....

ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ Η ΠΡΩΤΗ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΜΙΧΑΗΛ ΤΡΙΤΟ

 

 

Στον χώρο των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στο όρος Πάικο πραγματοποιήθηκε, όπως και πέρσι, η πρώτη Ιερατική Σύναξη του νέου εκκλησιαστικού έτους την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 11.00 π.μ.
 
Εισηγητής ήταν ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο ιερέας μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις».
 
Η εισήγηση αναφέρθηκε στις προκλήσεις που συνδέονται με ζητήματα πίστεως και αφορούν σε συχνά ερωτήματα που θέτουν οι άνθρωποι στους εκπροσώπους της Εκκλησίας. Ένα τέτοιο ζήτημα είναι οι σχέση θρησκείας και επιστήμης, για το οποίο θα πρέπει να τονισθεί ότι η θρησκεία και η επιστήμη έχουν διαφορετικά αντικείμενα και κατά συνέπεια δεν μπορούν να συγκρούονται. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο και από τις πολλές περιπτώσεις μεγάλων επιστημόνων που αναγνωρίζουν την θρησκεία και πιστεύουν στον Θεό. Επιπλέον, η πρόοδος της σύγχρονης επιστήμης δείχνει ξεκάθαρα ότι είναι πεπερασμένη και σχετική αφού ανατρέπονται συνεχώς προηγούμενες επιστημονικές θεωρίες και αντιλήψεις. Όσον αφορά στην θεωρία της εξελίξεως, ο ομιλητής υπογράμμισε ότι ακόμη και ο Δαρβίνος απέρριπτε την τύχη στην Δημιουργία. Παρά ταύτα έγινε κοσμοθεωριακή εκμετάλλευση της θεωρίας αυτής από αθεϊστικούς κύκλους, χωρίς μάλιστα να λαμβάνονται υπόψιν και οι ατέλειές της. Όσον αφορά στα Χριστολογικά ερωτήματα που θέτει ο σύγχρονος άνθρωπος, πρέπει να σημειωθεί ότι ιστορικότητα του προσώπου του Ιησού Χριστού τεκμηριώνεται ακόμη και από τις εξωχριστιανικές πηγές, ενώ για την θεότητά Του μαρτυρούν οι θαυμαστές προφητείες γι᾿ την ζωή και την δράση Του. Κανενός άλλου αρχηγού θρησκείας η ζωή δεν προφητεύθηκε. Επιπλέον, τα θαύματα του Χριστού παρουσιάζονται με ιστορική τεκμηρίωση, ενώ η επιστήμη δεν μπορεί να τα αμφισβητεί, δεδομένου ότι αυτά ξεπερνούν τα όριά της.
Τέλος ο ομιλητής υπογράμμισε την μοναδικότητα του Χριστιανισμού, ο οποίος είναι αποκάλυψη του ίδιου του Θεού, σε αντίθεση με τις άλλες θρησκείες - ανθρώπινες επινοήσεις. Η άρνηση του αληθινού Θεού οδηγεί τους ανθρώπους σε νοθευμένα υποκατάστατα, σε μοναξιά, απαισιοδοξία, μηδενισμό, σκοτάδι. Αυτό που σώζει τον άνθρωπο είναι η πίστη στον Αναστάντα Χριστό. Αυτόν, κατέληξε, είμαστε όλοι κεκλημένοι να κηρύξουμε στον σύγχρονο κόσμο.
 
Την εισήγηση ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο, ενώ στο δεύτερο μέρος της Ιερατικής Συνάξεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ απηύθυνε πατρικές συμβουλές και παραινέσεις σε σχέση με τρέχοντα ζητήματα της Ι. Μητροπόλεως.
 
Στη συνέχεια παρατέθηκε τράπεζα σε όλους τους συμμετέχοντες στην Ιερατική Σύναξη με την μέριμνα των υπευθύνων της Κατασκηνώσεως και την ευγενή εθελοντική συνδρομή πολλών από τα στελέχη της.
 
 
 
 
 
 
 

--
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

 

POST2289 POST2288 POST2287 POST2286

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments