....

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ : ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

 

 

 

Απαράδεκτο το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών
Ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας διαβάζοντας την πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την αναδιάρθρωση του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών (natura) και του σχεδίου νόμου, που αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το σχεδιαζόμενο Φορέα Διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής Βόρα – Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας. Περιλαβάνει 19 περιοχές natura και μια τεράστια γεωγραφική έκταση.
Ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας, θεωρεί το σχέδιο Νόμου που γίνεται κάτω από τον φόβο της δαμόκλειας σπάθης που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής της χώρας στο Ευρωδικαστήριο λόγω της συνεχιζόμενης απραξίας της χώρας μας σε ζητήματα ουσιαστικά προστασίας του περιβάλλοντος.
Η λίμνη Βεγορίτιδα με ένα ιστορικό περίπου  50 χρόνων που υφίσταται ληστρική ανθρώπινη εκμετάλευση με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μια λίμνη που έχει υποστεί τέτοιες καταστροφές που αγγίζουν τα όρια της περιβαλλοντικής καταστροφής. Μια λίμνη που με βάση τις μετρήσεις του ΙΓΜΕ έχει χάσει το 65% του όγκου της.
Αν ισχύσουν τα όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα, το τσουβάλιασμα της λίμνης Βεγορίτιδας σε ένα Φορέα Διαχείρισης ευρύτερης περιοχής Βόρα – Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας, αυτό θα σημαίνει οριστική ταφόπλακα για την λίμνη Βεγορίτιδα.
Το τελευταίο διάστημα και με τη μήνυση στην εισαγγελία περιβάλλοντος, αναδείξαμε πως η λίμνη Βεγορίτιδα βρίσκεται λίγο πριν τον οριστικό της θάνατο αφού εδώ και 20 χρόνια χύνονται όλα τα λύματα της ευρύτερης περιοχής σ’ αυτήν. Και αντί η πολιτεία, ως όφειλε, έπρεπε να είχε πάρει ήδη μέτρα χτές, αναλίσκεται σε εξαγγελίες χρηματικών ποσών σε «θα» και υποσχέσεις που δεν έχουν όμως κανένα αντίκρισμα.
Πάγια θέση του Συλλόγου μας ήταν και είναι η δημιουργία ανεξάρτητου Φορέα Διαχείρισης που αν για λόγους καθαρά οικονομικούς είναι αναγκαίο σ αυτόν μπορεί και πρέπει να συμπεριληφθούν και οι άλλες 3 λίμνες Πετρών, Ζάζαρης, Χειμαδίτιδας, λίμνες που ούτως η άλλως συνδέονται υδρολογικά μεταξύ τους αλλά και έχουν υποστεί μεγάλες οικολογικές καταστροφές και λόγω της γειτνίασης με τα εργοστάσια της ΔΕΗ, λιγνιτορυχεία και ασύδοτες γεωργικές καλλιέργειες.
Ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας ξεκινάει έναν νέο αγώνα ενάντια στις ανεύθυνες και υπό πανικό λαμβάνουσες αποφάσεις (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – πρόστιμα). Ένα πρώτο βήμα είναι να καλέσουμε όλους τους φορείς της περιοχής να συμπαραταχθούν στο δίκαιο αγώνα μας και να απαιτήσουμε επιτέλους από τη πολιτεία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, για να μην έχει η λίμνη Βεγορίτιδα την τύχη της λίμνης Κορώνειας που σήμερα δεν υπάρχει πιά.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments