....

ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΒΥΣΣΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Στα πρόθυρα εμφυλίου τα Σκόπια- Βαθαίνει η πολιτική κρίση

Στο χείλος της πολιτικής αβύσσου βρίσκεται για ακόμη μια φορά η ΠΓΔΜ ξυπνώντας μνήμες από την Αλβανική ένοπλη εξέγερση του 2001.

 

Στο χείλος της πολιτικής αβύσσου βρίσκεται για ακόμη μια φορά η ΠΓΔΜ ξυπνώντας μνήμες από την Αλβανική ένοπλη εξέγερση του 2001, που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε ανοικτό εμφύλιο πόλεμο και να οδηγήσει την χώρα σε διχοτόμηση.  Δεκαέξι χρόνια μετά την ένοπλη εξέγερση του αυτοαποκαλούμενου Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (πιο γνωστού ως "Ου Τσε Κα των Σκοπίων") στο Τέτοβο, στο βόρειο τμήμα της χώρας, η μεγάλη αλβανική κοινότητα της χώρας που φθάνει στο 25% του πληθυσμού, αναλαμβάνει κεντρικό  ρόλο στην διακυβέρνηση της χώρας καθώς τα κόμματά της συμμάχησαν με τους σοσιαλδημοκράτες σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, προκαλώντας την βίαιη αντίδραση του εθνικιστικού κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι και την εισβολή των οπαδών της στο κοινοβούλιο που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 100 άνθρωποι.

Οι εθνικιστές, οι οποίοι έχουν την πολιτική υποστήριξη της Ρωσίας, φοβούνται ότι η είσοδος των αλβανικών κομμάτων στην κυβέρνηση όπως και τα σχέδια για καθιέρωση των Αλβανικών ως επίσημης γλώσσας της χώρας, θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε μια νέα κρίση τύπου Κοσσυφοπεδίου, ανοίγοντας την όρεξη των Τιράνων για την δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας" με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ. 

Η διεθνής κοινότητα δεν κρύβει τις ανησυχίες της για την κατάσταση στην χώρα, το ίδιο και η Ελλάδα, η οποία βλέπει στα βόρεια σύνορά της να δημιουργείται μια νέα εστία αποσταθεροποίησης. 

Η ανησυχία αυτή εντείνεται μετά την ανακοίνωση του Αλβανικού Εθνικού Στρατού που απειλεί με πόλεμο τα Σκόπια, όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.  Σε δήλωσή τους οι Αλβανοί παραστρατιωτικοί απειλούν το πολυεθνικό κρατίδιο ότι θα απελευθερώσουν τα αλβανικά εδάφη του. 

Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τη γη της Ιλλυρίδας από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και των συνεργατών του οι οποίοι αντιμετωπίζουν ως ζόμπι στους Αλβανούς.

Σύντομα θα δράσουμε και θα πάρουμε εκδίκηση για τη δολοφονία τους από τους Σλαβομακεδόνες (sllavomaqedonve) για τον θάνατο των αδελφών μας στις γειτονιές Μπρόδετς και Σόποτ του Κουμάνοβο», αναφέρει η δήλωση.

 

Tο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ εκκενώθηκε  την περασμένη Πέμπτη με επέμβαση της αστυνομίας, που έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών και παραμένει φρουρούμενο από δυνάμεις των αρχών ασφαλείας.

Στους δρόμους, ωστόσο, παραμένουν φανατικοί οπαδοί του Γκρουέφσκι, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την σύγκληση του κοινοβουλίου υπό τον Αλβανό Ταλατ Τζαφέρι, ο οποίος εξελέγη εν μέσω επεισοδίων, νέος πρόεδρος της Βουλής από την πλειοψηφία που συγκροτούν τα κόμματα των Αλβανών και της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης.

 

Γιατί αμφισβητείται η νομιμότητα του Τζαφέρι 

Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός Πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991. Ωστόσο, η νομιμότητα της εκλογής του Τζαφέρι αμφισβητείται από τους οπαδούς του Γκρουέφσκι, αφού θεωρούν πως δεν έχουν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες. 

Πολιτική κρίση δύο ετών

Η ΠΓΔΜ είναι βυθισμένη στην πολιτική κρίση τα τελευταία δύο χρόνια σχεδόν. Από τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2016 δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, αν και ο Ζάεφ έχει σχηματίσει συμμαχία πλειοψηφίας με τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας.  Ο πρόεδρος αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα κόμματα της αλβανόφωνης κοινότητας που κέρδισαν τις εκλογές και τα οποία προάγουν τον αλβανικό εθνικισμό. Η πΓΔΜ αν και παραδοσιακό προπύργιο της Δύσης και ιδιαίτερα των ΗΠΑ είχε αρχίσει να απομακρύνεται από την επιρροή επί κυβερνήσεως Ομπάμα, στροφή που ολοκληρώθηκε με την έλευση Τραμπ.

Η Ουάσιγκτον στέλνει στα Σκόπια τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ

Στα Σκόπια ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι. Οι εμπλεκόμενες πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους και μένει να φανεί εάν οι πιέσεις που θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκηθούν από τον απεσταλμένο της αμερικανικής κυβέρνησης, θα τις οδηγήσουν στον δρόμο του διαλόγου και της συναίνεσης. Εάν και ο Αμερικανός αξιωματούχος αποτύχει στην πρωτοβουλία του, τότε το φάσμα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης είναι σίγουρο ότι θα έρθει πιο κοντά, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Βολές της Μόσχας προς Αλβανία, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του καλεί τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν να ασκούν πιέσεις και να δώσουν την δυνατότητα στις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις να καθορίσουν το μέλλον της χώρας.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία του για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην χώρα αυτή, επιρρίπτοντας ευθύνες στην σκοπιανή αντιπολίτευση για την οποία αναφέρει ότι "στις 27 Απριλίου, η αντιπολίτευση, αφού έχασε με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, επιχείρησε ουσιαστικά να καταλάβει βίαια την εξουσία στην χώρα, εκλέγοντας με δική της πρωτοβουλία τον πρόεδρο της Συνέλευσης (Βουλής) παραβιάζοντας ωμά τις υπάρχουσες διαδικασίες".

Παράλληλα στην ανακοίνωση του επικρίνει την Ευρωπαίκή Ένωση και τις ΗΠΑ για την στάση που τήρησαν στα γεγονότα, επισημαίνοντας ότι "οι επίσημοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρεσβευτές μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών και οι ΗΠΑ έσπευσαν χωρίς καθυστέρηση να χαιρετίσουν 'τον νέο πρόεδρο', για την ακρίβεια, τον πρώην διοικητή του φιλοαλβανικού, λεγόμενου 'Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού' ", του UCK.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του κάνει λόγο για προσχεδιασμένη ενέργεια που έγινε με την καθοδήγηση "ξένων συμβούλων".

"Μια τόσο ακαριαία συντονισμένη αντίδραση αναμφισβήτητα επιβεβαιώνει ότι αυτό που συνέβη σχεδιάστηκε εκ των προτέρων, με την σιωπηρή έγκριση 'ξένων συμβούλων' της ΄σκοπιανής αντιπολίτευσης" και "επιβεβαιώνει εκ νέου την θέση που λέει ότι κύρια αιτία της παρούσας πολιτικής εσωτερικής κρίσης στην ΠΓΔΜ είναι ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα επισημαίνεται ότι "ενώπιον μας βλέπουμε μια απροκάλυπτη χειραγώγηση της βούλησης των πολιτών, με στόχο να αντρέψουν την νόμιμη κυβέρνηση".

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει επίσης οτι η περαιτέρω εξέλιξη της κατάστασης με βάση το σενάριο αυτό, οι απόπειρες να αλλάξουν την χώρα στην βάση της λεγόμενης 'τυραννικής πλατφόρμας', εγκυμονούν αύξηση της έντασης και διολίσθηση της κατάστασης σε μια σύγκρουση μεταξύ των εθνοτήτων".

Για τους λόγους αυτούς το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι μοναδική διέξοδος από την κρίση είναι ο διάλογος σε συνταγματικό πλαίσιο, όπως και ότι είναι αναγκαίο να σταματήσούν οι όποιες έξωθεν πιέσεις και να δοθεί η δυνατότητα στις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να αποφασίσουν μόνες τους για το μέλλον της χώρας".

Ανησυχεί η διεθνής κοινότητα 

Η κατάσταση στα Σκόπια είναι ανησυχητική, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Όπως ανέφερε, «θεωρούμε ότι η άσκηση βίας είναι απαράδεκτη, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει στον χώρο της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο. Πιστεύουμε ότι στα Σκόπια θα πρέπει να σεβασθούν όλοι τις θεσμικές αρχές της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες».

Η κ. Μογκερίνι σημείωσε ότι το συμβούλιο θα υποδεχθεί σήμερα τις υποψήφιες χώρες, ενώ στην ατζέντα βρίσκεται το θέμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.


Τι λέει το υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ

«Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η ΠΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό όπως ζητούμε εδώ και χρόνια στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

«Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments