....

ΤΑ ΨΥΧΑΝΘΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΨΥΧΑΝΘΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ

ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Τα ψυχανθή μπορούν να αντέξουν την κλιματική αλλαγή και για το λόγο αυτό οι επιστήμονες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή τους την ικανότητα δημιουργώντας ποικιλίες οι οποίες μάλιστα είναι ήδη διαθέσιμες. Για παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε τις ποικιλίες κτηνοτροφικού ρεβιθιού (Άνδρος, Σέριφος και Αμοργός), φασολιών (Πρέσπα) και φακής (Ελπίδα και Αθηνά). Τα παραπάνω αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΥπΑΑΤ παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, σήμερα, Τετάρτη 9 Απριλίου, στο Κέντρο της Γης, το Κέντρο περιβαλλοντικής και κοινωνικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης της Οργάνωσης Γη, στο Ίλιον με θέμα: «Ο ρόλος των ψυχανθών στη Βιώσιμη Γεωργία και οι επερχόμενες κλιματικές αλλαγές».

Στη διάρκεια της Ημερίδας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με αφορμή την ανακήρυξη, από το ΥπΑΑΤ, του 2014 ως «Έτος Ψυχανθών», αναπτύχθηκαν οι άξονες της πολιτικής που για πρώτη φορά εφαρμόζει το Υπουργείο, προκειμένου να υποστηρίξει την καλλιέργεια των ψυχανθών με τη μεγάλη τους σημασία στη διατροφή του ανθρώπου, στην παραγωγή ζωοτροφών και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δρ. Δημήτριος Βλαχοστέργιος, ερευνητής στον ΕΛΓΟ – Δήμητρα (Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας), στην ομιλία του με θέμα: «Νέες ποικιλίες ψυχανθών και η σποροπαραγωγή τους, ανάγκη για τη βιώσιμη γεωργία και την κλιματική αλλαγή», η οικογένεια των ψυχανθών αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο σε σχέση με την κλιματική αλλαγή αφού επιδεικνύουν εξαιρετικές αντοχές.

Στην συνέχεια ο ερευνητής παρουσίασε κάποια ενδεικτικά παραδείγματα από τη συνεισφορά της ελληνικής γεωργικής έρευνας – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – στη δημιουργία ποικιλιών κατάλληλων για την βιώσιμη γεωργία και για την κλιματική αλλαγή.

Ξηρασία

Ξεκινώντας από τη δημιουργία ποικιλιών ψυχανθών με ανθεκτικότητα στην ξηρασία ο κ. Δημήτριος Βλαχοστέργιος τόνισε ότι το πρώτο πράγμα που έκαναν οι επιστήμονες ήταν να αλλάξουν την εποχή σποράς «να φύγουμε δηλαδή από τον Φεβρουάριο - Μάρτιο που σπέρνουμε παραδοσιακά και να μεταφέρουμε τη σπορά στο Φθινόπωρο. Όμως οι ποικιλίες μας δεν άντεχαν τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Έτσι λοιπόν ο στόχος “μεταφέρθηκε” και έγινε να δημιουργήσουμε ανθεκτικές ποικιλίες στις χαμηλές θερμοκρασίες. Από τα προγράμματα του Ινστιτούτου δημιουργήθηκαν 3 ποικιλίες κτηνοτροφικού ρεβιθιού: Άνδρος, Σέριφος και Αμοργός οι οποίες έχουν ανθεκτικότητα έως τους – 12 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα στην πράξη να δίνουν μια αύξηση παραγωγής της τάξεως από 25 μέχρι και 40%».

Επίσης, ο κ. Βλαχοστέργιος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ποικιλίας φακής Ελπίδα που είναι πολύ πρώιμη ποικιλία. Η ποικιλία Ελπίδα, ανθίζει από τέλη Μαρτίου και μέχρι Αρχές Απριλίου ολοκληρώνει την καρπόδεσή της πριν τη μεγάλη ξηρασία.

Αύξηση θερμοκρασίας

Άλλο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί προβλήματα και πρόκειται να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα στο μέλλον είναι η αύξηση της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τον κ. Βλαχοστέγιο: «έχουμε δημιουργήσει την ποικιλία φασολιού Πρέσπα η οποία είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου και του Γεωπονικού ΤΕΙ στη Φλώρινα. Εγγράφηκε το 2012 στον Εθνικό Κατάλογο και ήδη έχει μπει στην διαδικασία της σποροπαραγωγής».

Ασθένειες

Για το θέμα της αντιμετώπισης των ασθενειών, ο ερευνητής του ΕΛΓΟ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ποικιλίας κτηνοτροφικού ρεβιθιού Αμοργός. «Είναι περιττό να πω πόσο σπουδαίο είναι να αντιμετωπιστούν οι ασθένειες. Με την ποικιλία Αμοργός έχουμε οριζόντια ανθεκτικότητα στην κυριότερη ασθένεια της καλλιέργειας του ρεβιθιού που είναι η ασκοχύτωση. Αυτό στην πράξη σημαίνει σταθερότητα της παραγωγής αλλά και μείωση του κόστους παραγωγής», αφού μειώνονται οι ψεκασμοί της καλλιέργειας».

Αντιμετώπιση ζιζανίων

Όσον αφορά το πολύ σημαντικό ζήτημα της αντιμετώπισης των ζιζανίων ο κ. Βλαχοστέργιος σημείωσε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα του ΥπΑΑΤ: «Καθώς έχουν αποσυρθεί όλα τα ζιζανιοκτόνα, αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να ψάξουμε να βρούμε αν υπάρχουν ποικιλίες που έχουν υψηλή ανταγωνιστική ικανότητα απέναντι στα ζιζάνια και να την προτείνουμε όχι μόνο για την βιολογική αλλά και για την συμβατική καλλιέργεια. Εδώ έχουμε την ποικιλία Λεωνίδας (το 2013 έγινε εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο) η οποία έχει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και κάνει γρήγορα την εδαφοκάλυψη του χώρου ώστε να μην μπορούν να αναπτυχθούν τα ζιζάνια. Περιμένουμε να περάσουν τα δύο χρόνια και ελπίζουμε ότι θα πάει καλά και θα μπορέσει να κυκλοφορήσει στην ελληνική σποροπαραγωγή.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

http://www.agrotypos.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments