....

ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ, ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ

Την έγκριση της τρόικας περιμένει το νομοσχέδιο για την απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ 400.000 περίπου μικρών επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών

με χαμηλό τζίρο και εργαζόμενων με μπλοκάκι. Η επιχειρηματολογία για την σύμφωνη γνώμη της τρόικας είναι ότι από αυτό το 52% των επιτηδευματιών εισπράττεται μόλις το 4% των συνολικών εσόδων ΦΠΑ, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων το ισοζύγιο εισπράξεων και πληρωμών ΦΠΑ οδηγεί σε επιστροφές φόρου.

Εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών,  ο ένας στους δύο επιτηδευματίες , θα σταματήσει να υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδίδει κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί, τον φόρο στο Δημόσιο. Σύμφωνα με την «Ημερησία», θα καθιερωθεί ένα όριο ακαθάριστων εσόδων μέχρι το οποίο θα ισχύει απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και απόδοσης ΦΠΑ. Το όριο αυτό κυμαίνεται μεταξύ 10.000 έως 25.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται να εξαιρούνται από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ μικρές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκια και εμπίπτουν στις διατάξεις σχετικά με τον ΦΠΑ.

Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015, ενώ με διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο νομοσχεδίου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας» επέρχονται απλοποιήσεις στο καθεστώς ΦΠΑ.

 

http://www.eklogika.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments