....

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ

 

 

 

Οι ροδακινοπαραγωγοί των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας, Πέλλας & της περιοχής Αμυνταίου Φλώρινας, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ Βέροιας για διεκδίκηση αποζημιώσεων, λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή Ροδάκινων & Νεκταρινιών από τις πρόσφατες παρατεταμένες βροχοπτώσεις.

Είχε προηγηθεί στη Βέροια σύσκεψη εκπροσώπων των Αγροτικών Συλλόγων Βέροιας, “Μαρίνος Αντύπας” Νάουσας, “ΕΝΟΤΗΤΑ” Πέλλας & Αμυνταίου, όπου συζητήθηκε το πρόβλημα των ζημιών σε όλες τις ροδακινοπαραγωγικές περιοχές & σε όλο τα φάσμα των ειδών ( Ροδάκινα Επιτραπέζια, Ροδάκινα Συμπύρηνα, Νεκταρίνια, Κεράσια, κλπ. ) και εκτιμήθηκε ότι το μέγεθός τους είναι μεγάλυτερο των αντίστοιχων ζημιών του 2017 από την ίδια αιτία.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ακόμη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες των περιοχών αυτών, όπως οι τεράστιες ζημιές και η απώλεια εισοδήματος λόγω του εμπάργκο, οι εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, τα απανωτά χαράτσια, το πρόβλημα των προγραμμάτων των νέων αγροτών, κ.ά.

     Στην Κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια συμμετείχαν μικρομεσαίοι αγρότες των περιοχών με ροδάκινο, μετά από κάλεσμα των παραπάνω Αγροτικών Συλλόγων, που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

    Στη διάρκειά της προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη και στη συνέχεια είχαν συνάντηση με εκπρόσωπο του ΕΛΓΑ.

 

    Η κινητοποίηση είχε ως αιτήματα :

 

  •   Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις για τις ζημιές από τον ΕΛΓΑ. Να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να γίνει έγκαιρα και έγκυρα η εκτίμηση των ζημιών και να αποζημιωθούν γρήγορα οι αγρότες.
  •   Να αποζημιωθούν επιτέλους οι πληγέντες παραγωγοί για τις ζημιές που υπέστησαν από τις άκαιρες βροχοπτώσεις του Ιούλη του 2017.
  •   Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει στο 100% της ζημιάς από όλες τις φυσικές καταστροφές και τις αρρώστιες.

 

Σύλλογος Αγροτών Βέροιας

Αγρ.Σύλλογος “Μ.Αντύπας” Νάουσας

Αγρ.Σύλλογος “ΕΝΟΤΗΤΑ” - Πέλλας

Αγρ.Σύλλογος Αμυνταίου -  Φλώρινας

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments