....

ΤΑ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Οι καρδιοπάθειες και οι θάνατοι εξαιτίας τους είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που στοιχίζει τη ζωή σε πάνω από 17 εκ. ανθρώπους  κάθε χρόνο. Τα προγνωστικά για το μέλλον είναι δυσοίωνα καθώς υπολογίζεται πως οι θάνατοι από επιπλοκές, λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων, θα εκτιναχθούν στα 23 εκατομμύρια, σε ετήσια βάση, έως το 2030.

Mια βασική αιτία για αυτήν τη δυσάρεστη εξέλιξη είναι και η αδυναμία έγκαιρου εντοπισμού των προειδοποιητικών συμπτωμάτων που μπορούν να σώσουν, κυριολεκτικά, τη ζωή του ασθενή που πάσχει χωρίς να το γνωρίζει. Οι παράγοντες κινδύνου που πυροδοτούν τα καρδιακά νοσήματα είναι, λίγο ή πολύ, γνωστά δηλ. η υπέρταση, η παχυσαρκία, η αυξημένη χοληστερόλη, το κάπνισμα κ.α

Παρακάτω μπορείτε να ενημερωθείτε για τα βασικά σημάδια που θα πρέπει να σας παρακινήσουν να κλείσετε άμεσα ένα ραντεβού με τον καρδιολόγο σας:

Πόνος στο στήθος: Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα που μπορεί να σημάνει συναγερμό για την καρδιά σας. Ένα επικείμενο έμφραγμα όμως δεν εκδηλώνεται πάντοτε με τον πόνο στο στήθος και καλό είναι να γνωρίζετε πως το σύμπτωμα αυτό μπορεί να είναι χαρακτηριστικό και για πρόβλημα στους πνεύμονες ή στο γαστρεντερικό σύστημα.

Επίμονος βήχας και δύσπνοια: Ίσως δεν  το γνωρίζετε αλλά πρόκειται για  πρώιμα σημάδια της καρδιακής ανεπάρκειας ενώ μπορεί να είναι  και αποτέλεσμα της συσσώρευσης υγρού στους πνεύμονες.

Ζαλάδα και ναυτία: Οι συχνές ζαλάδες και η απώλεια των αισθήσεων υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, όπως και οι τακτικές αρρυθμίες. Η ναυτία και η τάση προς έμετο είναι δύο συνήθη συμπτώματα πριν από το έμφραγμα.

Ξαφνική εφίδρωση: Η ξαφνική και αδικαιολόγητη εφίδρωση αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για το έμφραγμα, συνδυαστικά και με άλλα συμπτώματα.

Ανεξήγητο οίδημα: Η καρδιακή ανεπάρκεια έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρού στο σώμα και έτσι μπορεί να δείτε αδικαιολόγητα πρηξίματα στα πόδια ή στην κοιλιά.

Συνεχής και έντονη κόπωση: Η αδικαιολόγητη κόπωση είναι  σημάδι του εμφράγματος, το οποίο συνήθως εκδηλώνεται μετά από μερικές ημέρας. Η χρόνια κόπωση μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα της καρδιακής ανεπάρκειας.

Γενικευμένος πόνος: Ο πόνος στο στήθος μπορεί να ακτινοβολεί σε άλλα σημεία του σώματος, όπως οι ώμοι, τα χέρια, οι αγκώνες, ο αυχένας, το σαγόνι και η κοιλιά.

Ταχυπαλμία/ακανόνιστος καρδιακός παλμός: Η περιστασιακή ταχυπαλμία δεν είναι ανησυχητική αλλά, αν αυτή συνεχίζεται για καιρό, και συνοδεύεται από αδυναμία, ζάλη ή δύσπνοια μπορεί να υποδεικνύει ένα επικείμενο έμφραγμα ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα παραπάνω σημάδια είναι συχνά σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα δεν σημαίνει όμως πως σίγουρα προμηνύουν ένα έμφραγμα. Καλό είναι να ελέγχετε την υγεία της καρδιάς σας τακτικά, ειδικά αν είστε σε «επικίνδυνη» ηλικία, αν αθλείστε έντονα, αν καπνίζετε ή αν υπάρχει ιστορικό καρδιοπάθειας στην οικογένειά σας.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments