....

ΤΟ ΥΠΑΑΤ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΟΥ ΟΣΔΕ

Το ΥπΑΑΤ αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα του υψηλού κόστους του ΟΣΔΕΜετά τη «ραστώνη» των εκλογών το ΥπΑΑΤ αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα του ΟΣΔΕ.

Με διακόσιες χιλιάδες αγρότες περίπου, να μην έχουν λάβει κωδικό και να κινδυνεύουν να μη λάβουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις, το ΥπΑΑΤ δεσμεύτηκε ότι θα αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα, αναγνωρίζοντας ότι είναι πραγματικά δυσβάσταχτο το κόστος για τους αγρότες. Αυτά ανέφερε ο υπουργός στους βουλευτές της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε την Τετάρτη (28/5/2014). Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι υπερβολικές χρεώσεις των αγροτών για το ΟΣΔΕ. Οι βουλευτές ζήτησαν από το υπουργείο μεταξύ άλλων τα εξής: «να δοθεί η δυνατότητα στον αγρότη να υποβάλλει τη δήλωση ΟΣΔΕ σε όποιον πιστοποιημένο φορέα επιλέξει ο ίδιος και όχι υποχρεωτικά σε όποιον φορέα του δώσει κωδικό, να υπάρξει άμεσα παρέμβαση από τον Υπουργό στη «ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις στο κόστος μεταξύ των πιστοποιημένων φορέων και οι τιμές να παραμείνουν στα περσινά επίπεδα, στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει μεταβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ από την περσινή, ο αγρότης να δικαιούται να υποβάλλει δήλωση χωρίς να πληρώνει».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο βουλευτής που συμμετείχε στη σύσκεψη κ. Ιορδάνης Τζαμτζής «θα παρθούν μέτρα άμεσα και ο υπουργός μας ενημέρωσε ότι θα παρέμβει στη «ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» και στους πιστοποιημένους σε αυτήν φορείς, ώστε οι τιμές να κυμανθούν στα περσινά επίπεδα. Όσον αφορά το επόμενο έτος εμείς ζητήσαμε από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να πενταπλασιάσει τους πιστοποιημένοι φορείς και να εντάξει μέσα σε αυτούς και Περιφέρειες και Δήμους, όπως έγινε φέτος με την Περιφέρεια Ηπείρου που παρείχε δωρεάν τη δήλωση ΟΣΔΕ».

Στη συνέχεια ο βουλευτής αναφέρθηκε στο πρόβλημα που ανέδειξε ο ΑγροΤύπος με τους κλειδάριθμους (κωδικούς). Όπως τόνισε «θα πρέπει να πάψει να είναι δεδομένο ότι επειδή κάποιος φορέας έδωσε κωδικό στον αγρότη θα πρέπει και αυτός να κάνει σε αυτόν τον φορέα τη δήλωση ΟΣΔΕ. Με αυτή τη λογική ο κάθε φορέας μπορεί να διαμορφώνει τις τιμές. Αν ο παραγωγός έχει το δικαίωμα να επιλέξει κάποιον άλλο φορέα με χαμηλότερες τιμές εκτιμώ ότι θα είναι θετικό και θα δημιουργήσει ανταγωνισμό με αποτέλεσμα να αναγκαστούν κάποιοι να ρίξουν τις τιμές. Επίσης θα πρέπει να ενημερωθούν οι αγρότες ότι οι τιμές δεν έχουν καθοριστεί από την Αθήνα αλλά από τη διοίκηση του κάθε πιστοποιημένου φορέα».

Τη σύσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο, προκάλεσε ο Βουλευτής κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, με τη συμμετοχή των Βουλευτών κ.κ. Βλαχογιάννη Ηλία, Σκόνδρα Ασημίνα και Κουτσούμπα Ανδρέα και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λεονταρίδη Θεόφιλο, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μόσχο Κορασίδη, τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αποστολάκο Γρηγόρη και τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Οφίδη Αλέξανδρο.

Λαμβάνοντας τον λόγο οι βουλευτές τόνισαν στην πολιτική ηγεσία ότι οι χρεώσεις των αγροτών για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ είναι δυσβάσταχτες, καθώς έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου το κόστος υποβολής της δήλωσης έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί από τους πιστοποιημένους φορείς και ζήτησαν να παρέμβει το Υπουργείο, ώστε να μειωθεί το κόστος των δηλώσεων διότι η οικονομική κατάσταση των αγροτών είναι άσχημη και δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τη δήλωση ΟΣΔΕ με αυτό το κόστος.
Ειδικότερα ο κ. Τζαμτζής επεσήμανε ότι οι περισσότεροι αγρότες δεν γνώριζαν και δεν είχαν ενημέρωση ότι μπορούσαν να υποβάλουν από 19 Μαρτίου έως 15 Μαΐου δωρεάν δηλώσεις ΟΣΔΕ δια μέσου των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στη συνέχεια της σύσκεψης οι βουλευτές ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία:
α) Να δοθεί η δυνατότητα στον αγρότη να υποβάλλει τη δήλωση ΟΣΔΕ σε όποιον πιστοποιημένο φορέα επιλέξει ο ίδιος και όχι υποχρεωτικά σε όποιον φορέα του δώσει κωδικό.
β) Να υπάρξει άμεσα παρέμβαση από τον Υπουργό στη «ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» και αυτή στη συνέχεια να παρέμβει στους πιστοποιημένους φορείς ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις στο κόστος και οι τιμές να παραμείνουν στα περσινά επίπεδα.
γ) Να πραγματοποιηθεί αυστηρός έλεγχος στους πιστοποιημένους φορείς και για το επόμενο έτος να πιστοποιηθούν περισσότεροι φορείς ώστε να υπάρξει ουσιαστικός ανταγωνισμός μεταξύ τους
δ) Να μπορούν περισσότερες Περιφέρειες και οι Δήμοι να πιστοποιηθούν, όπως έγινε με την Περιφέρεια της Ηπείρου η οποία πιστοποιήθηκε και παρέχει δωρεάν την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ στους αγρότες.
ε) Στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει μεταβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ από την περσινή, ο αγρότης να δικαιούται να υποβάλλει δήλωση χωρίς να πληρώνει.

όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές της ΝΔ, τόσο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρης, όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Λεονταρίδης (ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης μετά την αποχώρηση του κ. Τσαυτάρη λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων), δεσμεύτηκαν ότι θα αντιμετωπίσουν άμεσα το θέμα του κόστους υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ ων αγροτών, αναγνωρίζοντας ότι είναι πραγματικά δυσβάσταχτο το κόστος για τους αγρότες.

Ερώτηση στη Βουλή

Να σημειωθεί ότι για τις υπερβολικές χρεώσεις των αγροτών για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, 10 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο υπογράφοντα τον Βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, κατέθεσαν την Τετάρτη (28/4/2014) ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο, αναφέροντας τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Από το τρέχον έτος οι δηλώσεις ΟΣΔΕ υποβάλλονται από τους αγρότες σε πιστοποιημένους φορείς. Οι φορείς αυτοί κατά βάση δευτεροβάθμιοι συνεταιρισμοί ή ομάδες παραγωγών έχουν διαφορετικό τιμολόγιο σε κάθε περιοχή. Να σημειωθεί ότι το κόστος υποβολής δήλωσης ΟΣΔΕ έχει διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί.
Το γεγονός αυτό έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους αγρότες.
Επιπλέον οι αγρότες δεν γνώριζαν ότι μπορούσαν να υποβάλουν από 19 Μαρτίου έως 15 Μαΐου δωρεάν δηλώσεις ΟΣΔΕ δια μέσου των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κύριε Υπουργέ,
Επειδή οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα
Επειδή το κόστος υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ έχει διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί, προτείνoυμε:
α) Να δοθεί η δυνατότητα στον αγρότη να υποβάλλει τη δήλωση ΟΣΔΕ σε όποιον πιστοποιημένο φορέα επιλέξει ο ίδιος και όχι υποχρεωτικά σε όποιον φορέα του δώσει κωδικό
β) Να δοθεί η δυνατότητα για 1 μήνα να μπορούν να υποβάλουν δωρεάν δήλωση ΟΣΔΕ δια μέσου των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ,
γ) Να παρέμβετε άμεσα, ώστε με τις απαραίτητες συνεννοήσεις να υπάρξει μείωση του κόστους υποβολής της αίτησης δήλωσης ΟΣΔΕ στα περσινά επίπεδα.
δ) Στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει μεταβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ από την περσινή, ο αγρότης να δικαιούται να υποβάλλει δήλωση χωρίς να πληρώνει.
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ
Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να δοθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ;

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

 http://www.agrotypos.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments