....

ΤΕΛΟΣ ΤΑ «ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ», ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 

 

 

Χιλιάδες επιχειρήσεις - κυρίως μικρές και μικρομεσαίες - που απασχολούν εργαζόμενους αμειβόμενους  με «μπλοκάκι», θα επιδοτητούνται για να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε εξαρτημένης εργασίας. Η επιδότηση θα είναι 350 ευρώ το μήνα ανά εργαζόμενο. Θα διατεθούν συνολικά 156 εκατ. ευρώ για αυτό το μέτρο, που θα συμβάλει στη διατήρηση θέσων εργασίας, θα βελτιώσει τις εργασιακές σχέσεις στις επιχειρήσεις και θα αποφέρει έσοδα-εισφορές στους ασφαλιστικούς φορείς.

Η σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, προβλέπει την επιδότηση επιχειρήσεων για μετατροπή 40.000 συμβάσεων στην τριετία 2018-2020. Την πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος  θα διατεθούν 60 εκατ. ευρώ, για το 2019 το ποσό θα είναι επίσης 60 εκατ. ευρώ και για το 2020 ορίζεται σε 36,8 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και γενικά σε εργοδότες που απασχολούν υπαλλήλους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών.

Ο ΕΦΚΑ αποδίδει την εισφορά στον ΟΑΕΔ σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3986/2011 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 50 του ν. 4144/2013 και το άρθρο 50 του ν. 4488/2017 και οι δύο κλάδοι του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων θα συμμετέχουν κατά 50% στη δαπάνη του προγράμματος.

Οι ενισχύσεις που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση χορηγούνται βάσει του Ευρωπαϊκού  Κανονισμού  1407/2013 για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis).

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 του εν λόγω Κανονισμού, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται σε επιχείρηση δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ στην τριετία. Για επιχειρήσεις οδικών εμπορευματικώνμεταφορών το όριο είναι 100.000 ευρώ,

Δικαιούχες επιχειρήσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής: 

α) σε μείωση του προσωπικού της και 

β) σε μείωση των αποδοχών των δυνητικά ωφελουμένων

Η ανωτέρω (α) προϋπόθεση ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραμμα

Η (β) προϋπόθεση ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραμμα μέχρι την ημερομηνία μετατροπής της σύμβασης ανεξάρτητων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Ως μείωση προσωπικού θεωρείται: 

αα. η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, 

ββ. η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής απασχόληση όπως επίσης και 

γγ. η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα θα πρέπει να καλύψει τη μείωση έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της αλλά έχει προβεί σε προγενέστερη νέα πρόσληψη υπαλλήλου, μέσα στον ίδιο μήνα που έχει λάβει χώρα η μείωση, δύναται να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Η ανωτέρω δέσμευση ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

Ωφελούμενοι

Ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι αμειβόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών εργαζόμενοι σε δύο (2) εργοδότες κατά ανώτατο όριο, ασφαλιζόμενοι πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, εφόσον:

α) η ασφάλιση τους εντάσσεται στη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016.

β) Η σύμβαση με τις αντισυμβαλλόμενες δικαιούχους επιχειρήσεις της παραπάνω παραγράφου, βρίσκεται σε ισχύ και έχει αναρτηθεί στην ειδική πλατφόρμα του διαδικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

γ) μετατραπεί η σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

δ) δεν παρείχαν εξαρτημένη εργασία στον ίδιο εργοδότη το δωδεκάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Εξαιρέσεις

Στο πρόγραμμα δεν εντάσσονται για επιχορήγηση επιχειρήσεις:

α) για εργαζόμενους που θα απασχοληθούν αποκλειστικά, από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωϊνή (λήξη ωραρίου). 

β) για άτομα που:

αα) είναι εταίροι σε Ο.Ε., Ε.Ε, Ε.Π.Ε και στις Ι.Κ.Ε 

ββ) είναι μέλη των Δ.Σ. στις Α.Ε., πλην των μελών εταίρων των Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.)

γγ) είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι ή οι διαχειριστές των επιχειρήσεων

δδ) είναι μέλη σε συνεταιρισμούς (πλην των μελών των ΚοινΣεπ)

εε) τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του ν. 2643/1998.

στστ) θα απασχοληθούν στο πλαίσιο ένταξης της επιχείρησης σε οποιοδήποτε άλλο καθεστώς ενίσχυσης για την κάλυψη σχετικών συμβατικών της υποχρεώσεων, π.χ. επενδυτικό σχέδιο, το οποίο επίσης επιχορηγεί το μισθολογικό ή/και το μη μισθολογικό κόστος για τα άτομα αυτά, 

ζζ) θα απασχοληθούν από τους δικαιούχους εργοδότες, προκειμένου να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλον εργοδότη (δευτερογενής ή έμμεσος εργοδότης). 

ηη) θα απασχοληθούν με έμμισθη εντολή.

 
350 ευρώ η μηνιαία επιδότηση
  

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές για διάστημα δώδεκα (12) μηνών καθώς και των αναλογούντων εργοδοτικών εισφορών των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, σύμφωνα με το χρονικό διάστημα απασχόλησης και με ανώτατο όριο τα 350 ευρώ για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης.

Το ανώτατο όριο ποσού επιχορήγησης για το Δώρο Χριστουγέννων ορίζεται σε 350 ευρώ και για το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας σε 175 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι, εφόσον ο ωφελούμενος απασχολείται ταυτόχρονα σε δύο εργοδότες με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, δυνητικά δικαιούχοι του προγράμματος είναι και οι δύο εργοδότες που θα τον προσλάβουν με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης με ανώτατο ποσό επιχορήγησης τα 175 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

Σε περίπτωση κατά την οποία ο ωφελούμενος απασχολείται σε δύο εργοδότες με πλήρη απασχόληση στον πρώτο και μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση στον δεύτερο, δυνητικά δικαιούχος του προγράμματος είναι μόνο ο εργοδότης που θα τον προσλάβει με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Οι ωφελούμενοι μπορούν να διατηρήσουν την ιδιότητα του αυτοαπασχολούμενου καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments