....

ΤΑΧΥΤΕΡΟ INTERNET ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ DNS SERVER (+ VIDEO)

Μία αργή σύνδεση στο Internet μπορεί να φέρει την υπομονή μας στα όριά της, ειδικά όταν καθυστερούν να φορτώσουν οι σελίδες. Όμως, δεν μπορούμε όλοι να αναβαθμίσουμε τη σύνδεσή μας. Στον οδηγό θα δούμε μια δωρεάν μέθοδο για να έχουμε ταχύτερο Internet, με την αλλαγή των DNS server.

 

Αν προτιμάτε να δείτε γραπτά τις πληροφορίες για το πώς να έχετε ταχύτερο ίντερνετ με την αλλαγή των DNS, διαβάστε τη συνέχεια του οδηγού.

Ο οδηγός αυτός αφορά το ταχύτερο internet όσον αφορά την πλοήγηση σε σελίδες.

 

Τι είναι οι DNS Server και ποια η σημασία τους

Το πρωτόκολλο "Domain Name System" (DNS Protocol) και οι αντίστοιχοι DNS Server είναι ένα από τα σημαντικότερα μέρη της λειτουργίας του Internet. Πρόκειται για τους servers οι οποίοι μεταφράζουν τις διευθύνσεις IP, όπως η http://173.194.77.104 και η http://176.32.98.166, σε διευθύνσεις με πραγματικές λέξεις, στο παράδειγμα google.com και amazon.com αντίστοιχα.

ταχύτερο internet dns server 01

Αν δεν υπήρχαν DNS server, πρακτικά δεν θα υπήρχαν τα domain θα ήμασταν αναγκασμένοι να πληκτρολογούμε τις διευθύνσεις IP για να πλοηγηθούμε σε μια οποιαδήποτε σελίδα.

Πώς οι DNS server συμβάλλουν στο ταχύτερο Internet

Κάθε φορά που ζητάμε να επισκεπτούμε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, ο υπολογιστής μας επικοινωνεί με έναν DNS Server (DNS lookup).

ταχύτερο internet dns server 02

Οι περισσότερες ιστοσελίδες, όμως, περιέχουν πληροφορίες από πολλές διαφορετικές σελίδες, που αφορούν διάφορα εργαλεία για τη λειτουργία της σελίδας. Σαν αποτέλεσμα, χρειάζονται πολλαπλά DNS Lookups πριν καν αρχίσουν να φορτώνουν. Ο υπολογιστής μας, λοιπόν, εκτελεί εκατοντάδες DNS Lookups την ημέρα.

ταχύτερο internet dns server 03

Αν όμως οι DNS server που χρησιμοποιούμε είναι απομακρυσμένοι, υπερφορτωμένοι ή απλά δεν είναι ενημερωμένοι, αυξάνεται η καθυστέρηση (latency) στην επικοινωνία. Όπως είναι λογικό, αυτό επιβραδύνει τη σύνδεσή μας όσον αφορά την πλοήγηση στις σελίδες.

ταχύτερο internet dns server 04

Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να έχουμε σημαντικά ταχύτερο Internet όσον αφορά την πλοήγηση απλά και μόνο επιλέγοντας καλύτερους DNS.

Επιλέγοντας τους ιδανικούς DNS Χειροκίνητα

Για να έχουμε ταχύτερο Internet με την αλλαγή των DNS, θα πρέπει πρώτα να δούμε αν οι υπάρχοντες DNS που χρησιμοποιούμε χρήζουν βελτίωσης ή όχι. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το δωρεάν εργαλείο DNS Benchmark.

Ταχύτερο Internet Δωρεάν με αλλαγή των DNS Server 01

Πρόκειται για μία φορητή (portable) εφαρμογή, η οποία δεν χρειάζεται εγκατάσταση. Αρκεί να την κατεβάσουμε και να την τρέξουμε. Παρ' ότι είναι αρκετά παλιά εφαρμογή - τελευταία φορά ενημερώθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 - λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα στα Windows 10.

Αφού ανοίξει η εφαρμογή, πηγαίνουμε στην καρτέλα Nameservers και πατάμε το κουμπί Run Benchmark.

Ταχύτερο Internet Δωρεάν με αλλαγή των DNS Server 02

Για να έχουμε τα πιο ακριβή αποτελέσματα, καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε το Internet κατά τη διάρκεια της μέτρησης, ειδικά όσον αφορά εντατικές εργασίες, όπως το να βλέπουμε βίντεο στο YouTube ή να κατεβάζουμε κάποιο torrent. Αυτό ισχύει και για όποιες άλλες συσκευές συνδέονται στο router μας.

Το πρόγραμμα θα ελέγξει 72 προεπιλεγμένους DNS Server, και θα τους συγκρίνει με αυτούς που ήδη χρησιμοποιούμε. Η διαδικασία αυτή θα πάρει γύρω στα 3-5 λεπτά.

Ταχύτερο Internet Δωρεάν με αλλαγή των DNS Server 03

Το πρόβλημα όμως είναι πως οι περισσότεροι από αυτούς τους server βρίσκονται στις ΗΠΑ, και άρα δεν μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι. Αφού λοιπόν ολοκληρωθεί αυτός ο πρώτος έλεγχος, το πρόγραμμα θα μας ρωτήσει αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια "custom" λίστα που θα περιλαμβάνει 4.849 διεθνείς DNS server.

Ταχύτερο Internet Δωρεάν με αλλαγή των DNS Server 04

Κάνουμε κλικ στο "Build Custom List", ώστε να δημιουργηθεί η λίστα με τους κοντινότερους σε εμάς DNS server. Η δημιουργία αυτής της λίστας θα πάρει γύρω στα 30-35 λεπτά, και θα αναδείξει τους 50 ταχύτερους DNS server για τη δική μας σύνδεση. Θα χρειαστεί να γίνει μόνο μία φορά στην τρέχουσα σύνδεση στο Internet.

Ταχύτερο Internet Δωρεάν με αλλαγή των DNS Server 05

Αφού ολοκληρωθεί η δημιουργία της λίστας, τρέχουμε για δεύτερη φορά το benchmark από την καρτέλα Nameservers -> Run Benchmark, ώστε να βρούμε τους καλύτερους DNS μεταξύ αυτών.

Ταχύτερο Internet Δωρεάν με αλλαγή των DNS Server 06

Ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα

Αφού ολοκληρώσουμε και το 2ο Benchmark, βλέπουμε πως όλοι οι γρηγορότεροι DNS είναι πλέον τοπικοί. Καθώς είμαι κάτοικος Γαλλίας, αντίστοιχα οι κοντινότεροι DNS server είναι γαλλικοί.

Ταχύτερο Internet Δωρεάν με αλλαγή των DNS Server 07

Τώρα, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο router διαθέτει ένα στοιχειώδη DNS, ο οποίος συνδέεται με τους DNS του ISP.

ταχύτερο internet dns server 12

Αυτός είναι ο λόγος που στα αποτελέσματα της μέτρησης το κορυφαίο αποτέλεσμα είναι η διεύθυνση του Router, 192.168.1.1. Αγνοώντας λοιπόν αυτό το αποτέλεσμα βλέπουμε πως, στο παράδειγμα, οι DNS που έχει ορίσει αυτόματα ο ISP δεν βρίσκονται καν στην πρώτη δεκάδα.

Για να δείτε ποιοι είναι οι DNS που εσείς χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να μπείτε στο διαχειριστικό του Router σας, συνήθως γράφοντας τη διεύθυνση http://192.168.1.1 ή http://192.168.0.1 στη μπάρα των διευθύνσεων του Browser.

ταχύτερο internet dns server 13

Θα σας ζητηθεί ένα όνομα χρήστη και ένας κωδικός για να συνδεθείτε στο διαχειριστικό του router. Αν δεν τα γνωρίζετε, δείτε το άρθρο:

Ακόμα πάντως κι αν δεν μπορέσουμε να βρούμε ποιοι είναι οι υπάρχοντες DNS, μπορούμε να βάλουμε αυτούς που ανέδειξε το DNS Benchmark, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Αλλάζοντας τους DNS

Για να έχουμε ταχύτερο Internet δεν αρκεί απλά να βρούμε ποιοι είναι οι ταχύτεροι DNS, θα πρέπει να αρχίσουμε να τους χρησιμοποιούμε.

Αλλαγή DNS στα Windows 7 / Windows 8 / Windows 10

Κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του δικτύου και επιλέγουμε "Άνοιγμα Κέντρου δικτύων και κοινής χρήσης".

Ταχύτερο Internet Δωρεάν με αλλαγή των DNS Server 08

Κάνουμε κλικ στην ενεργή σύνδεση (στο παράδειγμα την Ethernet0).

Ταχύτερο Internet Δωρεάν με αλλαγή των DNS Server 09

Στη συνέχεια επιλέγουμε "Ιδιότητες".

Ταχύτερο Internet Δωρεάν με αλλαγή των DNS Server 10

Βρίσκουμε στη λίστα την καταχώρηση "Πρωτόκολλο Internet Έκδοση 4 (TCP/IPv4) ή "Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)", το επιλέγουμε και κάνουμε κλικ στις Ιδιότητες.

Ταχύτερο Internet Δωρεάν με αλλαγή των DNS Server 11

Επιλέγουμε τη "Χρήση των παρακάτω διευθύνσεων διακομιστή DNS", και βάζουμε με τη σειρά τους δύο πρώτους DNS server μετά το router, από τη λίστα του DNS Benchmark.

Ταχύτερο Internet Δωρεάν με αλλαγή των DNS Server 12

Πατάμε ΟΚ στο παράθυρο αυτό, και κλείνουμε τα υπόλοιπα παράθυρα.

Εφόσον κάναμε τη διαδικασία σωστά στο πρόγραμμα θα φαίνεται πλέον με έντονα γράμματα πως έχουμε επιλέξει τους κατάλληλους DNS.

Ταχύτερο Internet Δωρεάν με αλλαγή των DNS Server 13

Πλέον έχουμε τους ιδανικούς DNS ώστε να έχουμε το ταχύτερο Internet για την πλοήγησή μας. Θα πρέπει να επαναλάβουμε την παραπάνω διαδικασία για όλους τους υπολογιστές του σπιτιού.

Αλλαγή DNS στο router

Αν το Router μας επιτρέπει να ορίσουμε DNS, κάνοντας κεντρικά την αλλαγή οποιαδήποτε συσκευή συνδέεται μέσω του Router θα έχει ταχύτερο Internet με τους ιδανικούς dns.

ταχύτερο internet dns server 20

Επειδή κάθε διαφορετικό router έχει διαφορετικό Web Interface, αν δεν μπορείτε να βρείτε την παραπάνω επιλογή, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο οδηγιών του router σας. Αν έχετε το δωρεάν router που σας έδωσε ο πάροχος, είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει καθόλου μια σχετική επιλογή.

Αυτόματη επιλογή των ιδανικών DNS με το Namehelp

Η χειροκίνητη μέθοδος για τον καθορισμό DNS έχει το μειονέκτημα πως μπορεί να εφαρμοστεί για να έχουμε ταχύτερο Internet σε μία μόνο συγκεκριμένη σύνδεση - πχ μόνο στο σπίτι, ή μόνο στο γραφείο.

Αν ο υπολογιστής μας είναι laptop και συνδεθούμε από αλλού στο Internet, είναι πιθανό οι ιδανικοί DNS να είναι εντελώς διαφορετικοί - και δεν έχει νόημα να μπαίνουμε ξανά σε όλη τη διαδικασία των μετρήσεων και των αλλαγών σε κάθε νέο μέρος που συνδεόμαστε.

Σε αυτή την περίπτωση το δωρεάν πρόγραμμα Namehelp μπορεί να μας βοηθήσει με την αυτόματη εύρεση των ιδανικών DNS ανά πάσα στιγμή, ώστε να έχουμε ταχύτερο Internet από όπου κι αν συνδεθούμε.

ταχύτερο internet dns server 21

Εγκατάσταση Namehelp

Το Namehelp έχει έχει δημιουργηθεί από ερευνητές στο πανεπιστήμιο Northwestern και διατίθεται δωρεάν.

Ταχύτερο Internet Δωρεάν με αλλαγή των DNS Server 14

Εκτός από τα Windows, θα βρούμε εκδόσεις για το OS X και έναν αριθμό από διανομές Linux.

Ταχύτερο Internet Δωρεάν με αλλαγή των DNS Server 15

Αφού το κατεβάσουμε και το εγκαταστήσουμε, αρκεί να ακολουθήσουμε τα βήματα της προηγούμενης ενότητας, για να ορίσουμε χειροκίνητα τον Προτιμώμενο διακομιστή DNS ως 127.0.0.1 και αφήνουμε τον εφεδρικό κενό

Ταχύτερο Internet Δωρεάν με αλλαγή των DNS Servers 01

To Namehelp δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Θα ρυθμίζει αυτόματα τον υπολογιστή μας για να έχει τους ιδανικούς DNS και το ταχύτερο Internet από όπου κι αν συνδεόμαστε στο Internet.

Για να δούμε ποια είναι η επίδραση του Namehelp στη σύνδεσή μας, μπορούμε να εγκαταστήσουμε το extension του Chrome ή το αντίστοιχο extension του Firefox. Με ένα κλικ, θα μας ανοίξει τη σελίδα με τις πληροφορίες του Namehelp.

Ταχύτερο Internet Δωρεάν με αλλαγή των DNS Server 16

Μπορούμε προαιρετικά να τρέξουμε benchmark, αλλά γενικά δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι για να έχουμε ταχύτερο Internet, το Namehelp ρυθμίζεται μόνο του.

Namehelp και στο κινητό

Η ομάδα πίσω από το Namehelp δημιούργησε και ειδικό app για Android smartphone και tablet, το οποίο θα βρούμε στο Google Play ως Namehelp.

Ταχύτερο Internet Δωρεάν με αλλαγή των DNS Server 17

Αρκεί να τρέξουμε το Benchmark για να μας δείξει τους ταχύτερους DNS.

Ταχύτερο Internet Δωρεάν με αλλαγή των DNS Server 18

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια έκδοση για iOS. Να σημειωθεί, επίσης, πως η εφαρμογή namehelp δεν έχει σκοπό το ταχύτερο Internet στο κινητό αυτόματα, όπως η εφαρμογή για τον υπολογιστή, χρησιμοποιείται απλά για τη μέτρηση των DNS

Εσείς είχατε ταχύτερο Internet με την αλλαγή των DNS?

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου, με την αλλαγή των DNS θα έχουμε ταχύτερο Internet όσον αφορά την πλοήγηση και τη φόρτωση των σελίδων, δεν θα επηρεάσει το Download αρχείων ή Torrents. Όμως, από τη στιγμή που δεν κοστίζει τίποτα, και έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιούμε κάποιους DNS, γιατί να μην χρησιμοποιούμε τους καλύτερους?

Γράψτε μας στα σχόλια αν στη δική σας σύνδεση είχατε ορατά ταχύτερο Internet με τις παραπάνω μεθόδους.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments