....

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο... «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ [ΒΙΝΤΕΟ]

 

 

«Πόλεμος» ανακοινώσεων και διαρροών, μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Η κυβέρνηση σε διαρροές της εγκαλεί την ΝΔ ότι «σέρνεται στη γραμμή του Βουκουρεστίου». 

Η ΝΔ απάντησε σε υψηλούς τόνους στις κυβερνητικές διαρροές με ενημερωτικό της σημείωμα στο οποίο υπενθυμίζει τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Απρίλιο του 2016 και τον Ιούλιο του 2017 για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Οπως τονίζει αυτές οι θέσεις «καταδεικνύουν από μόνες τους την σταθερή προσήλωση της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές θέσεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο Βουκουρέστι, και κυρίως ποιος, εντέλει, αντιμετωπίζει με εντελώς ανεύθυνο τρόπο ακόμη και τα εθνικά θέματα».

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιτίθεται με δριμύτητα κατά της κυβέρνησης η οποία, όπως αναφέρει η ΝΔ, «σε μία ακόμη απέλπιδα προσπάθεια να μεταθέσει τις ευθύνες της για την απουσία ενιαίας κυβερνητικής θέσης ως προς το θέμα της πΓΔΜ, ο ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει σήμερα νέα ψέμματα, σύμφωνα με τα οποία η Νέα Δημοκρατία τάχα σύρθηκε στη γραμμή του Βουκουρεστίου. Πρόκειται φυσικά για ένα ακόμη γελοίο επιχείρημα της Κυβέρνησης από αυτά που διακινεί σε καθημερινή βάση, καθώς η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε άφησε οποιαδήποτε αμφιβολία σε σχέση με τη θέση που η ίδια, άλλωστε, επέβαλε με την διαπραγμάτευση του Βουκουρεστίου και την οποία σήμερα έχει ως βάση διαπραγμάτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ και από χθες - απ' ό,τι καταλάβαμε - και ο πολιτικός ακροβάτης κ. Πάνος Καμμένος».

Παράλληλα η ΝΔ παραθέτει δύο αποσπάσματα από δημόσιες ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα όχι πρόσφατα, αλλά σε ανύποπτο χρόνο, τα οποία σύμφωνα με τη ΝΔ δείχνουν την σταθερή προσήλωση του κόμματος στις εθνικές θέσεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο Βουκουρέστι.

Οι δύο ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη:

 

 Από το 10:58-11:28 το απόσπασμα της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στο 10o Συνέδριο της ΝΔ, που αναφέρεται στο θέμα

Εκεί, στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σημειώνοντας πως ήταν εκείνος που «τόλμησε να μιλήσει με αλήθειες, που μας έκανε εθνικά περήφανους με τη στάση του στο Βουκουρέστι. Είχα την τιμή να τον υπηρετήσω ως βουλευτής».

 

Από το 6:04-6:34, στη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το Κυπριακό

Κατά την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημειώσει χαρακτηριστικά: «Δεν θα αναφερόμουν στο ζήτημα αυτό,  εάν δεν είχε κάνει μια αναφορά ο κ. Λεβέντης, διότι δεν αποτελεί το κύριο αντικείμενο της σημερινής συζήτησης. Αναρωτήθηκε ο κ. Λεβέντης ποια είναι η επίσημη θέση της Εθνικής Αντιπροσωπείας για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο κ. Λεβέντης μπορεί να είναι παλιός στην πολιτική, είναι νέος σε αυτή την αίθουσα και προφανώς δεν θυμάται ότι υπάρχει επίσημη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης επικυρωμένη δις από την Εθνική Αντιπροσωπεία,  για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, erga omnes. 
 
Αυτή είναι η επίσημη θέση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, όπως αποτυπώθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης Καραμανλή το 2007. Θέση που επικυρώθηκε για άλλη μια φορά στο Βουκουρέστι. Το ερώτημα για σας, κ. πρωθυπουργέ και για σας κ. Καμμένε, είναι αν αυτή η θέση  αντιπροσωπεύει συνολικά την κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών - διορθώστε με αν κάνω λάθος κ. Κοτζιά - τουλάχιστον έτσι παρουσιάζεται στις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου. Είναι, όμως, μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να αποσαφηνίσει ο κ. πρωθυπουργός και ο κ. Καμμένος, εάν αυτή είναι η επίσημη θέση, όχι της Κυβέρνησης, της κυβερνητικής πλειοψηφίας». 

ΣΥΡΙΖΑ: Συμφωνούν με τη θέση Μητσοτάκη ο Αδωνις και ο Σαμαράς;

Λίγο αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση σε ειρωνικό ύφος. Χαιρετίζει την κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημοσιοποιήσει τη θέση της για την ονομασία της ΠΓΔΜ και παράλληλα διερωτάται εάν η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκει σύμφωνο και τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος σε δημόσια δήλωση του είχε ζητήσει να μη μετατραπεί η ΝΔ σε «χρήσιμο ηλίθιο» της κυβέρνησης.

«Χαιρετίζουμε την κίνηση της ΝΔ να δημοσιοποιήσει τη θέση της για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Αναρωτιόμαστε, ωστόσο, αν η θέση που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκει σύμφωνους τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον αντιπρόεδρό της, 'Αδωνη Γεωργιάδη ο οποίος πριν από δύο μέρες, προειδοποίησε τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως, σε περίπτωση που πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα, θα μετατραπεί σε "χρήσιμο ηλίθιο" της κυβέρνησης» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments