....

ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΕΥΘ. ΒΑΡΛΑΜΗ (PHOTOS)

 

 

Την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ τέλεσε τα Εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής του αειμνήστου Μακεδόνα ζωγράφου Ευθυμίου Βαρλάμη με θέμα «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ και ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ» στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών.
 
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ εξέφρασε την χαρά και τον ενθουσιασμό του για την έκθεση με τα σπουδαία και υποβλητικά έργα, ιδιαίτερα για το γεγονός ότι αυτά προβάλλουν ακόμη περισσότερο τον σύγχρονο αυτόν ιατρό ψυχών και σωμάτων της Εκκλησίας. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία του Προϊσταμένου της ενορίας, Πρωτοπρ. Κυριακού Χατζηδήμου. Άλλωστε στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών υπάρχει παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Λουκά, το οποίο είναι αγιογραφημένο άριστα με μοναδικές πρωτότυπες τοιχογραφίες που παρουσιάζουν όλη τη μαρτυρική ζωή του.
Τέλος ο κ. Παύλος Τροχόπουλος, μαθητής του μακαριστού ζωγράφου Βαρλάμη και υπεύθυνος του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας που συνετέλεσε τα μέγιστα στην πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, μίλησε στους παρισταμένους μεταφέροντας λόγια του αειμνήστου δασκάλου του και τους ξενάγησε στα έργα της έκθεσης. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά: «αυτό που έχουμε μπροστά στα μάτια μας είναι μία δοξολογία προς τον Κύριο. Το έργο αυτό δημιουργήθηκε παρόλα τα προβλήματα της υγείας του [του Ε. Βαρλάμη], μέσα σε λίγους μήνες, όταν μελέτησε τον βίο του αγίου. Συγκινήθηκε από τον ανθρωπισμό του και την αφοσίωσή του στην υπηρεσία των αδύναμων, των αρρώστων και των κατατρεγμένων. Θαύμασε το θάρρος και την αυτοπεποίθησή του, την βαθιά του πίστη που ήταν ακλόνητη και του έδωσε το κουράγιο να αντέξει όλα τα βασανιστήρια που υπέστη. Συγκινήθηκε από το μεγαλείο του Αγίου Λουκά να αντισταθεί στη βία και την άρνηση και να φερθεί ακόμα και στους εχθρούς του με καλοσύνη και αγάπη. Τέλος εντυπωσιάσθηκε από την θαυματουργική του δύναμη με την οποία συνεχίζει να συμπαραστέκεται στους πάσχοντες... Ο σκοπός του Βαρλάμη με το έργο αυτό είναι να ερεθίσει μέσα στον κάθε άνθρωπο τη δική του πίστη, να τη βρει και να τη δυναμώσει, ώστε στη συνέχεια κι αυτός να βοηθήσει άλλους ανθρώπους με τη σειρά του. Ο ίδιος ο Βαρλάμης έγραψε για το κάθε έργο ένα μικρό κείμενο, μία προσευχή. Είναι συγκινητικό γιατί τις προσευχές αυτές τις έγραψε μέσα στο νοσοκομείο, λίγο καιρό πριν φύγει από την ζωή. Γι αυτό και είναι γεμάτες πίστη και ενέργεια».
 
Η εικαστική αυτή έκθεση αποτελεί ένα σπουδαίο πολιτιστικό έργο θρησκευτικού περιεχομένου. Είναι μοναδικό παγκοσμίως και περιλαμβάνει 14 έργα μεγάλων διαστάσεων, τα οποία αναφέρονται στην ζωή και το έργο του σύγχρονου αγίου Λουκά του ιατρού από τη Ρωσία.
Ο μακαριστός καθηγητής Βαρλάμης, γνωστός στους καλλιτεχνικούς χώρους, είναι ένας αναγεννησιακός καλλιτέχνης, αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης συγγραφέας και παιδαγωγός. Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρωσίας στη Μόσχα, ενώ τον Μάϊο του 2011 το Πανεπιστήμιο Τέχνης και Design του Κλουζ τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα. Σπουδαίες του εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό είναι: «Ο Χριστός σήμερα», το «Άγιον Όρος», το «Ιεραποστολικό έργο του Αποστόλου Παύλου», ο «Μέγας Αλέξανδρος», τα «Βουνά της πατρίδας μου» κ.ά. Η συγκεκριμένη συλλογή αποτελεί την τελευταία του εικαστική έκφραση και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Λουκά Αρχιεπίσκοπο Κριμαίας.
Ο άγιος Λουκάς, τόσο με τη ζωή του όσο και με τον επιτυχημένο συνδυασμό της ιδιότητας του ως άριστα καταρτισμένου ιατρού και επιστήμονα με εκείνη του χριστιανού, του κληρικού, του ομολογητή της πίστεως και του κατά προαίρεση μάρτυρα, ενέπνευσε και εμπνέει πολλούς χριστιανούς και μάλιστα επιστήμονες και καλλιτέχνες, οι οποίοι βρίσκουν στο πρόσωπό του ένα ανυπέρβλητο πρότυπο αγιότητας, θυσίας και αγάπης προς τον Θεό και τον πάσχοντα συνάνθρωπο.
 
Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Φεβρουαρίου. Για πληροφορίες σχετικά με τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης καθώς επίσης και για ομαδικές ξεναγήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2382027183 & 6948737527.
 

--

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments