....

ΒΟΣΚΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΜΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΟΙΚΕΙΩΝ ΔΗΜΩΝ

Διατάξεις για εγκεκριμένο διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης με βάση την ικανότητα του οικοσυστήματος,

αλλά και μίσθωμα υπέρ των οικείων Δήμων για την χρήση των βοσκοτόπων, εισάγονται μεταξύ άλλων σε τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πρόσβαση στην δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση του ν. 3601/2007 και άλλες διατάξεις» που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με την προτεινόμενη τροπολογία αντικαθίσταται το άρθρ. 103 του δασικού κώδικα (ν.δ. 86/69) που ρυθμίζει την βοσκή εντός δασών, δασικών εκτάσεων ως και δημοσίων και εποικιστικών χορτολοβαδικών εκτάσεων. Ορίζεται ότι, η βοσκή στις ανωτέρω εκτάσεις και όπου αυτή δεν απαγορεύεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, θα ασκείται πλέον βάσει εγκεκριμένου διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης που λαμβάνει υπόψη την βοσκοϊκανότητα του οικοσυστήματος και την δυνατότητα αναβάθμισής του για την εξυπηρέτηση της σκοπούσας χρήσης.

Η χωρική κατανομή της χρήσης της βοσκής γίνεται από τα συλλογικά όργανα των κτηνοτρόφων, ενώ παράλληλα καταβάλλεται, επί βοσκής σε δημόσιες και εποικιστικές χορτολιβαδικές εκτάσεις, μίσθωμα υπέρ του οικείου δήμου από τους κτηνοτρόφους που κάνουν χρήση της βοσκής. Το ύψος της απόφασης καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τέλος, προβλέπεται αποκλειστική προθεσμία τριών ετών για την κατάρτιση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, κατ΄ εφαρμογή των προτεινομένων ρυθμίσεων.

http://www.agrocapital.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments