....

VIRAL TO ΣΤΕΦΑΝΙ ΚΗΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ (PHOTOS)

 

Viral έχει γίνει το στεφάνι κηδείας πάνω στην πινακίδα σε σημείο της ακτής της λίμνης Βεγορίτιδας το οποίο τοποθετήθηκε όπου και αναγράφει :

"Στην Αγαπημένη μας Λίμνη Βεγορίτιδα" εκ μέρους της Περιφέρειας που δεν κάνουν απολύτως τίποτε για να την προστατεύσουν και να την σώσουν¨".

Με κεντρικό σχόλιο : "Ζωή σε λόγου σας.Να ζήσετε,να την θυμάστε.Ήταν καλή η συχωρεμένη. Καλό παράδεισο.Και οι Αγιώτες (κάτοικοι Αγίου Παντελεήμωνα Φλώρινας" να γυρίσουν απ την άλλη μεριά.Πάμε καλά.Κοιμηθήτε...."

  Επίσης όπως βλέπετε και στην φωτογραφία η πινακίδα αναγράφει "ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ " εννοώντας ότι το νερό είναι ακατάλληλο για κολύμβηση μετά το τελευταίο δημοσίευμα παρακάτω:

Σύμφωνα με στοιχεία της ομάδας των Ελλήνων επιστημόνων, η παρουσία κυανοβακτηριακών τοξινών αναφέθηκε για πρώτη φορά το 1987 στις λίμνες Βεγορίτιδα, Κορώνεια, Βόλβη και Καστοριάς, ενώ η πρώτη δημοσίευση σε έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό έγινε το 1989.
Οπως σημειώνει στη διδακτορική της διατριβή η δρ βιολογίας κ. Ελισάβετ Βαρδάκα, «έκθεση θηλαστικών, ψαριών και πτηνών σ' αυτές τις τοξίνες έχει συσχετιστεί με επεισόδια τοξίνωσης και θανάτου, ενώ έχουν αναφερθεί επιδράσεις των τοξινών και στα φυτά. Στη διεθνή βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί συμβάντα τοξίνωσης ανθρώπων από κυανοβακτηριακές τοξίνες λόγω πόσης νερού και χρήσης νερού για αναψυχή, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκε θάνατος ανθρώπων μετά τη χρήση νερού με κυανοβακτηριακές τοξίνες για αιμοκάθαρση.

»Επιπρόσθετα, ορισμένες τοξίνες κυανοβακτηρίων θεωρούνται παράγοντες καρκινογένεσης και υπάρχουν επίσης δεδομένα για τη συσσώρευσή τους σε μύδια, στρείδια και ψάρια γεγονός που υποδεικνύει τη μεταφορά των τοξινών στην τροφική αλυσίδα».

Νευροτοξίνη BMAA
Είναι γνωστό ότι τα κυανοβακτήρια μπορούν να παράγουν επικίνδυνα μόρια για την ανθρώπινη υγεία, η παραγωγή όμως των γνωστών κυανοτοξίνων είναι ταξινομικά σποραδική. Για παράδειγμα κάποια είδη παράγουν μικροκυστίνες που είναι αρκετά επιβλαβείς στην ανθρώπινη υγεία, Μια νευροτοξίνη β-Ν-μεθυλαμινο-L-αλανίνη (ΒΜΑΑ), φαίνεται να παράγεται από όλες τις γνωστές ομάδες κυανοβακτηρίων συμπεριλαμβανομένων των συμβιωτικών και ελεύθερων. Ο άνθρωπος είναι δυνατό να έρθει σε επαφή με τα κυανοβακτήρια από αρκετές πηγές όπως το νερό και το έδαφος.

Το β-Ν-μεθυλαμινο-L-αλανίνη (BMAA),είναι ένα μη πρωτεϊνικό αμινοξύ που βρέθηκε ότι παράγεται από συμβιωτικά κυανοβακτήρια στις ρίζες του γένους Nostoc. Αρχικά ανακαλύφθηκε σε ένα είδος φοινικόθαμνου και είναι υπεύθυνο για αρκέτες παθήσεις. Επιπρόσθετα έχει βρεθεί ότι το ΒΜΑΑ μπορεί να ενσωματωθεί λανθασμένα αντί της σερίνης στις ανθρώπινες πρωτεΐνες και έτσι αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστηκών ασθενειών. Το BMAA προτάθηκε ακόμα να είναι υπεύθυνο για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση και τον παρκινσονισμό. Επίσης, ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε 9 ασθενείς στον Καναδά που έπασχαν από την ασθένεια του Αλτσχάιμερ. Βρέθηκε ακόμα ότι η λανθασμένη αυτή τοποθέτηση είναι υπεύθυνη για την άνοια και την προϊούσα υπερπυρηνική παράλυση.
Τέλος, το ΒΜΑΑ μπορεί να πυροδοτήσει νευροεκφυλισμό σε ευάλωτα άτομα. Για την αποφυγή αυτού του νευροεκφυλισμού μια λύση που μελετάται είναι η αυξημένη πρόσληψη σερίνης στο καθημερινό διαιτολόγιο.
Πηγές:
https://el.m.wikipedia.org/wiki/Κυανοβακτήρια

http://www.kathimerini.gr/…/epikindynes-to3ines-se-ennia-li…
 

 

https://scontent.fath1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/36944421_1913009738737047_698787442437652480_n.jpg?_nc_cat=0&_nc_eui2=AeHSIoPzjXhyYoI-2wxFLLM8SrEhTJtLCVegn_xGn6rpKJmsB0hbdQfa-mR7kMyoNepvVHDU-mmneTAZCKRn8N0Fly7gj1Sh07AikTOudJt8Dw&oh=d815ffc4862dc060c88da6d241d71a9f&oe=5BD041ED

Φωτογραφία του Ιωάννης Αναστάσιος Πρώιος.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments