....

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΠΙΖΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑΣ- ΜΑΚΡΟΝ- ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

 

 

 

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οικονομικές προοπτικές της χώρας και η άρση αντικινήτρων για τις επιχειρήσεις, ήταν το βασικό «μενού» στη σημερινή συνάντηση συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών, στην οποία παρέστησαν και μίλησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.  Στις συζητήσεις και σε δηλώσεις που ακολούθησαν, εκπρόσωποι μεγάλων γαλλικών ομίλων εξέφρασαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, στη διαχείριση υδάτων, στις κατασκευές, στις ψηφιακές τεχνολογίες και σε άλλους επιμέρους κλάδους.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος απέφυγε να υπεισέλθει στα εργασιακά, όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΒ  για τις σχετικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί στη Γαλλία και  και τις ανάλογες που ετοιμάζονται στην Ελλάδα. «Δεν ήρθα να δώσω συμβουλές», ήταν η απάντηση του Γάλλου προέδρου. «Στα εργασιακά η Ελλάδα θα βρει το μοντέλο που της ταιριάζει».

Οι κ.κ. Τσίπρας και Μακρόν άκουσαν τις παρατηρήσεις των εκπροσώπων της πετρελαϊκής Total και κατασκευαστικού ομίλου Vinci για τα γνωστά προβλήματα με την ελληνική γραφειοκρατία.  Από ελληνικής επιχειρηματικής πλευράς παρατηρήσεις, απόψεις και  σχόλια διατύπωσαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεοδ. Φέσσας και ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι γνωστά τα προβλήματα με τη γραφειοκρατία και ότι η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει. Εδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, στο άνοιγμα των αγορών και στις ιδιωτικοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται  η παραχώρηση σε ιδιώτες των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην έγκαιρη ολοκλήρωση των οδικών αξόνων από κοινοπραξίες στις οποίες συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και η γαλλική Vinci.

Ως επιστέγασμα της επίσκεψης Μακρόν ήρθε η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της  Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα παράσχει τεχνική βοήθεια για τη δημιουργία ανάλογου χρηματοπιστωτικού φορέα στην Ελλάδα.

Συμφωνίες και προσεγγίσεις υπήρξαν και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Η ΔΕΗ και η Engie ξεκίνησαν συζητήσεις για την κατασκευή αιολικού Πάρκου και μονάδων αποθήκευση ενέργειας στην Κρήτη.

Συμφωνία συνεργασίας επετεύχθη μεταξύ του ελληνικού «SI cluster» διαστημικών τεχνολογιών και της Aerospace Valley, που συνδέεται με την εταιρεία κατασκευής  των Airbus.

Το έντονο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης υδάτων εξέφρασαν σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι της Total και του γκρουπ Suez.

Μετά τη συνάντηση, ο Patrick Pouyanne της Total δήλωσε στο ΑΠΕ το  ενδιαφέρον του ομίλου στην Ελλάδα εντοπίζεται σε τέσσερις τομείς. Την εξόρυξη-άντληση υδρογονανθράκων, τη διανομή-εμπορία πετρελαιοειδών, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου.

«Εχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα στις θαλάσσιες περιοχές του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου», είπε o Pouyanne. «Θέλουμε να κάνουμε έρευνες στην Ελλάδα. Εχουμε καταθέσει αίτηση εξασφάλισης των σχετικών αδειών και για αυτό βρίσκομαι εδώ σήμερα».

Αναφερόμενος εμμέσως στις προσπάθειες της Τουρκίας να παρεμποδίσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, ο επικεφαλής της TOTAL είπε: «Είμαστε μία εμπορική εταιρία, δεν κάνουμε διπλωματία Δεν χρειάζεται να επιλύσουμε κάτι».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε έναν ακόμη λόγο δραστηριοποίησης στην Ελλάδα. Τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κοιτάμε πολύ σοβαρά τις δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων στην Ελλάδα για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας -αιολικής και ηλιακής.

Σαφές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα εξέφρασε και ο Jean Louis Chaussade, διευθύνων σύμβουλος του επιχειρηματικού ομίλου Suez. Ερωτηθείς για την προοπτική ιδιωτικοποίησης των δύο μεγάλων εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), επεσήμανε ότι αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει τον όμιλο είναι το μάνατζμεντ αυτών των εταιριών.

«Mπορούμε να αγοράσουμε ένα μικρό ποσοστό των μετοχών, περί το 20% - 25%. Όμως αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε το μάνατζμεντ - στο οποίο είμαστε καλοί. Είναι σημαντικό να φέρεις τεχνολογία, να βελτιώσεις την ποιότητα του μάνατζμεντ, του δικτύου διανομής, της σχέσης με τους πελάτες, όπως κάνουμε παντού ».

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Eurobank και της ΕΕΤ Ν. Καραμούζης, δήλωσε ότι «ήταν ευκαιρία να παρουσιάσουμε μία Ελλάδα προοπτικής που έχει μέλλον και να τονίσουμε την ανάγκη για επενδύσεις».

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments