....

ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ: ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗ [VΙΝΤΕΟS]

«Περιορισμένη» βρήκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την καταστροφή στην ανατολική Αττική από την τεράστια φωτιά που κατέκαψε τα πάντα επί τέσσερις ημέρες σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι. 

Ο κ. Τσίπρας ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σήμερα το πρωί, όταν πλέον δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο και μετά από τέσσερις ημέρες που ήταν άφαντος, πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα καμένα. 

Ο πρωθυπουργός στη συνάντήση του με τους πυροσβέστες τους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την προσπάθειά τους ανακοινώνοντας ότι «αποφύγαμε τα χειρότερα» και πως «η εικόνα αυτή την ώρα είναι μιας απόλυτα ελεγχόμενης κατάστασης». 

«Το επίτευγμα είναι πολύ μεγάλο», είπε ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε πως το σημαντικό είναι πως έγιναν όλα χωρίς να υπάρξει τραυματισμός. Ειδικά όσον αφορά στην εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων, είπε: «Αυτό ήταν το πιο συγκινητικό, μου είπε ο αρχηγός ότι πήρατε τα παιδάκια στα χέρια, η μία κατασκήνωση κινδύνεψε πραγματικά».

 

Μάλιστα, κάποια στιγμή, ο πρωθυπουργός πήρε τον ασύρματο ενός πυροσβεστικού οχήματος και απευθυνόμενος σε όλους τους πυροσβέστες τους εξέφρασε την «αμέριστη συμπαράσταση και την απέραντη ευγνωμοσύνη, για λογαριασμό ολόκληρου του λαού για την σκληρή προσπάθεια που καταβάλατε».

Εδώ και τέσσερις ημέρες είστε ασταμάτητα εδώ αλλά καταφέρατε να περιορίσετε την καταστροφή, σας ευχαριστούμε θερμά, είπε ακόμα ο κύριος Τσίπρας, ενώ ζήτησε εγρήγορση «γιατί τα μελτέμια κρατούν όλο το μήνα και να έχουμε το νου μας για τις αναζωπυρώσεις». 

Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε από τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου, που ήταν στα μέτωπα της φωτιάς αδιαλείπτως όλο αυτό το διάστημα, πως το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου η κατάσταση ήταν απελπιστική, όμως με ολονύκτια υπερπροσπάθεια οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να ανακόψουν την πορεία της και να την περιορίσουν. Ανέφερε ακόμη ότι φοβήθηκε για επέκταση της φωτιάς στην Πάρνηθα, ακόμη και για ανθρώπινες απώλειες. Όμως, «όλο το παιχνίδι κρίθηκε χθες το βράδυ», όταν οι πυροσβέστες ρίχτηκαν στις εστίες ανάφλεξης ακόμη και με 300 μέτρα σωλήνα.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε και τη δική του εκτίμηση για το τι άφησε πίσω της η φωτιά, υπολογίζοντας ότι η πυρκαγιά έκαψε 15.000 στρέμματα λέγοντας ότι η φωτιά που ξεκίνησε από το Σέσι το 2009 και έφτασε στο Γραμματικό έκαψε 150.000 στρέμματα. 

Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες σήμερα, «αποφύγαμε τα χειρότερα», σημείωσε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός, λέγοντας για άλλη μια φορά, «ένα μεγάλο ευχαριστώ» και εκφράζοντας τη «βαθιά ευγνωμοσύνη του».

Στο διάλογο με τους αρμόδιους, ο διοικητής της Πυροσβεστικής συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι απαιτείται δουλειά ακόμη για την πλήρη εξάλειψη των εστιών.

 
 

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε μετά από τέσσερις ημέρες που ήταν άφαντος και όταν πλέον δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο της φωτιάς. 

Υπενθυμίζεται πως τις ημέρες που οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες, υπήρξαν καταγγελίες για το πόσο απροετοίμαστος ήταν ο κρατικός μηχανισμός, αφού υπάρχουν πολλές ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, σε τεχνικά μέσα, αλλά και ανεπαρκής συντονισμός.  Οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Νίκος Τόσκας και Σταύρος Κοντονής είχαν αναλάβει την υπεράσπιση της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο δημιουργίας έκρυθμης κατάστασης στη χώρα. Και όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός και άλλοι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης ήταν άφαντοι και προτιμούσαν να κάνουν παρεμβάσεις... από τα νησιά. Μάλιστα η απουσία του πρωθυπουργού όλες αυτές τις ημέρες προκάλεσε «σεισμό» και στο twitter με τους χρήστες να δημιουργούν hashtag με τίτλο #εξαφανισμένος_πρωθυπουργός.

Φωτογραφίες: Intime News

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments