....

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

 

 

 

Από Παρασκευή (30/3/2018) ξεκίνησαν οι αιτήσεις ένταξης για το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» που αφορούν την βιολογική κτηνοτροφία. Μέσα στον Απρίλιο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναμένεται να προκηρυχθούν: το Μέτρο 16 «Συνεργασία» και το Μέτρο «Διατήρηση απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων», του ΠΑΑ 2014-2020. Θυμίζουμε ότι η βιολογική κτηνοτροφία μπορεί να συνδυαστεί με το μέτρο της διατήρησης απειλούμενων αυτόχθονων φυλών.

Βιολογική κτηνοτροφία
Νέο δεδομένο της πρόσκλησης είναι ότι η κατανομή του προϋπολογισμού γίνεται ανά Περιφέρεια. Προτεραιότητα δίνεται σε ορεινές και κτηνοτροφικές περιοχές. Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, για την κατανομή του ποσού ανά Περιφέρεια ελήφθησαν υπόψη η έκταση των ορεινών βοσκοτόπων, ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων με ζωικό κεφάλαιο, η υπάρχουσα δυναμικότητα σε βιολογικές εκμεταλλεύσεις καθώς και η νέα προοπτική όπως αποτυπώθηκε στην πρώτη πρόσκληση (που τελικά ακυρώθηκε).

Στην πρώτη θέση, από πλευράς κατανομής κονδυλίων, έρχεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (38.000.000 ευρώ), ενώ ακολουθούν η Κρήτη (33.800.000 ευρώ) και Θεσσαλία (29.000.000 ευρώ). Πάντως το ΥπΑΑΤ επισημαίνει ότι η κατανομή είναι ενδεικτική και στην περίπτωση που σε κάποια ή κάποιες Περιφέρειες, μετά την οριστικοποίηση των παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης, παραμείνει αδιάθετο ποσό, το ποσό αυτό δύναται να κατανεμηθεί από το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων σε κάποια άλλη Περιφέρεια.

Δεσμεύσεις
Οι δικαιούχοι δεσμεύονται:
1. Να διατηρούν σταθερό το μέγεθος της έκτασης των βοσκοτόπων και το είδος των ζώων με τα οποία εντάχθηκαν στο μέτρο, πλην των περιπτώσεων ανωτέρας βίας – εξαιρετικών περιστάσεων.
2. Στην περίπτωση των βοσκοτόπων, τμήματα αυτών δύνανται να ανανεώνονται με τμήματα άλλων βοσκοτόπων.
3. Να τηρούν τις απαιτήσεις της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου, τον Καν. (ΕΚ) αριθ. 889/2008 της Επιτροπής, και τις εθνικές διατάξεις που εκδίδονται για την εκτέλεση εφαρμογής αυτών, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, με την προϋπόθεση της τήρησης της λοιπής εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για τις αντίστοιχες συμβατικές καλλιέργειες, εκτροφές και τα προϊόντα τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης.
4. Να υποβάλλουν κατ’ έτος αίτηση πληρωμής.
5. Να υποβάλλουν ηλεκτρονικά κατ΄ έτος μέσω του ΠΣ, τα παραστατικά συμμόρφωσης των ειδικών διατάξεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη παράγραφο 7 της παρούσας, εντός χρονικού διαστήματος που θα ορίζεται με σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
6. Να δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.
7. Να τηρούν υποχρεωτικά φάκελο δικαιούχου
8. Ο φάκελος δικαιούχου περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα εξής:
i. Υπογεγραμμένη αίτηση στήριξη, όπως υποβλήθηκε οριστικά στο ΠΣ.
ii. Απόφαση Ένταξης Πράξεων στην οποία να συμπεριλαμβάνεται ο δικαιούχος και τυχόν τροποποιήσεις αυτής.
iii. Σύμβαση με Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων (ΟΕ & Π).
iv. Αντίγραφα των ετήσιων αιτήσεων πληρωμής.
v. Άδεια κτηνοτροφικής εγκατάστασης ή προέγκριση αυτής,
vi. Μητρώο κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
vii.Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής.
viii. Μητρώο Εισροών και Εκροών.
ix. Ημερολόγιο εργασιών (ΜΕΕ - ΗΕ), το οποίο περιλαμβάνει ημερολόγιο εργασιών και νόμιμα παραστατικά αγοράς (κυρίως για σπόρους, λιπάσματα, ζωοτροφές) και πώλησης προϊόντων, και στις περιπτώσεις που ο γεωργός χρησιμοποιεί κοπριά και εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης τιμολογίων, υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναγράφονται η ακριβής ποσότητα κοπριάς και η προέλευση αυτής.
x. Τυχόν άλλα παραστατικά που αφορούν στο Μέτρο (π.χ. εδαφολογικές αναλύσεις, σύμβαση με σύμβουλο κ.α.).

Διαβάστε την τροποποίηση της πρόσκλησης

Σπάνιες φυλές
Η Δράση έχει ως στόχο τη στήριξη των κτηνοτρόφων που εκτρέφουν απειλούμενες αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων. Οι δικαιούχοι δεσμεύονται για τη διατήρηση ή αύξηση του αριθμού των επιλέξιμων ζώων για μία πενταετία.

Οι ενισχύσεις αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα ανά ΜΜΖ διατηρούμενης αυτόχθονης φυλής, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ελήφθησαν, ως ακολούθως:

  • Θηλυκά βοοειδή ηλικίας άνω των έξι (6) μηνών = 333 ευρώ/ΜΖΚ/έτος
  • Θηλυκά αιγοπρόβατα ηλικίας άνω του ενός (1) έτους = 232 ευρώ/ΜΖΚ/έτος
  • Χοιρομητέρες = 215 ευρώ/ΜΖΚ/έτος
  • Αρσενικά και θηλυκά ιπποειδή άνω των έξι (6) μηνών = 350 ευρώ/ΜΖΚ/έτος

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι πρέπει:
Να είναι κάτοχοι αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση
Να εκτρέφουν ζώα των απειλούμενων φυλών στις συγκεκριμένες περιοχές κατανομής
Να εκτρέφουν ζώα εγγεγραμμένα στο γενεαλογικό βιβλίο της φυλής στην οποία τα ζώα ανήκουν. Τα γενεαλογικά βιβλία τηρούνται στα αρμόδια Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων υπό την εποπτεία της Δ/νσης Εισροών Ζωικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα αρσενικά ζώα δεν είναι επιλέξιμα στα αιγοπρόβατα, βοοειδή και χοίρους, αλλά η ενίσχυση συμπεριλαμβάνει αποζημίωση 1 αρσενικού ανά 15 θηλυκά ζώα.
Για πρώτη φορά επιλέξιμη θα είναι και η φυλή προβάτων «Ορεινό Ηπείρου» με περιοχή εκτροφής την Ήπειρο.
Ακόμη η φυλή ιπποειδών Σκύρου θα μπορεί πλέον να είναι επιλέξιμη σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Συνεργασία
Το Μέτρο περιλαμβάνει το υπομέτρο 16.1– 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (ΕΣΚ) για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» και το 16.1 -16.5 «Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή». Aποτελείται από δύο ∆ράσεις:
Η ∆ράση 1 θα επιδοτεί µε 5.000 ευρώ τη σύσταση μιας Επιχειρησιακής Οµάδας σε τοπικό, εθνικό ή διακρατικό επίπεδο. Για τη ∆ράση 2 εφόσον η υλοποίηση του επιχειρηµατικού σχεδίου είναι τοπικού χαρακτήρα η οικονοµική στήριξη µπορεί να φτάσει τα 145.000 ευρώ, εάν έχει να κάνει µε το σύνολο της χώρας 295.000 ευρώ, και για διακρατική συνεργασία 445.000 ευρώ.

Υπομέτρο 16.1-16.2:
Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας Στο παρόν υπομέτρο ενισχύονται δύο δράσεις:
Δράση 1: η ίδρυση (δυνητικών) Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας
Δράση 2: η υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των Επιχειρησιακών Ομάδων των ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας

Υπομέτρο 16.1-16.5:
Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα, περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για κλιματική αλλαγή Στο πλαίσιο του εν λόγω υπομέτρου θα δοθεί στήριξη για τη:
Δράση 1 : Ίδρυση Επιχειρησιακών Ομάδων (Ε.Ο.) της ΕΣΚ με σκοπό την προώθηση δράσεων οι οποίες επιδεικνύουν σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Δράση 2 : υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου των Συνεργασιών με σκοπό την προώθηση δράσεων οι οποίες επιδεικνύουν σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Οι ανωτέρω Δράσεις υλοποιούνται σε επάλληλους Κύκλους Αξιολόγησης. Οι αιτήσεις στήριξης αξιολογούνται σε καθορισμένες καταληκτικές ημερομηνίες, οι οποίες ορίζονται κατά τη δημοσίευση της αναλυτικής πρόσκλησης.

Το σχέδιο δράσης και το επιχειρησιακό σχέδιο πρέπει να περιγράφουν τις ενέργειες για την προώθηση, την ανάπτυξη και τη διάδοση νέων ιδεών, τεχνολογιών, καινοτόμων προϊόντων, με βασικό στόχο την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία, ή την υιοθέτηση και την προσαρμογή υφιστάμενων τεχνικών / πρακτικών σε νέο γεωγραφικό / περιβαλλοντικό πλαίσιο με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας, τη μείωση του κόστους παραγωγής ή / και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων.

 
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments