....

ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ- ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ 17-3-2017

ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ

"Cine-teens"

(Σύμπραξη 1ου & 2ου ΓΕΛ Έδεσσας)

9 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΕΔΕΣΣΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

 

Φωτιά στη Θάλασσα  2016 108'
Fuocoammare

Χρυσή Άρκτος του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου

Παραγωγή: Ιταλία - Γαλλία Σκηνοθεσία: Τζιανφράνκο Ρόσι

 

Υπόθεση: Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Φωτιά στη Θάλασσα» (Fuocoammare) - το οποίο κατέκτησε την Χρυσή Άρκτο του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου - πραγματεύεται την προσφυγική κρίση την ώρα που συμβαίνει, σ' ένα φιλμ που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στην ιστορία του 12χρονου Σαμουέλε, που ζει σ' ένα νησί στη μέση της θάλασσας. Πηγαίνει στο σχολείο, του αρέσει να ρίχνει με τη σφεντόνα του και να κυνηγά. Προτιμά να παίζει στη γη, παρότι τα πάντα γύρω του αναφέρονται στη θάλασσα και στους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που επιχειρούν να τη διασχίσουν, για να φτάσουν στο νησί του. Αλλά το τελευταίο δεν είναι ένα οποιοδήποτε νησί· το όνομά του είναι Λαμπεντούζα και αποτελεί ένα συμβολικό σύνορο της Ευρώπης, το οποίο διασχίζουν χιλιάδες άνθρωποι τα τελευταία είκοσι χρόνια, σε αναζήτηση ελευθερίας.

Κριτική:  Ο Τζιανφράνκο Ρόζι, μέσα από έναν επιδέξιο αντικατοπτρισμό μεταξύ των ντόπιων και των προσφύγων που καταφτάνουν από τις αφρικανικές ακτές στο μικροσκοπικό ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, αποτυπώνει στη νοηματική και αλληγορική της ολότητα την τραγωδία του προσφυγικού. Πέρα για πέρα δίκαιη η κατάκτηση της Χρυσής Άρκτου από ένα φιλμ-ορισμό του επίκαιρου, που αποφεύγει προφανείς επικλήσεις στο συναίσθημα και εστιάζει στην οδυνηρή ουσία μέσα από την ορμητική δύναμη της εικόνας. ( Νεκτάριος Σάκκας)

 

Μπορεί μια ταινία να αλλάξει τον κόσμο; Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, καταπιάνεται με την προσφυγική κρίση την ώρα που συμβαίνει, σε ένα φιλμ που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο.

 

ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ

"Cine-teens"

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments