....

ΤΕΛΟΣ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ;

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || sirmatsis@gmail.com

Οριακές οι σχέσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τη Φώφη Γεννηματά.  Διχάζεται από το πουθενά η Δημοκρατική Συμπαράταξη λόγω αδειών και ΓΑΠ


H επιλογή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ψηφίσει «Ναι» στις τροπολογίες Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες έφερε έκρηξη και διχόνοια στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ευ. Βενιζέλος, την επόμενη μέρα από τη συνεδρίαση της Βουλής, πήρε αποστάσεις από την επιλογή της Φώφης Γεννηματά, ενώ έθεσε κόκκινη γραμμή για την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στο κόμμα. Στον ίδιο σκληρό τόνο απάντησαν και από την Χαριλάου Τρικούπη, δείχνοντας τον δρόμο της εξόδου στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ηθικό και ιστορικό ζήτημα με Παπανδρέου

Ο Ευ. Βενιζέλος ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την επιστροφή των στελεχών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών στο ΠΑΣΟΚ. Θεωρεί ότι ο ίδιος υπονομεύθηκε από τα Παπανδρεϊκά στελέχη και ειδικά με τον Γιώργο Παπανδρέου δεν μπορεί να συνυπάρξει στο ίδιο κόμμα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει από το κόμμα, αν προχωρήσουν οι επαφές με τον Γιώργο Παπανδρέου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος, δεν βρίσκεται στην πολιτική υπολογίζοντας τα πράγματα ψυχρά ή πολιτικά συγκυριακά. «Υπάρχουν ζητήματα αξιοπρέπειας, ήθους, ιστορίας και αξιακής συνείδησης, τα οποία για μένα είναι πρωταρχικής σημασίας», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα με τον κ. Παπανδρέου και τις απόψεις των συνεργατών του δεν είναι αμιγώς πολιτικό αλλά ηθικό και ιστορικό. «Υπάρχουν κάποιοι από τον χώρο του κ. Παπανδρέου που δείχνουν κάποιους, ότι δήθεν έριξαν την κυβέρνηση Παπανδρέου. Δεν βλέπουν ποιοι από αυτούς που τον ακολούθησαν το 2007 τον εγκατέλειψαν και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενοι να ψηφίσουν το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, ψήφισαν το τρίτο και τώρα ετοιμάζονται να ψηφίσουν το τέταρτο, αν τους το επιτρέψει ο ελληνικός λαός», σχολίασε χαρακτηριστικά.

 

Απάντηση που… δείχνει την έξοδο

«Δεν μπορεί να θέτει όρους ο Ευ. Βενιζέλος. Η ανοχή της κ. Γεννηματά σε πολλά πράγματα έχει υπερβεί τα όρια», διαμηνύουν μέσω της ThessNews άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης της. Νωρίτερα η διαρροή που έβγαινε από τη Χαριλάου Τρικούπη έλεγε ότι το κόμμα προχωρά με συλλογικές διαδικασίες και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες των επιλογών του. 

«Το συντονιστικό της κοινοβουλευτικής ομάδας συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη και αποφάσισε ομόφωνα για τη στάση του κόμματος στη Βουλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Παύλος Χρηστίδης.

Η τοποθέτηση των ανθρώπων της προέδρου εκλήφθηκε από πολλούς στο στρατόπεδο της Φώφης Γεννηματά ως κίνηση  που δείχνει την έξοδο στον προκάτοχό της. Παρόλα αυτά, η κ. Γεννηματά δεν πρόκειται να προχωρήσει, σε αυτήν τη φάση, σε  διαγραφή Βενιζέλου.

Και στην Βασιλέως Ηρακλείου πάντως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ πνέουν μένεα κατά του Ευ. Βενιζέλου. Όλο το τελευταίο διάστημα, άλλωστε, του απέδιδαν προσωπική ατζέντα και διαδρομή, κατηγορώντας τον για τις συγκεντρώσεις που οργανώνει με αφορμή τις παρουσιάσεις του βιβλίου του, με – όπως λένε – «ετεροδημότες μιας μέρας», δηλαδή στελέχη και φίλους του που ταξιδεύουν από τη Θεσσαλονίκη σε οποιαδήποτε πόλη μιλά ο κ. Βενιζέλος και επιστρέφουν την ίδια μέρα.

 

Συμμαχία με το ΚΙΝΗΜΑ

Στο προηγούμενο φύλλο της ThessNews είχαμε γράψει για την προσπάθεια που ξεκίνησε για εκλογική συμπόρευση ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – ΚΙΝΗΜΑ. Η πληροφορία δείχνει να ευσταθεί, καθώς και οι δύο πλευρές εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξες για το εγχείρημα.

Είναι η πρώτη φορά, μας λένε, που οι δύο πλευρές είναι τόσο κοντά και ήδη καταγράφονται «επιστροφές» στελεχών από το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου στα «πατρικά χώματα» της Χαριλάου Τρικούπη.

Μάλιστα, η Φώφη Γεννηματά βρήκε στο πρόσωπο των Παπανδρεϊκών τους ισχυρότερους υποστηρικτές της στις κόντρες στα social media που ακολούθησαν τη συνέντευξη Βενιζέλου.

«Η Ιστορία έχει καταγράψει - και σιγά σιγά αποκαλύπτονται- όλες τις παραμέτρους μίας μαύρης σελίδας για την πολιτική ζωή και τον δημόσιο βίο της χώρας: Το πώς μία κυβέρνηση του 45% και ένας εκλεγμένος πρωθυπουργός οδηγήθηκαν σε ανατροπή.

Και η Ιστορία δεν ξαναγράφεται κατά τις θελήσεις, τις επιδιώξεις ή τις ύστερες βολικές θεωρήσεις του καθενός», σχολίασε από τη μεριά του το ΚΙΝΗΜΑ για τις σημερινές δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #26 (05-06/11/2016)

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments