....

ΒΟΥΛΗ: «ΠΟΛΕΜΟΣ» ΤΣΙΠΡΑ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕΣΩ ΣΥΖΥΓΩΝ, ΣΥΓΓΕΝΩΝ & «ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ -ΌΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

 

 

Αν στις πρωτομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυριάρχησαν οι οξείες εκατέρωθεν εκφράσεις, στις δευτερολογίες αλλά και την τριτολογία Τσίπρα, στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα διαπλοκής και διαφθοράς που αφορούν όχι μόνο επιχειρηματίες αλλά αγγίζουν τις συζύγους και τις οικογένειες των δύο ανδρών.

Τη αρχή έκανε ο Α. Τσίπρας ο οποίος αφού αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες για τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης είχε ισχυριστεί ότι είχε συναντηθεί ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι: «Με ρωτήσατε αν έχω συναντήσει επιχειρηματίες. Μόνο που το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν τους συναντά κανείς αλλά αν τους συναντά και τους κάνει τα χατίρια». Τόνισε δε ότι:

-Μπόμπολας: Δεν έχει την εφημερίδα Έθνος γιατί δεν τους χαρίστηκαν τα δάνεια, ενώ τώρα κινδυνεύει να χάσει και την εταιρεία του.

-Ψυχάρης: Δεν έχει πια τον ΔΟΛ γιατί δεν του χαρίστηκαν τα δάνεια και έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της προσωπικής περιουσίας του λόγω κατασχέσεων.

Μαρινάκης: Δεν γλίτωσε από το να του ασκηθεί ποινική δίωξη για υποθέσεις που εμπλέκεται.

«Όσο περνάει από το χέρι μας όλοι οι Έλληνες πολίτες θα είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Χατίρια εμείς δεν κάνουμε σε επιχειρηματίες», τόνισε ο κ. Τσίπρας, αντιπαραβάλοντας τις υποθέσεις Χριστοφοράκου, Φρουζή αλλά και Μαρινάκη και τις σχέσεις του με τον κ. Μητσοτάκη.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επανέφερε το θέμα της χρεωκοπημένης offshore της συζύγου προέδρου της ΝΔ η οποία χρηματοδοτήθηκε με 850.00 ευρώ από άλλη off shore η οποία χρηματοδότησε με οκτώ εκατ. ευρώ την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». «Ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την off shore; Γιατί δεν μας λέει ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε ο κ. Τσίπρας και τον κάλεσε να σταματήσει να παρουσιάζει τον εαυτό του «ως δήθεν θύμα της κακόβουλης δημοσιογραφίας που κινείται από μένα. Αφήστε την αυτή την καραμέλα. Ποσώς μας ενδιαφέρει η προσωπική σας ζωή. Φανταστείτε τι θα έγραφαν αν η σύζυγός μου είχε χρεωκοπημένη off shore η οποία χρηματοδοτήθηκε από off shore, την ίδια που χρηματοδότηση με οκτώ εκατ. το «Πρώτο Θέμα», είπε ο πρωθυπουργός: «Τι τα θέλετε τώρα και τα αναδεικνύετε αυτά. Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή στην σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία», πρόσθεσε.

Εγκάλεσε, δε, τον πρόεδρο της ΝΔ για αναφορά του στα όσα είχε πει η σύζυγός του για το δημοψήφισμα (σ.σ. «μπορεί κάποιοι στην οικογενειά σας να θρηνούν τέτοια μέρα που το «όχι» έγινε «ναι»): «Την ίδια ώρα που εσείς μου ζητάτε να μην αναφέρομαι στη σύζυγό σας εσείς αναφερθήκατε στο συναίσθημα της δικής μου συζύγους για το δημοψήφισμα. Είμαι και είμαστε όλοι περήφανοι για την στάση του ελληνικού λαού. Φως και δύναμη στην ιστορία του ελληνικού λαού η 5η Ιούλη…Ο λαός ψήφισε στις 5 Ιούλη αλλά ψήφισε και στις 15 Σεπτέμβρη. Δίχως αυτή την ετυμηγορία δεν θα είχαμε καταφέρει να απαλλαγούμε από τα μνημόνια», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Συγγενής σας έχει ρυθμίσει δάνεια με προνομιακούς όρους

Το γάντι που έριξε ο πρωθυπουργός σήκωσε ο Κ.Μητσοτάκης τονίζοντας ότι με τον κ. Φρουζη της Novartis είχε μία κοινωνική επαφή όταν δεν ήταν στην εταιρεία και τόνισε ότι και ο κ. Τσίπρας τον έχει συναντήσει ως εκπρόσωπος των φαρμακευτικών εταιρειών. Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση έσπασε σε οκτώ οκτώ εργολαβίες το Πάτρα-Πύργος τις οποίες έδωσε στον κ. Καλογρίτσα με τα βοσκοτόπια: «Μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου και συναλλάσσεστε μαζί τους»

Εκεί όμως που άστραψε και βρόντηξε ο κ. Μητσοτάκης ήταν στα όσα αφορούν την σύζυγό του Μαρέβα: «Έχουν διασύρει την προσωπική μου ζωή. Ότι τάχα δεν είμασταν σε διάσταση και το κάνμε για να αποκρύψουμε στοιχεία. Έγινε φορολογικός έλεγχος στη σύζυγό μου γραμμή-γραμμή . Απεφάνθη η εισαγγελέας και έβαλε την υπόθεση στο αρχείο», είπε χαρακτηριστικά και σε έντονο ύφος κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να μην αναφερθεί ξανά στην σύζυγό του, Σας απαγορεύω να μιλήσετε ξανά για τη σύζυγό μου για το θέμα αυτό. Είναι και άνανδρο και πρωτοφανές αυτό που κάνετε. Το ξέρετε ότι έχει τεθεί στο αρχείο. Μήπως κι εσείς στην οικογένειά σας έχετε κάνει ρύθμιση δανείων. Θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικός σε αυτό όταν έχετε την φωλιά σας λερωμένη….Να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα αν έχει συγγενή που έχει ρυθμίσει τα δάνειά του και με τι προνομιακούς όρους», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Να τα πάει στον εισαγγελέα

Aπαντώντας στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εγώ δεν έριξα λάσπη στον ανεμιστήρα», αλλά μίλησε για γνωστές υποθέσεις. «Ποιοι είναι αυτοί στην οικογένειά μου γιατί δεν τους λέει;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε, δε, ότι ο ίδιος μίλησε για την υπόθεση Siemens με βάση την κατάθεση Τσακάλου που εμπλέκει τον κ. Μητσοτάκη αλλά και την υπόθεση Novartis που και αυτή απασχολεί την ελληνική Δικαιοσύνη, προσθέτοντας ότι θα εξετάσουν τα μέιλ του κ. Φρουζή προς τον κ. Μητσοτάκη.

Μίλησε, μάλιστα, και πάλι για «προσπάθεια αυτοθυματοποίησης», του προέδρου της ΝΔ: «Μου απαγόρευσε να αναφερθώ στις επιχειρηματικές  δραστηριότητες της συζύγου του. Αν όμως off shore της δικής μου συζύγου

Είχε χρηματοδοτηθεί με 850 χιλ. ευρώ. από επιχειρηματία, θα ήταν μείζον θέμα για τη Δημοκρατία και την πολιτική ζωή του τόπου. Ποιος είναι ο επιχειρηματία και η offshore που με 850 χιλιάρικα χρηματοδοτεί την σύζυγο του κ. Μητσοτάκη και τον ίδιο και χρηματοδοτεί το ‘Πρωτο Θέμα’ με οκτώ εκατ. ευρώ; Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε. Στις Γαλλικές εκλογές ο υποψήφιος της δεξιάς απεσύρθη γιατί η σύζυγός του ήταν σε μια θέση αργομισθίας και έπαιρνε κανά δυο χιλιάρικα το μήνα», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον κ. Καλογρίτσα και όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ ότι του δόθηκαν έργα, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Δεν έγινε διαγωνισμός; Δεν πλειοδότησε στο διαγωνισμός;…..Αν υπάρχει οτιδήποτε που αφορά εμένα, την οιοκογενειά μου και υπουργούς της κυβέρνησης να τα πάει στον εισαγγελέα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η Δευτερολογία και τριτολογία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να διεξαχθεί προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση για την οικονομία. Του είπα ότι είναι καλοδεχούμενη, ότι είναι πραγματικό δώρο. Σήμερα, όμως, αποδείχθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης μόνο για την οικονομία δεν ήρθε σε αυτήν εδώ την Αίθουσα να μιλήσει.

Τον κατανοούμε, διότι προφανώς δεν αισθάνεται ότι είναι προνομιακό πεδίο γι’ αυτόν και για το Κόμμα του η συζήτηση για την οικονομία. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επέλεξε -είναι αλήθεια με πολύ εκνευρισμό- να επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ύβρεων, σε ένα υβρεολόγιο.

Οφείλω να πω το εξής: Πραγματικά δεν βρισκόμαστε σε εκείνη την ψυχολογία που τα παίρνουμε όλα τοις μετρητοίς, κύριε Μητσοτάκη. Είπατε καμιά σαρανταριά φορές «ψεύτης», «ψεύτες». Και μια φορά να το πείτε φτάνει. Δεν χρειάζεται να το επαναλαμβάνετε σαράντα φορές. Είναι ένδειξη της αμηχανίας και του εκνευρισμού σας αυτό. Και ξέρετε, ορισμένες φορές αυτή η αμηχανία και ο εκνευρισμός κάνει τον ομιλητή να κινείται στα όρια του γραφικού και να έχει ο λόγος του και μια δόση κωμικότητας, ιδίως όταν διανθίζεται από αυτά τα περίτεχνα ανεβάσματα του τόνου της φωνής. Επίσης, θα έλεγα ότι πολλές φορές αυτό κάνει τον ομιλητή όχι να έχει απλά απόσταση από αυτόν που τον παρακολουθεί, αλλά αυτός που τον παρακολουθεί να αισθάνεται και συμπόνια.

Το κύριο, όμως, είναι ότι σε αυτό το εξηντάλεπτο κρεσέντο βρήκατε μόλις δέκα λεπτά να μιλήσετε για την οικονομία. Μόλις δέκα λεπτά. Και στα δέκα, όμως, αυτά λεπτά που μιλήσατε, τιμήσατε την προσωπική κοινοβουλευτική σας παράδοση και προλάβατε να φανερώσετε μια σειρά από ανεπάρκειες και στον τομέα της οικονομίας. Θα πάω σε αυτές τις ανεπάρκειες στη συνέχεια.

Θα ήθελα, όμως, να ξεκινήσω από μία τρομακτική παράλειψη. Ξέρετε, το κρίσιμο θέμα που συζητούσε το Eurogroup στις 21 Ιούνη -ένα από τα τρία, όπως εξήγησα, αλλά το πιο κρίσιμο, το περιμέναμε από το 2012 και μετά-ήταν το χρέος. Δεν είπατε κουβέντα για το χρέος. Ούτε καν αναφερθήκατε σε αυτό. Και προφανώς δεν το ξεχάσατε.

Είναι λογικό. Μέχρι και εσείς δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε αυτό που λέει ολόκληρος ο κόσμος, όλοι οι οίκοι αξιολόγησης, που μας αναβαθμίζουν, οι κεφαλαιαγορές, οι διεθνείς αναλυτές, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ακόμη και το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι δηλαδή το ελληνικό χρέος με τη συμφωνία της 21ης του Ιούνη κατέστη επιτέλους βιώσιμο και ότι με όπλο αυτήν τη συμφωνία οι αγορές είναι πλέον ορθάνοιχτες για την ελληνική οικονομία, για τα ελληνικά ομόλογα, για την Ελλάδα. Και μάλιστα είναι ορθάνοιχτες χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση για τις τράπεζες, για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα νοσοκομεία, για τους μικροομολογιούχους, για να θυμηθούμε και άλλες αναδιαρθρώσεις, αυτή που έγινε το 2011 με την περίπτωση του διαβόητου PSI.

O κ. Μητσοτάκης, όμως, μίλησε για τα πλεονάσματα που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση, 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% στη συνέχεια. Μας είπε πόσο καταστροφικά και πόσο περιοριστικά είναι αυτά τα πλεονάσματα για την ελληνική οικονομία.

Θα ήθελα, όμως, εδώ να επισημάνω ορισμένα πράγματα. Υπάρχει, αλήθεια, κανείς -και συμπεριλαμβάνω και τους απόντες γιατί δεν είναι εδώ οι εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ- σε αυτήν εδώ την Αίθουσα, που διαχειρίστηκε τα χρόνια της κρίσης διαπραγματεύσεις που αφορούσαν την πορεία του προγράμματος και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που να πέτυχε κάτι καλύτερο; Αν υπάρχει κανείς που να πέτυχε κάτι καλύτερο από αυτά τα πλεονάσματα, να σηκώσει το χέρι του και να μας εξηγήσει, να πει «εγώ πέτυχα».

Εγώ δεν θυμάμαι, κύριε Μητσοτάκη, να πέτυχε κανείς κάτι καλύτερο. Αντιθέτως, θυμάμαι ότι στην Κυβέρνηση που εσείς συμμετείχατε, είχατε συμφωνήσει πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% μέχρι το 2018 και μέσο όρο 4% μέχρι το 2031.

Το αμφισβητείτε αυτό; Δεν μπορείτε να το αμφισβητήσετε, γιατί είναι η πραγματικότητα. Γι’ αυτό θα έλεγα είναι ότι είναι δείγμα θράσους να έρχεστε και να μας κάνετε κριτική για το ύψος των πλεονασμάτων.

Παρουσιάσατε όμως και ένα πολύ ενδιαφέρον διάγραμμα -αναφέρθηκε ο κ. Τσακαλώτος σε αυτό το διάγραμμα- και μάλιστα, το κατέθεσε και στα Πρακτικά, εξηγώντας ότι θα έπρεπε να το καταθέσουμε εμείς για να ισχυριστούμε τα δικά μας επιχειρήματα.

Αναρωτιέμαι, κύριε Μητσοτάκη, το εξής: Αυτό το ωραίο διάγραμμα το δανειστήκατε από τις ειδήσεις του ΣΚΑΪ, που βάζουν κατά καιρούς διαγράμματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αντεστραμμένα;

Εγώ, κύριε Μητσοτάκη, θα ήθελα να καταθέσω την πραγματική εικόνα. Η πραγματική εικόνα είναι αυτή.

Είναι τα χρόνια που κυβερνήσατε και συρρικνώσατε το ΑΕΠ της χώρας συνολικά κατά εικοσιπέντε μονάδες και όχι τα δικά σας τεχνάσματα, όπου παρουσιάζετε όχι τον ρυθμό του ΑΕΠ, αλλά τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Να σας παρουσιάσω, βεβαίως και μια πιο ευκολοδιάβαστη εικόνα, που είναι αυτή εδώ και αφορά, κύριε Μητσοτάκη, το γεγονός ότι το 2009 το ΑΕΠ μειώθηκε 4,3%, το 2010 μειώθηκε 5,5%, το 2011 μειώθηκε 9,1%, μετά το 2012, ναι, πήγαμε στο -7,3%. Δεν μείναμε στο 9,1%, ευτυχώς.

Μετά, το 2013 πήγαμε στο -3,2%, δεν μείναμε στο -7,3%. Αυτά είναι τα κατορθώματα που συνολικά, αν τα αθροίσουμε, έχουμε -25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Δηλαδή, συρρικνώσατε τον εθνικό πλούτο κατά το 1/4 και έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ, σ’ αυτή την Αίθουσα και να μας παρουσιάζετε και διαγράμματα.

Ναι, το 2014 είχατε μια οριακή αύξηση.

Συγχαρητήρια. Συρρικνώσατε τον δημόσιο πλούτο κατά 25%, κατά το 1/4 και καταφέρατε μετά από πέντε χρόνια θυσιών, περικοπών, λεηλασίας, να φτάσετε στο 0,8%. Συγχαρητήρια! Αυτό θέλετε να σας πω; Συγχαρητήρια.

Να έρθω, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, στην επόμενη λαθροχειρία την οποία επιχειρήσατε απ’ αυτό εδώ το Βήμα. Εδώ πραγματικά αναρωτιέμαι αν οι οικονομικοί σας σύμβουλοι, αυτοί που σας συμβουλεύουν, το κάνουν επίτηδες για να σας κάνουν ζημιά ή αν, εν πάση περιπτώσει, δεν έχουν γνώσεις, αν είναι άσχετοι ή απλώς, κυνικοί και ψεύτες. Διότι είπατε για πολλοστή φορά και απ’ αυτό εδώ το Βήμα ξανά -τα έχετε ξαναπεί, όμως και σας έχουμε διαψεύσει, σας έχουμε δώσει τα στοιχεία, σας έχει απαντήσει ο κ. Τσακαλώτος- ότι το χρηματοδοτικό μαξιλάρι ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει προκύψει από τα πρωτογενή πλεονάσματα και από τη στάση πληρωμών προς το ελληνικό δημόσιο. Ψέματα επί ψεμάτων ή λάθη επί λαθών. Ένα από τα δύο πρέπει να διαλέξετε. Ή τζάμπα πήγε το Χάρβαρντ ή εδώ έχετε επιλέξει ένα σκόπιμο ψέμα.

Να σας ενημερώσω, λοιπόν, ότι το χρηματοδοτικό μαξιλάρι προέκυψε από δύο πηγές: Από τις εκταμιεύσεις του ESM, σκοπίμως μεγαλύτερες από την αποπληρωμή των δανειακών αναγκών της χώρας, καθώς και από τις δοκιμαστικές εξόδους που έχουμε πραγματοποιήσει στις αγορές χρήματος την προηγούμενη χρονιά.

Όσο για την περιβόητη στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου, να σας ενημερώσω επίσης ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, βρισκόμαστε σε ιστορικό χαμηλό ληξιπρόθεσμων του ελληνικού δημοσίου και μέσα στους επόμενους μήνες ό,τι έχει απομείνει θα αποπληρωθεί και για πρώτη φορά θα μηδενιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς ιδιώτες.

Βρείτε, λοιπόν, κανένα άλλο επιχείρημα! Πάει αυτό, σκούριασε, η στάση πληρωμών!

Πάμε, όμως, παρακάτω, διότι μεγαλύτερη σημασία από τα ψέματα και τις λαθροχειρίες του κ. Μητσοτάκη νομίζω ότι έχει και το πολιτικό του σχέδιο για τη χώρα.

Μας είπε, λοιπόν, ότι έχει διαπραγματευτικό στόχο να μειώσει τα πλεονάσματα, αφού θα έχει προκαλέσει ένα δημιουργικό σοκ στην ελληνική οικονομία.

Ενδιαφέρουσες λέξεις για να περιγράψει κανείς το ανατριχιαστικό αντικοινωνικό πρόγραμμα, το οποίο ετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία προς τον ελληνικό λαό για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ακούστε, λοιπόν, ποιο είναι το σοκ που σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης που, ευτυχώς, θα μείνει στα συρτάρια της οδού Πειραιώς και δεν θα εφαρμοστεί ποτέ. Το δημιουργικό σοκ, λοιπόν, είναι κατ’ αρχάς στον δρόμο του ομοϊδεάτη σας κ. Κουρτς – που δεν είναι ακροδεξιός, απ’ ό,τι άκουσα εδώ, αλλά είναι φιλελεύθερος- και είναι το δωδεκάωρο της εργασίας, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το «lockout», δηλαδή η ανταπεργία, η οριστική κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων -που επανέρχονται τον Σεπτέμβριο- η καθήλωση και όχι η αύξηση του κατώτατου μισθού, το κόψιμο των δαπανών για την υγεία και την παιδεία, η διατήρηση του «ένα προς πέντε» αποχωρήσεις προς προσλήψεις στο Δημόσιο –μία μόνο πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις-, ενώ εμείς έχουμε φθάσει στο «ένα προς ένα» και έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς.

Με δυο λόγια, λοιπόν, αυτό το δημιουργικό σοκ που ετοιμάζετε, αυτή η κρυφή ατζέντα, είναι μια ατζέντα απολύσεων, ξεπουλήματος, απορρύθμισης, κατεδάφισης κοινωνικών και εργασιακών κεκτημένων, κοινωνικών δικαιωμάτων, κοινωνικού κράτους. Αυτό είναι το δημιουργικό σοκ του κ. Μητσοτάκη. Με δυο λόγια είναι ένα τρισχειρότερο μνημόνιο, το οποίο έχει έτοιμο ως πρόγραμμα –και, μάλιστα, θα έχουμε την ιδιοκτησία εμείς των μεταρρυθμίσεων που οραματίζεται- προς τον ελληνικό λαό. Και είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, τελικά, που η έξοδος από αυτόν τον ιδιότυπο μηχανισμό επιτροπείας έχει αποσταθεροποιήσει τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά, διότι γνωρίζει καλά ότι αυτό το σχέδιο δεν μπορεί εύκολα να υλοποιηθεί, χωρίς αυτό το άλλοθι του μνημονιακού καταναγκασμού.

Ποιο είναι, αν θέλετε, μάλιστα, το «τυράκι» αυτής της κρυφής πολιτικής ατζέντας του δημιουργικού σοκ; Είναι ότι αν την εφαρμόσουμε και αν περάσουμε ακόμα λίγα, βρε αδελφέ, μαύρα χρόνια –τόσα περάσαμε-, ίσως τότε οι δανειστές μας να αποδεχθούν να μειώσουν λίγο τα πλεονάσματα, γιατί το 3,5% είναι μεγάλο, ενώ το 4,5% που είχαν υπογράψει αυτοί ήταν καλό.

Βεβαίως, εδώ να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει κάποιος που να λέει ότι το 3,5% είναι μικρό νούμερο. Όμως, από το 2019 και μετά διαμορφώνεται δημοσιονομικός χώρος, δηλαδή 800 εκατομμύρια ευρώ το 2019, ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ το 2020 και ούτω καθεξής. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα φθάσει πάνω από τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, με δεδομένα αυτά τα πλεονάσματα, με βάση τις προβλέψεις που υπάρχουν για την ανάπτυξη της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, όλη αυτή τη θετική πορεία που έχει δημιουργηθεί που θα μας δώσει τη δυνατότητα, παρά αυτά τα πλεονάσματα, να έχουμε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις σε εκείνες τις κοινωνικές κατηγορίες που έχουν επιβαρυνθεί.

Τώρα, κύριε Μητσοτάκη, επιτρέψτε μου να έρθω στο αγαπημένο σας θέμα, στο αγαπημένο θέμα της Νέας Δημοκρατίας, που είναι οι συντάξεις. Δεν θυμάστε μάλλον ότι όταν εμείς διαπραγματευόμασταν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πίεζε με τις γνωστές του θέσεις και απαιτούσε τις αχρείαστες δημοσιονομικά περικοπές, ήσασταν εσείς και τα στελέχη σας που κάθε τρεις και λίγο εκείνες τις μέρες βγαίνατε και λέγατε –έχω μαζέψει δεκαεννέα δημόσιες τοποθετήσεις σας εκείνο τον καιρό- «Κλείστε την αξιολόγηση, κλείστε την αξιολόγηση», «Δεχθείτε τα μέτρα, δεχθείτε τα μέτρα». Και βεβαίως, όχι φανερά, αλλά ίσως κρυφά, κάποιοι στο twitter το έγραφαν κιόλας, «Βάστα Σόιμπλε, βάστα Γερούν, βάστα ΔΝΤ»!

Λέω ότι κάποιοι στο twitter το φανέρωναν κιόλας. Λέω «Κάποιοι κρυφά, κάποιοι το φανέρωναν κιόλας».

Εσείς δεν εκφράζεστε ποτέ κρυφώς. Λέτε φανερά ό,τι πιστεύετε. Άλλωστε, τις τελευταίες μέρες το φανερώσατε το σαράκι σας σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα.

Έρχομαι, λοιπόν, και λέω το εξής. Ήσασταν εσείς που όταν οι περικοπές ήταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μας καλούσατε άρον-άρον να κλείσουμε την αξιολόγηση και μάλιστα χωρίς τα αντίμετρα. Τρεις ημέρες τώρα επιχειρηματολογείτε και ψάχνετε και βρίσκετε διαρκώς τους λόγους εκείνους για τους οποίους δεν επιτρέπεται να υπάρξει καμία παρεκτροπή από αυτή την ψηφισμένη υποχρέωση, που αφορά την περικοπή των συντάξεων. Καμία! Μάλιστα, σήμερα άκουγα, καθώς ερχόμουν στη Βουλή τον κ. Βρούτση –δεν ξέρω αν είναι στην Αίθουσα- να δίνει μια συνέντευξη σε κάποιον ραδιοφωνικό σταθμό και να ψάχνει να βρει τον λόγο για τον οποίο αυτό είναι αδιανόητο, διότι, λέει, θα χρειαστούμε νέες αναλογιστικές μελέτες και δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιο έγκλημα και πώς τολμάμε να τα λέμε αυτά. Αυτά λέγατε και αυτά λέτε τρεις ημέρες τώρα.

Και βεβαίως ο κ. Χατζηδάκης ήταν αυτός που ομολόγησε προχθές ότι έχετε συμπεριλάβει την περικοπή στο πρόγραμμά σας και έχετε βάλει, βεβαίως, και τους κονδυλοφόρους σας να γράφουν ότι δεν γίνεται η Ευρώπη να μας χαριστεί, διότι αυτό θα θέσει, εκτός των άλλων, σε κίνδυνο και τη δική σας προεκλογική καμπάνια.

Και σήμερα, κύριε Μητσοτάκη, όταν φαίνεται εκ των αντιδράσεών σας και μόνο και όχι από τα δημοσιεύματα -θα πω και γι’ αυτά-ότι σας έπιασαν «με τη γίδα στην πλάτη», όπως λένε στο χωριό μου, και όταν βεβαίως έχει γίνει λίγο-πολύ γνωστό ότι η θέση και η στάση σας είναι και απέναντι στους εταίρους μας –το είπατε εδώ στον Μοσκοβισί- ότι δεν πρέπει να κουνηθούν ρούπι από την εφαρμογή αυτής της περικοπής, αντί να ζητήσετε συγγνώμη για τον κυνισμό σας, έρχεστε εδώ και αρχίζετε τις υπεκφυγές. Δεν είχατε, λέει, συνάντηση με την κυρία Μέρκελ. Ήσασταν μαζί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ή ήσασταν εσείς σε άλλη Σύνοδο και αυτή σε άλλη Σύνοδο; Μαζί ήσασταν. Δεν είχατε, λέει, συνάντηση με τον κ. Ζεεχόφερ. Και άρα, αυτό είναι το μεγάλο θέμα, δεν είχατε συνάντηση, άρα το δημοσίευμα είναι ψευδές.

Εγώ δεν θέλω να μείνω στο δημοσίευμα. Η αντίδρασή σας και μόνο αναγνωρίζει την απόλυτη ενοχή σας. Η αντίδρασή σας τρεις ημέρες μόνο στην Ελληνική Βουλή, στον δημόσιο λόγο, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναγνωρίζει και αναδεικνύει την απόλυτη ενοχή σας.

Μέχρι χθες, λοιπόν, ερχόσασταν εδώ και παριστάνατε εσείς τους δικαστές, τους δικαστές των ευρωπαϊκών θεσμών και τους κριτές της νομιμοφροσύνης της ευρωπαϊκής κανονικότητας και τους επιβάλλατε την τάξη.

Και σήμερα όμως, ήρθατε εδώ να παριστάνετε τον τσάμπα μάγκα. Και καταθέσατε μια τροπολογία, που στην πραγματικότητα πρόκειται για «τρυπολογία», δηλαδή για μια τρύπα στο νερό.

Μέχρι χθες θεωρούσατε δεδομένη την περικοπή. Λέγατε δημόσια ότι είναι δέσμευση της χώρας, εγκαλούσατε τον Μοσκοβισί. Τώρα, είδατε την τρύπα, την τεράστια τρύπα στην προπαγάνδα σας και σπεύσατε να τρυπώσετε μέσα στην τρύπα. Επαναστάτες της κακιάς ώρας.

Προσέξτε όμως, κύριε Μητσοτάκη, μην θυμώσει μαζί σας ο κ. Χατζηδάκης, γιατί τον εκθέσατε σήμερα, με αυτά που είπε προχθές.

Λοιπόν, να σοβαρευτούμε. Οι συνταξιούχοι, κύριε Μητσοτάκη, δεν είναι ποντίκια για να χωθούν σε αυτή την τρύπα, που σπεύσατε εσείς να χωθείτε σήμερα με την «τρυπολογία» σας. Είναι άνθρωποι με υπερηφάνεια, με μυαλό. Ξέρουν ποιοι είναι αυτοί και με ποιον τρόπο τους καταδίκασαν στη φτώχεια με δώδεκα συνεχόμενες περικοπές των συντάξεών τους από το 2010 έως και το 2014.

Και δεν είναι καν σπασμωδική απόπειρα απάτης η τροπολογία σας. Είναι η επιτομή της γελοιότητας και του κυνισμού σας, γιατί παίζετε εν ου παικτοίς με τις δυσκολίες και τις προσδοκίες χιλιάδων απόμαχων της δουλειάς, που αν μη τι άλλο αξίζουν τον σεβασμό μας.

Και σας το λέω, κύριε Μητσοτάκη, από αυτό εδώ το Βήμα. Μη βιάζεστε. Το πικρό αυτό ποτήρι θα το πιείτε γουλιά-γουλιά και σιγά-σιγά μέχρι το τέλος. Μην βιάζεστε. Όλα στην ώρα τους.

Ο τυχοδιωκτισμός, όμως, του κ. Μητσοτάκη δεν περιορίζεται στα θέματα της οικονομίας. Βεβαίως στα θέματα της οικονομίας οδηγείτε την παράταξή σας από το ένα στραπάτσο στο άλλο, αλλά νομίζω ότι ο τυχοδιωκτισμός είναι βασικό χαρακτηριστικό και στο μεγάλο θέμα, όπως είπε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πριν, στο κρίσιμο θέμα της εποχής μας, στο μεγάλο θέμα της διαχείρισης αυτού του παγκόσμιου φαινομένου, της διαχείρισης του προσφυγικού.

Σας ξέφυγε πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια της πρωτομιλίας μου και με θαυμασμό ομολογουμένως είπατε ότι ο Ούγγρος Πρωθυπουργός πήρε κοντά στο 49%. Αυτό ακριβώς είναι το μοναδικό σας κριτήριο γι’ αυτό το θέμα, η ψηφοθηρία. Και γι’ αυτό παίρνετε πλέον σαφή θέση στο μείζον διακύβευμα σήμερα στην Ευρώπη, στο μείζον διακύβευμα μιας διχασμένης Ευρώπης και συμπαρατάσσεστε, είπα στην πρωτομιλία μου, με τη λάθος πλευρά της ιστορίας, συμπαρατάσσεστε με τους ακραίους όχι μόνο του κόμματός σας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτίζεστε -δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε ή όχι- με την πιο ακραία σοβινιστική αντιμεταναστευτική και θα το πω ξεκάθαρα, αντιευρωπαϊκή πρόταση για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Δεν ακούτε ούτε καν τις μετριοπαθείς φωνές μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που ζητούν ευρωπαϊκές λύσεις για το μείζον ευρωπαϊκό πρόβλημα της διαχείρισης του προσφυγικού. Θέλετε να καβαλήσετε κι εσείς το κύμα του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς και υιοθετείτε ακραία επιχειρήματα που έχουν βεβαίως διατυπωθεί και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, από αυτούς όμως, κύριε Μητσοτάκη, που θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό νότο σε αποθήκες ψυχών.

Βεβαίως, αυτοί λένε ότι η λύση μπορεί να έρθει όταν η μία μετά την άλλη χώρες αρχίσουν να κλείνουν τα σύνορά τους, εάν αφήσουμε -το λένε κι αυτό- τους πρόσφυγες να πνίγονται στη θάλασσα, στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο και αν καταστρατηγήσουμε κάθε διάταξη του Διεθνούς Δικαίου.

Εγώ, όμως, θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Μητσοτάκη, και να σας ζητήσω να αναρωτηθείτε κι εσείς: Έχετε αλήθεια σκεφτεί ότι η ταύτισή σας με αυτές τις ακραίες δεξιές θέσεις για το ζήτημα του προσφυγικού στην Ευρώπη στο τέλος της ημέρας είναι και μια ταύτιση με όσους έχουν θέσεις ενάντια στα συμφέροντα της πατρίδας μας; Αντιλαμβάνεστε ότι υπερασπιζόμενος τα επιχειρήματα της ακροδεξιάς, επί της ουσίας φέρνετε τη χώρα μας μπροστά στον κίνδυνο να κληθεί από άλλους ομοϊδεάτες σας να αντιμετωπίσει κάποια στιγμή το προσφυγικό μόνη της; Διότι δεν γίνεται στο εσωτερικό να υιοθετείτε επιχειρηματολογία Κουρτς, αλλά να λέτε ότι στο εξωτερικό ζητάτε ευρωπαϊκές λύσεις. Και τα δύο δεν γίνονται.

Διότι σας άκουσα κάποια στιγμή να λέτε ότι για την προσφυγική κρίση ευθύνεται η Κυβέρνησή μας, η οποία άνοιξε, αυτή ήταν επί λέξει η τοποθέτησή σας, τα σύνορα το 2005. Αυτή ακριβώς, κύριε Μητσοτάκη, είναι η επιχειρηματολογία και το κατηγορητήριο του AFD στη Γερμανία ενάντια στην Καγκελάριο Μέρκελ. Την κατηγορούν, διότι το 2015 άνοιξε τα σύνορα στους πρόσφυγες, τα σύνορα της Γερμανίας. Ακριβώς αυτήν τη θέση υιοθετείτε. Και δεν γίνεται να υιοθετείτε αυτήν τη θέση και αμέσως μετά να σπεύδετε να μας πείτε ότι δίνετε μάχες εσείς στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απέναντι στον κ. Όρμπαν.

Έρχομαι για λίγο και στο ζήτημα, το αγαπημένο σας κι αυτό τελευταία, της συμφωνίας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Εκεί να δείτε λαϊκισμός.

Κοιτάξτε, κύριε Μητσοτάκη, η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη γνωρίζει και το γράφουν πια έγκυροι αναλυτές, ο διεθνής Τύπος, ότι γίνατε όψιμα Μακεδονομάχος από ανάγκη για να μην σας διασπάσουν το κόμμα σας οι γνωστοί πατριδοκάπηλοι, οι οποίοι έχουν χτίσει την πολιτική τους καριέρα πάνω στο ζήτημα αυτό από το ’92. Αυτό είναι γνωστό. Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο με τις παλινωδίες σας στο ζήτημα αυτό. Τα είπαμε άλλωστε και άλλη φορά από αυτό εδώ το Βήμα, στη συνεδρίαση για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Στην προσπάθειά σας, όμως, να πείσετε ότι δεν είναι η καλύτερη συμφωνία, ότι η συμφωνία είναι εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, ότι είναι η χειρότερη που έχει πέσει ποτέ στο τραπέζι για να διευθετήσει τις σχέσεις μας με την γείτονα στην εικοσιπενταετή αυτή διένεξη, επιμένετε κάθε μέρα σε διαστρεβλώσεις και σε ψέματα. Επιμένετε να λέτε ψέματα, πως με τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα αποδέχεται «μακεδονικό έθνος» και γλώσσα.

Για τη γλώσσα ξέρετε πολύ καλά ότι από το 1977, δυστυχώς, σε μια Σύνοδο εδώ στην Ελλάδα, στο Ζάππειο, η χώρα μας από τότε και μετά βρέθηκε προ τετελεσμένων. Εκεί που ωστόσο κάνετε τη μεγαλύτερη λαθροχειρία είναι στο ζήτημα του έθνους, διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι πουθενά -επαναλαμβάνω, πουθενά- στη συμφωνία δεν υπάρχει αναγνώριση «μακεδονικού έθνους». Υπάρχει μονάχα το θέμα της ιθαγένειας.

Αυτό θέλετε να πείτε;

Έχετε αστυνομική ταυτότητα;

Βγάλτε την αστυνομική σας ταυτότητα και διαβάστε εκεί που λέει Nationality-Ιθαγένεια και δείτε τι γράφει. Βγάλτε την αστυνομική σας ταυτότητα και σταματήστε να διαστρεβλώνετε και να παραπληροφορείτε τον ελληνικό λαό ότι δήθεν αναγνωρίσαμε «μακεδονικό έθνος». Είναι ντροπή σας να το κάνετε αυτό.

Κάνετε αυτές τις μέρες ότι δεν έχετε ακούσει ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο όλων όσων έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα πάνω στο ζήτημα αυτό και αφορά τις τοποθετήσεις και του Ζάεφ και του Ντιμιτρόφ, του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Συμβαίνει πρώτη φορά, μετά τον Γκλιγκόροφ το ’92, Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της γείτονος να παραδέχονται στις συνεντεύξεις τους οι άνθρωποι ότι είναι Σλάβοι και ότι καμία σχέση δεν έχουν με την πολιτισμική κληρονομιά, με την ιστορία, την παράδοση της ελληνικής Μακεδονίας -αυτό είναι το πιο σημαντικό!-, ότι δεν κατάγονται από τη Μακεδονία και την κληρονομιά της και βεβαίως -εξίσου πολύ σημαντικό και κρίσιμο- ότι δεν διεκδικούν και δεν θα μπορούσαν άλλωστε να διεκδικούν ή να έχουν διεκδικήσεις σχετικά με μειονότητες εντός της Ελλάδας.

Θέλω τώρα να σας ρωτήσω το εξής, κύριε Μητσοτάκη. Έμαθα ότι αναρτήσατε προχθές μια συνέντευξή σας στο διεθνές πολιτικό περιοδικό «Politico». Έμαθα ότι άλλο κείμενο αναρτήσατε εσείς στο επίσημο siteτου κόμματός σας και άλλο ανήρτησε το περιοδικό ως τη βασική σας συνέντευξη. Έλειπαν κάποια κομμάτια. Αυτά λοιπόν τα κομμάτια που έλειπαν προξένησαν το ενδιαφέρον κάποιων συνεργατών μου και έψαξαν και βρήκαν -δεν το βάλατε αυτό στο επίσημο site- ότι λέτε πως υπάρχει φόβος για περιφερειακές αναταραχές στην ελληνική Μακεδονία, όπου οι αυτονομιστικές δυνάμεις μπορούν να δουν τη συμφωνία ως πρόσκληση να οργανωθούν.

Θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Μητσοτάκη, αν είναι αλήθεια αυτό το οποίο διάβασα. Δηλαδή, οι γείτονές μας επισήμως με βάση αυτήν τη συμφωνία αναγνωρίζουν και λένε ρητά, διατυμπανίζουν ότι δεν υπάρχει καμία μειονότητα στην Ελλάδα και έρχεστε εσείς, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να μιλήσετε σε ένα διεθνές περιοδικό για αυτονομιστικές δυνάμεις; Ποιες είναι αυτές οι αυτονομιστικές δυνάμεις; Αναγνωρίζουμε εμείς τέτοιες δυνάμεις στη χώρα μας;

Κύριε Μητσοτάκη, φοβάμαι ότι μπροστά στον ακροδεξιό παροξυσμό σας, για να κρατήσετε μαζί σας τους ακραίους του κόμματός σας, γίνεστε εθνικά επικίνδυνος και πρέπει να το προσέξετε αυτό.

Και έρχομαι τώρα στα θέματα εκείνα στα οποία υψώσατε πολύ τη φωνή. Σας άκουσα, λοιπόν, με πολλή προσοχή, αντί για απαντήσεις στα θέματα που αφορούν αποδεδειγμένες σχέσεις σας με επιχειρηματικά συμφέροντα και επιχειρηματίες να προσπαθείτε όχι να απαντήσετε, όχι να αποδείξετε ότι δεν είστε σε εμπλοκή με συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά να προσπαθείτε να αποδείξετε ότι είμαστε το ίδιο εγώ κι εσείς. Αυτή είναι η γνωστή στρατηγική: Όλοι το ίδιο είμαστε.

Το βασικό σας επιχείρημα ήταν υπό μορφήν ερωτήματος που μου κάνατε αν έχω συναντήσει ή όχι επιχειρηματίες. Αδιάσειστο επιχείρημα, ομολογώ, χιλιοπαιγμένο από την εποχή της περιβόητης γάτας των Ιμαλαίων.

Μόνο που το κρίσιμο ερώτημα, κύριε Μητσοτάκη, δεν είναι αν κάποιος πολιτικός, Πρωθυπουργός ή Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, συναντά ή όχι επιχειρηματίες. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν τους συναντά και αποδέχεται τα αιτήματά τους. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν τους συναντά και μετά πολιτεύεται προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντά τους. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν τους συναντά και τους κάνει τα χατίρια έναντι ανταλλαγμάτων στήριξης.

Κάνατε, λοιπόν, το βήμα σήμερα και αναφερθήκατε και σε ονόματα. Πολύ ενδιαφέρον. Με ρωτήσατε αν, μεταξύ άλλων, έχω συναντήσει τον κ. Μπόμπολα, τον κ. Ψυχάρη, τον κ. Μαρινάκη, τον κ. Καλογρίτσα, αν και γι’ αυτόν μάλλον πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Θεοδωρικάκο, τον συνεργάτη σας, αν τον συναντά συχνά, όχι εμένα.

Θέλω να σας απαντήσω ή μάλλον θέλω να δούμε μαζί, αν συμφωνήσουμε ότι το κρίσιμο θέμα δεν είναι αν συναντάς, αλλά αν κάνεις σε κάποιον τα χατίρια, τι χατίρια έχει κάνει σ’ αυτούς η Κυβέρνησή μου; Για να δούμε.

Όπως ίσως γνωρίζετε, κύριε Μητσοτάκη -και αν δεν το γνωρίζετε, να σας ενημερώσω εγώ- ο κ. Μπόμπολας δεν έχει πια την εφημερίδα «Έθνος». Γιατί; Διότι δεν του χαρίστηκαν τα δάνεια. Απ’ ό,τι έμαθα, εσχάτως και στην επιχείρησή του έχει χάσει το πάνω χέρι έναντι άλλων συνεταίρων του.

Ο κ. Ψυχάρης; Τι κάνει αυτή η ψυχή; Ο κ. Ψυχάρης δεν έχει πια τον ΔΟΛ. Δεν είναι εκείνο το ισχυρό πρόσωπο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων από την περίοδο Σημίτη και μετά, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, διότι δεν του χαρίστηκαν τα δάνειά του και δεν κράτησε την εφημερίδα του. Απ’ ό,τι μαθαίνω, έχει χάσει και ένα μεγάλο κομμάτι των περιουσιακών του στοιχείων σε πλειστηριασμούς, ένα πολυτελέστατο σπίτι, μια βίλα που μάλλον είχε κάπου στο Πόρτο Χέλι.

Ο κ. Μαρινάκης; Ο κ. Μαρινάκης, παρά το γεγονός ότι πράγματι συναντήθηκε μαζί μου, εντούτοις επί κυβερνήσεών μας δεν γλίτωσε από το να του ασκηθεί ποινική δίωξη για τα μπλεξίματα που έχει με τις δουλειές του.

Γιατί, κύριε Μητσοτάκη; Διότι, κύριε Μητσοτάκη, όσο περνάει από το χέρι μας βέβαια -γιατί δεν περνάνε όλα από το χέρι μας- όσο εμείς θα είμαστε Κυβέρνηση, θα είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες ίσοι απέναντι στον νόμο και χατίρια σε επιχειρηματίες εμείς δεν κάναμε, δεν κάνουμε και δεν θα κάνουμε.

Αλήθεια, εσείς έχετε τη δυνατότητα να έλθετε μετά από εμένα σ’ αυτό εδώ το Βήμα και να ισχυριστείτε το ίδιο; Κάντε το, αν την έχετε.

Μπορείτε να ισχυριστείτε εσείς, κύριε Μητσοτάκη, ότι όταν ο κ. Χριστοφοράκος για λογαριασμό της Siemens σάς πλήρωνε, σας αγόραζε ακόμα και το τηλεφωνικό κέντρο στο γραφείο σας, εσείς και η κυβέρνηση την οποία υπηρετούσατε, δεν εξυπηρετούσατε τα συμφέροντα της Siemens και του κ. Χριστοφοράκου; Μπορείτε να το ισχυριστείτε;

Μπορείτε να ισχυριστείτε το ίδιο για τον κ. Φρουζή και τη Novartis, ότι δηλαδή δεν τους βοηθούσαν οι κυβερνήσεις σας να διατηρούν υψηλά τις τιμές των φαρμακευτικών τους σκευασμάτων;

Μπορείτε να ισχυριστείτε το ίδιο για τον κ. Μαρινάκη, που φτάσατε στο σημείο σε επίκαιρη ερώτηση της Νέας Δημοκρατίας εδώ, στη Βουλή, να αναγράφετε επισήμως, το κόμμα σας να αναγράφει ότι είστε τόσο δεμένοι μεταξύ σας που αν πληγούν τα δικά του οικονομικά συμφέροντα, πλήττεται ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

Αν μπορείτε αυτά να τα ισχυριστείτε, ισχυριστείτε τα. Εδώ είμαστε. Είμαι ανοικτός να ακούσω απαντήσεις.

Κύριε Μητσοτάκη, όμως ό,τι και να πείτε δεν μπορείτε να πείσετε, για έναν απλό λόγο, που νομίζω ότι όλοι τον καταλαβαίνουν, όλος ο ελληνικός λαός: Δεν είμαστε το ίδιο και φαίνεται αυτό. Έχουμε άλλη διαδρομή, έχουμε άλλο ηθικό φορτίο και μην προσπαθείτε να κάνετε τέτοιου είδους συγκρίσεις. Δεν θα σας βγει σε καλό.

Και για να τελειώνουμε με αυτό το ανέκδοτο, μιας και με προκαλέσατε -εάν δεν με προκαλούσατε, θα έμενα στην οικονομία-, σταματήστε, κύριε Μητσοτάκη, να παρουσιάζετε τον εαυτό σας ως δήθεν θύμα της κακόβουλης δημοσιογραφίας, των δημοσιευμάτων που δήθεν κατευθύνονται από το Μαξίμου και από εμένα προσωπικά, ότι δήθεν όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν οικονομικά της οικογένειάς σας ή της συζύγου σας είναι παραβίαση της προσωπικής σας ζωής και του προσωπικού σας απορρήτου και ότι είναι χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Έλεος. Αφήστε την αυτήν την «καραμέλα». Ποσώς μας ενδιαφέρει σε ό,τι αφορά εμάς εδώ και φαντάζομαι και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η προσωπική σας ζωή, κύριε Μητσοτάκη. Είστε, όμως, δημόσιο πρόσωπο -μην το ξεχνάτε αυτό- όπως και εγώ. Είστε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Διεκδικείτε να γίνετε Πρωθυπουργός. Εγώ το κατάφερα και από τότε είμαι δημόσιο πρόσωπο. Και βεβαίως είμαι υποχρεωμένος να δέχομαι και την κριτική και το σχόλιο.

Φανταστείτε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, -κάνω μια υπόθεση- εάν εγώ είτε ως Αρχηγός της Αντιπολίτευσης παλαιότερα είτε ως Πρωθυπουργός σήμερα αρνιόμουν να παρουσιάσω το «πόθεν έσχες» που αφορά τις δραστηριότητες της συζύγου μου, τι θα έγραφαν και τι θα έκαναν όλα τα «παπαγαλάκια» που σήμερα έχουν γραμμή να μην αναφέρονται σε αυτό το θέμα. Φανταστείτε εάν η σύζυγός μου είχε εταιρεία offshore χρεοκοπημένη, που τη χρηματοδοτούσε με κοντά 1 εκατομμυριούχο ευρώ κάποιος άγνωστος επιχειρηματίας μέσω offshore, η οποία offshoreείναι η ίδια που έδωσε 8 εκατομμύρια ευρώ στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», τι θα έγραφαν, τι θα έλεγαν! Και αν μου ζητούσαν να αποκαλύψω ποιος είναι αυτός που χρηματοδοτεί τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου μου και εγώ σιωπούσα επί μήνες, τι θα έλεγαν αυτά τα «παπαγαλάκια» για εμένα; Και τι θα λέγατε εσείς, όχι τα «παπαγαλάκια», αλλά εσείς, που επί μήνες στήσατε στον τοίχο του Φλαμπουράρη και τον Σταθάκη, γιατί δήθεν δεν είχαν ορθό «πόθεν έσχες», όχι γιατί απέκρυψαν χρήματα, όχι γιατί δεν δικαιολόγησαν χρήματα, όχι γιατί είχαν κάποια ουσιαστική παρατυπία, αλλά γιατί έτσι σας βόλευε τότε, να στήσετε στον τοίχο δύο ανθρώπους που αποδείχθηκε ότι ήταν αθώοι. Τι θα λέγατε για μένα εσείς, αν τα είχα εγώ αυτά;

Φανταστείτε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγώ να είχα τέτοια ανοιχτά θέματα και όχι μόνο να σιωπούσα, αλλά να είχα το θράσος εδώ να κάνω και τον τιμητή. Φανταστείτε να είχα εγώ δάνειο 700.000 ευρώ και να είχα κάνει ρύθμιση με την Τράπεζα Πειραιώς να πληρώνω 3 χιλιάρικα τον μήνα -balloon payment λέγεται αυτό- και τα υπόλοιπα στο τέλος, αν και εφόσον. Φανταστείτε να είχα κάνει τέτοια προκλητική ρύθμιση αποπληρωμής, όταν ο μέσος Έλληνας επιχειρηματίας σήμερα απειλείται με κατασχέσεις από τις τράπεζες. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Γι’ αυτό λέω, κύριε Μητσοτάκη, αφήστε τα αυτά τα θέματα. Τι τα θέλετε τώρα και τα αναδεικνύετε; Άστε το να πάει! Δεν χρειάζεται!

Και δεν χρειάζεται, γιατί κύριε Μητσοτάκη, είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και δεν μπορεί στο σπίτι του κρεμασμένου να μιλάτε για σχοινί.

Πάμε παρακάτω και κλείνω με αυτό, γιατί αυτό είναι το πιο ευαίσθητο θέμα για εμένα και δεν μπορούσα να το αφήσω ασχολίαστο. Την ίδια στιγμή που μου ζητάτε να δείξω ευαισθησία και να μη σχολιάζω ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα της συζύγου σας, εσείς από αυτό εδώ το Βήμα σχολιάσατε πριν από λίγο τις απόψεις και τα συναισθήματα της δικής μου συζύγου σε σχέση με το δημοψήφισμα του 2015.

Ακούστε, κύριε Μητσοτάκη. Είμαι και είμαστε όλοι εμείς βαθιά περήφανοι για τη στάση του ελληνικού λαού στις 5 Ιουλίου του 2015.

Γιατί ήταν μια κορυφαία πράξη αντίστασης και όποιος λοιδορεί το συναίσθημα ενός λαού είναι πολιτικά αλλά και ανθρώπινα ανεπαρκής και λίγος. Η 5η του Ιούλη είναι καταγεγραμμένη ως φως και δύναμη στην ιστορία του ελληνικού λαού και είμαστε περήφανοι γιατί τολμήσαμε να φέρουμε στο προσκήνιο της διαπραγμάτευσης τον ελληνικό λαό και ακόμα πιο περήφανοι που, όταν εσείς εκβιάζατε και τρομοκρατούσατε για να αποσπάσατε το «ναι» του, εμείς δίναμε τη μάχη του «όχι», όταν εσείς αναφωνούσατε: «Βάστα Σόιμπλε», εμείς στηρίζαμε την αξιοπρέπεια και την αντίσταση στον εκβιασμό.

Το να έρχεστε, λοιπόν, τώρα εκ των υστέρων και να ζητάτε τον λόγο για το πώς διαχειριστήκαμε το «όχι» του λαού, που εσείς λυσσαλέα πολεμήσατε, είναι πολιτικό θράσος. Ο λαός ψήφισε στις 5 Ιούλη του 2015, αλλά ψήφισε και τον Σεπτέμβρη του 2015, μην το ξεχνάτε αυτό, και η ετυμηγορία του εκφράστηκε στις κάλπες και είναι αυτή που σας έστειλε στα έδρανα της Αντιπολίτευσης.

Αυτή την ετυμηγορία, κύριε Μητσοτάκη, όχι μόνον δεν επιθυμούμε να ξεχάσουμε, όχι μόνο δεν επιθυμούμε να ξεγράψουμε, όχι μόνο δεν επιθυμούμε να υποτιμήσουμε, αλλά αυτήν την ετυμηγορία την τιμούμε και θα την τιμούμε, γιατί δίχως αυτήν την ετυμηγορία σήμερα δεν θα είχαμε καταφέρει όσα καταφέραμε να πετύχουμε, δίχως αυτήν τη ετυμηγορία σήμερα δεν θα είχαμε καταφέρει να απαλλαγούμε από τα μνημόνια, δεν θα είχαμε καταφέρει να ανακτήσουμε την κυριαρχία  μας, δεν θα είχαμε καταφέρει να ξαναγυρίσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας στα χέρια των εκλεγμένων από τον ελληνικό λαό κυβερνήσεων.

Αυτή είναι η μεγάλη μας ιστορική παρακαταθήκη και για αυτήν τη μεγάλη ιστορική παρακαταθήκη σήμερα είμαστε περήφανοι και δυο φορές περήφανοι που τρία χρόνια μετά καταφέραμε και ανακτήσαμε την κυριαρχία μας και κοιτάμε στα μάτια και περήφανα αυτόν τον ελληνικό λαό που στάθηκε όρθιος παρά τις απειλές, παρά τις προκλήσεις. Κάντε κι εσείς το ίδιο, αν έχετε τα κότσια.

Τριτολογία του Πρωθυπουργού

Θα είναι σύντομη η παρέμβασή  μου, κύριε Πρόεδρε.

Δεν θα μακρηγορήσω αυτή τη φορά, για να μην ανησυχήσω κι άλλο τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι μακρηγόρησα στη δευτερολογία μου, επειδή με κατατρόπωσε στην πρωτομιλία. Τέτοια κατατρόπωση δεν έχω ξαναδεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι στην Αίθουσα- θα ξεκινήσω από τα θέματα της οικονομίας. Δεν θα τοποθετηθώ επί μακρόν, αλλά θα ήθελα να πω το εξής. Αναφέρθηκε στην διόγκωση του ιδιωτικού χρέους ο κ. Μητσοτάκης. Θα ήθελα να επισημάνω ότι πραγματικά αποτελεί ένα ζήτημα για την ελληνική οικονομία το ιδιωτικό χρέος. Όμως, θα πρέπει να έχουμε όλη την πραγματική εικόνα.

Από τα περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ του ιδιωτικού χρέους, τα 32 δισεκατομμύρια αφορούν μόλις εβδομήντα τρία ΑΦΜ. Συμπεριλαμβανομένων και αυτών των εβδομήντα τριών ΑΦΜ, μόνο δεκαεπτά χιλιάδες ΑΦΜ χρωστούν τα 85 δισεκατομμύρια.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρόβλημα πάρα πολύ δομικό, ουσιαστικό, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με το να το ξορκίζει κανείς. Βρισκόμαστε σε ένα πρόβλημα που έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι μεγάλες επιχειρήσεις ή μεγάλοι επιχειρηματίες έχουν καταφέρει, δυστυχώς, να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό κατά πάσα πιθανότητα, να χρεοκοπήσουν τις επιχειρήσεις τους, και να χρωστούν κάποια δισεκατομμύρια στις τράπεζες, τα οποία δεν θα τα επιστρέψουν ποτέ. Και αυτό είναι και το δομικό πρόβλημα που αφορά ένα μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Είναι οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα που έχει να κάνει με το αν ο κ. Μητσοτάκης όντως έχει μια ατζέντα αντικοινωνική-σοκαριστική είπα εγώ στην ομιλία μου- μια κρυφή ατζέντα -και περιέγραψα το δημιουργικό σοκ που περνάει μέσα από την κατάργηση των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος, την απελευθέρωση, λέμε εμείς, απολύσεων, τη διεύρυνση του οκτάωρου – ο ίδιος είπε ότι ποτέ δεν τα ανέφερε αυτά.

Εγώ θα ήθελα να του υπενθυμίσω ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, πριν από έναν περίπου μήνα, στην ομιλία του προς το ΣΕΠΕ ανέφερε επί λέξει το γεγονός ότι στις μέρες μας το οχτάωρο έχει ξεπεραστεί. Ήταν μία από τις πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης μας έχει αιφνιδιάσει με την ειλικρίνεια των τοποθετήσεών του, όταν βρίσκεται, βεβαίως, μπροστά σε ακροατήρια που, μάλλον, αισθάνεται ότι θα τους αρέσει αυτό το οποίο θα ειπωθεί.

Στη Βουλή σήμερα είπε διαφορετικά. Όταν, όμως, κάποιος λέει ότι το οχτάωρο είναι ξεπερασμένο και δηλώνει φανατικός υποστηρικτής του Αυστριακού Καγκελάριου κ. Κουρτς, που καθιέρωσε το δωδεκάωρο, είναι βέβαιο ότι η ατζέντα που κρύβει στα ζητήματα της εργασίας, είναι μια ατζέντα ακραία νεοφιλελεύθερη και συντηρητική.

Έρχομαι στα ζητήματα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης σε σχέση με το Μακεδονικό. Έκανε σαν να μην κατάλαβε αυτό το οποίο είπα από το Βήμα, ότι πουθενά στη Συμφωνία, την οποία έχουμε υπογράψει, δεν αναφέρεται η έννοια «Μακεδονικό έθνος». Και έκανε μία ακόμη από τις πολλές γνώριμες λαθροχειρίες που έχει επιχειρήσει κατά καιρούς, να βγει και να μας πει ότι «nationality» σημαίνει «έθνος» και όχι «ιθαγένεια».

Εγώ, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχω τίποτε άλλο να πω από το να επαναλάβω την προτροπή μου να βγάλετε τις αστυνομικές σας ταυτότητες. Η αστυνομική ταυτότητα που έχω εδώ, έχει εκδοθεί το 2007, όπως βλέπω. Μου την έδωσε ένας συνάδελφος, γιατί εγώ δεν είχα τη δική μου μαζί. Το 2007 δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει καμία λαθροχειρία ή να προσπαθήσει να ανατρέψει τα δεδομένα.

Στο μπροστινό μέρος, λοιπόν, της αστυνομικής ταυτότητας που κρατούν όλοι οι Έλληνες που έχουν αστυνομική ταυτότητα, αναγράφεται στα ελληνικά: «Ελληνική ιθαγένεια». Από κάτω αναγράφεται στα αγγλικά: «Hellenic nationality». Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι στην επίσημη ορολογία, ο όρος «ιθαγένεια» στα αγγλικά -η ιθαγένεια είναι ένας νομικός δεσμός του κάθε κράτους με τους πολίτες του- ή «υπηκοότητα» εννοιολογικά τόσο στην αγγλική όσο και στη γαλλική αποδίδεται με όρους αντίστοιχα «nationality» – «citizenship».

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί επιχειρείτε αυτήν την πραγματικότητα τόσο να τη διαστρεβλώσετε; Έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Μπορεί να το βγάλει και να το διαβάσει. Πώς πιστεύετε, δηλαδή, ότι μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και αυτό το τρικ να πετύχει;

Όμως, ο κ. Μητσοτάκης έκανε και κάτι ακόμη. Απευθύνθηκε στον κ. Τσακαλώτο κουνώντας του το δάχτυλο, γιατί -λέει- ο κ. Τσακαλώτος είναι αυτός που κάποια στιγμή, κάποτε, παλιότερα είχε υπογράψει ένα κείμενο, ένα πολιτικό κείμενο, μαζί με πολλούς άλλους, το οποίο κείμενο ανέφερε -ενδεχομένως, δεν το γνωρίζω, όμως, δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω- ανέφερε , λοιπόν, το κείμενο περί Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Εγώ, λοιπόν, θέλω να καταθέσω στα Πρακτικά όχι τι υπέγραψε ο κ. Τσακαλώτος, αλλά τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 17 Ιανουαρίου του 1993 στο δημοσιογράφο Στέφανο Κασιμάτη στο «Έψιλον» της «Ελευθεροτυπίας».

Ξέρετε ποιος ήταν ο κεντρικός τίτλος; «Ε, όχι και μέγα θέμα η Μακεδονία. Και το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να λυθεί με συμβιβασμό, σύνθετη ονομασία, γεωγραφικό προσδιορισμό».

Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

Αναφερθήκατε σε κείμενο του κ. Τσακαλώτου, που είναι πάνω από μια δεκαετία. Όμως, αυτά που αφορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα οποία είναι στο παρελθόν, θέλετε να τα σκεπάσετε. Δεν σας αρέσουν.

Στο Χάρβαρντ ήταν. Μάθαινε. Δεν μάθαινε, βέβαια, για το 1960 και για την υπόθεση Λαμπράκη, αλλά μάθαινε πράγματα. Και τότε υπερασπιζόταν μια θέση, που ήταν η επίσημη θέση του Κόμματός σας και του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Άρα, ήταν σε μια ορθή θέση και στάση σε σχέση με την πολιτική του κληρονομιά, την οποία έχει επαναλάβει πολλές φορές και σε δημόσιες δηλώσεις του αργότερα, αλλά και σε αυτό εδώ το Βήμα, στην Αίθουσα αυτή.

Και, πράγματι, το 2016, στις αρχικές του τοποθετήσεις για το προσφυγικό, είχε τηρήσει μια διαφορετική στάση. Σας θυμίζω ότι το 2016 ο κ. Μητσοτάκης για το Μακεδονικό μας εγκαλούσε εδώ στη Βουλή «Γιατί δεν το φέρνετε;» και ότι «Η θέση μας είναι το Βουκουρέστι και η σύνθετη ονομασία». Βεβαίως, αργότερα, για λόγους που έχουν να κάνουν -και είναι γνωστοί- με την ανάγκη ενότητας του Κόμματός σας και της ηγεμονίας της ακροδεξιάς πτέρυγας, άλλαξε θέση και προσχώρησε σε μια άποψη, η οποία δεν αποτελεί την πάγια θέση και του ίδιου και της παράταξής σας.

Θέλω να κλείσω με τους υπαινιγμούς που άφησε εδώ ο κ. Μητσοτάκης στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις με επιχειρηματίες. Έδωσα, νομίζω, μια ολοκληρωμένη απάντηση στη δευτερομιλία μου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Μητσοτάκη, που φαντάζομαι ότι με ακούτε, αλλά δεν είστε στην Αίθουσα -είμαι βέβαιος ότι με ακούτε- εγώ δεν έριξα λάσπη στο ανεμιστήρα. Εγώ δεν αναφέρθηκα σε ζητήματα που δεν είναι γνωστά, ούτε σε θέματα κρυφά, τα οποία ειλικρινά δεν γνωρίζω, και μπορεί να έχουν κάποιοι -όπως λέει- στην οικογένειά μου. Ποιοι είναι; Γιατί δεν τους λέει; Και πώς τα βρήκε αυτά; Πού έψαξε; Με ποιες μεθόδους, αλήθεια, έψαξε γι’ αυτά;

Εγώ αναφέρθηκα σε ζητήματα, τα οποία είναι γνωστά στο ευρύ κοινό και τα οποία ήδη απασχολούν τους δικαστικούς λειτουργούς.

Η υπόθεση SIEMENS απασχολεί για χρόνια την ελληνική Δικαιοσύνη. Και, προφανώς, όλα όσα έχει καταθέσει η κυρία Τσακάλου, που εμπλέκουν τον κ. Μητσοτάκη, είναι καταθέσεις που έχει κάνει ενόρκως η γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου. Δεν είναι λάσπη στον ανεμιστήρα αυτό. Απασχολεί η υπόθεση την ελληνική Δικαιοσύνη χρόνια τώρα.

Και η υπόθεση NOVARTIS απασχολεί την ελληνική Δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς. Και φαντάζομαι ότι θα εξετάζουν εξονυχιστικά και τα mails του κ. Φρουζή προς τον κ. Μητσοτάκη και άλλα ενδεχομένως στοιχεία που δεν έχουν περιέλθει στο φως της δημοσιότητας. Ούτε αυτό είναι λάσπη στον ανεμιστήρα. Αφορούν πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Συνέχισε, όμως, ο κ. Μητσοτάκης την προσπάθεια αυτοθυματοποίησής του, ότι είναι το μεγάλο θύμα. Μάλιστα, μου ζήτησε με εισαγγελικό τόνο, μου απαγόρευσε να αναφερθώ ξανά σε αυτό το θέμα που αφορά επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του. Και εξήγησα στη δική μου ομιλία, ότι αν αντίστοιχα η δική μου σύζυγος είχε επιχειρηματικές δραστηριότητες και κάποια offshore κάποιου άλλου επιχειρηματία, ο οποίος έδωσε 8 εκατομμύρια ευρώ στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, και χρηματοδοτούσε με 850.000 ευρώ αυτές τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της δικής μου συζύγου, τότε, αν δεν ερχόμουν εγώ εδώ να πω ποιος είναι αυτός ο επιχειρηματίας, θα ήταν μείζον θέμα για τη Δημοκρατία και την πολιτική ζωή του τόπου.

Δεν απάντησε, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης σε αυτό. Αντιθέτως, άρχισε να μου λέει πράγματα τα οποία εγώ δεν ανέφερα. Δεν ανέφερα εγώ αν έγινε ή όχι φορολογικός έλεγχος και τι έκανε το ΚΕΦΟΜΕΠ. Εγώ τον ρώτησα ένα πράγμα πολύ συγκεκριμένο: Ποιος είναι αυτός ο επιχειρηματίας και η offshore που χρηματοδοτεί τη σύζυγό του και άρα, τον ίδιο -και ας αφήσουμε αυτή την καραμέλα των προσωπικών σχέσεων, θέλει να γίνει Πρωθυπουργός- με 850.000 ευρώ και χρηματοδοτεί και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ με 8 εκατομμύρια ευρώ; Δεν είναι θέμα αυτό που αφορά την πολιτική ζωή του τόπου, τη Δημοκρατία;

Θυμίζω ότι στις γαλλικές προεδρικές εκλογές ο υποψήφιος της Δεξιάς έχασε τις εκλογές για μία υπόθεση που αφορούσε τη σύζυγό του. Και τις έχασε όχι για 850.000 ευρώ χρηματοδότηση κρυφού επιχειρηματία, αλλά γιατί η σύζυγός του ήταν σε μία θέση αργομισθίας και έπαιρνε 1.000 με 2.000 ευρώ τον μήνα. Γι’ αυτό έχασε τις γαλλικές εκλογές. Θέλουμε, λοιπόν, να είμαστε Ευρώπη, θέλουμε να μένουμε Ευρώπη, αλλά θέλουμε να είμαστε Ευρώπη με συνθήκες διαπλοκής που θυμίζουν Ανατολή και όχι Ευρώπη.

Πάμε παρακάτω.

Εγώ, λοιπόν, έθεσα ζητήματα τα οποία είναι γνωστά, τα περισσότερα από αυτά απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης και τις εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές, τους δικαστικούς λειτουργούς.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε -για να μην το ξεχάσω και αυτό- στον επιχειρηματία κ. Καλογρίτσα, ρίχνοντας πάλι λάσπη στον ανεμιστήρα. Και τι είπε; «Του δώσατε τα έργα». Ποια έργα δώσαμε εμείς στον κ. Καλογρίτσα; Δεν έγινε διαγωνισμός; Δεν πλειοδότησε στον διαγωνισμό; Έχει να καταγγείλει κάτι συγκεκριμένο; Λάσπη, λοιπόν, στον ανεμιστήρα, υπονοούμενα τα οποία τον προκαλώ -τον προκαλώ!- αν έχει στοιχειώδη πολιτική εντιμότητα, να τα αναδείξει. Αναφέρθηκε σε δικές μου οικογενειακές υποθέσεις με δάνεια. Δεν τα γνωρίζω καν.

Τον προκαλώ. Και τον προκαλώ, εάν υπάρχει οτιδήποτε που αφορά εμένα, την οικογένειά μου ή Υπουργούς αυτής της Κυβέρνησης, να τα πάει στον εισαγγελέα. Απλά και σταράτα. Με αυτά δεν θα παίζουμε.

 

 

Δευτερολογία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη

στη Βουλή,

στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία

Ξέρετε, κύριε Τσίπρα, όταν στη δευτερολογία σας αναγκάζεστε να μιλήσετε τρεις φορές παραπάνω από τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας, ξέρω, πολύ καλά ότι κάτι δεν πήγε καλά στην πρωτολογία σας. Λοιπόν, θα μου δώσετε κι εμένα την άνεση του χρόνου, κύριε Πρόεδρε, για να μπορέσω να απαντήσω σε ένα προς ένα τα ζητήματα τα οποία έχει θέσει ο κ. Τσίπρας.

Ξεκινώ με τα ζητήματα των πλεονασμάτων. Κύριε Τσίπρα, εσείς δεν ήσασταν αυτός που στο Συνέδριο του Economist, πριν από 1,5 χρόνο, είπατε ότι είναι αδύνατο να δεχθούμε πλεονάσματα 3,5% διότι «καταδικάζουν τη χώρα σε παρατεταμένη ύφεση και λιτότητα»; Κάνω λάθος; Το διαψεύδετε; Έχω καταθέσει δύο φορές στα πρακτικά της Βουλής την σχετική σας αποστροφή. Την επαναλαμβάνω, ακούστε την καλά, κ. Τσίπρα. «Είναι απολύτως αδύνατον πρωτογενή πλεονάσματα του ύψους 3,5% μετά από το ’18 να διατηρηθούν και μάλιστα για αρκετά χρόνια, εκτός αν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία και να έχουμε διαρκώς συνθήκες μακροχρόνιας στασιμότητας». Βλέπετε, κύριε Τσίπρα, σε αντίθεση με εσάς που ποτέ δεν χρησιμοποιείτε αποσπάσματα από δικές μου ομιλίες, αλλά επιλέγετε πάντα να διαστρέφετε πλήρως αυτά που λέω, εγώ σας φέρνω αντιμέτωπο με αυτά τα οποία έχετε πει. Ήταν λοιπόν ή δεν ήταν αδύνατον να συντηρήσουμε αυτά τα πλεονάσματα και είναι ή δεν είναι εφικτό να το κάνουμε τώρα χωρίς να βουλιάζουμε την οικονομία σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση;

 

Κύριε Τσακαλώτε, μας μιλήσατε για την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους 2014. Ομολογήσατε δηλαδή και εσείς ότι το 2014, σύμφωνα με το Δ.Ν.Τ., το χρέος ήταν βιώσιμο.  Τι είναι καλύτερο σας ρωτώ, να είναι το χρέος βιώσιμο ή να μην είναι το χρέος βιώσιμο;  Εσείς είστε οικονομολόγος σοβαρός, διακεκριμένος, είναι καλό να έχεις βιώσιμο χρέος ή να μην έχεις βιώσιμο χρέος;

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ’14 δεχόταν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς που δέχεται τώρα.  Γιατί;  Θα σας πω γιατί. Διότι κυβερνήσατε 3,5 χρόνια, διότι διαλύσατε την παραγωγική οικονομία, διότι επιβάλατε φόρους και βουλιάξατε την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Και για αυτό και σας εξηγώ, να το ακούσει και ο Πρωθυπουργός να το καταλάβει, ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι πρωτίστως συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται διότι είστε ανίκανοι να προκαλέσετε ένα αναπτυξιακό σοκ. Μην διαστρεβλώνετε αυτά που λέω, κ. Τσίπρα, εκτός αν προτιμάτε να έχετε ρυθμούς ανάπτυξης 2%. Εγώ θέλω 4%. Αν θέλετε εσείς να συμβιβαστείτε με το 2% να βγείτε και να το  πείτε.

 

Λοιπόν, αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης τους οποίους εσείς μπορείτε να δρομολογήσετε, κ. Τσακαλώτε, είναι αυτοί που μας αναγκάζουν να κάνουμε μια πιο τολμηρή παρέμβαση στο χρέος εδώ που φέρατε τα πράγματα. Να το ξεκαθαρίσουμε, κύριε Τσίπρα, γιατί εγώ τα ίδια πράγματα λέω εδώ, τα ίδια πράγματα λέω και εκτός Ελλάδος.  Είπα και επαναλαμβάνω, καλοδεχούμενη οποιαδήποτε παρέμβαση στο χρέος. Αναγκαία έτσι όπως τα κάνατε, όχι ικανή για να βγάλει τη χώρα από την περιπέτεια στην οποία έχει περιέλθει.

 

Ώρα να συνεχίσουμε, κ. Τσίπρα, την -νομίζω- πολύ διδακτική διαδικασία των διαγραμμάτων.  Και θα επανέλθω στο διάγραμμα αυτό το οποίο σπεύσατε να λοιδορήσετε διότι προφανώς δεν το καταλάβατε. Δεν το καταλάβατε. Κύριε Τσακαλώτε, υπάρχει ένα πράγμα που λέγεται στα αγγλικά, trend. Ποια είναι τάση;  Λοιπόν, η τάση από τη στιγμή που χτυπήσαμε τον πάτο το 2011 ήταν έντονη βελτίωση τρίμηνο με τρίμηνο στο Α.Ε.Π. Αυτή την τάση περιγράφει αυτό το διάγραμμα. Και τι λέει μετά αυτό το διάγραμμα;  Ότι εκεί που θα έπρεπε να συνεχίσουμε αυτή την τάση, ήρθατε εσείς και ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Τσίπρας και το δημοψήφισμα το οποίο και σήμερα ακόμα είχατε το θράσος να υπερασπιστείτε. Άρα συνάγω το συμπέρασμα από αυτά τα οποία λέτε, ότι, ναι, παραμένετε υπερήφανος για το δημοψήφισμα το οποίο έκλεισε τις τράπεζες. Θα το κρατήσω αυτό, θα επανέλθω στο θέμα των τραπεζών διότι εκεί έχετε πολύ λερωμένη τη φωλιά σας.

 

Λοιπόν, κ. Τσακαλώτε, πάμε στο επόμενο διάγραμμα. Εάν το trend λοιπόν, η τάση, συνεχιζόταν όπως προέβλεπαν όλοι οι διεθνείς οίκοι εκείνη την εποχή και εάν η Ελλάδα απλά ακολουθούσε την πρόοδο την οποία έκανε η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, που θα ήταν το Α.Ε.Π. κ. Τσακαλώτε σήμερα; Θα ήταν στα 217 δισ. ευρώ.  Πού είναι το Α.Ε.Π. σήμερα;  Περίπου στα 183 δισ. ευρώ. Χάσατε δηλαδή με τις σαχλαμάρες σας 34 δισ.  ευρώ Α.Ε.Π. κάθε χρόνο.  Κάθε χρόνο, τα χάσατε αυτά.

 

Το πρόβλημα είναι ότι εσείς κ. Τσίπρα και κ. Τσακαλώτε, δεν πιστεύετε καν τις δικές σας προβλέψεις.  Έχω εδώ ένα άλλο ενδιαφέρον διάγραμμα το οποίο έχει δύο καμπύλες, μία κόκκινη και μία μπλε η οποία είναι πιο πάνω από την κόκκινη.  Τι είναι, λοιπόν, αυτές οι δύο καμπύλες; Είναι οι προβλέψεις οι δικές σας του Μαΐου του 2017 και του Μαΐου του 2018. Έρχεστε, λοιπόν, ο ίδιος άνθρωπος και αναθεωρεί προς τα κάτω τις δικές σας προβλέψεις. Δικά σας είναι αυτά, κ. Τσακαλώτε. Δικά σας είναι, για να δούμε πόση αξιοπιστία έχουν οι προβλέψεις τις οποίες κάνετε.

 

Έχουμε αφήσει όμως έξω από αυτή τη συζήτηση και κάποια στοιχεία ακόμα τα οποία τα θεωρώ χρήσιμα. Λοιπόν, βεβαίως και το δημόσιο χρέος, κύριε Τσίπρα, είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει όμως και το ιδιωτικό χρέος, ξέρετε. Και όσο και αν οι συμπολίτες μας, που μας ακούν σήμερα, θέλουν να παρακολουθήσουν αυτή τη συζήτηση, αυτό το οποίο καταλαβαίνουν είναι ότι σήμερα πνίγονται από τα χρέη και ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και ότι τα τηλέφωνα των εταιρειών είσπραξης χτυπάνε τις πιο άσχετες ώρες και ότι έχουν γίνει 1 εκατομμύριο κατασχέσεις μέχρι σήμερα. Γιατί; Διότι παραλάβατε το ιδιωτικό χρέος, αυτά που χρωστούν όλοι οι Έλληνες πολίτες στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, στα 85,3 δισ. Και πού είναι σήμερα; Στα 131 δισ. ευρώ. Αυτή η άνοδος στο ιδιωτικό χρέος είναι το αποτέλεσμα των δικών σας τραγικών πολιτικών της υπερφορολόγησης, του αφανισμού της μεσαίας τάξης και μίας -τολμώ να πω- σκληρά ταξικής προσέγγισης για οποιονδήποτε σε αυτή τη χώρα παράγει, δημιουργεί και τελικά παράγει κέρδη.

 

Έρχομαι στα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας: Όπως σας είπα, μου αρέσει να μιλάω με στοιχεία. Μας λέτε πόσο καλύτερα, κύριε Τσακαλώτε, πάει η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και πώς η Ελλάδα γίνεται μία χώρα φιλική προς τις επενδύσεις. Μάλιστα. Δεν θα σταθώ σε αυτά τα οποία είπε τελευταία ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport που -και αυτός ανάμεσα σε πολλούς άλλους- περιέγραψε το αδειοδοτικό χάος και τη δυσκολία του να κάνει κανείς επενδύσεις σε αυτή τη χώρα. Να πάρουμε τα επίσημα στοιχεία του World Economic Forum, όπου πέσαμε από την 81η θέση στην 87η και τα στοιχεία της World Bank όπου πέσαμε από την 60η θέση στην 67η. Φαντάζομαι, κ. Τσίπρα, δεν τα αμφισβητείτε ούτε αυτά τα στοιχεία.

 

Έρχομαι τώρα στο ζήτημα των τραπεζών. Κύριε Τσίπρα, μας είπατε με πολύ μεγάλη περηφάνια τι καλά που τα κάνατε στο δημοψήφισμα. Μόνο που σας διέφυγε μία πραγματικότητα. Ότι ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και του κλεισίματος των τραπεζών χρειάστηκε να γίνει τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η οποία ήταν τελείως αχρείαστη πριν την περιπέτεια του α’ εξαμήνου του 2015. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης; Το αποτέλεσμα είναι σε αυτό εδώ το διάγραμμα. Ποια ήταν η αξία των μετοχών στο ΤΧΣ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών; Παραπάνω από 20 δισ. Και πού τη φέρατε εσείς μετά το δημοψήφισμα; Σε αυτή την άθλια εικόνα. Καταστρέψατε με το δημοψήφισμα αξία του Έλληνα φορολογούμενου παραπάνω από 25 δις και είστε εδώ και πανηγυρίζετε και χειροκροτάτε για τα τσάμικα που χορεύατε στο Σύνταγμα παρέα με τους Χρυσαυγίτες. Και μας λέτε τι υπερήφανοι που είστε. Για να έρθετε μετά να κάνετε μία μεγάλη τούμπα, κωλοτούμπα. Και αν δεν ήμαστε εμείς,  η Ελλάδα θα είχε ήδη βγει από το ευρώ. Καλό είναι, καταλαβαίνω την ανάγκη να μιλήσετε θετικά για τον κ. Μεϊμαράκη, αλλά στον κ. Μεϊμαράκη είπατε το «ή σας τελειώνουμε ή μας τελειώνετε». Και στον κ. Μεϊμαράκη και στην κυρία Γεννηματά και στον κ. Θεοδωράκη δεσμευτήκατε ότι δεν θα κάνετε εκλογές και μετά από 40 μέρες πήγατε και κάνατε εκλογές. Ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης! Και αυτό, φαντάζομαι, ότι δεν το αμφισβητείτε.

 

Λοιπόν, συνταξιούχοι: Να σοβαρευτούμε, όντως, λίγο, κ. Τσίπρα. Μιλήσατε εσείς για σεβασμό στους συνταξιούχους; Εσείς μιλήσατε για σεβασμό στους συνταξιούχους; Εσείς δεν τάξατε 13η και 14η σύνταξη; Μας κοροϊδεύετε τώρα; Εσείς δεν κόψατε τις συντάξεις; Εσείς δεν είστε αυτοί που νομοθετήσατε τις πρόσθετες περικοπές; Και μιλάτε εσείς για σεβασμό στους συνταξιούχους; Τους έχετε ξεφτιλίσει και τους κοροϊδεύετε στα μούτρα. Τους κοροϊδεύετε και σήμερα. Αναρωτιέμαι, τι πρέπει να αισθάνεται ένας συνταξιούχος που σας ακούει σήμερα.

 

Αναφερθήκατε στον κ. Χατζηδάκη. Τι σας είπε ο κύριος Χατζηδάκης, το οποίο προκάλεσε την αντίδρασή σας; Είπε, πολύ απλά, ότι αν υπάρχει δυνατότητα να μην κοπούν οι συντάξεις, να μην κοπούν οι συντάξεις. Εμείς δεν τις ψηφίσαμε, κ. Τσίπρα. Εσείς τις ψηφίσατε. Και αν αλλάξετε πολιτική και ξε-ψηφίσετε αυτά που ψηφίσατε, εμείς μαζί σας. Αλλά, ή υπάρχει πρόγραμμα και δεσμεύσεις ή δεν υπάρχει.

 

Βρήκα πολύ ενδιαφέρον ότι ο κ. Σολτς, ο Υπουργός Οικονομικών, τον οποίο συνάντησα και κάναμε μία συζήτηση αρκετά εκτενή. Οι δύο μας ήμασταν, και ξέρετε, ότι όταν υπάρχουν δύο άτομα σε μία συζήτηση, εκ των πραγμάτων οι διαρροές περιορίζονται. Ο κ. Σολτς, λοιπόν, έκρινε σκόπιμο προφανώς, κ. Τσίπρα, να ενημερώσει για αυτά τα οποία συζητήσαμε, όχι την Welt, την Zeit, το Spiegel, αλλά την Εφημερίδα των Συντακτών. Μωρέ, μπράβο, ο κ. Σολτς επικοινωνεί με την Εφημερίδα των Συντακτών. Φοβερό! Και δεν λέει στην Εφημερίδα των Συντακτών τι είπε αυτός, αλλά τι είπα εγώ. Και εδώ, έγινε ένα ακόμα θαύμα της σύγχρονης δημοσιογραφίας. Δεν τα έγραψε μόνο η Εφημερίδα των Συντακτών. Τα έγραψε και ο κ. Καρτερός. Άρα, ο κ. Σολτς επικοινωνεί και με τον κ. Καρτερό. Έχει τόσες επαφές στην Ελλάδα. Ποιον κοροϊδεύετε; Στημένη ιστορία από εσάς ήταν και από τα υπόγεια του Μαξίμου, κύριε Τσίπρα. Και θέλετε να πιστέψει ο οποιοσδήποτε ότι εμείς είπαμε αυτά τα οποία ισχυρίζεστε ότι λέμε; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, κ. Τσίπρα.

 

Λοιπόν, έρχομαι τώρα στα υπόλοιπα θέματα, τα οποία θίξατε. Σκοπιανό. Κύριε Τσακαλώτε, μη μιλάτε γι’ αυτό το θέμα, ειδικά εσείς. Υπογράψατε ή όχι το 2008 ότι αναγνωρίζετε τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας; Ναι ή όχι; Ναι; Ναι. Μη μιλάτε, αφήστε το. Ασχοληθείτε με την οικονομία. Στην οικονομία, αναγνωρίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σκληρή αντιπαράθεση. Έχουμε άλλες απόψεις, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να συζητήσουμε. Το Σκοπιανό αφήστε το καλύτερα, γιατί έχετε πολύ λερωμένη τη φωλιά σας.

 

Έρχομαι τώρα στο κρίσιμο ζήτημα, το οποίο έθιξε ο Πρωθυπουργός. Αναγνωρίστηκε ή όχι «μακεδονική εθνότητα». Τι λέει ο κύριος Ζάεφ; Η συμφωνία λέει nationality. Το nationality στα ελληνικά, μεταφράζεται ως εθνότητα. Citizenship είναι η ιθαγένεια. Μάθετε και λίγα αγγλικά, δεν βλάπτει. Αυτό λέει η συμφωνία, στη σελίδα δύο. Αλλά δεν μπήκατε στον κόπο να τη διαβάσετε. Σας φέρανε γουρούνι στο σακί, να το ψηφίσετε. Δεν ξέρω αν κι εσείς ανήκετε στην κατηγορία αυτών που δεν σας ενοχλεί πολύ το θέμα του ονόματος. Ρωτήστε τον κ. Ζάεφ. Γιατί όλη η καμπάνια του κ. Ζάεφ στηρίζεται στο πολύ απλό επιχείρημα ότι «για πρώτη φορά πήραμε από την Ελλάδα αυτό το οποίο πάντα διεκδικούσαμε, μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα». Αυτά λέει ο κ. Ζάεφ. Ο ίδιος τα λέει, δεν τα λέω εγώ, δεν τα λέτε εσείς. Δώσατε με άλλα λόγια, κ. Τσίπρα -και για αυτό σας ασκούμε κριτική και για αυτό λέμε ότι η συμφωνία είναι κακή-  κάτι το οποίο κανείς άλλος δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει. Και αυτή είναι η βασική κριτική την οποία ασκούμε στη συμφωνία σε συνδυασμό με το χάος το οποίο έχετε επιφέρει στη Βόρειο Ελλάδα. Θα μιλήσετε από ό,τι καταλαβαίνω εκεί σύντομα. Να μιλήσετε λίγο στις εταιρείες στη Βόρειο Ελλάδα, να δείτε τι τεράστια προβλήματα έχετε δημιουργήσει σε όλες τις ελληνικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το επίθετο μακεδονικός το οποίο σήμερα δεν κατοχυρώνεται πια. Και είναι ξεκρέμαστες όλες αυτές οι εταιρείες επειδή δεν σπεύσατε με τη συμφωνία σας να τις προστατεύσετε.

 

Κύριε Τσίπρα, καταλαβαίνω την προσπάθειά σας να παρουσιάσετε ως πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αποκυήματα της φαντασίας σας. Παρουσιάσατε μια ατζέντα η οποία δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα οποία έχω πει. Μιλήσατε για τον κατώτατο μισθό. Προφανώς δεν παρακολουθήσατε ότι στην ομιλία την οποία έκανα στον ΣΕΒ μίλησα για τη δυνατότητα, υπό την προϋπόθεση ότι θα το συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι, αύξησης του κατώτατου μισθού κ. Τσίπρα. Αυτό σας διέφυγε τελείως. Αλλά σταθήκατε σε αυτό το βήμα και είπατε ότι εγώ θέλω να μειώσω τον κατώτατο μισθό και να πάω σε 12ωρο. Πότε τα είπα αυτά κύριε Τσίπρα;  Πότε τα είπα;  Με με τι  θράσος στέκεστε εδώ και βάζετε στο στόμα μου λόγια τα οποία δεν έχω πει ποτέ; Τα φαντάζεστε, θα θέλατε να τα είχατε πει αυτά, αλλά προφανώς κάποιοι ενοχλούνται από το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία, μέσα από τις πρωτοβουλίες της, αποδεικνύει έμπρακτα ότι έχει κοινωνική ατζέντα. Σας ενοχλεί ότι βάλαμε πρώτοι το ζήτημα των παιδικών σταθμών και είπαμε κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Σας ενοχλεί ότι ήμασταν οι πρώτοι που εφαρμόσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και είπαμε ότι θέλουμε να δώσουμε 1 δις στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Σας ενοχλούν όλα αυτά γιατί εσείς το πολεμήσατε, το πολεμήσατε το ΚΕΑ, όπως το λέτε τώρα. Άρα καταλαβαίνω ότι αυτό σας χαλάει λίγο το αφήγημα. Τι να κάνουμε όμως θα πρέπει να προσαρμοστείτε και σε αυτή την κατάσταση.

 

Δεν μου είπατε πάλι τίποτα, κ. Τσίπρα, δεν ξέρω γιατί το αποφεύγετε αυτό το θέμα τόσο συστηματικά και εσείς και ο κος Βούτσης, για την ψήφο των ομογενών. Τι θα γίνει με αυτό το θέμα επιτέλους;  Είναι τόσο δύσκολο να συμφωνήσουμε; Πάμε να σπάσουμε τη Β’ Αθηνών και να συμφωνήσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα ψηφίζουν από τις επόμενες εκλογές. Γιατί πετάτε  το μπαλάκι συνέχεια στην εξέδρα;  Γιατί μας είπατε ότι θα φτιάξουμε επιτροπές; Είναι δύσκολο το ένα, το άλλο, το τρίτο. Λοιπόν, δεσμευτείτε ξεκάθαρα ότι θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, να πάμε μαζί να σπάσουμε και τη Β’ Αθηνών, να μην λέει και ο κόσμος ότι τσακωνόμαστε συνέχεια, να συμφωνήσουμε και σε κάτι. Δεν είναι κακό. Αποτελεί ηθική υποχρέωση απέναντι στα νέα παιδιά τα οποία έφυγαν, αλλά και απέναντι σε όλους όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα εισιτήριο και να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Θα περιμένω την απάντησή σας, αν και διαισθάνομαι από την άρνησή τη δική σας και του Προέδρου της Βουλής να συζητήσουμε αυτό το θέμα σε ξεχωριστή συνεδρίαση όπως έχουμε ζητήσει και έχουμε δικαίωμα να κάνουμε, ότι μάλλον δεν έχουμε πολλές πιθανότητες να σας πείσουμε για αυτό.

 

Προσφυγικό.  Λοιπόν, 29/2 συνέντευξη Τσίπρα στην εκπομπή “ΕΝΙΚΟΣ” και στον δημοσιογράφο κ. Χατζηνικολάου.  Κάνετε μια κριτική στον κ. Γεωργιάδη, και λέτε: «Λοιπόν, να σας πω ότι με τα tweets αυτά ο κ. Γεωργιάδης και με τη σαφή διαφοροποίησή του από τη  θέση του κ. Μητσοτάκη, που για να μην λέτε ότι λέω μόνο αρνητικά, να πω ότι και η  στάση που κρατά στο προσφυγικό είναι στάση ευθύνης…»  Εσείς τα είπατε.  Εσείς τα είπατε στις 29/2/2016. Μετά τι έγινε δηλαδή;  Ξαφνικά μετατράπηκα σε σύμμαχος του Όρμπαν;  Δηλαδή τουλάχιστον κ. Τσίπρα να θυμάστε αυτά που λέτε γιατί εκτίθεστε. Για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό λοιπόν:  Σας είπα από την πρώτη στιγμή, κ. Τσίπρα, ότι στο ζήτημα του προσφυγικού πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις.  Αλλά εξακολουθείτε και σήμερα να μην μπορείτε να πείτε -τι είναι αυτή η ομηρία πια από τις αριστερές συνιστώσες- ότι πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Δεν μπορείτε να το πείτε;  Είναι τόσο δύσκολο να βγει αυτή η φράση από το στόμα σας; Τη λένε όχι μόνο οι κεντροδεξιοί. O Μακρόν, δεν λέει τα ίδια πράγματα;  Οι σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας δεν λένε τα ίδια πράγματα, ότι πρέπει να προστατεύσει η Ευρώπη τα σύνορά της και ότι αν δεν τα προστατεύσει με κάποιο τρόπο δεν γίνεται να επιβιώσει η Συνθήκη  Σένγκεν;  Μόνο εμείς το λέμε; Εσείς γιατί έχετε τόση δυσκολία να το πείτε αυτό, κ. Τσίπρα;  Τι ιδεολογικά γραμμάτια έχετε να εξοφλήσετε που δεν μπορείτε να δεχθείτε αυτή την απλή πραγματικότητα; Σας λέω λοιπόν ότι οι λύσεις στο προσφυγικό πρέπει να είναι ευρωπαϊκές. Δεν ξέρω τι συμφωνία κάνατε με την κυρία Μέρκελ, δεν το ξέρω. Για αυτό και δεν μπορώ να τοποθετηθώ. Βλέπετε ότι δεν έσπευσα να είμαι επίκριτικός σε αυτή τη συμφωνία γιατί δεν ξέρω το περιεχόμενό της. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να λαϊκίσω πάνω σε αυτό. Δεν το έκανα, κύριε Τσίπρα, διότι πράγματι πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Και να σταθούμε μαζί με αυτούς οι οποίοι σήκωσαν μεγάλο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού και απέναντι σε αυτούς που θεωρούν ότι το πρόβλημα δεν τους αφορά. Άρα μην προσπαθήσετε και εδώ να βάλετε λόγια στο στόμα μου τα οποία δεν έχω πει.

 

Κύριε Τσίπρα, φαντάζομαι ότι δεν αφήσατε κάποιο υπονοούμενο ότι όποιες κοινωνικές σχέσεις μπορεί να έχω, είχαν ως αποτέλεσμα συγκεκριμένο όφελος κάποιων επιχειρηματιών διότι δεν υπήρχε ποτέ καμία περίπτωση να συμβεί οτιδήποτε τέτοιο.  Ούτε είχα καμία αρμοδιότητα να κάνω κάτι τέτοιο. Και όταν αναφερθήκατε στο θέμα της NOVARTIS, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι μια κοινωνική επαφή εσείς τη διαστρεβλώσατε με τέτοιο τρόπο για να αφήσετε υπονοούμενα. Όταν μάλιστα ο κ. Φρουζής δεν ήταν καν διευθύνων σύμβουλος της NOVARTIS όταν έγινε αυτή η συνάντηση. Και εσείς τον είδατε τον κ. Φρουζή. Δεν τον έχετε δει;  Δεν τον είδατε ποτέ ως εκπρόσωπο των φαρμακοβιομηχάνων;  Δεν το θυμάστε; Έχετε βγάλει δελτίο τύπου. Δεν ντρέπεστε λίγο;  Έχετε βγάλει δελτίο τύπου. Μα πολύ επιλεκτική μνήμη έχετε.  Τα δελτία τύπου σας διαβάζω.

 

Αναφερθήκατε σε διάφορα ονόματα, να πιαστώ από ένα μόνο γιατί το αναφέρατε. Καλογρίτσας.  Ξέρετε, βρέθηκα στην Πάτρα χθές και το μεγάλο παράπονο των Πατρινών και της Δυτικής Ελλάδας είναι αυτός ο ταλαίπωρος δρόμος από την Πάτρα στον Πύργο. Τον σπάσατε σε 8 εργολαβίες. Τις 4 τις δώσατε στον κ. Καλογρίτσα, χρεοκοπημένο.  Το έργο σταμάτησε. Στον κ. Καλογρίτσα θέλατε να δώσετε κανάλι. Δεχθήκατε τα βοσκοτόπια ως ενέχυρο. Και έρχεστε μετά και μου λέτε ότι δεν κάνετε δουλειές με αυτούς; Ποιον κοροϊδεύετε κ. Τσίπρα;  Μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου και συναλλάσσεστε μαζί τους. Εγώ, όπως βλέπετε, μιλάω με στοιχεία. Αν έχετε να μου προσάψετε ότι η Novartis ωφελήθηκε από κάποια δική μου υπογραφή να μου το πείτε σας παρακαλώ πολύ.

 

Έρχομαι τώρα στα πιο προσωπικά.  Κύριε Τσίπρα, εδώ και δύο χρόνια εκδοτικά συγκροτήματα, απολύτως ταυτισμένα με το Μέγαρο Μαξίμου έχουν στοχοποιήσει χυδαία τη σύζυγό μου. Έχουν διασύρει την προσωπική μας ζωή. Έχουν αρπαχτεί από μια προσωπική περιπέτεια για να ισχυριστούν ότι τάχα δεν είχαμε βρεθεί σε διάσταση και ότι όλο αυτό ήταν εικονικό για να κρύψουμε στοιχεία του πόθεν έσχες. Αυτά λέγανε τα δικά σας φερέφωνα. Και ως αποτέλεσμα αυτών των δημοσιευμάτων, και της μήνυσης που κατατέθηκε με αστραπιαία ταχύτητα, διεξήχθη στη σύζυγό μου φορολογικός έλεγχος γραμμή-γραμμή.  Γραμμή-γραμμή! Μέσα σε 48 ώρες έγινε αυτό. Τι έγινε;  Τον δέχθηκε κανονικά. Προσκόμισε όλα τα στοιχεία.  Και τι απεφάνθη το ΚΕΦΟΜΕΠ, κ. Τσίπρα;  Ότι δεν υπάρχει καμία φορολογική εκκρεμότητα. Και τι απεφάνθη η Εισαγγελέας, η κυρία Ψαρουδάκη;  Ότι η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο. Δεν τα ξέρετε αυτά;  Δεν τα ξέρετε;  Μάθετέ τα, λοιπόν. Από τη στιγμή που τα έχετε μάθει, να μην αναφερθείτε και πάλι στο όνομα της συζύγου μου. Αρκετά την έχετε ταλαιπωρήσει. Είναι μία υπεύθυνη γυναίκα, μία επιχειρηματίας, δεν έκανε ποτέ δουλειές με το Δημόσιο. Βρέθηκε να στοχοποιείται μόνο και μόνο γιατί αυτό εξυπηρετούσε τα δικά σας συμφέροντα.

 

Και στο ζήτημα του πόθεν έσχες, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι η αρχική απόφαση της Επιτροπής ήταν ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κοινή δήλωση πόθεν έσχες. Και μετά από διάφορες παρεμβάσεις, η Επιτροπή άλλαξε την απόφασή της. Και θα προσκομίσει κανονικά η σύζυγός μου όλα τα στοιχεία που ζητάει η Επιτροπή Πόθεν Έσχες. Αναρωτηθήκατε άραγε, στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες, γιατί η ανεξάρτητοι δικαστικοί ψήφισαν κατά της υποχρέωσης να προσκομίσει πόθεν έσχες και μόνον οι πολιτικά κατευθυνόμενοι ψήφισαν υπέρ; Δεν θα πω τίποτα παραπάνω. Αυτό αποφάσισε η Επιτροπή; Αυτό θα γίνει. Αλλά από τη στιγμή, κ. Τσίπρα, που η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από την Ελληνική Δικαιοσύνη, Εισαγγελέας υπάρχει. Εισαγγελέας δεν είναι ούτε ο κ. Βαξεβάνης, ούτε εσείς. Και σας απαγορεύω να ξαναμιλήσετε ποτέ για τη σύζυγό μου για το θέμα αυτό. Γιατί, ξέρετε, είναι και άνανδρο από ένα σημείο και πέρα. Είναι άνανδρο και πρωτοφανές, αυτό το οποίο κάνατε. Το κάνατε εσείς, προσωπικά. Ξέρατε ότι η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί. Και πάρα ταύτα, επανέρχεστε. Επανέρχεστε στο ίδιο ακριβώς θέμα.

 

Για τα ζητήματα των ρυθμίσεων των δανείων, σε άλλη ώρα θα τα πούμε αυτά. Για κοιτάξτε και εσείς, όμως, μήπως τυχόν και εσείς στην οικογένειά σας έχετε εταιρείες που έχουν κάνει ρυθμίσεις δανείων. Προσέξτε το λίγο, ψάξτε το λίγο, μπορεί να το ξέρετε κι εσείς. Δεν θα πω τίποτε παραπάνω σήμερα. Την επόμενη  φορά μπορεί να μου πείτε εσείς. Διότι θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικός σε αυτά, όταν έχετε την φωλιά σας λερωμένη.

 

Ρυθμισμένα είναι όλα τα δάνεια. Να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα αν συγγενείς του έχουν εταιρεία που και αυτή έχει ρυθμίσει τα δάνειά της. Και με τι όρους. Και αν αυτή είναι προνομιακή. Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά.

 

Λοιπόν, να τελειώσουμε με κάτι λίγο πιο χαλαρό. Κύριε Τσακαλώτε, είπατε ότι πρέπει να βγουν οι βουλευτές στο δρόμο. Να εξηγήσουν τη συμφωνία, να ενημερώσουν για τη συμφωνία. Έλαβα μία πρόσκληση για την ομιλία σας. Την έλαβα και εγώ στο mail, με μία μαζική αποστολή, για την ομιλία που κάνατε στον ΣΒΒΕ στη Θεσσαλονίκη. Ξαναπάτε στη Θεσσαλονίκη, ξαναπάτε στον ίδιο χώρο που πήγατε και την προηγούμενη φορά ακριβώς, δίπλα στο αεροδρόμιο. «Λόγω των αυξημένων μέτρων ασφάλειας, θα παρακαλούσαμε θερμά να έχετε μαζί την αστυνομική σας ταυτότητα». Έτσι πηγαίνετε στη Θεσσαλονίκη πια, κ. Τσίπρα. Να δω πώς θα πάτε στη Δ.Ε.Θ. Να δω πώς θα περπατήσετε στον δρόμο, να εξηγήσετε στους Μακεδόνες τη συμφωνία, την οποία υπογράψατε.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments