....

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Σε ετοιμότητα ο τοπικός και περιφερειακός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, όπως διαπιστώθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Σημαντικός ο ρόλος του κάθε πολίτη για την πολιτική προστασία και την αποφυγή δασικών πυρκαγιών

Με κεντρικό θέμα συζήτησης την προετοιμασία ενόψει της θερινής περιόδου για την προστασία από τις δασικές πυρκαγιές και Ημερίδα για την διαχείριση της στάθμης και την προστασία της Λίμνης Βεγορίτιδας, συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου.

Τις εργασίες συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ενώ πρακτικά της συνάντησης κράτησε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Πέλλας κ. Χρήστος Μπιμπίτσος.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Βασίλειος Βασιλειάδης (με την ιδιότητα του εντεταλμένου Συμβούλου), Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη και Πέτρος Ζέρζης, ο Αντιδήμαρχος Αλμπωπίας Χρ. Μπάτσης και ο Αντιδήμαρχος Σκύδρας Χρήστος Μακρίδης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικής Βασιλειάδης Ιωάννης, ο Προϊστάμενος της ΑΔΠΠ ΠΚΜ Γιώργος Μπαρμπαρούσης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μαμαρίκας, ο Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πέλλας Κ. Τσάγκαλος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας  Ζ. Γιώτης, ο εκπρόσωπος της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Τχης Μπογοΐτσης Νικόλαος, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας Παπαδόπουλος Ζαχαρίας, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Χρήστος Οικονόμου και το στέλεχος Μάρκος Μάρκου, το στέλεχος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Στέφανος Αργυράκης, η κα Ερυθροπούλου Άννα, εκπρόσωπος της Δνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, ο Διευθυντής Δασών Α. Σαμαράς και το στέλεχος Ζαχαρίας Παπαδόπουλος, η εκπρόσωπος του Δασαρχείου Αριδαίας Νάτσιου Αγγελική, οι Προϊστάμενοι Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Αλμωπίας, Έδεσσας, Πέλλας και Σκύδρας αντίστοιχα Γ. Ιατρίδης, Σ. Νεσλεχανίδης, Θ. Αλμαλιώτης και Θ. Λιάμπας, ο Διευθυντής Συγκροτήματος Αλιάκμονα (ΔΕΗ) Α. Καραγιαννίδης, ο Διευθυντής ΑΥΣ Άγρας Ι. Κρουσταλακίδης, ο Διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ Έδεσσας Κ. Κυρτσόγλου, υπηρεσιακά στελέχη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυνηγών Αλμωπίας Ι. Στεφανίδης, η εκπρόσωπος της ΔΕΥ Έδεσσας Αικ. Απάζογλου, ο εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΠ Μαντζάνας Φ., η κα. Α. Σταμπουλή εκπρόσωπος του ΟΣΕ, ο Πρόεδρος της Ραδιολέσχης Έδεσσας Α. Κουκουράβας, ο Σωτήρης Δραγούμης, εκπρόσωποι άλλων εθελοντικών οργανώσεων και πολίτες.

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των εμπλεκομένων φορέων στην πολιτική προστασία, με έμφαση στην προετοιμασία για πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Ακόμη, έγινε αποτίμηση του έργου πολιτικής προστασίας των προηγούμενων μηνών, καθώς και της περσινής αντιπυρικής περιόδου η οποία χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα επιτυχής. Όπως διαπιστώθηκε, η κινητοποίηση των τοπικών φορέων, οι συχνές συναντήσεις, η διενέργεια ασκήσεων και οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού διαδραμάτισαν ένα θετικό ρόλο.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχαρίστησε και συνεχάρη τα στελέχη των φορέων, όπως και τους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων και τα μέσα ενημέρωσης για την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και τη συμβολή τους στην πολιτική προστασία της Π.Ε. Πέλλας. Επίσης, παρουσίασε τις δράσεις πολιτικής προστασίας που υλοποίησε και σχεδιάζει η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Ο κ. Θεοδωρίδης, στο πλαίσιο της ημερίδας, παρουσίασε εκτενώς τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη διαχείριση της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας, τονίζοντας τους κινδύνους από άποψη πολιτικής προστασίας και την ανάγκη για λήψη αποφάσεων με γνώμονα οικολογικά, κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια στο πλαίσιο της διεθνούς, ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Ο Αν. Διευθυντής της ΑΔΠΠ Γ. Μπαρμπαρούσης τόνισε ότι το νομικό και θεσμικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και απαιτούνται ιδιαίτερα προσεκτικοί και καλά μελετημένοι σχεδιασμοί και ενέργειες. Το στέλεχος του Τμήματος Υδροοικονομίας και Περιβάλλοντος  Στέφανος Αργυράκης αναφέρθηκε ειδικότερα στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο και τόνισε την ανάγκη για λήψη αποφάσεων με γνώμονα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

 

Ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Βασιλειάδης ζήτησε «να είμαστε προετοιμασμένοι για μία δύσκολη περίοδο και ας αποδειχθεί τελικά εύκολη». Τόνισε την ανάγκη σχεδιασμού με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τα οικονομικά περιθώρια. Επίσης, επισήμανε  την απόφαση για αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας και δίωξη υπευθύνων για πυρκαγιές.

 

Ο Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πέλλας κ. Τσάγκαλος τόνισε την επιχειρησιακή ετοιμότητα της υπηρεσίας του. Επίσης, έδωσε ειδικές οδηγίες για τους Δήμους. Ιδιαίτερη μνεία έκανε για τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί στους Δήμους, παρά τη λειτουργία των οργανωμένων ΧΥΤΑ και την πλήρη αποκατάσταση των ΧΑΔΑ από την Περιφέρεια. Υπάρχουν αρκετοί άτυποι χώροι περιμετρικά Τοπικών Κοινοτήτων οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν εστία δασικής πυρκαγιάς (επισημάνθηκε ότι απαιτείται η φύλαξή τους από τους Δήμους).

 

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα υπάρχει συχνός και αυστηρός έλεγχος στις δασικές περιοχές ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς από δόλο. Οι συναρμόδιες υπηρεσίες πρόκειται να συγκροτήσουν μεικτά κλιμάκια τα οποία θα εποπτεύουν, με συχνές και απροειδοποίητες περιπολίες, όλες τις δασικές περιοχές της Π.Ε. Πέλλας. Ενδεχόμενες παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας, όπως και προσπάθειες για πρόκληση πυρκαγιάς θα οδηγούνται άμεσα  ενώπιων της ελληνικής δικαιοσύνης.

 

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των υπευθύνων των Δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας οι οποίοι παρουσίασαν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των υπηρεσιών τους. Τονίστηκε ότι οι υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα ενώ αναμένουν την καταβολή της επιχορήγησης για τη χρηματοδότηση ειδικότερων δράσεων στον τομέα της προστασίας από δασικές πυρκαγιές, με βάση ειδικότερες ανάγκες και προτεραιότητα. Τονίστηκε η έλλειψη οικονομικών πόρων και η ανάγκη συχνής επικοινωνίας μεταξύ των συναρμόδιων φορέων.

 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων που ανέφεραν τις ανάγκες τους προκειμένου να μπορούν να συνδράμουν στο έργο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Ο εκπρόσωπος των κυνηγών Αλμωπίας ενημέρωσε για την πρόθεση της οργάνωσης για συμμετοχή σε δράσεις εθελοντισμού για την προστασία των δασών, ενώ συζητήθηκε και η δυνατότητα αξιοποίησης του φυλακίου της Πυροσβεστικής Έδεσσας στο 606 (περιαστικό οικοσύστημα της Έδεσσας). 

 

Το Συντονιστικό Όργανο αποφάσισε, κάθε φορά που ο δείκτης ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς ανεβαίνει στο 4 ή στο 5 και για όλο το διάστημα που είναι σε ισχύ, καθ’ όλη τη διάρκεια της Αντιπυρικής περιόδου 2015 να ενεργοποιείται η εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και ευπαθείς περιοχές μετά από σχετική Απόφαση του Περιφερειάρχη ή Αντιπεριφερειάρχη σε περιοχές όπως (ενδεικτικά): Περιαστικό Δασικό Σύστημα Έδεσσας-ΦΟΕ-666 και περιοχή Κατασκηνώσεων Ελευθεροχωρίου.

 

Επίσης αποφασίστηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

 

  • Καθημερινή παρακολούθηση του Δελτίου καιρού και του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου από τους εμπλεκόμενους συναρμόδιους φορείς για αυξημένο επίπεδο ανταπόκρισης και ετοιμότητας.
  • Ύπαρξη υδροφόρου οχήματος σε χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης στερεών απορριμμάτων με μέριμνα των οικείων Δήμων.
  • Συγκρότηση μεικτών κλιμακίων για τακτικούς και απροειδοποίητους ελέγχους και περιπολίες σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας.
  • Οργάνωση δράσεων ελέγχου με τη συμμετοχή εθελοντικών οργανώσεων και πολιτών. Προσπάθεια για επανάχρηση των πυροφυλακείων με τη συμμετοχή εθελοντών.
  • Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με δελτία τύπου και ενημερώσεις μέσω διαδικτύου (ενημέρωση ιστοσελίδων φορέων).

 

Τέλος, συζητήθηκε να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του ΣΟΠΠ όπου θα συζητηθούν συγκεκριμένα το θέμα της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, η δημιουργία χώρων προσωρινής καταφυγής και καταυλισμών, η διαχείριση ανθρώπινων απωλειών και η πρόληψη και προετοιμασία για σεισμούς.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments