....

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ "ΠΑΡΤΙ" ΤΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ.

 

 

 

Ως διαρκές σκάνδαλο, παρά τις προσπάθειες να αντιμετωπισθεί από το 2012 και μετά, αναδεικνύεται η συνταγογράφηση φαρμάκων, καθώς η διεθνώς καθιερωμένη μέθοδος της συνταγογράφησης δραστικής ουσίας έχει υποστεί «αφανείς» τροποποιήσεις… επί το ελληνικότερο, με αποτέλεσμα να εξάγεται με βεβαιότητα το συμπέρασμα ότι η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση εξακολουθεί να βασιλεύει, διογκώνοντας τη φαρμακευτική δαπάνη, προς όφελος εταιρειών και επίορκων γιατρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί ασκούν στην κυβέρνηση έντονη πίεση –η οποία θα ενταθεί στη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης- να λάβει μέτρα και να επιβάλει τις αυστηρές προβλεπόμενες αυστηρές κυρώσεις κατά γιατρών, καθώς η εφαρμογή της συνταγογράφησης δραστικής ουσίας έχει δημιουργήσει παράδοξα που… βγάζουν μάτια:

  • Οι γιατροί έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν την εμπορική ονομασία φαρμάκων κατ’ ανώτατο όριο 15% επί της συνολικής τους συνταγογράφησης.
  •  Όμως, περιέργως, σε ελάχιστες περιπτώσεις κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας που δίνει ο νόμος. Τα στατιστικά στοιχεία –που διαβάζουν με έκπληξη τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών- δείχνουν ότι πλησιάζει στο 100% η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία!
  • Θεωρητικά, αυτό θα έπρεπε να οδηγεί σε συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, δια της υποκατάστασης ακριβότερων φαρμάκων της ίδιας δραστικής ουσίας με φθηνότερα. Όμως, τα μαθηματικά μοντέλα των τροϊκανών δεν επαληθεύονται και το μόνο που σώζει τον προϋπολογισμό από τη διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι το πλαφόν που έχει τεθεί, πέραν του οποίου εφαρμόζονται οι αυτόματοι «κόφτες» (rebate & clawback).
  • Αυτό συμβαίνει, επειδή έχει ανοίξει το παράθυρο των «σημειώσεων» επί των συνταγών, όπου κάθε γιατρός δικαιούται να γράψει ό,τι θέλει και έχει γι’ αυτό κάλυψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο βεβαίως δεν έλαβε τη σχετική απόφαση με σκοπό να διευκολύνει την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, αλλά στο πλαίσιο του σεβασμού της καλώς νοούμενης ελευθερίας του γιατρού στην άσκηση του λειτουργήματός του.
  •  Έτσι, όσοι γιατροί θέλουν να κατευθύνουν τον ασθενή σε συγκεκριμένο σκεύασμα, δεν έχουν παρά να συνταγογραφήσουν τη δραστική ουσία και να γράψουν στις σημειώσεις την εμπορική επωνυμία του προτιμητέου κατ’ αυτούς φαρμάκου. Πολλές φορές, μάλιστα, συμπληρώνουν, προκειμένου να καθοδηγήσουν τον φαρμακοποιό, ότι αυτός θα φέρει ευθύνη αν κάτι συμβεί στον ασθενή επειδή χορηγήθηκε άλλο φάρμακο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας έχει δώσει εντολές για αυστηρούς ηλεκτρονικούς ελέγχους στη συνταγογράφηση, από τους οποίους μπορεί να διαπιστωθεί, για παράδειγμα, σε τι ποσοστό συνταγογραφεί ένας γιατρός φάρμακα της ίδιας εταιρείας, ώστε να κληθεί σε απολογία και να επιβληθούν οι αυστηρέςκυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο.

Ενόψει των ελέγχων και των κυρώσεων που θα επιβληθούν, ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε ήδη εγκύκλιο για το θέμα της συνταγογράφησης, δια της οποίας απλώς υπενθυμίζοντας στους γιατρούς τι προβλέπει από το 2012 ο νόμος για τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας. Η απάντηση των θεσμικών εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου άγγιξε τα όρια της γραφικότητας, καθώς εξέδωσαν ανακοινώσεις και προχώρησαν σε άκρως κινδυνολογικές δηλώσεις, που δημιουργούν την εντύπωση ότι η Πολιτεία κατευθύνει τους γιατρούς σε συνταγογράφηση φθηνών και δυνητικά επικίνδυνων φαρμάκων, αδιαφορώντας για την υγεία των ασθενών.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, πρόκειται για μια υγιή και αυτονόητη προσπάθεια να κλείσουν τα «παράθυρα» της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, που έχει δημιουργήσει εδώ και δεκαετίες το νοσηρό και πολυδάπανο για το Δημόσιο κύκλωμα εταιρειών και επίορκων γιατρών…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ολόκληρη την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ στα συνοδευτικά έγγραφα.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments