....

ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧOMENH ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑΘΜΗΣ THΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ (PHOTOS)

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων που επηρεάζονται από τη διαχείριση των νερών και της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας

πραγματοποιήθηκε σήμερα (6/4) στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στην Έδεσσα. Η συνάντηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη σε συνέχεια αντίστοιχης σύσκεψης στο Αμύνταιο και στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Στέφανο Μπίρο. Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Βουλευτής Πέλλας κ. Γιάννης Σηφάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας – Περιβάλλοντος και Μεταφορών Δυτικής Μακεδονίας κα. Ελισάβετ Παναγιωτίδου, οι κ.κ. Δήμαρχοι Έδεσσας και Αμυνταίου Δημήτριος Γιάννου και Κώστας Θεοδωρίδης, η Δήμαρχος Σκύδρας κα. Κατερίνα Ιγνατιάδου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης και Μαρία Ζωγράφου, η κα. Χαρίκλεια Μιχαλοπούλου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας και Παρακολούθησης Νερών κ. Στέλιος Μιχαηλίδης, εκπρόσωποι της ΔΕΗ και, συγκεκριμένα, ο κ. Ιωάννης Αργυράκης, Διευθυντής ΔΥΗΠ, ο κ. Αλέξανδρος Καραγιαννίδης, Διευθυντής ΥΗΣ Αλιάκμονα, ο κ. Ιωάννης Κρουσταλλακίδης, Διευθυντής ΥΗΣ Άγρα, ο κ. Ιωσήφ Παπαδόπουλος από τη Διεύθυνση Υδάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι κ.κ. Αντιδήμαρχοι Έδεσσας Χρήστος Βερυκούκης και Χρήστος Πέτκος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αντώνης Ρυσάφης, ο πρώην Διευθυντής ΥΗΣ Άγρα κ. Σωτήρης Δραγούμης, ο κ. Κυριάκος Χατζηγεωργούδης, Πρόεδρος Τ.Κ. Άρνισσας, ο Υποδιοικητής Αστυνομικών Υπηρεσιών Έδεσσας Σεραφείμ Παπαδόπουλος, ο Ταγματάρχης Μπογοϊτσης, ως εκπρόσωπος της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας, ο κ. Β. Παυλίδης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Έδεσσας,  η Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Βεγόρας κα. Κρητικού Ειρήνη, η Πρόεδρος του Συνεταιρισμού οπωροκηπευτικών Αμυνταίου κα. Διαμάντω Κρητικού, ο κ. Δημήτρης Μεταξάς από τον Δήμο Έδεσσας, στελέχη των Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας και συνεργάτες του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη.   

Η σύσκεψη ξεκίνησε με εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη ο οποίος έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης και παρουσίασε συνοπτικά την υφιστάμενη κατάσταση. Ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για την ανταπόκρισή τους στη σύσκεψη η οποία, όπως τόνισε, αντανακλά το ειλικρινές ενδιαφέρον τους για την διαχείριση των νερών της υδρολογικής λεκάνης της Βεγορίτιδας με κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και οικολογικούς όρους. Ανέφερε επίσης ότι η στάθμη της λίμνης προσεγγίζει τα 516 μέτρα ενώ η νομοθετική πρόβλεψη για τη στάθμη της Βεγορίτιδας είναι το όριο των 515,5 μέτρων. Η σήραγγα της ΔΕΗ που λειτουργούσε μέχρι το 1970, μετέφερε νερό από την λίμνη Βεγορίτιδα στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Άγρα έχοντας υπόγεια είσοδο με θύρες που είναι στα 515,5 μέτρα. Επομένως, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να τεθεί και πάλι σε λειτουργία η σήραγγα, σε ένα καθεστώς όμως προσεκτικής διαχείρισης που θα εξασφαλίζει νερό άρδευσης για τους αγρότες, δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δυνατότητες αλιείας, τουρισμού και αναψυχής, αλλά χωρίς να δημιουργούνται κίνδυνοι για το οικοσύστημα και για τις κατάντη περιοχές των Δήμων Έδεσσας και Σκύδρας που μπορεί να πληγούν από πλημμύρες σε περίπτωση υπέρβασης της ικανότητας παροχέτευσης του ημιφυσικού υγροτόπου Άγρα-Βρυττών-Νησίου, του ποταμού Εδεσσαίου και τηςΤάφρου-66.  

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Μπίρος τόνισε ότι η λίμνη Βεγορίτιδα αποτελεί «ευλογία» για την περιοχή, είναι πολύ θετικό που ανεβαίνει η στάθμη της και, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμυνταίου, βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες και σχέδια για έργα που θα αξιοποιήσουν πλήρως αυτόν τον σημαντικό υδάτινο πλούτο. Βεβαίως, υπάρχει υποχρέωση της πολιτείας και των τοπικών αρχών για προστασία των αγροτικών εκτάσεων που, με νόμιμες διαδικασίες, δόθηκαν σε αγρότες της περιοχής και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η επιβίωση και ευημερία τους.   

Η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών κα. Ελισσάβετ Παναγιωτίδου ζήτησε τη διαμόρφωση εφικτών και βιώσιμων λύσεων μέσα από την επικοινωνία, συνεργασία και συναίνεση όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και της τοπικής κοινωνίας.

Παρόν στη συνάντηση ήταν και ο Βουλευτής Πέλλας κ. Γιάννης Σηφάκης ο οποίος τόνισε ότι τα φυσικά συστήματα δεν αναγνωρίζουν τα όρια και σύνορα που θέτουν οι άνθρωποι, ενώ η συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης μπορεί να είναι σε ισορροπία όταν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις της Αειφόρου Ανάπτυξης. Δηλαδή να εξασφαλίζεται ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων, καλύπτοντας τις ανάγκες για ευημερία της παρούσας και των μελλοντικών γενεών. Τα φυσικά συστήματα έχουν την τάση να επανέρχονται, όπως συμβαίνει με τη λίμνη Βεγορίτιδα η στάθμη της οποίας ήταν πολύ υψηλότερα πριν από τις υδραυλικές παρεμβάσεις για τη χρήση των νερών και σήμερα δημιουργείται μία νέα δυναμική η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί από την τοπική κοινωνία.

Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου τόνισε ότι η ικανότητα συγκράτησης νερού του υγροτόπου Άγρα-Βρυττών-Νησίου είναι περιορισμένη, ενώ η Δήμαρχος Σκύδρας κα. Αικατερίνη Ιγνατιάδου επισήμανε ότι η περιοχή της Σκύδρας έχει πληγεί στο παρελθόν και οι όποιες ενέργειες και παρεμβάσεις γίνουν θα πρέπει να στηριχθούν σε προσεκτικό σχεδιασμό και μελέτη των πραγματικών δεδομένων.

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Κώστας Θεοδωρίδης ανέφερε ότι το όριο των 515,5 μέτρων της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας εξασφαλίζει την κοινωνική και οικολογική ισορροπία και, εφόσον η στάθμη ανέβει πάνω από το όριο αυτό, μπορεί να τεθεί σε λειτουργία η σήραγγα της ΔΕΗ. Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό να παραληφθεί από το Δήμο Έδεσσας η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και να ανοίξει ο δρόμος για τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης που μπορεί να αναλάβει και τη διαχείριση των νερών της λίμνης, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις ανταγωνιστικές χρήσεις, προοπτικές και κινδύνους.

Ο γεωλόγος Ιωσήφ Παπαδόπουλος, παρουσίασε διαχρονικά την εξέλιξη της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας και εναλλακτικά σενάρια κατάκλισης περιοχών και εκτάσεων. Τόνισε ότι υπάρχει σήμερα η εμπειρία και τα εργαλεία της τεχνολογίας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την εξεύρεση βέλτιστων λύσεων. Ακόμη, ανέφερε ότι υπάρχουν λάθη στα υφιστάμενα σχέδια υδρολογικής διαχείρισης τα οποία χρειάζεται να διορθωθούν με πραγματικά στοιχεία καθώς δημιουργούνται εμπόδια στην ορθολογική χρήση των νερών. «Αν διαχειριστούμε σωστά την επιπλέον ποσότητα του νερού που φαίνεται να προστίθεται στο σύστημα, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την άρδευση περισσότερων από 250.000 στρεμμάτων αγροτικών εκτάσεων στους Δήμους Αμυνταίου, Έδεσσας και Σκύδρας. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας αφού δεν θα αντλείται νερό με γεωτρήσεις και έτσι θα προστατευθεί και ο υπόγειος υδροφορέας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υδροηλεκτρικής Παραγωγής της ΔΕΗ κ. Αργυράκης Ιωάννης ανέφερε ότι τις προηγούμενες ημέρες έγινε αυτοψία και καθαρισμός των επιφανειακών τμημάτων της σήραγγας η οποία λειτουργεί με φυσική ροή και η ΔΕΗ μπορεί να εξασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία της σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Βεγορίτιδας κ. Νίκος Μούλας τόνισε ότι η Βεγορίτιδα προστατεύεται από την Εθνική, Κοινοτική και Διεθνή περιβαλλοντική νομοθεσία και στο παρελθόν έχει επιβληθεί υψηλό πρόστιμο στη χώρα μας για τη ρύπανση της λίμνης. «Δεν είμαστε αντίθετοι στη διαχείριση και αξιοποίηση των νερών, αλλά χρειάζεται να γίνει με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας», τόνισε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συνόψισε τα αποτελέσματα της σύσκεψης στα επόμενα σημεία:

  • Οι τοπικές αρχές και συνεργαζόμενοι φορείς θα προωθήσουν την παραλαβή της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και θα αναλάβουν όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης.
  • Μέχρι τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης, η λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση των νερών και της στάθμης μπορεί να αποφασίζεται μέσω των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας στα οποία συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.
  • Η προστασία των Δήμων από πλημμυρικά φαινόμενα αποτελεί απαράβατο όρο για οποιαδήποτε διαχειριστική ενέργεια.
  • Οι υπηρεσίες χρειάζεται να συνεργαστούν για την επικαιροποίηση και διόρθωση των διαχειριστικών σχεδίων που αφορούν την υδρολογική λεκάνη του συμπλέγματος των λιμνών Βεγορίτιδα, Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη, Πετρών.

Με την ευκαιρία, οι δύο παρόντες Αντιπεριφερειάρχες αποφάσισαν την οργάνωση μίας ακόμη συνάντησης για τη διαχείριση του Βόρα και τη συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments