....

ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΔΙΑ ΠΕΛΛΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ ΑΓΡΑ ΚΑΙ ΜΙΓΓΑ (VIDEO PHOTOS)

 

 

Τα λόγια είναι φτωχά όσα και να γράψουμε για την εκδήλωση γιατί προέχει η θυσία των Μακεδονομάχων με την ζωή τους!

Η  θυσία του Αντώνη Μίγγα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα, αφού αν και μπορούσε να γλιτώσει τη ζωή του, προτίμησε να θυσιαστεί δίπλα στον αρχηγό του Τέλλο Άγρα και να ταφούν μαζί. "Μαζί ήρθαμε, μαζί θα πεθάνουμε, σαν θέλει ο Θεός και όπου θα πεθάνει ο αρχηγός μου, εκεί θα πεθάνω κι εγώ" ήταν τα τελευταία λόγια του Ναουσαίου εθνομάρτυρα Μακεδονομάχου, σύμφωνα με αυτόπτες, ο οποίος έπεσε τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος, προσδοκώντας την απελευθέρωση της Μακεδονίας, η οποία ήρθε 5 χρόνια αργότερα, το 1912.

"Ὁ Σαράντης Ἀγαπηνός (Καπετάν  Άγρας) γεννήθηκε στό Ναύπλιο τό 1880. Ὁ πατέρας του ὑπηρετοῦσε ἐκεῖ ὡς δικαστικός, ἀλλά ἔγραψε τό παιδί στά μητρῶα ἀρρένων τῶν Γαργαλιάνων Μεσσηνίας, ἀπ' ὅπου κατήγετο ἠ ἱστορική οἰκογένεια τῶν Ἀγαπηνῶν"Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ

Το πραγματικό όνομα του Τέλλου Άγρα ήταν Σαραντέλος ή Σαράντος Αγαπηνός. Αν και τυπικά δηλώνονται ως τόπος γέννησής του οι Γαργαλιάνοι Μεσσηνίας, ο πραγματικός τόπος γέννησής του, το 1880, ήταν το Ναύπλιο, στο οποίο υπηρετούσε τότε, ως Εφέτης, ο Γαργαλιανιώτης πατέρας του Ανδρέας Αντωνίου Αγαπηνός, ο οποίος εν τέλει αποφάσισε να τον εγγράψει στα μητρώα αρρένων των Γαργαλιάνων Μεσσηνίας

Με σεβασμό και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν  σήμερα Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018 στις 6 το απόγευμα οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του απαγχονισμού των Μακεδονομάχων Εθνομαρτύρων Άγρα και Μίγγα στις Τοπικές Κοινότητες Άγρα και Καρυδιάς Έδεσσας.

 Το απόγευμα στις 6 μ.μ. πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στο Μνημείο θυσίας Τέλλου Άγρα- Αντώνη Μίγγα στην Καρυδιά Έδεσσας  με επιμνημόσυνη δέηση στο Εκκλησάκι των Νεομαρτύρων.

Στην εκδήλωση περευρέθηκαν επίσημοι Βουλευτές Δήμαρχοι Περιφ. Σύμβουλοι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές Αντιπροσωπείες Πολιτιστικών Συλλόγων και Αποστράτων και αρκετός κόσμος Επίσημος καλεσμένος και φέτος ο Δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας .

Στον χώρο του μνημείου ακούστηκαν ποιήματα και δρώμενα από το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο της Καρυδιάς.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και σιγή ενός λεπτού και από το άγημα της ΙΙας Μεραρχίας Πεζικού  και από όλο τον κόσμο τραγουδήθηκε  ο Εθνικός μας Ύμνος.

Μετά το πέρας όλοι βρέθηκαν στη κεντρική πλατεία του χωριού όπου και  ξεναγήθηκαν στο  «Μουσείο Τ.Άγρα, Α.Μίγγα και γηγενών Μακεδονομάχων» Καρυδιάς και ακολούθησε παρουσίαση χορευτικών με παραδοσιακούς χορούς από  Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Δείτε παρακάτω  βίντεο και φωτογραφίες απο την εκδηλωση:

 

 

IMG_9745 IMG_9784 IMG_9779 IMG_9859 IMG_9790 IMG_9794 IMG_9766 IMG_9857 IMG_9825 IMG_9772 IMG_9755 IMG_9754 IMG_9900 IMG_9933 IMG_9829 IMG_9921 IMG_9888 IMG_9897

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments