....

Θ. ΤΖΑΚΡΗ: ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. ΛΟΒΕΡΔΟ

Θ. Τζάκρη προς Α. Λοβέρδο: Να εφαρμοστεί και για το 2013 το εισοδηματικό όριο των 9.000 ευρώ για τις μεταγραφές,

να επισπευτεί η διαδικασία για τις φετινές μεταγραφές των πολυτέκνων, τριτέκνων και των ειδικών κατηγοριών, να γίνεται ελεύθερα η μεταγραφή από Περιφερειακό σε Περιφερειακό Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι.

Κατά την ομιλία στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που συνεδρίασε σήμερα (24-7-2014) με θέμα ενημέρωση από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδο για το θέμα των μεταγραφών των φοιτητών η κ. Τζάκρη ζήτησε κατ’ αρχήν από τον παριστάμενο Υπουργό στην Υπουργική Απόφαση που θα εκδώσει να θέτει προθεσμία στην έκδοση των αποφάσεων από τις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων Υποδοχής των Α.Ε.Ι και των Τ.Ε.Ι. της χώρας, με τις οποίες θα διαπιστώνουν την συνδρομή των προϋποθέσεων για την μεταγραφή των δικαιούχων φοιτητών, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Ν.4264, ήτοι των πολυτέκνων, τριτέκνων και των ειδικών κατηγοριών και με την άπρακτη παρέλευση αυτής να θεωρείται ότι η αίτηση έγινε δεκτή, διότι άλλως η Γενική Συνέλευση του τμήματος υποδοχής, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να «μπλοκάρει» τη μεταφορά της εκάστοτε θέσης, εφόσον οι πρυτάνεις και γενικότερα η πανεπιστημιακή κοινότητα έχουν εκφράσει ανοιχτά την διαφωνία τους όσον αφορά τις λεγόμενες «ανεξέλεγκτες μεταγραφές».

Επιπλέον η κ. Τζάκρη τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας που ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες από την Βουλή, η οποία παρέχει την δυνατότητα μεταφοράς θέσης των επιτυχόντων του 2014, με μοναδικό κριτήριο την εισοδηματική κατάσταση των οικογενειών τους, με όριο το ποσό των 9.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας του επιτυχόντος και ζήτησε μάλιστα την επέκταση της ρύθμισης αυτής και για τους επιτυχόντες του 2013.

Τέλος θεωρεί ορθή την ρύθμιση με την οποία δόθηκε δικαίωμα αμοιβαίας μεταγραφής -σύμφωνα με την ίδια τροπολογία- σε φοιτητές περιφερειακών Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) και ζήτησε από τον παριστάμενο Υπουργό να δώσει ελεύθερα δικαίωμα μεταγραφής μεταξύ περιφερειακών πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.

            Ο παριστάμενος Υπουργός δεσμεύτηκε να ρυθμίσει το θέμα των λεπτομερειών στις μεταγραφές βάσει του άρθρου 53 του ν. 4264/2014 στην Υπουργική Απόφαση που θα εκδώσει τον Σεπτέμβριο ώστε να μην καταλείπονται περιθώρια κωλυσιεργίας στην διοίκηση, επιφυλάχτηκε για το ζήτημα της επέκτασης των μεταγραφών με εισοδηματικό κριτήριο το όριο των 9000 ευρώ και για τους επιτυχόντες του 2013 και είπε πως καταρχήν τίθεται υπέρ των ελεύθερων μεταγραφών από περιφερειακό σε περιφερειακό πανεπιστήμιο.-

 

----------

Το πλήρες κείμενο της εισήγησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

 

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Σχετικά με τις μεταγραφές ισχύουν δύο  διαφορετικές κατηγορίες. Η πρώτη και μεγαλύτερη που επικράτησε να ονομάζεται «ελεύθερες μεταγραφές» ισχύει από τον τελευταίο Μάιο, προβλέπεται από το άρθρο 53 του Ν. 4264 και φέρει την υπογραφή του προηγούμενου Υπουργού Παιδείας του κ. Αρβανιτόπουλου. Τι προβλέπει το άρθρο αυτό; Μεταφορά θέσης εισαγωγής πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών. Από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 οι επιτυχόντες σε θέση εισαγωγής σε σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που είναι: α) πολύτεκνοι, κατά την έννοια του άρθρου 1 του Ν. 1910/1944, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006, καθώς και τέκνα των ανωτέρω πολυτέκνων, β) γονείς ή τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων αγάμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα και γ) επιτυχόντες: γ.α.) με αδελφό ή αδελφή ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του Ν. 4009/2011, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή σε Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους, γ.β.) ορφανοί από τον έναν ή από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, γ.γ.) με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι, ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchene ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία πάνω από 67%, γ.δ.) τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.1897/90, γ.ε.) πολύδυμα τέκνα εφόσον συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δικαιούνται την μεταφορά της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα Πανεπιστημίου, εφόσον πέτυχαν σε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ.

Η κατά τα ανωτέρω μεταφορά της θέσης πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος υποδοχής.

Οι δικαιούχοι της μεταφοράς δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς το τμήμα υποδοχής.

Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων, τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η εφαρμογή διατάξεων του παρόντος νόμου αφορά τους επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2013 - 2014 και εντεύθεν.

Ο νόμος κ. Υπουργέ λέει ότι όσοι εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες «δικαιούνται μεταφορά θέσης», η οποία πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Υποδοχής. Το πρώτο που σας ερωτώ λοιπόν είναι εάν η αρμοδιότητα των Γενικών Συνελεύσεων των τμημάτων υποδοχής είναι απλά διαπιστωτική, εάν δηλαδή αρκούνται στο να διαπιστώσουν ελέγχοντας τα δικαιολογητικά ότι ο αιτούμενος την μεταφορά θέσης την δικαιούται όντως, ή ουσιαστική, οπότε η Γενική Συνέλευση του τμήματος υποδοχής, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να «μπλοκάρει» τη μεταφορά της εκάστοτε θέσης.

Αυτή την στιγμή οι επιτυχόντες δικαιούχοι έχουν συμπληρώσει τα μηχανογραφικά τους με δεδομένο ότι όπου κι αν εισαχθούν θα μπορέσουν να μετακινηθούν στο τμήμα της επιθυμίας τους. Από την πλευρά τους όμως οι πρυτάνεις και γενικότερα η πανεπιστημιακή κοινότητα έχουν εκφράσει ανοιχτά την διαφωνία τους όσον αφορά τις λεγόμενες «ανεξέλεγκτες μεταγραφές», με την αιτιολογία ότι τα ιδρύματα δεν έχουν την δυνατότητα από πλευράς υποδομών, προϋποθέσεων και εκπαιδευτικού προσωπικού να υποδεχθούν μεγάλο αριθμό φοιτητών.

Κατά συνέπεια κ. Υπουργέ, αν η παραπάνω αρμοδιότητα είναι ουσιαστική, είναι πολύ πιθανόν φοιτητές που θεωρητικά δικαιούνται μεταγραφής τελικά να μην την πραγματοποιήσουν, εφόσον οι γενικές συνελεύσεις των τμημάτων υποδοχής δεν δώσουν το «πράσινο φως».

Το ενδεχόμενο αυτό είναι ανοιχτό κυρίως στα κεντρικά ιδρύματα (Αθήνα, Θεσ/νικη κ.λπ.). Προς το παρόν το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει λάβει θέση  επί του σοβαρού αυτού ζητήματος. Ουσιαστικά εκτιμώ ότι πρέπει  να εκδοθεί άμεσα η σχετική υπουργική απόφαση που θα θέτει προθεσμία στην διοίκηση να αποφαίνεται επί των αιτήσεων μεταφοράς θέσης, με την άπρακτη παρέλευση της οποίας θα θεωρείται ότι αυτή έγινε δεκτή, ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεως όσοι φοιτητές θεωρούν -βάση του ανωτέρω ψηφισθέντος νόμου, αλλά και των δικών σας εξαγγελιών κ. Υπουργέ- ότι μπορούν να μεταφέρουν ελεύθερα την θέση τους.

Έρχομαι τώρα στην άλλη κατηγορία μεταγραφών, τις μεταγραφές λόγω εισοδήματος. Ουσιαστικά εσείς κ. Υπουργέ επαναφέρατε τις μεταγραφές βάση εισοδήματος με σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες από την Βουλή παρέχοντας την δυνατότητα μεταφοράς θέσης των επιτυχόντων του 2014 με μοναδικό κριτήριο την εισοδηματική κατάσταση των οικογενειών τους. Όριο είναι το ποσό των 9.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας του επιτυχόντος. Ο αριθμός των επιτυχόντων που θα δικαιούνται μεταγραφή με βάση αυτό το κριτήριο, δεν θα ξεπερνά το 10% επί των εισαχθέντων στα τμήματα υποδοχής. Σε περίπτωση κατά την οποία ο αριθμός των αιτούντων ξεπερνά το 10%, μοναδικό κριτήριο κατάταξης θα είναι ο βαθμός εισαγωγής. Οι σχετικές αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Υπουργείο Παιδείας.

Τέλος δικαίωμα αμοιβαίας μεταγραφής σύμφωνα με την ίδια τροπολογία δόθηκε και σε φοιτητές περιφερειακών πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης). Εσείς μάλιστα κατά την συζήτηση στην Βουλή επιφυλαχθήκατε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής να εξετάσει το ζήτημα της επέκτασης της ρύθμισης αυτής και για τους επιτυχόντες του 2013, δημιουργώντας έτσι μια τρίτη κατηγορία μεταγραφών, προκαλώντας την οξύτατη αντίδραση των Α.Ε.Ι. που κάνουν λόγο για λαϊκισμό και ετοιμάζονται να προσφύγουν στην δικαιοσύνη, καθώς όπως λένε οι πρυτάνεις τα περιφερειακά θα αποψιλωθούν από φοιτητές και τα κεντρικά θα υπερφορτωθούν.

Κύριε Υπουργέ εγώ θα σας πω ότι τάσσομαι υπέρ της επέκτασης της ρύθμισης αυτής και στους επιτυχόντες του 2013 και θέλω να εξηγήσω το γιατί. Καταρχάς διαπιστώνω ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στο να μπορέσουν κάποιοι να κατανοήσουν την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικογένειας. Ακούω διάφορα επιχειρήματα και διάβασα διάφορα επιχειρήματα. Και δεν μιλάω για τις μεταρρυθμιστικές κορώνες των κατ’ επάγγελμα μεταρρυθμιστών - εκδοτών των μεγάλων εφημερίδων. Αναφέρομαι σε ορισμένους θεσμικούς παράγοντες, όπως είναι οι πρυτάνεις και διάφορα μέλη της κυβέρνησης. Τι δεν έχει γίνει λοιπόν κατανοητό. Υπάρχει μια τεράστια οικονομική κρίση παρατεταμένη, πάμε ήδη στον έκτο χρόνο, που κοντεύει να διαλύσει, εάν δεν έχει διαλύσει πλήρως, την μεσαία τάξη. Μειώσεις μισθών, τρομακτική αύξηση των φόρων, ανεργία, καταρράκωση του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών έχουν καταστήσει αδύνατη την φοίτηση σε περιφερειακά πανεπιστήμια δεκάδων χιλιάδων φοιτητών. Οι δρόμοι λοιπόν εδώ είναι δύο: Είτε θα αδιαφορήσουμε πλήρως για το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν μπορούν ούτε καν να συντηρήσουν την στέγη στην οποία διαβιούν ήδη ως οικογένεια -πολλώ δε μάλλον να συντηρήσουν δεύτερο ή τρίτο σπίτι εκτός αυτής- και θα τους πούμε κόψτε το λαιμό σας, μην φοιτάτε ποτέ ή γίνετε αιώνιοι φοιτητές ή φοιτητές τουρίστες για όσους δεν έχουν εργαστήρια ή υποχρεωτικές παρακολουθήσεις. Ή θα κατανοήσουμε το πρόβλημα, θα στηρίξουμε τις οικογένειες αυτές, θα τις διευκολύνουμε αυτά τα δύσκολα χρόνια. Θα πρέπει όμως παράλληλα, εφόσον επιλέξουμε το δεύτερο, αυτά τα δύσκολα χρόνια να στηρίξουμε τα πανεπιστήμια αυξάνοντας την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων υποδοχής και κρατώντας σταθερή την χρηματοδότηση των τμημάτων από όπου θα φύγουν οι φοιτητές, των περιφερειακών δηλαδή πανεπιστημίων. Και επιπλέον πρέπει να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στο διοικητικό προσωπικό.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Κλείνοντας θέλω να σημειώσω τα εξής: Ο Υπουργός Παιδείας δέχεται μια επίθεση από αυτούς -θα το ονομάσω γιατί πρόκειται για ασθένεια- που πλήττονται από το «σύνδρομο Μητσοτάκη». Πρόκειται για μια θανατηφόρα νόσο για το πολιτικό σύστημα που εκπορεύεται από τα εύφορα πολιτικά λιβάδια της δεξιάς και την είχε κολλήσει και το ΠΑΣΟΚ εσχάτως. Η «νόσος  Μητσοτάκη» εν ολίγοις περιγράφεται ως εξής: Όλη η κοινωνία, εκτός από μια μικρή ομάδα οικονομικών συμφερόντων μερικών ανθρώπων μετρημένων στα δάχτυλα, όλη η υπόλοιπη Ελλάδα χωρίζεται όχι σε πολίτες, ούτε σε κατηγορίες ή ομάδες πολιτών, αλλά σε συντεχνίες. Οτιδήποτε δεν έχει φόρους, απολύσεις και μειώσεις μισθών συνιστά μια ευτελή εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων. Γι’ αυτό λοιπόν όποιος βοηθήσει τον φτωχό φοιτητή μιας φτωχής οικογένειας να σπουδάσει (μια οικογένεια η οποία κατ’ ελάχιστον έχει 750 ευρώ εισόδημα το μήνα) και δεν τον στείλει στην άλλη άκρη της Ελλάδας για να σπουδάσει είναι λαϊκιστής αισχίστου είδους, αντιμεταρρυθμιστής, σκοταδιστής κι όλα αυτά τα αντιμεταρρυθμιστικά.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Θέλω να σας θυμίσω ότι η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα που εξυπηρετεί όλους κι όχι κανέναν ή πέντε ανθρώπους στην χώρα. Σας καλώ επομένως να υπερψηφίσουμε την ρύθμιση.-

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments