....

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ (VIDEO)

Το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) είναι ένα κοινό βακτηρίδιο του στομάχου που σε ορισμένους ανθρώπους δυνατόν να προκαλέσει πόνο στην άνω κοιλιά, φούσκωμα, ναυτία ή έμετο.

Η λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) εντοπίζεται στο στομάχι ή το δωδεκαδάκτυλο (δηλαδή το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου) ενός ανθρώπου. Περίπου οι μισοί ενήλικες Έλληνες έχουν λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και συνεπώς οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξή του.

Εντούτοις, σε μερικούς ανθρώπους η λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) δυνατόν να προκαλέσει ή να επιδεινώσει:

  • Έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου
  • Καρκίνο στομάχου
  • Λέμφωμα στομάχου
  • Εξωγαστρικές εκδηλώσεις όπως γλαύκωμα, νόσο Alzheimer, αιματολογικές παθήσεις, στεφανιαία νόσο, κ.ά.

Δεν είναι γνωστό για ποιον ακριβώς λόγο η λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού εκδηλώνεται με προβλήματα σε ομάδα ασθενών και όχι σε όλους. Πιθανόν να εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες που καθιστούν ορισμένους ανθρώπους πιο ευαίσθητους να αναπτύξουν συμπτώματα από την λοίμωξη.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν το Ελικοβακτηρίδιο δεν εμφανίζει συμπτώματα. Συνηθέστερα συμπτώματα της λοιμώξεως από Helicobacter pylori περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα
  • Τυμπανισμό
  • Αίσθημα πρώιμου κορεσμού μετά από κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού
  • Ναυτία ή έμετο
  • Μαύρο χρώμα κενώσεων (σε παρουσία πεπτικού έλκους που αιμορραγεί)
  • Εύκολη κόπωση

Δεν προκαλούνται όλα τα έλκη του στομάχου από το Ελικοβακτηρίδιο. Μια κατηγορία παυσίπονων είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία λαμβάνουν πολλοί ασθενείς και τα οποία ευθύνονται για έλκη στο στομάχι. Σε περίπτωση που λαμβάνετε τέτοια φάρμακα και εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ενημερώστε τον γαστρεντερολόγο σας.

Η διατροφή δεν επηρεάζει το Ελικοβακτηρίδιο, αλλά εάν έχετε συμπτώματα δυσπεψίας καλό είναι να αποφεύγετε το αλκοόλ και τα βαριά φαγητά (λιπαρά, καρυκεύματα, μπαχαρικά).

Υπάρχει ειδική εξέταση;

Ναι. Ο γαστρεντερολόγος θα σας υποδείξει διάφορες εξετάσεις για τον έλεγχο της λοίμωξης από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που περιλαμβάνουν:

  • Αιματολογικές εξετάσεις (παρουσία αντισωμάτων έναντι του Ελικοβακτηριδίου στον ορό)
  • Έλεγχος ουρίας αναπνοής (τεστ αναπνοής). Στην εξέταση αυτή θα σας ζητηθεί να φυσήξετε (εκπνεύσετε) σε 2 μπουκαλάκια, στη συνέχεια θα σας δοθεί να πιείτε ένας φυσικός χυμός πορτοκάλι και ένα ειδικό υγρό και θα σας ξαναζητηθεί να φυσήξετε (εκπνεύσετε) σε άλλα 2 μπουκαλάκια μετά από μισή ώρα.
  • Βιοψία στομάχου. Η μέθοδος αυτή είναι η πιο ακριβής επειδή ελέγχει την παρουσία μικροβίων με ειδικές ιστολογικές χρώσεις κάτω από το μικροσκόπιο. Προϋποθέτει γαστροσκόπηση.


Πρέπει να κάνω έλεγχο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori);

Ναι, εφόσον έχετε συμπτώματα από το ανώτερο πεπτικό, όπως αυτά που περιγράφονται παραπάνω, ή όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στομάχου. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, ζητήστε από τον γαστρεντερολόγο σας να σας πει αν υπάρχει ένδειξη να ελέγξετε πιθανή λοίμωξη από το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Το κόστος για τις εξετάσεις του Ελικοβακτηριδίου συνήθως δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ (αντισώματα στο αίμα, κόπρανα, βιοψίες), εκτός από το τεστ αναπνοής που γράφεται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το προμηθεύεστε από το φαρμακείο. Η αμοιβή του γαστρεντερολόγου για να σας κάνει το τεστ αναπνοής καθορίζεται από τον ίδιο.

Πώς θεραπεύεται το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;

Η λοίμωξη από το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αντιμετωπίζεται με φάρμακα που περιλαμβάνουν αντιβιοτικά και φάρμακα που αναστέλλουν την έκκριση οξέος από το στομάχι. Τα αντιβιοτικά λαμβάνονται για 10-14 ημέρες. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ. Ενημερώστε τον γαστρεντερολόγο σας για τυχόν αλλεργίες στην πενικιλλίνη πριν την χορήγηση της θεραπείας, ή για τυχόν παρενέργειες κατά τη διάρκεια λήψης της θεραπείας εκρίζωσης του Ελικοβακτηριδίου.

Το Ελικοβακτηρίδιο ΔΕΝ αντιμετωπίζεται με βότανα ή ομοιοπαθητικά φάρμακα. Μόνο η μαστίχα Χίου σε κάψουλες έχει δείξει αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι του Ελικοβακτηριδίου. Δείτε το άρθρο για τη μαστίχα Χίου εδώ.

Τι θα κάνω μετά το τέλος της θεραπείας εκρίζωσης;

Οκτώ εβδομάδες μετά τη θεραπεία, ο γαστρεντερολόγος σας θα ελέγξει αν η θεραπεία που λάβατε πέτυχε να εκριζώσει τη λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Η συνήθης μέθοδος που ακολουθείται για τον σκοπό αυτό είναι η δοκιμασία αναπνοής που περιγράφεται παραπάνω.

Τις περισσότερες φορές, η λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) θεραπεύεται με την πρώτη θεραπεία. Είναι όμως πιθανό, το μικρόβιο να έχει αναπτύξει αντοχή στα αντιβιοτικά που λάβατε στο παρελθόν για άλλο λόγο, και να μην εκριζωθεί με τη θεραπεία που σας χορηγήθηκε. Στην τελευταία περίπτωση ο γαστρεντερολόγος θα σας χορηγήσει θεραπεία δεύτερης γραμμής με άλλο σχήμα αντιβιοτικών.

 

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments