....

Θ. ΤΖΑΚΡΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΣ

Θ. ΤΖΑΚΡΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΣ

 

Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποίησε σήμερα 3 Δεκεμβρίου 2016 στην Κρύα Βρύση η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Τζάκρη με αγρότες καλλιεργητές βαμβακιού για τα οφέλη που θα προκύψουν, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο, από την συμμετοχή τους σε Ομάδα Παραγωγών Βάμβακος, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που προετοιμάζεται από το Υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε η κ. Τζάκρη, σκοπός της ίδρυσης Ομάδας Παραγωγών Βάμβακος -για την ίδρυση της οποίας προϋποθέσεις αποτελούν η συμμετοχή τουλάχιστον 10 έως 20 παραγωγών με την ιδιότητα του αγρότη, η σύνταξη καταστατικού και κανονισμού λειτουργίας και η έναρξη στην Δ.Ο.Υ. για την λήψη Α.Φ.Μ. και δήλωση έδρας- είναι:

  • Η παραγωγή ενός ομοειδούς ποιοτικού προϊόντος και ενός ελάχιστου όγκου παραγωγής ώστε να προκύπτει οικονομικό όφελος.
  • Η αύξηση της ποιότητας του βαμβακιού.
  • Η πιστοποίηση του βαμβακιού ως προϊόν και της ποιότητας αυτού.
  • Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τελικού προϊόντος (βαμβάκι).
  • Η οργάνωση των παραγωγών σε συλλογικό σχήμα και η συνεργασία των μελών.
  • Η είσοδος καινοτομίας στην παραγωγή (εφαρμογές γεωργίας ακριβείας).
  • Η μείωση του κόστους παραγωγής (κοινή διαχείριση εξοπλισμού, μείωση εισροών).
  • Η δυνατότητα πραγματοποίησης επενδύσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κ. Τζάκρη, στόχος της λειτουργίας της Ο.Π. Βάμβακος είναι:

  • Η μείωση του ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
    • Προγραμματισμός και χρήση μεθοδολογίας και εξοπλισμού για την μείωση της χρήσης του αρδευτικού νερού του ηλεκτρικού ρεύματος και των λιπασμάτων.
    • Μείωση κόστους χρήσης μηχανημάτων (π.χ. αλλαγή συλλεκτικών μηχανών με πιο αποδοτικές).
    • Μείωση κόστους φυτοπροστασίας (χρήση παγίδων για την ελαχιστοποίηση των ψεκασμών) και η
  • Αύξηση της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ λόγω
    • της παραγωγής ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ βαμβακιού το οποίο θα πιστοποιείται τόσο ως non GMO όσο με κάθε διαθέσιμη ευρωπαϊκή πιστοποίηση (π.χ. BCI) και
    • της αύξησης της ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ του τελικού προϊόντος λόγω των ομοειδών χαρακτηριστικών των χρησιμοποιούμενων ποικιλιών και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της παραγόμενης ίνας.

Η κ. Τζάκρη στην συνέχεια ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους αγρότες για τις δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσα από το πρόγραμμα, οι οποίες αφορούν το Μέτρο 9 «Σύσταση Ομάδων Παραγωγών», το Μέτρο 4 «Στήριξη για τις επενδύσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις» και το Μέτρο 3.1 «Στήριξη για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας» οι οποίες πιο αναλυτικά έχουν ως εξής:

 
 
 
 
 
 

Μετά την ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση με τους αγρότες για τις προϋποθέσεις σύστασης της Ο.Π. Βάμβακος, τις  δυνατότητες  χρηματοδότησης και τις επιλέξιμες δράσεις και συμφωνήθηκε να ακολουθήσει νέα συνάντηση μεταξύ τους πριν από τα Χριστούγεννα, αφού συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις σύστασης, ώστε αμέσως μετά να συσταθεί η Ομάδα Παραγωγών.

Η κ. Τζάκρη ανέφερε στους παριστάμενους αγρότες πως βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι να είναι συνειδητοποιημένοι για την έναρξη μιας κοινής προσπάθειας, αποφασισμένοι για το μέλλον της καλλιέργειας, συνεργάσιμοι μεταξύ τους, να συμμετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό της καλλιεργητικής περιόδου και στην υλοποίηση της καλλιέργειας (καθορισμός εποχής  σποράς, ζιζανιοκτονίας,  επιλογή ποικιλιών, τρόπος άρδευσης κλπ.) και να αποφασίσουν στην από κοινού διαχείριση των εκμεταλλεύσεών τους, τόσο ως προς τις καλλιεργητικές φροντίδες και την συγκομιδή (κοινή χρήση εξοπλισμού), όσο και ως προς την αποθήκευση και πώληση του τελικού προϊόντος (επαφές και  συμφωνία με τα εκκοκκιστήρια).-

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments