....

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Θεοδώρα Τζάκρη στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Ελληνισμού της Διασποράς και της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας  για τα ερευνητικά δίκτυα του παγκόσμιου Ελληνισμού: «Απαιτείται Εθνική Απογραφή, προτεραιοποίηση των δράσεων και χρηματοδότηση»

 

Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Α’ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς  κ. Θεοδώρα Τζάκρη, κατά την τοποθέτησή της την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024, στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας με θέμα «τα Ερευνητικά δίκτυα του παγκόσμιου Ελληνισμού» σχολίασε αρχικά ότι στην εποχή της τεχνικής νοημοσύνης που ο Ελληνισμός της Διασποράς έχει αποκτήσει πλήρη πολιτικά δικαιώματα, τα θέματα καινοτομίας και διασύνδεσης ανθρωπίνων πόρων και θεσμικών, ακαδημαϊκών και εταιρικών συμπράξεων δεν μπορούν να συνεχίσουν  να λειτουργούν με όρους της δεκαετίας του 1990.

Η κ. Τζάκρη, συμφώνησε με τον Πρόεδρο της ΑΜΚΕ ΚΟΜΒΟΣ,τον καθηγητή του Harvardκ. Χανιώτη,  ο οποίος στην εισήγησή του μίλησε για την ανάγκη καταγραφής και προτεραιοποίησης των δράσεων.

Η κ. Τζάκρη επισημαίνοντας ότι «οι ομογενειακές κοινότητες έχουν αποψιλωθεί από ενεργά μέλη, η γενιά του braindrain έχει αυτό-οργανωθεί μέσα από πολλαπλά δίκτυα και το πιο σημαντικό είναι ότι οι Ομογενείς μας δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς είναι ολοένα και περισσότερο αποξενωμένοι από την παραδοσιακή ελληνική ταυτότητα»σημείωσε ότι για την επιτυχία του εν λόγω σχεδίου απαιτείται μια  ολιστική και αποτελεσματική προσέγγιση και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση, εστιάζοντας στην ανάγκη για Εθνική Απογραφή, προτεραιοποίηση των δράσεωνθα κάλεσε την ΑΜΚΕ ΚΟΜΒΟΣ και το ΕΣΕΤΕΚ να γίνουν ακόμη πιο χρήσιμοι καταθέτοντας έναν πίνακα προτεραιοποίησης των δράσεων που θα εξελιχθούν, παράλληλα και κατόπιν της Εθνικής  Απογραφής.

Τέλος και επ’ ευκαιρία της παρουσίας  στην κοινή  συνεδρίαση των Επιτροπών  της Υφυπουργού Παιδείας κ. Λυτρίβη ανέφερε ότι «τα Πανεπιστήμια μας συνεργάζονται εδώ και χρόνια με αυτά του Εξωτερικού πάνω στην έρευνα και την καινοτομία και στα προγράμματα αυτά συμμετέχουν Έλληνες Απόδημοι. Άλλαξε όμως κάτι στο εθνικό αποτέλεσμα; Όχι.Γιατί; Γιατί η Πολιτεία είναι μη πρόθυμη έως και ανίκανη να κεφαλαιοποιήσει το αποτέλεσμα. Πόσοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν κατανεμηθεί για τον σκοπό αυτό; ΜΗΔΕΝ είναι η απάντηση» επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης χρηματοδότησης για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου.

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Τζάκρη:

 

«Αξιότιμοι προσκεκλημένοι της Επιτροπής 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι βουλευτές

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής μας οπότε και παρουσιάστηκε ένα γενικόλογο επιχειρησιακό σχέδιο, υπό τον βαρύγδουπο τίτλο ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ επέλεξα συνειδητά να μην τοποθετηθώ διότι αφενός μεν επρόκειτο για μια αοριστολογική παρουσίαση, επανάληψη αποσπασμάτων από ιδέες που έχουν κατά καιρούς κατατεθεί και από την τωρινή κυβέρνηση, κι από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και παλαιότερα από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και από φορείς, η  οποία δεν μας είχαν καν αποσταλεί από την πλευρά του Υπουργείου  αφετέρου δε πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι άλλο πράγμα η πολιτική συγκυριακή βούληση κι άλλο πράγμα ο βαθμός ικανότητας της πολιτείας και των θεσμικών της οργάνων να υλοποιήσουν αυτές τις πολιτικές, ειδικά τώρα που μετά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και τα επακόλουθα νομοθετήματα ο Ελληνισμός της Διασποράς αποκτά πλήρη πολιτικά δικαιώματα, άρα πλέον αυτά που αντιμετωπίζαμε ως σχέσεις της            Ελλάδας με τους Αποδήμους, δηλαδή ως εξωτερική ατζέντα, τώρα πλέον αποτελούν, πρακτικά, εσωτερική εθνική ατζέντα.

Ποια είναι τα δεδομένα;

Η υφιστάμενη πλήρης ανεπάρκεια ανθρωπίνων πόρων, λόγω υποστελέχωσης του κράτους και η απαρχαιωμένη γραφειοκρατική δομή που ακυρώνει στην πράξη κάθε προσπάθεια εν τω γενάσθαι.

Δεν μπορούμε να μιλάμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης για θέματα καινοτομίας και διασύνδεσης ανθρωπίνων πόρων και θεσμικών, ακαδημαϊκών και εταιρικών συμπράξεων με όρους της δεκαετίας του 1990.            

Και έτσι υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων άκουσα σήμερα με προσοχή τους αξιόλογους κύριους καθηγητές, στους οποίους προφανώς η κυβέρνηση έχει αναθέσει ως outsourcing με την μορφή εκπόνησης και υλοποίησης  μελετών όλα αυτά τα θέματα, για τα οποία στο σύνολό τους και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εγώ προσωπικά εντός και εκτός κοινοβουλίου έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις από το 2017 και μετά.

Θεωρώ θετικό βήμα ότι άνθρωποι εγνωσμένης ικανότητας αναλαμβάνουν να καλύψουν τις προφανείς κυβερνητικές ανεπάρκειες.

Και θέλω να συγχαρώ ειδικά και τον Πρόεδρο της ΑΜΚΕ ΚΟΜΒΟΣ, με τον οποίο συμφωνώ απολύτως  με όλα όσα είπε στην εισήγησή του περί καταγραφής και ανάγκης προτεραιοποίησης, για τα οποία θα αναφερθώ παρακάτω.

Χωρίς καμία διάθεση κριτικής και αφού συγχαρώ τους αξιότιμους κύριους καθηγητές και τους συνεργάτες τους για την εργώδη προσπάθεια που κατέβαλαν και την συμβολή τους προς την κατεύθυνση του θέματος που συζητούμε σήμερα, δηλαδή της δημιουργίας ερευνητικών δικτύων, θα ήθελα να επισημάνω δύο θέματα στα οποία σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένουμε ότι είναι αναγκαία προαπαιτούμενα μιας ολιστικής και αποτελεσματικής προσέγγισης των θεμάτων.

Πρώτον, πριν τις επιμέρους καταγραφές επιστημονικού δυναμικού και θεσμικών φορέων της Διασποράς, πρέπει από κοινού τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουμε ότι απαιτείται Εθνική Απογραφή και αυτό είναι ένα πολύ ακριβό, αλλά συγκρινόμενο με το εθνικό όφελος, ασήμαντου τελικά κόστους εγχείρημα.

Διότι έχοντας επί τετραετία εργαστεί ως επικεφαλής δικών μας πρωτοβουλιών επί των ίδιων θεμάτων, είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς σε ποσοστό άνω του 90% δεν είναι δυνατόν να καταγραφεί με τις κλασσικές μεθόδους των τμηματικών καταγραφών.

Οι ομογενειακές κοινότητες έχουν αποψιλωθεί από ενεργά μέλη, η γενιά του braindrain έχει αυτό-οργανωθεί μέσα από πολλαπλά δίκτυα και το πιο σημαντικό είναι ότι οι Ομογενείς δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς αισθάνονται ολοένα και περισσότερο αποξενωμένοι από την παραδοσιακή ελληνική ταυτότητα και ειδικά οι νέοι τρίτης και τέταρτης γενιάς.

Το δεύτερο, μετά την ολική εθνική απογραφή του Ελληνισμού της Διασποράς είναι η προτεραιοποίηση  των δράσεων, καθώς, όπως είπε και ο κύριος καθηγητής, η τριετία ως χρονικός ορίζοντας αποτελεί μία ουτοπία.

Δεν διορθώνονται κενά δεκαετιών σε τρία χρόνια και σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Άρα, και πάλι χωρίς ίχνος διάθεσης κριτικής, θα παρακαλέσω την ΑΜΚΕ ΚΟΜΒΟΣ και το ΕΣΕΤΕΚ να γίνουν ακόμη πιο χρήσιμοι καταθέτοντας έναν πίνακα προτεραιοποίησης των δράσεων που θα εξελιχθούν, παράλληλα και κατόπιν της Εθνικής  Απογραφής.

Και κλείνω εξηγώντας γιατί  επιμένω στον όρο Εθνική Απογραφή. Διότι διακρίνω μια αποσπασματικότητα στα κοινά-στόχος, ενώ ο Ελληνισμός της Διασποράς πλέον αποτελεί σώμα της Ελληνικής Δημοκρατίας ως συνολικό πληθυσμιακό μέγεθος.

Άρα δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίζουμε περιπτωσιολογικά χωρίς να υπάρχει καθολική απογραφή του και αξιολόγηση της σχέσης ενός εκάστου Αποδήμου με την σημερινή Ελλάδα.

Από την δική μας πλευρά ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι προφανές ότι διαθέτουμε δομημένα και υπερκομματικά δίκτυα σε όλο το φάσμα των πεδίων δράσης και τα οποία δίκτυα έχουμε την διάθεση να προτρέψουμε να συνεργαστούν αποτελεσματικά σε αυτή την εθνική προσπάθεια.

Εύχομαι να ευοδωθεί η προσπάθεια και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη διότι δεν έχω πειστεί ότι οι εκλεκτοί τεχνοκράτες που θα ασχοληθούν με το ζήτημα θα τύχουν της δέουσας υποστηρικτικής μέριμνας εκ μέρους των συναρμόδιων Υπουργείων της κυβέρνησης.

Και επ’ ευκαιρία της παρουσίας σήμερα στην επιτροπή μας της Υφυπουργού Παιδείας δράττομαι της ευκαιρίας κυρία Λυτρίβη να σας πω ότι τα Πανεπιστήμια μας συνεργάζονται εδώ και χρόνια με αυτά του Εξωτερικού πάνω στην έρευνα και την καινοτομία και στα προγράμματα αυτά συμμετέχουν Έλληνες Απόδημοι. Άλλαξε όμως κάτι στο εθνικό αποτέλεσμα; Όχι.Γιατί; Γιατί η Πολιτεία είναι μη πρόθυμη έως και ανίκανη να κεφαλαιοποιήσει το αποτέλεσμα. Πόσοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν κατανεμηθεί για τον σκοπό αυτό; ΜΗΔΕΝ είναι η απάντηση. Αλλά επειδή ο στόχος είναι εθνικός είπαμε σήμερα να μην κάνουμε Αντιπολίτευση

 


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments