....

ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΡΕΙΣ ΣΟΎΠΕΡ - ΓΑΊΕΣ

Περίπου 150 έτη φωτός. Τόση είναι η απόσταση που χωρίζει τη Γη από τρεις νέους εξωπλανήτες, λίγο μεγαλύτερους από τον δικό μας,

οι οποίοι περιφέρονται γύρω από ένα μητρικό άστρο -πηγή θερμότητας και φωτός- σχετικά κοντά στον Ήλιο.

Ο ένας εξ αυτών βρίσκεται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή έχει την κατάλληλη απόσταση από το μητρικό του άστρο, ώστε να μην είναι ούτε πολύ παγωμένος αλλά ούτε και πολύ ζεστός και να μπορεί έτσι να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή και να φιλοξενεί κάποια μορφή ζωής.

Το εν λόγω σύστημα τοποθετείται στον «Αστερισμό του Λέοντα» και αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ». Το συγκεκριμένο παρατηρητήριο, παρά τα μηχανικά προβλήματα, συνεχίζει να κυνηγά εξωπλανήτες, δίνοντας τροφή για σκέψη σχετικά με το «κατά πόσο είμαστε μόνοι στο σύμπαν».

Μέχρι στιγμής έχει εντοπίσει περισσότερους από 1.000. Η ανακάλυψη των τριών νέων εξωπλανητών επιβεβαιώθηκε από επίγεια τηλεσκόπια στη Χαβάη, στις ΗΠΑ και στη Χιλή.

Ο ερυθρός νάνος EPIC 201367075

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστρονόμο Ίαν Κρόσφιλντ του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, σύμφωνα με το περιοδικό «Nature», ανέφεραν ότι το μητρικό άστρο των τριών σούπερ - Γαιών είναι ο ερυθρός νάνος EPIC 201367075, που είναι μικρότερος (περίπου ο μισός σε μέγεθος) και πιο κρύος από τον Ήλιο. Το εν λόγω ουράνιο σώμα ανήκει στη δεκάδα των πιο κοντινών στη Γη άστρων που έχει διαπιστωθεί ότι έχουν εξωπλανήτες.
 

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τρεις εξωπλανήτες λίγο μεγαλύτερους από τη Γη, που περιφέρονται γύρω από ένα άστρο σχετικά κοντά στον Ήλιο, σε απόσταση περίπου 150 έτη φωτόςΟι τρεις εξωπλανήτες βρίσκονται σε τροχιές πιο κοντά στο μητρικό τους άστρο απ' ό,τι ο Ερμής στον Ήλιο, όμως, επειδή το δικό τους είναι αρκετά πιο κρύο από το δικό μας, οι πλανήτες δεν «ψήνονται». Ένας εξ αυτών μάλιστα, ο πιο εξωτερικός, που είναι ταυτόχρονα ο πιο μικρός, άρα και ο πιο «γήινος», θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος. Ο πλανήτης αυτός εκτιμάται ότι δέχεται περίπου 40% περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία από ό,τι η Γη.


Οι πλανήτες διαγράφουν μια πλήρη τροχιά (το έτος τους) σε 10 έως 45 μέρες. Το μέγεθός τους είναι 1,5 έως 2,1 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης. Είναι πιθανότατα βραχώδεις και όχι αεριώδεις, όπως ο Δίας. Παράλληλα, επειδή το μητρικό τους άστρο βρίσκεται σχετικά κοντά στη Γη, είναι αρκετά φωτεινό, ώστε μελλοντικά οι αστρονόμοι να μελετήσουν τις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών του, με τη βοήθεια και του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ», προκειμένου να προσδιορίσουν αν όντως είναι φιλικοί για την ύπαρξη ζωής.


Το πιο παραπλήσιο σύστημα με αυτό του EPIC, που έχει μέχρι σήμερα βρεθεί, αφορά το άστρο Κέπλερ 138, έναν νάνο με επίσης τρεις εξωπλανήτες γύρω του, από τους οποίους όμως κανένας δεν φαίνεται να βρίσκεται στην «κατοικήσιμη ζώνη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments