....

ΣΥΝΤΟΜΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ

 

Αποφασισμένοι οι τραπεζίτες να ανοίξουν τη στρόφιγγα σε δυναμικούς επιχειρηματικούς κλάδους. «Τελειώνει η πιστωτική συστολή», τονίζει ο Γ. Στουρνάρας.

Ετοιμότητα και αποφασιστικότητα να ανοίξουν και πάλι τη στρόφιγγα των χορηγήσεων, αρχής γενομένης από τους πιο δυναμικούς επιχειρηματικούς κλάδους, δείχνουν οι τραπεζίτες, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζει στη νέα του έκθεση για την οικονομία ότι περίοδος της πιστωτικής συστολής τελειώνει.

«Η πιστωτική συστολή φαίνεται να φθάνει στο τέλος της όσον αφορά στην τραπεζική χρηματοδότηση των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, ενώ και ο ετήσιος ρυθμός μείωσης της χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά κοντεύει να μηδενιστεί», τονίζει ο κ. Στουρνάρας, καθώς για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια το πρόσημο της πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις έχει γίνει θετικό.

Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης είναι άπιαστος στόχος, όπως συμφωνούν όλοι οι αναλυτές, εάν δεν επιστρέψει το τραπεζικό σύστημα σε υγιείς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που θα ηγηθούν της αναπτυξιακής προσπάθειας.

Τα «σήματα» από τους τραπεζίτες είναι, εξάλλου, αρκετά ενθαρρυντικά. Κατά την ομιλία του στη συνέλευση των μετόχων της Εθνικής, ο διευθύνων σύμβουλος, Λ. Φραγκιαδάκης, υπογράμμισε ότι η έμφαση πλέον δίνεται στην Ελλάδα και στις αμιγώς τραπεζικές εργασίες. Στόχος είναι να χρησιμοποιήσει η Εθνική τη ρευστότητα που αντλεί από τις πωλήσεις θυγατρικών, και δευτερευόντως από την ανάκτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, για τη χρηματοδότηση της εγχώριας οικονομίας και ειδικότερα για το μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου, ώστε να δοθεί έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Οι νέες χορηγήσεις δεν θα ωφελήσουν μόνο την οικονομία, αλλά θα δημιουργήσουν πηγές άντλησης εσόδων για την Εθνική, ώστε, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους και τον συνεχιζόμενο σχολαστικό χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, να ενισχυθεί η κερδοφορία.
Η Εθνική ήδη εμφανίζει αυξημένες νέες χορηγήσεις δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες χορηγήσεις είναι αυξημένες περισσότερο από 1 δις. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Επίσης, η διοίκηση της Alpha Bank έχει θέσει στόχο να χορηγήσει προς τις επιχειρήσεις δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2019, δίνοντας προτεραιότητα στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και του τουρισμού. «Επιλέγουμε υγιείς, δυναμικούς, εξωστρεφείς κλάδους και επιχειρήσεις, όπου μπορούμε να δώσουμε νέα δάνεια από εδώ και πέρα», υπογράμμισε σήμερα, μιλώντας στη συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος, Δ. Ματζούνης.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments