..

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Πρώτη στην αύξηση της αεροπορικής κίνησης στην αγορά της Γερμανίας τον Οκτώβριο η Ελλάδα. Τα μεγαλύτερα κέρδη για την Ισπανία. Μεγάλη χαμένη η Τουρκία.

Τη μεγαλύτερη αύξηση επιβατικής κίνησης από αεροδρόμια της Γερμανίας μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών προορισμών κατέγραψε η Ελλάδα τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής της Γερμανίας (Destatis) για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου επιβεβαιώνουν τη χρονική μετατόπιση Γερμανών ταξιδιωτών προς τη χώρα μας από τα τέλη της Άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού προς τα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση επιβατικής κίνησης από τα αεροδρόμια της Γερμανίας 24,7% τον Οκτώβριο και 10,5% στο σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο φέτος έφθασαν αεροπορικώς στην Ελλάδα προερχόμενοι από τη Γερμανία 320 χιλ. επιβάτες έναντι 257 χιλ. τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Στο σύνολο του δεκαμήνου, οι επιβάτες από Γερμανία ανήλθαν σε 2,74 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 2,47 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Παρά την εντυπωσιακή αύξηση της κίνησης από Γερμανία τον Οκτώβριο, ωστόσο, η άνοδος μεταφράζεται σε 270 χιλ. περισσότερους επιβάτες στο σύνολο του δεκαμήνου.

Πραγματική νικήτρια, ωστόσο, ήταν η Ισπανία, η οποία κατάφερε να προσελκύσει συνολικά 1,2 εκατ. περισσότερους επιβάτες από τη Γερμανία στο δεκάμηνο σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, η αεροπορική κίνηση από Γερμανία κατέγραψε άνοδο 13,1% τον Οκτώβριο και 10,9% στο δεκάμηνο φέτος έναντι του 2015. Οι βασικοί παραθεριστικοί προορισμοί της Ισπανίας σημείωσαν συνολική αύξηση δεκαμήνου 12,1% οι Βαλεαρίδες και 11,9% τα Κανάρια νησιά.

Ενδεικτικό της ισπανικής κυριαρχίας τη φετινή χρονιά στην αγορά της Γερμανίας είναι το γεγονός ότι τα Κανάρια νησιά από μόνα τους προσέλκυσαν 270 χιλ. περισσότερους επισκέπτες στο δεκάμηνο (όσους η Ελλάδα στο σύνολό της). Τις δε Βαλεαρίδες επισκέφθηκαν 510 χιλ. περισσότεροι ταξιδιώτες από τη Γερμανία σε σύγκριση με το δεκάμηνο πέρυσι.

Παρά την πολύ μικρότερη άνοδο σε σύγκριση με την Ελλάδα, η Ιταλία κατάφερε επίσης να προσελκύσει 340.000 περισσότερους ταξιδιώτες από τη Γερμανία (+6,2% στο δεκάμηνο).

Η Πορτογαλία σημείωσε αύξηση 18,1% τον Οκτώβριο και 12,2% την περίοδο Ιαν.-Οκτ., η οποία μεταφράστηκε σε 200 χιλ. περισσότερους ταξιδιώτες.

Αν η Ισπανία ήταν η μεγάλη νικήτρια στη γερμανική αγορά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Destatis πάντα, μεγάλη χαμένη αναδείχθηκε η Τουρκία. Υπό μια έννοια, μάλιστα, Ισπανία και Τουρκία λειτούργησαν φέτος ως συγκοινωνούντα δοχεία, αφού οι απώλειες της Τουρκίας σχεδόν ταυτίζονται με τα κέρδη της Ισπανίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία προσέλκυσε στο δεκάμηνο 1,1 εκατ. λιγότερους ταξιδιώτες από τη Γερμανία σε σύγκριση με πέρυσι (-16,3%). Το ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκε ο κύριος παραθεριστικός πόλος της Αττάλειας καθώς η περιοχή υποδέχθηκε 910 χιλ. λιγότερους επιβάτες από τη Γερμανία. Αριθμός ο οποίος αντιπροσωπεύει άνω του 80% των συνολικών απωλειών αεροπορικής κίνησης από τη Γερμανία, που κατέγραψε στο δεκάμηνο η Τουρκία στο σύνολό της.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments