....

Θ. ΤΖΑΚΡΗ: ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ (PHOTOS)

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση για το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Οργανώσεις και τις Ομάδες Παραγωγών που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή Θ. Τζάκρη το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στα Γιαννιτσά

 

Θ. Τζάκρη: «Οι Ομάδες Παραγωγών είναι οι δικές σας επιχειρήσεις»

 

 

Παρουσία πλήθους αγροτών πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017 στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών κατά την οποία παρουσιάστηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Οργανώσεις και τις Ομάδες  Παραγωγών.

Η κ. Τζάκρη, παίρνοντας τον λόγο στην αρχή της εκδήλωσης, αφού ευχαρίστησε τους αγρότες που ανταποκριθήκαν στο κάλεσμά της να προσέλθουν στην ενημερωτική εκδήλωση προκειμένου  να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο  των Ομάδων Παραγωγών και των Οργανώσεων Παραγωγών, τόνισε ότι «σε μια περιοχή αγροτική όπως η δική μας πρέπει πριν να είναι πολύ αργά να επαναπροσδιορίσουμε την δραστηριότητά μας και να επωφεληθούμε από εκείνες τις πολιτικές που δίνουν ορίζοντα στη γεωργία και μπορούν να ενισχύσουν καθολικά την εθνική μας οικονομία. Οι Ομάδες Παραγωγών είναι οι δικές σας επιχειρήσεις. Υπάρχουν γύρω μας φωτεινά παραδείγματα τα οποία μπορείτε να ακολουθήσετε, ο Βελβεντός, η Ζαγορά, ο Ζευς, η Βένους. Εσείς απλά θα συνεχίσετε την ενασχόλησή σας με την γεωργία και παράλληλα θα επωφεληθείτε κοινοτικών πόρων. Δεν θα πω περισσότερα, εξάλλου πιο ειδικοί από εμένα θα σας εξηγήσουν τα νέα δεδομένα για τις Ομάδες Παραγωγών».

Η κ. Τζάκρη επεσήμανε επίσης ότι η  κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «πολλά λέγονται για το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών. Όλοι μας όμως κάποια στιγμή πρέπει να μιλούμε με στοιχεία και να σταματήσει η στείρα αντιπολίτευση.

Υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης και μια πλάνη για τα ζητήματα που αφορούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών. Θα πρέπει όμως τα ζητήματα αυτά να ξεκαθαριστούν ώστε να πάψει  να υφίσταται αυτή η σύγχυση στον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Ας επιχειρήσουμε επομένως να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη. Τι ίσχυε για την φορολόγηση των αγροτών με τον νόμο της Κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και τι ισχύει σήμερα.

Το 2016 οι αγρότες φορολογήθηκαν για τα εισοδήματα του 2015 με τον νόμο αυτό κατά τον οποίο ίσχυε φορολογικός συντελεστής 13% από το πρώτο ευρώ στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν και οι επιδοτήσεις και προκαταβολή φόρου 75% (στην αρχή είχε ψηφιστεί προκαταβολή φόρου 50% και μετά από δύο μήνες η προκαταβολή ανέβηκε στο 75%).

Με παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2015 εξαιρέθηκαν οι επιδοτήσεις μέχρι 12.000 ευρώ και παρέμειναν αφορολόγητες. Στο νέο καθεστώς οι επιδοτήσεις παραμένουν αφορολόγητες κατά το μέρος που αφορά το πρασίνισμα και την συνδεδεμένη μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ.

Με το ισχύον καθεστώς για το φορολογικό όλοι γνωρίζετε ότι η γεωργία είναι η μόνη επιχειρηματικού χαρακτήρα δραστηριότητα στη χώρα μας που έχει ατομικό αφορολόγητο.

Έτσι με την ρύθμιση που θα ισχύσει από φέτος για τα εισοδήματα του 2016 ισχύει για τους αγρότες η κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Δηλαδή για καθαρά κέρδη (δηλαδή έσοδα, στα οποία έσοδα συμπεριλαμβάνεται και η βασική ενίσχυση περίπου 30 ευρώ το στρέμμα, μείον έξοδα) μέχρι 8.600 € για άγαμο ή έγγαμο χωρίς παιδιά, προσαυξανόμενα αντίστοιχα ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, οι αγρότες παραμένουν αφορολόγητοι όπως ακριβώς ισχύει με το καθεστώς των μισθωτών και συνταξιούχων. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται και υπολογίζεται επιπλέον το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ των επιδοτήσεων που αναλογεί στο πρασίνισμα και την συνδεδεμένη. Και το συνολικό ποσό που προκύπτει καλύπτει και τα τεκμήρια.

Όσον αφορά στα τεκμήρια, εξετάζουμε την περίπτωση μείωσης του τεκμηρίου κατά 30% στους αγρότες που διαμένουν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Ενώ, όπως δεσμεύτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή για το αγροτικό, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στα έξοδα και η εργασία των μελών της οικογένειας, κάτι το  οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου από την  έναρξη της δημόσιας συζήτησης για την φορολογία των αγροτών.

Δηλαδή, με λίγα λόγια, το 95% των αγροτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 που δηλώνει εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ, όχι μόνο δεν θα πληρώσει το 2017 ούτε ένα ευρώ για φόρο, αλλά θα του επιστραφεί και όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσε το 2016.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι  η διασφάλιση αφορολογήτου στους αγρότες θεσπίστηκε μέσα από δύσκολες και επίπονες διαπραγματεύσεις. 

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι 31-12-2016 υπήρχαν 7 κλίμακες ασφάλισης για τον ΟΓΑ ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης. Το ελάχιστο που πλήρωναν οι αγρότες στην κατώτερη κλίμακα ήταν μέχρι 640 ευρώ το εξάμηνο, επί 2 ίσον 1.280 ευρώ το χρόνο, δια του 12 ίσον 107 ευρώ το μήνα.

Να πω εδώ ότι η μετάβαση του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης ήταν δέσμευση που δεν μπορούσαμε να την αποφύγουμε. Καταφέραμε όμως να γίνει σε βάθος πενταετίας και με αναφορά στο 70%  του κατώτερου μισθού των 586 ευρώ το μήνα.

Το πρώτο πλεονέκτημα για τους αγρότες σύμφωνα με το νέο καθεστώς  είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται με βάση τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη που ανέρχεται σε 586,09 € το μήνα. Στους αγρότες η κατώτατη κλίμακα υπολογίζεται με βάση το 70% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 410,26 € μηνιαίως επί 12 ίσον περίπου 5.000  € (4.923 € για την ακρίβεια) ετήσιο εισόδημα. Η ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται στο 20,9% του ελάχιστου αυτού εισοδήματος φέτος. Τα επόμενα χρόνια θα αυξάνεται σταδιακά ανά έτος μέχρι να εξομοιωθεί με το 26,9%. Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι για αυτούς που δηλώνουν εισόδημα μέχρι περίπου 5.000 ευρώ, οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα είναι 4.923 επί 20,9% ίσον 1.028,9 € ετησίως ή δια 12 ίσον 86 ευρώ περίπου το μήνα. Πόσοι είναι αυτοί οι αγρότες: το 85 % των περιπτώσεων. Αυτοί θα πληρώνουν λιγότερα από όσα πληρώνουν σήμερα που το ελάχιστο στην κατώτερη κλίμακα είναι, όπως ήδη αναφέρθηκε, 640 ευρώ το εξάμηνο, επί 2 ίσον 1.280 ευρώ το χρόνο, δια του 12 ίσον 107 ευρώ το μήνα.

Σε συνδυασμό δε με το φορολογικό,  το 90% των αγροτών  θα πληρώνουν για την ασφάλισή τους λιγότερα.

Ας δούμε τώρα το συνταξιοδοτικό των αγροτών: η σύνταξή τους από 145 ευρώ που είναι σήμερα και το 2027 έδειχνε ότι θα μηδενιζόταν, θα φτάσει στα 384 ευρώ εθνική σύνταξη συν την αντίστοιχη ανταποδοτικότητα που θα εξασφαλιστεί ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης. Αυτά συνιστούν  ότι σε κάθε περίπτωση η σύνταξη θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα έπαιρναν οι αγρότες με τις ισχύουσες διατάξεις του ΟΓΑ. Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες εξασφαλίστηκε η  εθνική σύνταξη. Πραγματικά υπάρχει ένα πρόβλημα με τις πληρωμές των εισφορών το πρώτο εξάμηνο του 2017, που επιβαρύνονται με τις εισφορές του δευτέρου εξαμήνου του 2016. Θα μεταφερθούν στο δεύτερο εξάμηνο, που θα υπάρχει και η δυνατότητα της σύνδεσής τους με τις επιστροφές των προκαταβολών του φόρου. Αυτή τη διαπραγμάτευση κάναμε κι αυτά διασφαλίσαμε για  τους αγρότες».

Η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε επίσης και στην διαχείριση των κοινοτικών πόρων που θα λάβει η χώρα μας την περίοδο 2014 -2020 τονίζοντας ότι «η χώρα μας λαμβάνει κάθε χρόνο περίπου 2,5 δις €, σύνολο δηλαδή 19 δις περίπου από το 2014 μέχρι το 2020. Αυτό μεταφράζεται σε ρευστότητα στο χώρο, ρευστότητα που δεν έχει καμία άλλη παραγωγική και κοινωνική ομάδα.

Επίσης σημαντικό είναι ότι εξασφαλίσαμε την ομαλή καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων. Το 2016 δόθηκαν συνολικά στην ελληνική ύπαιθρο 3,7 δις €.  

Δημιουργήσαμε την κάρτα του αγρότη, για την παροχή ρευστότητας στο χώρο, που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το τραπεζικό σύστημα (μετά την Εθνική και την Άλφα, θα ακολουθήσει η Eurobank).

Εξασφαλίσαμε έτσι χαμηλότοκη χρηματοδότηση στους αγρότες δικαιούχους βασικής ενίσχυσης για την κάλυψη των αναγκών τους που σχετίζονται με την αγροτική τους εκμετάλλευση. Το επιτόκιο είναι 4%».

Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Τζάκρη ανέφερε πως «ναι, σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να κάνουμε. Προτεραιότητα όμως είναι η ανάταξη του συνεργατισμού και της οργάνωσης των παραγωγών μας. Δεν μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά ο αγροτικός χώρος αν δεν οργανωθεί. Σημασία έχει από εδώ και στο εξής ότι κάνουμε να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο».

Στην συνέχεια ο γεωπόνος - μελετητής κ. Στ. Βακουφάρης ανέλυσε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Ομάδες Παραγωγών και τις Οργανώσεις Παραγωγών και πιο συγκεκριμένα για την διαδικασία και τα δικαιολογητικά της αναγνώρισης των Ομάδων Παραγωγών, ποιοι έχουν δικαίωμα να αναγνωριστούν, τα κριτήρια της αναγνώρισης, τις αρχές που θα προβαίνουν στην αναγνώριση, την διαδικασία της αναγνώρισης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών, το δικαίωμα ψήφου της Γενικής Συνέλευσης κ.λπ.

Πιο συγκεκριμένα:

Δικαίωμα αναγνώρισης:

  • Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.) με εμπορική ιδιότητα ή σαφώς οριζόμενα μέρη αυτών.
  • Συγκροτούνται με πρωτοβουλία των παραγωγών φυσικών ή/και νομικών προσώπων που είναι  μέλη του.
  • Τα μέλη είναι παραγωγοί των προϊόντων που θα αναγνωριστούν (ένα ή περισσότερα).

Κριτήρια Αναγνώρισης:

Α) Για την αναγνώριση των Ομάδων Παραγωγών (κτηνοτρόφων, γυναικείων συνεταιρισμών, μελισσοκόμων, βιοκαλλιεργητών και συνεταιρισμών ορεινών περιοχών) απαιτούνται πέντε  (5) φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Για την αναγνώριση των Ομάδων Παραγωγών φυτικής παραγωγής απαιτούνται δέκα (10) φυσικά ή νομικά πρόσωπα, παραγωγοί.

Για την αναγνώριση των Ομάδων παραγωγών δεν απαιτείται η συγκέντρωση ελάχιστης αξίας παραγωγής ή ελάχιστης εμπορεύσιμης ποσότητας παραγωγής.

Β) Για την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών

  • Απαιτούνται είκοσι (20) τουλάχιστον πρόσωπα.
  • Απαιτείται ελάχιστη αξία εμπορεύσιμης παραγωγής αναλόγως της Περιφερειακής Ενότητας και του προϊόντος (π.χ. οπωροκηπευτικά) σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί
  • ή απαιτείται ελάχιστη εμπορεύσιμη ποσότητα παραγωγής για τα κτηνοτροφικά προϊόντα, ελαιόλαδο-ελιές, αμπέλι, καπνός  & βαμβάκι σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί.
  • Απαιτείται ελάχιστη αξία εμπορεύσιμης παραγωγής στα υπόλοιπα προϊόντα 250.000 χιλιάδες ευρώ, για νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας καθώς και ορεινές περιοχές 100.000 χιλ. ευρώ.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ Π. Ε. ΠΕΛΛΑΣ για τις Οργανώσεις Παραγωγών:

 

 

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΕΛΑΧΙΣΤΗ

ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (τόνοι)

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΞΙΑ
ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΗΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ  (€)

Οπωροκηπευτικά

 

500.000

Λαχανικά

 

100.000

Βαμβάκι

1.000

 

Καπνός

60

 

Καρποί με κέλυφος ή μανιτάρια ή Οπωροκηπευτικά Βιολογικής Παραγωγής ή Αρωματικά Φυτά

 

100.000

Ακτινίδια

 

250.000

Αμπελοοινικός τομέας

250

 

Ελαιόλαδο και Ελιά

80

Οι ποσότητες της βρώσιμης ελιάς ανάγονται σε ελαιόλαδο με συντελεστή 13%

Σιτηρά

 

250.000

Αγελαδινό γάλα

2.000

 

Πρόβειο και γίδινο κατσικίσιο γάλα

1.500

 

 

 

Αρχές Αναγνώρισης:

Πρωτοβάθμια  Επιτροπή Αναγνώρισης (Π.Ε.Α.), εδρεύει σε κάθε ΔΑΟΚ.

  • Εκδίδει απόφαση αναγνώρισης.
  • Παρακολουθεί και ελέγχει  την λειτουργία των Ομάδων  & Οργανώσεων Παραγωγών.
  • Ελέγχει τις Ομάδες & Οργανώσεις Παραγωγών κάθε 3 έτη για την τήρηση των όρων της αναγνώρισης.
  • Η Π.Ε.Α. επίσης τροποποιεί, ανακαλεί ή αναστέλλει την αναγνώριση.

Δευτεροβάθμια Επιτροπή Αναγνώρισης (Δ.Ε.Α.) στην έδρα κάθε Περιφέρειας.

  • Εκδίδει απόφαση αναγνώρισης σε περιπτώσεις αρνητικών εισηγήσεων της ΠΕΑ, κρίνει προσφυγές κατά των αποφάσεων της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Αναγνώρισης.

Διαδικασία Αναγνώρισης:

  • Υποβολή αίτησης στην ΔΑΟΚ.
  • Δημιουργία κατάστασης μελών.
  • Δημιουργία κατάστασης εμπορεύσιμης παραγωγής (αξία & ποσότητα) .
  • Ύπαρξη Καταστατικού με υπογραφές μελών.
  • Ύπαρξη εσωτερικού κανονισμού - κανόνων λειτουργίας.
  • Εκλογή Δ.Σ. – πρακτικό έγκρισης – λειτουργίας της Ομάδας ή Οργάνωσης Παραγωγών.
  • Έναρξη διαδικασίας λήψης αποφάσεων από την Γενική Συνέλευση – πρακτικό ψήφισης καταστατικού.
  • Πιστοποιητικό μη πτώχευσης - εκκαθάρισης - αναγκαστικής διαχείρισης (αν ο χρόνος σύστασης ξεπερνάει τον έναν χρόνο από την ημερομηνία της αίτησης).

Υποχρεώσεις Παραγωγών:

  • Να εφαρμόζουν τους κανόνες της Οργάνωσης Παραγωγών ή της Ομάδας Παραγωγών.
  • Να καταβάλλουν τις χρηματικές εισφορές.   
  • Να διακινούν μέσω της Οργάνωσης Παραγωγών ή της Ομάδας Παραγωγών τουλάχιστον το 80% της παραγωγής τους.
  • Να αποδέχονται τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων.
  • Να παραμένουν ως μέλη για διάρκεια ενός τουλάχιστον έτους.
  • Να ανήκουν σε μία μόνο Οργάνωση Παραγωγών ή Ομάδα Παραγωγών ανά προϊόν.

Δικαίωμα ψήφου Γενικής Συνέλευσης:

  • Το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου & μεριδίων συναρτάται με τον όγκο παραγωγής.
  • Έως 20% σε κάθε μέλος (για δημοκρατική λειτουργία).

Γενικές Παρατηρήσεις:

Εισάγεται ο νέος θεσμός της αναγνωρισμένης ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ με τα μειωμένα κριτήρια όσον αφορά στον αριθμό των μελών (5 για τη ζωική και 10 για τη φυτική παραγωγή, σε σχέση με τον νόμο ν. 4384/2016 των Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπου απαιτούνται 20 άτομα) και την αποσύνδεση τους από την αξία ή ποσότητα παραγωγής.

Καλό όμως είναι -και σε αναμονή της έκδοσης λεπτομερειών και προκήρυξης του Μέτρου 9 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την χρηματοδότηση των Ομάδων- να συγκεντρωθεί όσο μεγαλύτερη αξία παραγωγής γίνεται, προκειμένου να λάβουν καλύτερη βαθμολόγηση στα  κριτήρια αξιολόγησης και χρηματοδότησης του μέτρου.

Γίνεται επίσης εξειδίκευση των Ομάδων Παραγωγών σε προϊόντα όπως ο καπνός το βαμβάκι, η ελιά, τα σιτηρά και το γάλα.

Μετά το πέρας της παρουσίασης ακολούθησε υποβολή ερωτήσεων και διάλογος με τους παρευρισκόμενους αγρότες, οι οποίοι εξεδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο θεσμικό πλαίσιο, καθώς πολλοί από αυτούς είναι σε ώριμο στάδιο για τη δημιουργία Ομάδας Παραγωγών. Σημαντικές επίσης ήταν και οι παρατηρήσεις που τέθηκαν από μέλη ήδη υφιστάμενων Ομάδων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό και ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρ. Στάμκος.-

23/1/17

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments