....

ΤΕΤΡΑΕΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

provata

Με τετραετή παράταση μέχρι το 2016 και 50% επιδότηση επιτοκίου από το ελληνικό δημόσιο κλείνει τελικά το θέμα με τα δάνεια των κτηνοτρόφων, υπόλοιπου ποσού ύψους 270 εκατ. ευρώ, τα οποία χορηγήθηκαν το 2007, μέσω της Αγροτικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Agronews, η απόφαση πάρθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του υπουργείου Οικονομικών και του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας. Περισσότερες πληροφορίες βρείτε στην εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου. Η σχετική απόφαση που είχε εκδοθεί το 2007, αφορά άτοκα δάνεια προς αιγοπροβατοτρόφους, βοοτρόφους, χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, από την Αγροτική Τράπεζα, κατόπιν σχετικής απόφασης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη. Ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στην ΑΤΕbank για τη χορήγηση των δανείων είχε οριστεί η 31η Ιανουαρίου 2008. Έξοδα έγκρισης δανείου δεν εισπράττονται.

Τα δάνεια αυτά ήταν διάρκειας 5 ετών και θα εξοφλούνταν σε ισόποσες ετήσιες χρεολυτικές δόσεις με πρώτη δόση καταβλητέα την 31/12/2008 και τελευταία την 31/12/2012.

Το ποσό δανειοδότησης για κάθε ζώο διαμορφώνεται ως εξής:

- 10 ευρώ για κάθε αιγοπρόβατο ηλικίας άνω του ενός έτους

- 300 ευρώ για αγελάδα γαλακτοπαραγωγής

- 150 ευρώ για βοοειδή ηλικίας άνω των 6 μηνών

- 400 ευρώ για τις χοιρομητέρες και 100 ευρώ ανά ζώο εκτατικής εκτροφής (υπαίθριας-βιολογικής)

- 2 ευρώ για κάθε κότα αναπαραγωγής και αυγοπαραγωγής

- 20 λεπτά για τα πουλερικά πάχυνσης.

O αριθμός των ζώων, με βάση τα οποία θα υπολογίζεται το ύψος του άτοκου δανείου, καθορίζεται σύμφωνα με πρόσφατη βεβαίωση που χορηγεί η κτηνιατρική υπηρεσία, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται η κτηνο-πτηνοτροφική εκμετάλλευση, σε συνδυασμό με τα στοιχεία της ενιαίας ενίσχυσης της καινούργιας ΚΑΠ ή άλλων διαθέσιμων πηγών.

Ως επιτόκιο οριζόταν εκείνο των εντόκων γραμματίων ελληνικού δημοσίου δωδεκάμηνης διάρκειας της τελευταίας έκδοσης πριν από την έναρξη της περιόδου εκτοκισμού, προσαυξημένο κατά 40% πλέον εισφοράς του νόμου 128/75. Θα επιδοτείται κατά 100% από το λογαριασμό του νόμου 128/75, δηλαδή οι δανειολήπτες δε θα πληρώσουν καθόλου τόκους.

Για τα ανωτέρω δάνεια παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για δανεισμό ύψους μέχρι 1 εκατ. ευρώ ανά δικαιούχο.

Τα άτοκα αυτά δάνεια δίνονται στο πλαίσιο της απόφασης της κυβερνητικής επιτροπής για τη χορήγηση δανείων στους κτηνοτρόφους για μια 5ετία, το επιτόκιο των οποίων καλύπτεται από το δημόσιο, ώστε να αντιμετωπίσουν την οικονομική στενότητα, εξαιτίας της ανόδου του κόστους παραγωγής, λόγω της ραγδαίας αύξησης τους τελευταίους μήνες των διεθνών τιμών των δημητριακών-ζωοτροφών.

Σχόλια - Facebook Comments