «Πολλοί δεσμεύτηκαν, δεν έκαναν τίποτα στην πράξη» είπε. Ακόμη, στάθηκε στην αναξιοκρατία και το πελατειακό κράτος και είπε ότι οι «δημόσιοι λειτουργοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι υπάλληλοι, είναι λειτουργοί». Υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει λογοδοσία, κοινωνικός έλεγχος και απολογισμός της παραγωγικότητας και της δουλειάς τους.
Κατά τον ίδιο, η γενικότερη εμβάθυνση της δημοκρατίας και του κοινωνικού ελέγχου θα περνούσε και από συζήτηση για το Σύνταγμα, ωστόσο, είπε ότι η συζήτηση αυτή «είναι ώριμο να ξεκινήσει αλλά όχι από μια Βουλή που δεν αντιστοιχία από το λαϊκό αίσθημα». «Σήμερα έχουμε βουλή σε απόλυτη δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η συζήτηση για αλλαγές στο Σύνταγμα θα πρέπει να ξεκινήσει «μετά την κυβερνητική αλλαγή», από μία Βουλή που «θα έχει αντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση».
Σε ερώτηση για το κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ως υπαρκτό το ενδεχόμενο έξωσης από την Ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτό θα ήταν ένα δυσμενές σενάριο για όλη την Ευρωζώνη και θα ισοδυναμούσε με το «να πυροβολούσε η Μέρκελ τα πόδια της». Υποστήριξε, ακόμη, ότι ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν δυσμενές σενάριο όχι μόνο για όλη την Ευρωζώνη αλλά και την παγκόσμια οικονομία, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Ως εκ τούτου, συνέχισε λέγοντας ότι το ερώτημα ανήκει σε άλλη περίοδο, «last year» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Οι κινδυνολογίες αυτές δεν είναι ούτε για να τρώνε το φαγητό τους τα μικρά παιδιά» είπε και τόνισε πως ο λαός δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από «τρομολαγνικά» σενάρια. 

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει να κάνει τόσο με το πρόσωπο. Για εμάς το θέμα της προεδρικής εκλογής έχει να κάνει με μείζον, τη συνέχειας ή μη με μία πολιτικής που βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα». Σημείωσε, επίσης, ότι τον κ. Σαμαρά «δεν τον ενδιαφέρει να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν τον ενδιαφέρει το πρόσωπο, θέλει να κρατηθεί γαντζωμένος στην εξουσία». «Θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκλεγεί από την επόμενη Βουλή, που θα έχει διαμορφωθεί με τους σημερινούς συσχετισμούς», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι το πρόσωπο που θα προταθεί, στην ώρα του, πρέπει να συγκεντρώνει τη λαϊκή, κοινωνική και πολιτική αποδοχή.
Σε ερώτηση πώς θα εκλάβει το κόμμα του εάν τελικώς ο κ. Σαμαράς καταφέρει να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους 180 ψήφους για την Προεδρική εκλογή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εμείς επιλέγουμε το δημοκρατικό δρόμο, με μία πολιτική ανατροπή που είναι αναγκαία, και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και κάθε περιθώριο». Από εκεί και πέρα, όπως τόνισε, δεν αρκεί κάποιος να δυσανασχετεί, «πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Εμείς καταθέτουμε ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα», πρόσθεσε. Στην επόμενη ΔΕΘ, αν μείνει η κυβέρνηση, τότε «μπορεί να μην μπορούμε αυτά, αλλά να μπορούμε λιγότερα».

Ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε ότι η επόμενη μεγάλη κρίση θα είναι εκείνη των Ταμείων, η οποία ενδεχομένως να έρθει νωρίτερα, «μετά το 2016», λόγω «της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης». «Δεν αιθεροβατούμε. Γι’ αυτό είπαμε να προσανατολίσουμε πόρους στην απασχόληση, ώστε να υπάρξει εισροή εισφορών στα Ταμεία», είπε και έκανε λόγο και για ανάγκη εξεύρεσης νέων πόρων, με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. «Σήμερα οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί δραματικά. Δεν αιθεροβατούμε. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε να τους σπρώξουμε στην απασχόληση ώστε να υπάρξει εισροή στα ασφαλιστικά ταμεία. Μιλήσαμε για την ανάγκη εξεύρεσης νέων πόρων και όχι να εκποιηθεί η δημόσια περιουσία από το ΤΑΙΠΕΔ».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιμένει να ντροπιάζει τον ελληνικό λαό, παίρνοντας θέση ενάντια στα συμφέροντά μας».

Ακόμη, είπε ότι «επιλέγουμε τον δημοκρατικό δρόμο για μια πολιτική ανατροπή που είναι αναγκαία. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και περιθώριο για να υπάρξει ανατροπή αυτής της κυβέρνησης» και συνέχισε: «Δεν αρκεί κανείς να δυσανασχετεί. Πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ο ελληνικός λαός βρέθηκε στις επάλξεις με πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις. Αυτές οι αντιστάσεις θα πρέπει να διευρυνθούν ώστε να μη γίνεται η αγανάκτηση κατάρα αλλά να γίνει αγωνιστική κινητοποίηση».

Σε ερώτηση σχετικά με τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, επισήμανε πως υπάρχουν θεσμοί για την αναγκαία συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. «Αυτοί οι θεσμοί δεν λειτουργούν. Όχι όμως με δική μας ευθύνη. Κρίσιμα θέματα τα χειρίζεται ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Σαμαρά χωρίς να ενημερώνεται το ελληνικό κοινοβούλιο». «Στη στάση του κ. Βενιζέλου σηκώνω τα χέρια ψηλά. Έτρεξε να αναγνωρίσει την κυβέρνηση με τη συμμετοχή νεοναζί στην Ουκρανία. Με τη θέση μας και τις αξίες μας είμαστε ανοιχτοί σε αυτή τη συνεννόηση», είπε.

Ακόμη, σημείωσε ότι «απευθυνόμαστε στο σύνολο του ελληνικού λαού. Διεκδικούμε ποσοστά που θα οδηγήσουν σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κατανοούμε πως όλος αυτός ο κόσμος δεν έχει ασπαστεί τις ιδέες και τις απόψεις της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Προτείνουμε λύσεις ανατρεπτικές και ριζοσπαστικές. Αυτό έχει μια μεγάλη αξία από μόνο του. Εμείς έχουμε πλήρη επίγνωση ότι προκειμένου να βρούμε μια λύση βιώσιμη για τον ελληνικό λαό πρέπει να συγκρουστούμε στην Ευρώπη. Πρώτα πρέπει να συγκρουστείς για να φτάσεις σε έναν συμβιβασμό».

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε καλύτεροι, αλλά ότι έχουμε καλύτερη στρατηγική. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζεται ως μια δύναμη που θα φέρει την αλλαγή στην Ευρώπη. Ο κ. Σαμαράς για να γίνει πρωθυπουργός έκανε μία συμφωνία τότε στις Κάννες. Αυτή η συμφωνία τον έκανε να τα ξεχάσει όλα.. και το Ζάππειο 1 και το Ζάππειο 2», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΟΖΖ.

Αναφερόμενος στο θέμα της φοροδιαφυγής, είπε πως «είναι φανερό ότι υπάρχει θέμα πολιτικής βούλησης. Γιατί δεν προχωρούν οι έλεγχοι στις λίστες; Γιατί υπάρχει ένα λόμπι που απαιτεί από τις κυβερνήσεις να μην προχωρήσει στα αυτονόητα. Το λόμπι αυτό θα τελειώσει». Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση χώρας που να μπορεί να ορθοποδήσει με τέτοιο χρέος. Ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται. Δεν βγαίνουν αυτά τα μεγέθη. Η ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εξαΰλωση. Βρίσκουμε συμμαχίες και για αυτό πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε περισσότερα.

Με 26% ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην τα καταφέρει. Χρειάζεται μεγάλη πλειοψηφία και κοινωνική συναίνεση». Επίσης, σημείωσε πως «όταν κάποιος έχει κέρδος, πρέπει να φορολογείται. Η υπερφορολόγηση είναι αθλιότητα. Η Αριστερά λέει δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών».

 

Κατάργηση ΕΝΦΙΑ

Αναφορικά με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να τον καταργήσει, σημειώνοντας ότι είναι παράλογος, δεν διορθώνεται και καταργείται. «Δεν θα φορολογήσουμε κανέναν με πλασματικές αξίες. Με την εμπορική αξία πρέπει να φορολογηθεί. Πρέπει να υπάρξει προσαρμογή στις πραγματικές αξίες για να είναι δίκαιη η φορολόγηση. Η λογική μας είναι να απαλλάξουμε τους μικρομεσαίους από τους φόρους και όχι τους πλούσιους. Από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας υπολογίζουμε ότι θα έχουμε απώλεια 2 δισ. ευρώ. Οι Έλληνες πολίτες έχουν φιλότιμο. Εδώ βρισκόμαστε σε μια εξωφρενική λογική των κυβερνώντων. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει να πληρώσει».

Υπογράμμισε ακόμα πως «η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν θα προχωρήσει στην πατρίδα μας», ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τη ΔΕΗ επισήμανε ότι δεν θα προχωρήσει το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ.

 

Με εκπλήξεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς ποια πρόσωπα θα επιλέξει σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης, υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρχει ευέλικτο σχήμα. «Το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Σίγουρα εκπλήξεις θα υπάρχουν», είπε και πρόσθεσε πως σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία, τότε θα επιδιώξει συνεργασίες είτε με δυνάμεις που είναι εντός είτε με δυνάμεις εκτός Βουλής. «Θα ανοίξουμε τα ψηφοδέλτιά μας. Επιδιώκουμε την πλειοψηφία στη Βουλή αλλά η επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι η πιο πολωμένη. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτούς που μας οδήγησαν εδώ. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Συγκυβέρνηση με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο δεν θα κάνουμε. Δεν θα υπογράψουμε εμείς συμφωνητικά για να γευτούμε ορισμένες ώρες τη γλύκα της εξουσίας. Εμείς είμαστε από άλλο ανέκδοτο».

Ο κ. Τσίπρας είπε πως «το πρόγραμμά μας αφορά και παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την άρση της καταστολής της οικονομίας. Η διαπραγμάτευση είναι κρίσιμη. Δεν ξέρω αν θα γοητευθεί η κυρία Μέρκελ ή εγώ από την παρουσία της. Εμείς θα λειτουργήσουμε θεσμικά. Θα πάω στη Σύνοδο Κορυφής όπου έχουμε ισότιμο ρόλο. Δεν θα της αναγνωρίσω να μας δείξει επιείκεια και οίκτο. Στην ΕΕ και την Ευρωζώνη δεν θεωρούμε ότι η κυρία Μέρκελ θα μας κάνει και έξωση. Δεν θα είναι μια αντιπαράθεση Ελλάδας - Γερμανίας με διαιτητή στημένο. Θα είναι μια αντιπαράθεση που στη μία πλευρά θα είναι οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και στην άλλη αυτοί που επιμένουν σε αυτές τις πολιτικές. Ανοίγουν πόρτες της συζήτησης και του διαλόγου. Πώς θα λειτουργήσουμε αν υπάρξουν δυσκολίες, θα πράξουμε με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. Το μεταναστευτικό αποτελεί θέμα ισχυρής διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη. Πια συνειδητοποιούν όλοι ότι η πολιτική των κλειστών συνόρων είναι αδιέξοδη και μη αποτελεσματική. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις. Σύντομα θα δείτε και διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε για το θέμα αυτό».

«Δεν υπάρχει τρόικα»

Ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι εάν γίνει πρωθυπουργός δεν θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους υπαλλήλους της τρόικας. «Ποια τρόικα; Δεν υπάρχει τρόικα», είπε και χαρακτήρισε την τρόικα ένα «μόρφωμα» που δεν έχει καμιά νομιμοποίηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ερωτηθείς για τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, επισήμανε πως υπάρχουν θεσμοί για την αναγκαία συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά «αυτοί οι θεσμοί δεν λειτουργούν. Όχι όμως με δική μας ευθύνη. Κρίσιμα θέματα τα χειρίζεται ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Σαμαρά χωρίς να ενημερώνεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο».
«Δεν αποτελεί προτεραιότητα μας, στις σημερινές συνθήκες, η έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισήμανε ότι το κόμμα του «δεν αλλάζει θέση σαν τα πουκάμισα» και η θέση του είναι ότι στις νέες ισορροπίες δεν έχει λόγο ύπαρξης το ΝΑΤΟ και πρέπει να αναλάβουν νέοι θεσμοί. Καταλόγισε «κουτοπόνηρα» και «επικοινωνιακά παιγνίδια» στην κυβέρνηση σχετικά με όσα λέγονται για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ΝΑΤΟ και υπενθύμισε ότι την Ελλάδα την έβγαλε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε η Αριστερά, ούτε ο Παπανδρέου.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments