....

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ PLANET ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

«Να μην μείνουν πάλι οι μελέτες στο συρτάρι...»

Παρέμβαση του προέδρου της Π.Ε.Φ κ. Θ.Τρύφων στην παρουσίαση του Σχέδιου δράσης για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας

Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας τονίστηκαν στο πλαίσιο κλαδικής μελέτης, που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, εκφράζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβέρνησης για τον συγκεκριμένο κλάδο. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων του πολιτικού κόσμου και του χώρου της υγείας.

Από τα ευρήματα της μελέτης προέκυψε ξεκάθαρα η αναπτυξιακή δυναμική του φαρμακοπαραγωγικού ιστού της χώρας μας σε όρους ενίσχυσης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, της απασχόλησης και των επενδύσεων, καθώς επίσης και κατοχύρωσης τεχνογνωσίας στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση των παραγωγικών προοπτικών και της κοινωνικής ανταποδοτικότητας της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.

Στη δημόσια τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, σημειώνοντας «Σε μια περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα στη xώρα μας έχει μειωθεί δραματικά, καλούμαστε όλοι, ο καθένας από τη θέση του, να καταθέσουμε υπεύθυνα προτάσεις για τις αναγκαίες συνθήκες που θα εκκινήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία της Eλληνικής Oικονομίας την επόμενη δεκαετία.».

Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις που θα απελευθερώσουν την αναπτυξιακή δυναμική της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Φ επισήμανε «Βραχυπρόθεσμα, είναι αναγκαίο να σταματήσει η καταστροφική πολιτική των τεράστιων μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και των δυσβάσταχτων clawback, και να υλοποιηθούν άμεσα οι αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην εξοικονόμηση δημόσιων πόρων μέσω του εξορθολογισμού της συνταγογράφησης και της φαρμακευτικής κατανάλωσης. Μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να υιοθετηθούν δράσεις, όπως η βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης, η διαμόρφωση ενός πλαισίου διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, η βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος και η ενθάρρυνση της χρήσης νέων τεχνολογιών. Οι δράσεις αυτές δεν δίνουν μόνο ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, αλλά βαίνουν προς όφελος και της εθνικής οικονομία.ς».

Ο κ. Τρύφων τόνισε ακόμη, ότι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία υλοποιεί την αναπτυξιακή της πολιτική, βασιζόμενη στους άξονες της εξωστρέφειας, της εξειδίκευσης και των συνεργασιών.

«Οι Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, σε συνεργασία και με τις φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια με σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς της παραγωγής και των κλινικών δοκιμών. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε πολύ θετικό το γεγονός της αναλυτικής καταγραφής των απαιτούμενων δράσεων στο πλαίσιο της μελέτης της ΓΓΕΤ/ PLANET. Το ζητούμενο τώρα είναι να μην μείνουν οι προτάσεις για άλλη μια φορά σε κάποιο συρτάρι, αλλά να υλοποιηθούν οι δράσεις σε ορίζοντα 18 μηνών.»

 
Με 3 κλινικές μελέτες το Elpenhaler® στο ERS Congress
Με 3 κλινικές μελέτες το Elpenhaler® στο ERS Congress

Τα αποτελέσματα τριών κλινικών μελετών που έγιναν με τη συσκευή Elpenhaler® παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS 2016, Λονδίνο, 3-7/9). Πρόκειται για τις μελέτες INSPIRE, CRITICAL STEPS, καθώς επίσης και σε φαρμακοκινητική μελέτη που έγινε στο σκεύασμα Rolenium Elpenhaler 100/50. 

Η φαρμακοκινητική μελέτη που έγινε στο σκεύασμα Rolenium Elpenhaler 100/50, απέδειξε τη σωστή πνευμονική εναπόθεση του φαρμάκου στις χαμηλές δόσεις. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί σε υβριδικά εισπνεόμενα σκευάσματα σκευάσματα  φλουτικαζόνης σαλμετερόλης στην περιεκτικότητα 100/50 mcg/εισπνοή.

Επίσης, η μελέτη INSPIRE έδειξε, ότι ασθενείς με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) μπορούν να εισπνεύσουν σωστά και επαρκώς μέσα από τη συσκευή Elpenhaler®. Ακόμα και οι ασθενείς με ΧΑΠ σταδίου 4 μπορούν να λάβουν από τη συσκευή Elpenhaler® ικανοποιητική ποσότητα φαρμάκου, ώστε να αντιμετωπίσουν σωστά την ασθένεια τους.
 
Τέλος, η μελέτη CRΙTICAL STEPS απέδειξε, πως οι ασθενείς που χρησιμοποιούν συσκευή Elpenhaler® κάνουν λιγότερα λάθη στη χρήση της συσκευής και στη διαδικασία εισπνοής, από ότι με τις άλλες αντίστοιχες συσκευές σταθερών συνδυασμών. Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη μελέτη σε ελληνικό πληθυσμό και πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε διεθνές έγκυρο ιατρικό περιοδικό. Τα αποτελέσματα της επιβεβαιώνουν ότι η αυξημένη συμμόρφωση στη θεραπεία οδηγεί στη βελτίωση των κλινικών παραμέτρων τόσο στο άσθμα, όσο και στη ΧΑΠ.
 
Tα παραπάνω αποτελέσματα προβάλλουν ξεκάθαρα τη σπουδαία δραστηριότητα που αναπτύσσει εδώ και χρόνια η ELPEN στον τομέα των κλινικών μελετών μέσω του τμήματος Κλινικής Έρευνας που διαθέτει.
 
Το συνέδριο ERS συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων διεθνών συνεδρίων στον χώρο του αναπνευστικού συστήματος με το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία να δίνει το παρόν. Η ELPEN διατηρεί από το 2009 σταθερή παρουσία στη συγκεκριμένη διοργάνωση, ενώ στο διάστημα αυτό έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα συνολικά 13 κλινικών μελετών που έχουν γίνει με τα προϊόντα Formopen, Rolenium και Pulmoton.
 

Δίπλα στον Έλληνα Φαρμακοποιό

Μεγάλη ήταν η επιτυχία που σημείωσε η 4η Διημερίδα που διοργανώθηκε από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Κρήτης και Δωδεκανήσων (Ηράκλειο, 10-11/9), υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου. Για 4η συνεχόμενη χρονιά, το τμήμα Consumer Health Care της ELPEN στήριξε τη σημαντική αυτή διοργάνωση, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εκπαίδευση των φαρμακοποιών. 

Η Διημερίδα είχε ως θέμα «Το φαρμακείο στην Υγεία και την Ομορφιά - Παρόν και Μέλλον», με στόχο την εξέλιξη της Υγείας και της Ομορφιάς στη Νέα Εποχή. Κατά τη διάρκειά της, πραγματοποιήθηκαν 11 ομιλίες και 2 στρογγυλά τραπέζια με στόχο την ενημέρωση για την εφαρμογή στρατηγικών μέσα από μία αυστηρά επιστημονική και επιχειρηματική γνώση, ώστε να ανταποκριθούν οι φαρμακοποιοί στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή. Επίσης, διεξήχθησαν ομιλίες για την Εμπορική και Οικονομική Διαχείριση του φαρμακείου, που στόχο είχαν να εμβαθύνει ο φαρμακοποιός σε εργαλεία σύγχρονου Μάρκετινγκ και Μάνατζμεντ αλλά και σύνταξης, κατάρτισης, υλοποίησης και ελέγχου προγραμματισμού και προϋπολογισμού.
 
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν 14 ομιλίες από ιατρούς, καλύπτοντας ποικίλα και ενδιαφέροντα ιατρικά θέματα, όπως για τον Διαβήτη, την Οστεοπόρωση, την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια κ.α., με στόχο την ενημέρωση του κοινού και την παροχή χρήσιμων συμβουλών για την Υγεία και την Ομορφιά. Οι ομιλίες υλοποιήθηκαν, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου.
 
Στο πλαίσιο της Διημερίδας, το τμήμα Consumer Health Care της ELPEN συμμετείχε με τα προϊόντα ALMORA plus, NeuroAge και Rontamil.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments