....

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ: ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε  και η τέταρτη συνεδρίαση του ΣτΕ. Η επόμενη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας θα γίνει την Τετάρτη.  Τα κρίσιμα θέματα για τα οποία πρόκειται να αποφανθούν, ήτοι οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ και ο αριθμός 4 των τηλεοπτικών αδειών.

Το πιο σημαντικό που θα κρίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας θα είναι εάν είναι συνταγματικό ή όχι η παράκαμψη του ΕΣΡ

Η τέταρτη κατά σειρά κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα με αντικείμενο την κρίση των δικαστών για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η ιδιαίτερα σημαντική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα της  με τις τηλεοπτικές άδειες ξεκίνησε λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα της Δευτέρας, όπως ήταν προγραμματσιμένο. 


Η διάσκεψη γίνεται μέσα σε ένα εκρηκτικό πολιτικό τοπίο, στο οποίο η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να τα παίξει όλα για όλα, σε μια παρτίδα κόκκινο-μαύρο, όπου ή θα τα κερδίσει όλα ή θα τα χάσει όλα στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. «Είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα. Εως το τέλος της το πολιτικό τοπίο μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό», παρατηρούν πολιτικοί παράγοντες, επισημαίνοντας οτι όλα θα κριθούν έως την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό κλίμα που θα επικρατήσει στον εορτασμό της

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε παραδεκτές και νόμιμες τις προσφυγές των καναλιών, με τις οποίες ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά και να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται σε τέσσερις οι τηλεοπτικές άδειες, νομικοί και πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι πιθανότητες επικράτησης της κυβερνητικής θέσης έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Για το ζήτημα έχει οριστεί άλλη μια διάσκεψη, η πέμπτη κατά σειρά, εντός της εβδομάδας και συγκεκριμένα για το απόγευμα της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της οποίας πιθανολογείται πως οι σύμβουλοι επικράτειας θα καταλήξουν σε κρίση επί του επίμαχου ζητήματος.

Εξ' αρχής δικαστικοί και νομικοί κύκλοι ξεκαθάριζαν πως ένα από τα σημαντικά αν όχι το σημαντικότερο ζήτημα που θα κρίνει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι το εάν είναι συνταγματική η "παράκαμψη" του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου στο ζήτημα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών και εάν ο υπουργός επικράτειας μπορούσε να οργανώσει τη χορήγηση αδειών κατά την ισχύουσα συνταγματική διάταξη.

Επιπλέον επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα της διατάξης η οποία περιορίζει τις τηλεοπτικές άδειες στον αριθμό των τεσσάρων. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν βάλει κατά της ρύθμισης επικαλούμενοι και παραβίαση του Συντάγματος και της κοινοτικής νομοθεσίας, γεγονός που οδηγεί, κάποιους, σε εκτιμήσεις, ότι μπορεί να υποβληθεί από το Δικαστήριο και προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαίκό Δικαστήριο, εκδοχή που δεν μπορεί να αποκλειστεί, όμως δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες.

Δικαστικές πηγές επισημαίνουν πάντως πως είναι πολύ πιθανό το Συμβούλιο της Επικρατειας να εκδώσει μία απόφαση η οποία θα περιλαμβάνει κρίσεις περί συνταγματικότητας και το αντίθετο για διάφορες διατάξεις του νόμου.

Σε κάθε περίπτωση εάν Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας αποφανθεί πως ειναι συνταγματική η επίμαχη και οι υπόλοιπες διατάξεις του νόμου Παππά τότε η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας, τα πράγματα περιπλέκονται και οπωσδήποτε θα χρειαστεί νέα ρύθμιση ενώ οι διαδικασίες για την εφαρμογή του νόμου εκ των πραγμάτων θα ανακοπούν.

Επισημαίνεται πως οι διασκέψεις του ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών διενεργούνται σε τεταμένο κλίμα λόγω των εξελίξεων τις προηγούμενες ημέρες, κυρίως με την δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του ΣτΕ αλλά και τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει, σε συνδιασμό με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για τις συνέπειες της επικείμενης δικαστικής απόφασης.

Η χθεσινή ωστόσο αναφορά του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί την όποια απόφαση του ΣτΕ εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη μείωση των εντάσεων.

 

newsit

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments