....

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΑ 3 + 1 ΝΕΑ ΔΙΟΔΙΑ – ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ

 

 

Τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν νέοι σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό. Πρόκειται για τον μετωπικό σταθμό διοδίων στο Ωραιόκαστρο, οι εργασίες για τον οποίο προχωρούν κανονικά, αλλά και για τρεις ακόμη σταθμούς, των οποίων η κατασκευή ξεκινάει προσεχώς.

Συγκεκριμένα, την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η κατασκευή του μετωπικού σταθμού διοδίων της Εγνατίας Οδού στην Ασπροβάλτα, ενώ μέσα στον Απρίλιο θα αρχίσει η κατασκευή των σταθμών διοδίων του Στρυμονικού και της Καβάλας.

«Εμείς έχουμε υποχρέωση από τους θεσμούς και το ΤΑΙΠΕΔ να κατασκευάσουμε τους συμβατικούς σταθμούς. Παράλληλα «τρέχει» και ο διαγωνισμός ηλεκτρονικών διοδίων. Εάν φτάσουμε στο Φθινόπωρο όπου θα είναι έτοιμοι οι συμβατικοί σταθμοί, θα  λειτουργήσουν με τον συμβατικό τρόπο, εάν είναι έτοιμο μέχρι τότε το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, θα λειτουργήσουν με το νέο σύστημα. Σε κάθε περίπτωση μόλις είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα θα καταργηθεί η λειτουργία με το συμβατικό τρόπο και θα περάσουμε στο νέο σύστημα», όπως εξήγησε στο typosthes.gr ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού, κ. Απόστολος Αντωνούδης. Όπως είναι γνωστό, με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος, οι συμβατικοί σταθμοί θα λειτουργούν ως σημεία ελέγχου και εξυπηρέτησης των πολιτών.

Σε ότι αφορά των μετωπικό σταθμό διοδίων στο Ωραιόκαστρο, στη Θεσσαλονίκη, ο χρόνος περαίωσης της εργολαβίας είναι τον Αύγουστο και οι εργασίες προχωρούν κανονικά. Αναμένεται ότι και ο συγκεκριμένος σταθμός θα λειτουργήσει περίπου την ίδια περίοδο με τους άλλους, δηλαδή το Φθινόπωρο.

Σημειώνεται ότι επί της Εγνατίας Οδού, στον κύριο άξονα, λειτουργούν σήμερα εννιά σταθμοί διοδίων, στην Τύρια (περιοχή Παραμυθιάς Θεσπρωτίας), στην Παμβώτιδα (περιοχή Ιωαννίνων) στο Μαλακάσι (περιοχή Μετσόβου), στον Πολύμυλο Κοζάνης, στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, στην Ανάληψη (περιοχή Λαγκαδά), στη Μουσθένη Καβάλας, στον Ίασμο Κομοτηνής και στη Μέστη Αλεξανδρούπολης. Επίσης, λειτουργούν οι σταθμοί Ακτίου, Ιεροπηγής, Προμαχώνα και Ευζώνων.

Τι γίνεται με τη διαδικασία παραχώρησης 

Υπενθυμίζεται ότι για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού έχουν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος 9 επενδυτικά σχήματα. Μεταξύ των κοινοπραξιών περιλαμβάνονται συμπράξεις ελληνικών με μεγάλους ξένους ομίλους.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Ο κ. Αντωνούδης εκτιμά ότι η δεύτερη φάση θα είναι μετά από 3-4 μήνες και θα ακολουθήσουν οι δεσμευτικές προσφορές. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας είναι περίπου στο τέλος του 2018.

Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής:

1. ANAS International Enterprise S.p.A.

2. ROADIS Transportation Holding S.L.U. - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

3. VINCI HIGHWAYS S.A.S – VINCI CONCESSIONS S.A.S – MYTILINEOS HOLDINGS S.A.”

4. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A.

5. DEUTSCHE INVEST EQUITY PARTNERS GMBH – DIMERA LTD

6. SICHUAN COMMUNICATIONS INVESTMENT GROUP CO., LTD – DAMCO ENERGY S.A.

7. NORTHERN GREECE CORRIDOR CONSORTIUM” [Intertoll Capital Partners B.V. / J&P – AVAX

S.A. / Aberdeen European Infrastructure Partners II LP]

8. FREYJA HOLDINGS SARL” [Macquarie European Infrastructure Fund 5 L.P. / Macquarie

European Infrastructure Fund 5 SCSp]

9. ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ

Στην παραχώρηση αντιδρούν οι εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η σχεδιαζόμενη παραχώρηση «δεν τεκμηριώνεται με οικονομικούς ή/και τεχνικούς όρους και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποφέρει μεγαλύτερα οφέλη στο δημόσιο σε σχέση με το παρόν μοντέλο διαχείρισης». Μεταξύ άλλων, ο σύλλογος εργαζομένων ζητά τη διακοπή κατασκευής δεκάδων νέων συμβατικών σταθμών διοδίων και την άμεση έναρξη υλοποίησης του ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικών διοδίων στην Εγνατία Οδό, με ενεργό ρόλο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments