....

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ

 

 

            Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη είχε ενημερωτική συνάντηση στην Άρνισσα το Σάββατο 31-3-2018 με κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής της Βεγορίτιδας, οι οποίοι κατά κύριο λόγο εκτρέφουν αιγοπρόβατα γαλακτοπαραγωγικού προσανατολισμού, για τα θέματα που αφορούν τον  κλάδο τους. Πιο συγκεκριμένα στην συνάντηση συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

            1.- Το θέμα της μειωμένης βοσκοϊκανότητας και του μειωμένου αριθμού επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων στο Νομό Πέλλας, κατάσταση που δημιουργήθηκε το 2013, η οποία προκάλεσε και προκαλεί πρόβλημα στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης και σε κάποιες περιπτώσεις κτηνοτρόφων και στα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης.

            Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά στην σύνταξη των οριστικών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, η οποία σύνταξη θα ολοκληρωθεί εντός του 2019. Ειδικότερα η κ. Τζάκρη σημείωσε τις ελληνικές προσπάθειες για την αλλαγή του ορισμού του βοσκότοπου στον κοινοτικό κανονισμό οι οποίες είχαν επιτυχή κατάληξη. Με τη διεύρυνση του ορισμού του βοσκότοπου στον κανονισμό omnibus θα συμπεριληφθούν επιπλέον εκτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν θάμνους και δένδρα, φυτικά είδη, τα οποία είναι χαρακτηριστικά του μεσογειακού τοπίου και αποτελούν βοσκήσιμες γαίες για τα αιγοπρόβατα. Αυτές οι εκτάσεις θα μπορούν πλέον να είναι επιλέξιμες ως βοσκότοποι αυξάνοντας τον αριθμό των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει η κατανομή των βοσκοτόπων με μεγαλύτερη ασφάλεια και δικαιοσύνη, γεγονός που θα έχει επίδραση και στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και της εξισωτικής αποζημίωσης.

            2.- Το ζήτημα της τιμολόγησης του αιγοπρόβειου γάλακτος. Ειδικότερα για την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος οι κτηνοτρόφοι επεσήμαναν ότι στο εγγύς μέλλον η πτωτική τάση των τιμών θα οδηγήσει ώστε να είναι απαγορευτική η  διατήρηση αυτών των εκμεταλλεύσεων.

            Σχετικά με τα προβλήματα της πτωτικής τάσης των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα η βουλευτής συμφώνησε με το πρόβλημα τονίζοντας ότι οι τιμές των προϊόντων είναι ένα διαρκές πρόβλημα. Συνέστησε στους κτηνοτρόφους να οργανωθούν σε μεγαλύτερα σχήματα συνεταιρισμών ή οργανώσεων/ομάδων παραγωγών προκειμένου να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη έναντι των άλλων επαγγελματιών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Υπογράμμισε τη μεγάλη αξία που έχει το αιγοπρόβειο γάλα ως πρώτη ύλη για την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής θρεπτικής και ποιοτικής αξίας με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως είναι η φέτα. Σημείωσε επίσης την πολιτική στήριξη σε νομοθεσία που θα υποβάλλει προσεχώς η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών που υφίστανται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από τους άλλους επαγγελματίες της εφοδιαστικής αλυσίδας.

            3.- Επίσης συζητήθηκε το θέμα για τη μελλοντική ΚΑΠ μετά το 2020, ότι θα γίνει προσπάθεια σύγκλισης των δικαιωμάτων ώστε να περιοριστεί η άνιση κατανομή των ενισχύσεων, αλλά και οι ενισχύσεις να χορηγούνται στους ενεργούς γεωργούς. Η κ. Τζάκρη μετέφερε στους παριστάμενους κτηνοτρόφους ότι έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις και η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης προκειμένου η χορήγηση των ενισχύσεων να απεγκλωβιστεί από το ιστορικό μοντέλο και να κατευθύνεται στους  αγρότες/κτηνοτρόφους που πραγματικά παράγουν.

            4.- Παράλληλα η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους για την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο Μέτρο 11 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για τη Βιολογική Κτηνοτροφία, συνολικού ύψους 218 εκ. ευρώ. Το μηχανογραφικό σύστημα για το πρόγραμμα ‘’Βιολογική Κτηνοτροφία’’ άνοιξε την Παρασκευή 30 Μαρτίου και θα παραμείνει ανοικτό για αιτήσεις μέχρι τις 20 Απριλίου δίνοντας στους βιοκτηνοτρόφους το δικαίωμα να υποβάλλουν παράλληλα αίτηση στήριξης για τον ίδιο βοσκότοπο ή/και εκτροφή ζώων και για το Μέτρο των Σπάνιων Φυλών που έχει επίσης προκηρυχθεί.

            5.- Στην σύσκεψη τέθηκε επίσης το θέμα της αναθεώρησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς οι κτηνοτρόφοι καταβάλλουν ως ασφάλιστρα υπερτριπλάσια ποσά από αυτά που λαμβάνουν ως παροχές, ενώ το σύνολο των κινδύνων παραμένουν ακάλυπτοι από τον ισχύοντα Κανονισμό. Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τους παριστάμενους κτηνοτρόφους ότι ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι υπό αναθεώρηση τόσο για τους κινδύνους του ζωϊκού, όσο και για τους κινδύνους του φυτικού κεφαλαίου.-

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments